Mensen die veel verhuizen, of genoodzaakt zijn veel te verhuizen, en een kat als huisdier willen, zullen moeten beslissen om een kat te kiezen die thuis blijft.

Dit komt simpelweg doordat katten niet goed om kunnen gaan met het wisselen van plaatsen. Buitenkatten keren vaak terug naar hun oorspronkelijk thuisgebied, zelfs als dit een paar kilometers verder dan hun nieuwe huis is. 

Om een kat te helpen bij het huisvesten van een nieuwe omgeving moet u hem de eerste vier weken (of zelfs langer) niet naar buiten laten gaan. Voor een buitenkat is dat nauwelijks te verdragen. Voor een dier dat tot nu toe vrij en avontuurlijk heeft kunnen leven, is het een echte beproeving om plotseling de hele dag binnen te moeten zitten.

Omgekeerd geldt hetzelfde. Denk er goed over na voordat u een kat die in het verleden altijd binnen zat, ineens toegang geeft tot de buitenwereld. Als een huiskat van het buitenleven gaat houden, is er geen weg terug. Als uw kat dit privilege eenmaal heeft gekregen, zal hij er altijd op aandringen. Wel zal uw kat buiten te maken krijgen met gevaren waar hij nog nooit mee te maken heeft gehad. Zoals auto’s, honden, giftige planten en besmettelijke ziektes. 

Als u in een grote stad woont en een kat wilt, is het beter om voor een kat te kiezen die binnen woont. In zo’n omgeving zijn de gevaren voor een rondzwervende kat (mensen, verkeer etc.) namelijk niet te overzien.

Er is geen reden om uw kat niet altijd binnen te houden, zolang u zich consequent aan de volgende belangrijke punten houdt:

  • Houd uw kat vanaf het begin binnen! Zoals hierboven al beschreven staat, kunt u een buitenkat niet meer tot een huiskat trainen. Dus als u een nieuw familielid wilt, is het verstandig een kat te kiezen die altijd al een huiskat is geweest.

  • Veel tedere liefdevolle zorg en veel aandacht! Een kat kan alleen altijd binnen worden gehouden als u hem niet voor lange tijd alleen hoeft te laten, tenzij u hem een geschikt maatje van zijn eigen soort geeft.

  • Sommige katten zijn extreem speels! Katten zijn van nature nieuwsgierig en geïnteresseerd in hun omgeving. Door ze de aandacht te geven die ze nodig hebben en ze spullen als krabpalen en speeltjes te geven, daagt u ze uit en moedigt u ze aan om hun natuurlijke intelligentie te ontwikkelen. Katten hebben een stille omgeving nodig, met daarin genoeg kansen om zich terug te kunnen trekken. Ook hebben ze een rustig plekje in het appartement of hun eigen onaantastbare toevluchtsoord nodig. Als ze hun ruimte met teveel mensen of andere katten moeten delen en er teveel lawaai en stress is, kan dit een aanleiding tot gedragsproblemen zijn. Bijvoorbeeld wanneer het altijd een schone kat is geweest, kan hij ineens ‘ongelukjes’ krijgen.

  • Ook hebben ze een rustig plekje in het appartement of hun eigen onaantastbare toevluchtsoord nodig. Als ze hun ruimte met teveel mensen of andere katten moeten delen en er teveel lawaai en stress is, kan dit een aanleiding tot gedragsproblemen zijn. Bijvoorbeeld wanneer het altijd een schone kat is geweest, kan hij ineens ‘ongelukjes’ krijgen.

  • Ongehinderde toegang tot een hygiënische en vlekkeloze kattenbak! Katten zijn opvallend schone dieren. Ze zullen zich afstoten tegen een vieze kattenbak. Cat’s Best ÖkoPlus is ontzettend effectief in het neutraliseren van geurtjes en uitermate absorberend. Zo kunt u gemakkelijk ook maar het kleinste spoor van vervuiling verwijderen. Aan zijn unieke JRS-pflanzen faser700-technologie te danken, functioneert Cat’s Best ÖkoPlus als een natuutlijke val voor vieze geuren en bacteriën. Geuren worden dus langdurig en op een duurzame manier voorkomen. Een belangrijk punt: elke kat, op elke verdieping, moet makkelijk toegang hebben tot een kattenbak. Deze moet ver weg zijn van plotselinge geluidsbronnen (zoals deuren, wasmachines, ramen etc.).