Geschiedenis van de Snowshoe kat 

Waar komt de Snowshoe kat vandaan? Zoals veel ongewone verhalen, komt de oorsprong van experimenten en toeval. Een speling van de natuur.Dit is wat er gebeurd is met het Snowshoe ras. In het begin was het gewoon een experiment. Een fokker in de VS probeerde katten te fokken met Siamese vachttekeningen en witte voeten – “sneeuwschoenen”. Op een dag had ze succes, daar waren ze: drie kittens met point markings (licht lichaam en donkere oren, pootjes, staart etc.) en sneeuwwitte voetjes!

Maar het duurde nog twintig jaar voordat dit “experiment” officieel als ras werd erkend. In het begin was de belangstelling voor dit nieuwe kattenras niet erg groot. Er waren maar een paar katten geregistreerd onder deze naam. Intussen heeft het kattenras met het kenmerkende gezichtsmasker en de witte laarsdoppen een grote schare fans – zelfs in Europa: sinds 2004 is de Snowshoe-kat ook aan de andere kant van de oceaan als ras erkend en is hij razend populair!

Uiterlijk van de Snowshoe kat 

Hoe ziet een Snowshoe kat eruit? Net als hun genetische verwanten, de Siamese katten, zijn ze gespierd, maar niet gedrongen. In verhouding is zijn lichaam lang, maar niet te lang. De Snowshoe stapt zelfverzekerd door haar wereld op stevige benen. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten, en de ovale poten zijn helemaal wit. De halflange staart is iets dikker aan de basis en loopt toe naar een punt. Met zijn wigvormige, gemaskerde gezicht, de uitgesproken kin en de schuine, lichtgevende ogen ziet de Sneeuwschoenkat er heel apart uit, vind je niet?

Grootte van de Snowshoe kat 

Hoe groot worden Snowshoe katten? Met een schouderhoogte van maximaal 25 cm en een lichaamslengte van 30 tot 35 cm behoort de Snowshoe kat tot de middelgrote kattenrassen. Bovendien is de staart gemiddeld 30 cm lang. De Snowshoe mannetjes zijn iets gespierder, breder en ook iets groter dan de vrouwtjes.

Gewicht van de Snowshoe kat 

Snowshoe vrouwtjes zijn iets teerder en kleiner dan de mannetjes en wegen ongeveer 2,5 tot 5 kg wanneer ze volgroeid zijn. Katers zijn normaal gesproken iets zwaarder dan hun vrouwelijke soortgenoten door hun massievere bouw. Ongeveer 4 tot 6,5 kg wordt aangegeven wanneer je een kater van dit kattenras op de weegschaal zet.

Vacht van de Snowshoe kat

Als je op zoek bent naar een kortharige kat, maar altijd al van de Siamese kleur hebt gehouden, is de Snowshoe kat de perfecte keuze! Aangezien de Snowshoe is ontstaan door het kruisen van Bi-Colour American Shorthair en Siamees, heeft de Snowshoe kat een dichte, gladde, relatief korte vacht, nauwelijks ondervacht en vachttekeningen die vrij veel lijken op die van een Siamees.

Kleur

De Snowshoe kat is qua kleur vergelijkbaar met een Siamese kat. Er zijn wel een paar witte gebieden toegevoegd. Door het kruisen met de Siamese katten zijn de klassieke kleuren van de Siamese vacht in alle mogelijke tinten te vinden: Seal, Blauw, Chocolade, Lila, Rood, Crème, Tabby Point – maar de pootjes zijn altijd wit.

Lengte

De lengte van de vacht van de Snowshoe kat is beperkt, want hij draagt zijn vacht vrij kort! Hoewel binnenkatten slechts marginaal worden beïnvloed door weer en licht, kunnen ze het hele jaar door ondervacht en haar verliezen. De vacht van langharige katten houdt hun baasjes van nature meer bezig dan die van hun kortharige soortgenoten.

Vachttekening

Er zijn twee verschillende patronen van de Snowshoe vacht. Afhankelijk van hoeveel wit er aanwezig is, spreekt men van “Mitted” of “Bi-Colour”: Bij Snowshoe katten met de Mitted versie is slechts een derde van het lichaam wit, bij Snowshoes met Bi-Colour uiterlijk kan tweederde van het lichaam wit zijn.

Ogen van de Snowshoe kat

Snowshoe katten hebben prachtige blauwe ogen. Een blauwe kleur van de ogen is vrij zeldzaam bij katten, want tinten geel, groen, oranje of koper zijn meer dominant. De Siamese en Point-markeringen van de Snowshoe-vacht laten de blauwe ogenextra mooi uitkomen. Zoals alle “maskerkatten” ontwikkelen ze geen pigmentatie in de iris.

