De geschiedenis van de Ocicat

De geschiedenis van de Ocicat begint in Michigan. Een ambitieuze Amerikaanse fokker kruiste daar in 1964 een Abessijn met een Siamese kat en bereikte iets heel sensationeels, namelijk een huiskat die veel op een Ocelot leek. De “wilde” uitstraling van deze zachtaardige kat dankt hij aan zijn karakteristieke gelaatstrekken en gevlekte vacht. Naast de Egyptische Mau en de Bengaalse kat, is de Ocicat het derde kattenras dat maar al te graag een huis deelt met de moderne Mowglis.

Uiterlijk van de Ocicat

Hoe zien Ocicats eruit? Zoals hun naam al doet vermoeden, zien katten van dit ras eruit als mini ocelots. Ze hebben een groot en gespierd lichaam dat er niettemin zeer gracieus uitziet. Deze gevlekte schoonheid baant zich moeiteloos een weg door flats en stadsjungles op lange en ellipsvormige poten. De staart van de Ocicat is vrij lang; de punt is donkerder van kleur en loopt taps toe naar het einde.

Grootte van de Ocicat

Hoe groot zijn Ocicats en hoe groot zijn volwassen katten van dit ras? Een Ocicat is een grote en statige kat. Het heeft een sterke bouw, maar is niet gedrongen. Volwassen mannetjes van het ras kunnen een schouderhoogte bereiken van maximaal 45 cm. Dit maakt dat de Ocicat een middelgrote tot grote kat is. Vrouwtjes van het ras zijn niet zo groot als hun mannelijke tegenhangers en zijn iets fijner van vorm.

Gewicht van de Ocicat

Ocicat vrouwtjes zijn niet zo compact gebouwd als de mannetjes van dit ras, maar de vrouwtjes kunnen toch een indrukwekkende 5,0 kg wegen! Ocicat mannetjes zijn krachtiger gebouwd dan hun vrouwelijke tegenhangers, dus ze zijn meestal wat zwaarder; wanneer ze op de weegschaal worden gezet, kan die een waarde tot 6,0 kg aangeven!

Vacht van de Ocicat

Zijn naam draagt de Ocicat niet voor niets: de naam is natuurlijk afgeleid van “ocelot”, een middelgrote wilde kat waarvan de Ocicat het evenbeeld is! De ocelot, een lid van het geslacht van de luipaard en afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, staat bekend om zijn gevlekte vacht. De Ocicat heeft ook een opvallende vacht, maar het is beslist een kleinere en meer knuffelbare versie van het grote roofdier.

Vachtkleur van de Ocicat

De vacht van de Ocicat kan veel verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, blauw, chocolade, lavendel en reebruin. Het typische gespikkelde patroon van de Ocicat kan soms ook een zilveren tint in de ondervacht hebben. De spikkels moeten echter altijd contrastrijk en duidelijk van elkaar gescheiden zijn; overlappingen worden als ongewenst beschouwd.

Vachtlengte van de Ocicat

Hoe lang is de vacht van een Ocicat? Katten van dit ras behoren tot de kortharige katachtigen. Hun zijdeglanzende vacht is kort, vrij glad en ligt dicht tegen het lichaam aan. Dankzij de fluweelachtige textuur voelt de vacht van de Ocicat heerlijk zacht aan. Eén verzorgingsbeurt per week is over het algemeen voldoende, behalve tijdens het ruiseizoen.

Vachttekening en vachtpatronen van de Ocicat

De gevlekte tekening van de vacht van de Ocicat is een van de meest opvallende kenmerken. De vacht van deze mini ocelot is contrastrijk en wat lichter in het gezicht. Vooral op de kin en rond de ogen zijn enkele haren van de Ocicat lichter, terwijl ze binnen de vlekken donkerder zijn. Elk haartje is gestreept. Alleen de haren van het puntje van de staart niet.

Ogen van de Ocicat

De amandelvormige ogen van de Ocicat accentueren zijn oosterse flair. Ze zijn groot, enigszins schuin en staan ​​vrij wijd uit elkaar op het hoofd. Alle oogkleuren behalve blauw zijn toegestaan ​​in de Ocicat. Volgens de rasstandaard is blauw niet acceptabel als oogkleur, terwijl een glanzend paar amberkleurige ogen heel welkom is.

