Javaanse

Profiel

HERKOMST USA, Groot-Brittannië
UITERLIJK Middelgroot
GewichtVrouw 3,0 – 4,0 kg, Man 4,0 – 5,0 kg
VACHT van gemiddelde lengte, bijna geen ondervacht
VACHTPATROON Meerkleurig, Tortie, Eenkleurig, Tabby
KLEUR Blauw, Bruin, Crème, Kaneel, Lavendel, Zwart
OGEN Groen, blauw – of één oog groen en het andere oog blauw – bij een witte vacht
KARAKTERaanhankelijk, avontuurlijk, spontaan
BIJZONDERE KENMERKEN Langere vacht op hals, schouders en staart.
Aktivität

De geschiedenis van de Javaanse kat

Het Javaanse kattenras behoort tot de Oosterse katten, maar zijn geschiedenis begint niet in een tropisch Oosters gebied. Door zijn naam klinkt het alsof Java zijn thuis is, maar geografisch gezien komt dit ras uit Europa en de VS. Daar hebben hun fokkers waarschijnlijk ontdekt dat de naam “Javaanse” perfect past bij een schoonheid uit het Verre Oosten. En terecht! Dat Javaanse katten tot de Oosterse familie behoren en raszuivere exoten zijn, is op het eerste gezicht duidelijk: Javanen zijn elegante schoonheden met een sterke persoonlijkheid.

Uiterlijk van de Javaanse kat

Grootte van de Javaanse kat

Hoe groot zijn Javaanse katten? Met een gemiddelde schouderhoogte van 30 tot 38 cm en een lichaamslengte van 90 tot 100 cm – gemeten van het puntje van de neus tot het uiteinde van de staart – behoren Javanese katten tot de middelgrote katten. De bouw van de mannetjes is van nature wat steviger en krachtiger dan de romp van de vrouwtjes van dit ras.

Gewicht van de Javanees

Javaanse poezen zijn iets tengerder dan de katers van dit kattenras. Maar als ze volgroeid zijn, wegen de vrouwtjes ook 3,0 tot 4,0 kg. Javaanse mannetjes zijn groter van gestalte – hun lichaam is steviger, ze zijn wat massiever gebouwd – en ze wegen meer dan de Javaanse dames: als ze op de weegschaal stappen, staat de wijzer op 4,0 tot 5,0 kg.

Vacht van de Javaanse kat

Javaanse katten behoren tot de half-langharige kattenrassen. Ondanks de lengte van hun vacht, zien Javanen er nooit ruig of dik uit, omdat hun halflange vacht dicht op het lichaam ligt. Niet alleen een aantrekkelijke blikvanger, maar een waar genot om deze zijdezachte vacht aan te raken! En de halflange vacht heeft niet eens intensieve verzorging nodig: af en toe borstelen en kammen is voldoende.

Kleur van de vacht

De vacht van Javaanse katten heeft dezelfde kleur als de vacht van Oosterse Korthaar katten. De meest voorkomende kleuren van de vacht zijn blauw, bruin en zwart. De expressieve lichtgroene ogen van de Javaan gaan ook goed samen met pasteltinten als crème, kaneel of lavendel.

Vachtlengte

Wat is de lengte van de vacht van de Javaanse kat? Katten van dit ras kunnen worden omschreven als de half-langharige variant van de Oosterse Korthaar. Hun slanke, lange lichaam lijkt sterk op dat van hun kortharige verwanten. Maar de vacht van de Javaanse kat is langer. Javanen worden daarom ook wel Oosterse Langhaar genoemd.

Vachttekening

Geen twee Javaanse katten zijn hetzelfde. En elke kat is uniek. Waarom is dat? Afhankelijk van het ras wordt de verscheidenheid aan kleuren nog vergroot door de individuele aftekeningen van de vacht. Naast de effen gekleurde varianten komt de kattenvacht ook voor met meerdere kleuren, tortie/schildpad of tabby aftekeningen. Zo is elke kat uniek!