Speciale kenmerken van de Snowshoe kat 

Wat is er zo speciaal aan de Snowshoe kat? Hoe verschillend de individuele katten van dit ras ook kunnen zijn in hun vachtpatroon en kleur, ze hebben allemaal één ding gemeen: de helderwitte voetjes waaraan ze hun titel te danken hebben – “Sneeuwschoen kat”. De witte kleur reikt iets hoger aan de achterpoten dan aan de voorpoten.

Kenmerken van de Snowshoe kat

Wat zijn de speciale kenmerken van de sneeuwschoenkat? Het witte deel van de vacht van de Snowshoe mag alleen betrekking hebben op de poten, in welk geval de kat als het ware witte sokjes draagt. Maar het witte vachtpatroon kan ook andere delen van het lichaam betreffen, bijvoorbeeld het gezicht. Met de witte “V” op het gezicht, lijkt het alsof de Snowshoe een licht masker draagt.  

Karakter van de Snowshoe kat

Als je op zoek bent naar een actieve, gezellige kat, dan is een Snowshoe bij jou in goede handen! In karakter zijn Snowshoe katten zeer aanhankelijk, ze houden van het gezelschap van mensen en dieren! Als de klik goed is, schiet dit ras goed op met soortgenoten en andere dierlijke bewoners. Snowshoe is een levendige, speelse kat die graag met je kletst, miauwt en kirrelt, maar zoals alle katachtigen, heeft zij ook haar vaste momenten nodig om te ontspannen.  

Prijs van een Snowshoe kat 

De prijs van de Snowshoe kat varieert, afhankelijk van vraag en aanbod, maar ook van de herkomst. Ze kosten tussen 600 en 1.300 euro bij een fokker. Een fokker moet over een uitgebreide kattenkennis beschikken en een op de soort afgestemde behandeling van de dieren kunnen garanderen – anders is hij slechts een “vermenigvuldiger”. En helaas zijn er veel van hen op het internet.

Het fokken van de Snowshoe kat 

Snowshoe katten worden in Europa gefokt sinds het einde van de jaren 1980 en in Duitsland sinds de jaren 1990. De grootste Europese fokvereniging, de “Fédération Internationale Féline” (FIFé), een wereldwijd erkende overkoepelende organisatie, heeft het fokken van de Snowshoe aan het begin van de jaren 2000 erkend. FIFé-gecertificeerd is het fokken in de klassieke Siamese kleuren, afwijkende kleurpatronen zijn toegestaan en de aftekeningen moeten duidelijk afsteken tegen de vachtkleur.

Dingen die je moet weten over het houden en verzorgen van Snowshoe-katten 

Een Snowshoe kat heeft gezelschap nodig en wil graag bezig gehouden worden. Je moet haar daarom niet alleen laten. Een kattenvriendje van dezelfde leeftijd om mee te spelen en te knuffelen in huis is perfect! De Snowshoe kat kan echter ook buiten komen, dan ontmoet hij buiten andere katten. De korte tot halflange vacht van de Snowshoe kat is makkelijk wat de verzorging betreft: slechts eenmaal per week borstelen, maar regelmatig de ogen, oren en tanden schoonmaken en parasieten voorkomen. 

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Snowshoe kittens 

Elk nestje met Snowshoe kittens is een grote verrassing! Niet alleen omdat ze, zoals alle kittens, zo schattig en onweerstaanbaar zijn, maar ook omdat de kleintjes in het begin helemaal wit zijn! Welke kleur elk individueel kitten genetisch meebrengt, zal pas na iets meer dan een week duidelijk worden. Dan zul je langzaam maar zeker zien hoe ze er waarschijnlijk als volwassen katten uit zullen zien…Best spannend!

Typische ziekten van de Snowshoe kat 

Wat zijn typische ziekten van de Snowshoe kat? Aangezien de Snowshoe een relatief “jong” ras is, zijn er niet veel rapporten of bevindingen over ziekten die bijzonder typisch of frequent zijn bij de Snowshoe kat. Aangezien de Snowshoe echter het resultaat is van een kruising van de Bi-Colour American Shorthair en de Siamees, zijn soortgelijke klachten als bij deze soorten denkbaar.  

Levensverwachting van de Snowshoe kat 

Hoe oud wordt een Snowshoe kat? Met een levensverwachting van 12 tot 16 jaar is dit een behoorlijke levensduur voor Snowshoe katten. Om de leeftijd van de kat in verband te brengen met onze kalender, ging men er vroeger van uit dat een kattenjaar overeenkomt met zeven mensenjaren; tegenwoordig gaat men ervan uit dat een kattenjaar overeenkomt met 15 mensenjaren. Een 16-jarige Snowshoe kat is dus volgens onze mensenkalender al een trotse 77 jaar oud. Chapeau – petje af voor hoe fit veel katten zijn in vergelijking met ons op deze gevorderde leeftijd!