Bijzondere kenmerken van de Ocicat

Wat is er speciaal aan Ocicats? Allereerst zijn ze zeer zeldzaam in Europa en vooral in Duitsland. Dat is jammer, want deze katten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze hebben ook zeer aansprekende persoonlijkheden die hun vele bewonderaars altijd weten te betoveren. Ocicats zijn erg open en zeer intelligent! Tegelijkertijd zijn ze ideale metgezellen; ze zijn beminnelijk, sociaal en kunnen overweg met allerlei soorten twee- en viervoeters.

Kenmerken van de Ocicat

De Ocicat is een exotisch uitziende kat die desondanks perfect is als huiskat. Toch herinneren enkele van zijn meest prominente eigenschappen ons aan zijn wilde afkomst: Ocicats zullen bijvoorbeeld altijd de vrijheid willen hebben om de natuur in te gaan wanneer ze dat maar willen. Voor dit kattenras is de vrijheid om buiten rond te dwalen een essentieel onderdeel van het leven. Ze zullen altijd een soort buitenterritorium nodig hebben om te verkennen en te bewaken.

Karakter van de Ocicat

De Ocicat is een loyale en aanhankelijke metgezel, toch? Nou, ja én nee! Ocicats hebben gezelschap en veel activiteit nodig, en ze zullen niet alleen thuis blijven zonder er heel luidkeels over te klagen. Maar als je je Ocicat vanaf jonge leeftijd aan andere dieren laat wennen en de klik is goed, dan kunnen Ocicats niet alleen goed overweg met andere katten, maar ook met honden.

Prijs van de Ocicat

Wat kost een Ocicat? Afhankelijk van de fokker, de stamboom en de leeftijd van de kat, ligt de gemiddelde prijs voor een Ocicat tussen de € 700 en € 1.400. Het is een goed idee om niet een goedkoop kitten te kopen, want er zijn nog steeds enkele “zwarte schapen” onder kattenverkopers. Bij aankoop van een raskat kun je het beste vragen om een ​​stamboombewijs. Zorg er ook altijd voor dat het eigenaarsregister na de aankoop wordt bijgewerkt.

Het fokken van Ocicats

Het duurde 20 jaar voordat de Ocicat zijn officiële erkenning kreeg. Het ras werd in 1987 door de verenigingen ACFA en TICA geaccepteerd voor registratiestatus. Een paar jaar later werd het in Europa geregistreerd in 1992. Duitse en Britse fokkers zijn verantwoordelijk voor de opkomst van een prachtige nieuwe kleurvariatie, namelijk rood! In de loop der jaren hebben ze het fokken van Ocicats uitgebreid met deze prachtige roodbruine tint, die perfect past bij deze raskatten.

Dingen om te weten over het houden en verzorgen van Ocicats

Ocicat katten voelen zich op hun gemak in katvriendelijke huishoudens met andere tweebenige en vierpotige metgezellen. Ze houden er echter ook van om buitenshuis door bossen en struikgewas te struinen. De vacht van dit ras heeft relatief weinig verzorging nodig: om die wilde uitstraling te krijgen hoef je alleen maar de vacht één keer per week grondig te borstelen. Kam daarna hun vacht en veeg deze af met een licht vochtige doek voor een glanzende finish.

Ocicat kittens

Ocicat kittens mogen niet te vroeg van hun familie worden gescheiden. In plaats daarvan moeten ze zo lang mogelijk aan de zorg van hun moeders en broers en zussen worden overgelaten. De aanpak in dit geval zou altijd moeten zijn “hoe langer, hoe beter!” De kittens hebben deze tijd nodig om lichamelijk fit te worden en goed gesocialiseerd te raken, maar ook om een ​​gezond psychisch evenwicht te bereiken. Het is het beste om Ocicat kittens pas mee naar huis te nemen als ze 12 weken oud zijn.

Typische ziekten van Ocicats

Hebben Ocicats typische ziektes? Aangezien de Ocicat kat genetisch één van de robuustere kattenrassen is, zijn er tot nu toe slechts enkele typische ziektes bekend. Er zijn twee veel voorkomende kattenziekten die het hart en het gezichtsvermogen van Ocicats op latere leeftijd kunnen aantasten: Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en Progressieve Retina Atrofie (PRA).

Levensverwachting van Ocicats

Hoe oud worden Ocicats? Ocicats hebben een levensverwachting van gemiddeld 15 jaar. Het is echter onmogelijk om een algemene conclusie te trekken over hoe lang een kat van dit ras zal leven. Elke kat wordt op verschillende manieren ouder en er spelen veel verschillende factoren een rol. Maar één ding is zeker: Ocicats die in een goede fysieke en psychologische conditie verkeren, zullen lange tijd geweldige katten-metgezellen zijn!