Ogen van de Javaanse kat

Javaanse katten hebben amandelvormige, expressieve ogen, die enigszins schuin staan. De oogkleur van de Javanees is helder groen. Javaanse katten met een witte vacht zijn een uitzondering. Zij kunnen ook blauwe ogen hebben of een paar ogen van verschillende kleuren. Eén oog is dan blauw, het andere groen. Deze kleurtjes van de ogen zijn dus een echte eyecatcher!

Speciale kenmerken van de Javanees

Wat is er zo speciaal aan de Javanees? Deze katten hebben van nature een bijzondere uitstraling: slanke schoonheden die omgeven zijn door een oosters aura. Dit is deels te danken aan hun uiterlijk, maar ook aan hun uitstraling. Hun kop is wigvormig. Het gezicht vormt een driehoek met de grote oren. De kin is goed ontwikkeld, maar niet te massief. De rechte neus is relatief sterk aanwezig en verlengt het voorhoofd.

Kenmerken van de Javaanse kat

Is het misschien familie van de vos? Een opvallend kenmerk van de Javaanse kat is zijn zeer fijne, weelderige vacht, die op sommige plaatsen langer is. Op het lichaam is de vacht halflang, maar de vacht op de hals heeft een normale lengte. Als een soort bontkraag! De schouders en de staart zijn ook zeer borstelig. De pluizige staart loopt taps toe tot een punt aan het eind – net zoals bij de staart van een vos.

Karakter van de Javaanse kat

Is een Javaanse kat iets voor jou? Hun karakter is zeer aanhankelijk, maar zij hebben hun eigen wil, die zij graag luidkeels kenbaar maken. Dit kattenras is zeer levendig en staat open voor elke vorm van kattenkwaad! Ze willen bezig gehouden worden en uitgedaagd worden. Als speelkameraadjes zijn andere Oosterse katten geweldig, zij passen goed bij elkaar. Maar ook actieve en speelse metgezellen van andere rassen zijn welkom gezelschap! 

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Quelle: Kitten Life, [YouTube-Video.], 08.12.2020, Javanese Cats 101 : Fun Facts & Myths, Javanese Cats 101 : Fun Facts & Myths – YouTube , zugegriffen am 01.06.2022

Prijs van een Javaanse kat

Wat kost een Javaanse kat? De prijs varieert tussen 900 en 1.100 euro. Dat klinkt misschien duur. Maar een serieuze fokker investeert ook veel. In tegenstelling tot doorsnee “fokkers” houden serieuze fokkers zich niet alleen bezig met de voeding en verzorging van de kittens en hun ouders, maar ze zorgen er ook voor dat alle dieren gezond en levendig zijn – en dat ze dat ook blijven! Als je een kitten koopt van een fokker met een goede reputatie, kun je er zeker van zijn dat het bij de dierenarts is ontwormd en alle vaccinaties heeft gekregen.

Het fokken van de Javaanse kat

Javaanse katten zijn erkend door de Cat Fanciers’ Association (CFA) sinds 1979. Andere organisaties zien de Javanees slechts als een “uitloper” van de Balinezen en niet als een kattenras op zich. Fokkers in Canada en de Verenigde Staten wilden oorspronkelijk een Siamese kat fokken met langer haar – een Balinese kat. Dit resulteerde ook in een genvariant met langer haar: een Oosterse Half-langhaar, de Oosterse Langhaar, ook wel Mandarijn of Javanees genoemd.

Weetjes over het houden en verzorgen van Javaanse katten

De aanhankelijke Javaanse katten zijn enthousiaste speelmaatjes tot op hoge leeftijd. Zij houden daarom van speelgoed dat hen uitdaagt. En ze hebben stabiel meubilair nodig om op te klimmen en te springen. Aangezien deze kattenvriendjes nauwelijks ondervacht hebben, neemt de verzorging niet veel tijd in beslag. Eenmaal per week borstelen en kammen is genoeg. En als de vacht aan het verharen is, verwijder dan grondig de losse haren: klaar!

Javaanse kittens

Javaanse kittens zijn levendig en nieuwsgierig. Ze vinden het heerlijk om elke dag nieuwe spelletjes voor zichzelf te ontdekken! Dit kunnen de “klassiekers” zijn, zoals kleine balletjes en muizen – met of zonder geluid of piepen. Alle katten zijn er dol op als het speelgoed snelle, grillige bewegingen maakt. En alle kattenbezitters weten hoe leuk het is om ze te zien wiebelen, bespringen en hun “prooi” vastpinnen! Kleine kittens zijn er net zo goed in als hun oudere soortgenoten.

Typische ziekten van de Javaanse kat

Hebben Javaanse katten ziektes die meer voorkomen bij dit ras? Aangezien Javanen tot de robuuste rassen behoren, zijn er geen typische ziekten bekend die zij aan de volgende generatie zouden kunnen doorgeven. De jaarlijkse gezondheidscontrole is natuurlijk wel net zo belangrijk voor Javaanse katten als voor alle andere katten. De kat wordt grondig door de dierenarts onderzocht en zo nodig uit voorzorg gevaccineerd.

Levensverwachting van Javaanse katten

Hoe oud worden Javaanse katten? Met een gemiddelde levensverwachting van 20 jaar worden Javaanse katten zeer oud. 20 kattenjaren staan gelijk aan 96 mensenjaren! Het kan echter nooit in het algemeen worden gezegd hoe lang een kat zal leven. Dat hangt van veel verschillende factoren af. Helaas is de levenscyclus van een kat meestal korter dan die van zijn baasjes. 

Veelgestelde vragen over het Javaanse kattenras

Hoeveel kost een Javaanse kat?

De prijs voor een Javaanse kat uit een gerenommeerde cattery is ongeveer 900 tot 1.100 euro*, afhankelijk van de stamboom.
*Bron: Javanese Katze: Alle Infos zur Orientalisch Langhaar (wamiz.de), per 03.06.2022

Hoe oud worden Javaanse katten?

Javaanse katten hebben een gemiddelde levensverwachting van 20 jaar.

Hoe ziet een Javaanse kat eruit?

Het lichaam van de Javaanse kat ziet er elegant en gracieus uit. Een slanke kat, die sterk en gespierd gebouwd is.

Hoe groot worden Javaanse katten?

Met een gemiddelde schouderhoogte van 30 tot 38 cm en een lichaamslengte van 90 tot 100 cm, behoort de Javaanse kat tot de middelgrote katten..

Wanneer zijn Javaanse katten volgroeid?

De groeifase van Javaanse katten is voltooid tussen 9 en 24 maanden.

Moeten Javaanse katten binnen of buiten gehouden worden?

Javaanse katten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden.

Waar komt de Javaanse kat vandaan?

De Javaanse kat wordt gefokt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Zijn Javaanse katten speels?

Javaanse katten zijn hun leven lang erg speels zelfs wanneer ze oud zijn.

Welke kat past bij de Javaanse kat?

De Javaanse kat gaat goed samen met katten die qua temperament op hen lijken. Dit kunnen andere Oosterse kattenrassen zijn, maar ook katten van alle andere rassen.

Hoe actief zijn Javaanse katten?

Javanen zijn zeer actieve katten. Ze hebben veel activiteit, aandacht en ten minste één gelijkwaardig speelkameraadje nodig.

Kunnen Javaanse katten alleen gehouden worden?

Javaanse katten hebben gezelschap nodig en moeten daarom niet alleen gehouden worden. 

Zijn Javaanse katten sociaal?

Javaanse katten zijn zeer sociaal en aanhankelijk. Zij willen niet alleen zijn en hebben “hun” baasjes en soortgenoten om zich heen nodig.

Zijn Javaanse katten vatbaar voor ziekten?

Javaanse katten kunnen ziek worden zoals alle andere katten; typische ziekten die alleen dit ras treffen zijn tot dusver niet bekend.

Wat zijn de kenmerken van de Javaanse kat?

Op hun lichaam is de vacht halflang, maar in de nek hebben Javaanse katten een bontkraag van normale vachtlengte! De schouders en de staart zijn ook zeer borstelig.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: