Heb jij thuis een oudere kat? Wat moet je weten over oudere katten en wat hebben ze nodig naarmate ze ouder worden?

Iedere dag worden we een beetje ouder. Dat is het leven: we worden geboren, leren om te leven en zeggen dan “vaarwel” tegen deze wereld.

Zo gaat dat ook bij katten.

Alleen gaat het bij hen allemaal wat sneller! Kittens worden na een kortere draagtijd geboren en zijn in een mum van tijd volwassen katten, met alles erop en eraan. Ze zijn helemaal klaar voor het leven en verbreken na een bepaalde tijd de band met hun moeder volledig. Sommige menselijke baby’s doen dit juist nooit!
Zij wonen tijdens hun pensioen nog steeds bij papa en mama.

Het is vrijwel onmogelijk om te zeggen hoe lang een kat leeft. Het hangt van veel verschillende factoren af. Maar hun levenscyclus is meestal korter dan die van mensen.

Wanneer is een kat bejaard?

Creme Puff, geboren op 3 augustus 1967 in Austin, Texas, waar ze stierf op 6 augustus 2005, is recordhouder. Deze Amerikaanse huiskat bereikte een Bijbelse leeftijd van 38 jaar en drie dagen! En daarmee is deze kat het Guinness Book of Records binnengetreden als de oudste kat ooit geregistreerd.

Een van de voorlopers van Creme Puff, “Grandpa”, deed zijn naam eer aan en bereikte 34 jaar en 2 maanden!

Maar dit zijn de “Golden oldies” onder de bejaarde katten.

Katten worden gemiddeld niet zo oud – meestal zo’n 15 jaar.
(Natuurlijk weerleggen veel uitzonderingen deze regel.)

Om de leeftijd van een kat te begrijpen in termen van hoe we tijd berekenen, dachten we vroeger dat één kattenjaar het equivalent was van zeven mensenjaren. Nu schatten we dat het eerste jaar van de kat 15 mensenjaren is:

Bron: www.haustier.net, 23 oktober 2019

Levensverwachting van katten

Er is een algemene overtuiging dat katten meer dan één leven hebben. Het is een gewaagd idee, waarschijnlijk in verband gebracht met het feit dat onze kattenvrienden erg slim en flexibel zijn. Hun vlijmscherpe instincten redden hen vaak, zelfs in levensbedreigende situaties.

Veel buitenkatten zijn echter het slachtoffer van ongelukken: wanneer ze drukke wegen oversteken of in aanraking komen met schadelijke stoffen.
Katten die niet vrij komen en gaan, en die puur als binnenkat leven, hebben een betere kans om oud te worden als ze worden beschermd tegen huiselijke gevaren.

“De meeste ongelukken gebeuren in huis” – is een gezegde dat helaas ook geldt voor binnenkatten, als het huis niet volledig “kattenbestendig” is. Veel kattenbezitters zijn van mening dat binnenkatten al goed beschermd zijn. Dit kan waar zijn, vooral omdat zij (meestal) niet ‘s nachts rondsnuffelen en er geen giftige milieustoffen of wegverkeer aanwezig is. Maar zelfs een huiselijk huishouden kan gevaarlijk zijn.

Wat je moet weten:

Hoe veranderen katten naarmate ze ouder worden?

Elke kat wordt ouder. Ieder op een andere manier. Afhankelijk van genetische aanleg en externe factoren kan het verouderingsproces sneller of langzamer verlopen.

En je kat zal bij het ouder worden soortgelijke dingen ervaren als jij: het lichaam verandert en dingen gaan niet meer zo makkelijk. Het leven wordt steeds wat moeilijker.

Oudere mensen (en katten) zijn minder actief en sommigen krijgen overgewicht doordat ze minder calorieën verbranden. Een van de redenen hiervoor is dat de stofwisseling verandert en er minder spiermassa beschikbaar is. Vroeger klommen we binnen enkele seconden drie verdiepingen, maar nu zijn we niet zo snel meer. We raken buiten adem als we de trap op gaan; misschien doen onze gewrichten pijn bij elke stap.

Je gaat het automatisch wat langzamer aan doen… of je kiest voor de lift.

Wat is het verschil tussen een volwassen kat en een bejaarde kat?

Vanaf de leeftijd van 7 jaar beginnen katten langzaam maar zeker te verouderen.

Dit is meestal niet zo duidelijk, dus je merkt de verandering bij je kat niet echt. Pas als er een combinatie van tekenen is, wordt duidelijk dat je poes nu een bejaarde schat is. Hij of zij gedraagt zich niet zoals je verwacht.

Dit kan zijn omdat hij zich niet langer bewust is van alles wat er om hem heen gebeurt: de zintuigen schieten tekort. Dit is verontrustend voor onze harige vriendjes.
Ze kunnen hun omgeving niet meer goed inschatten, ze kunnen niet zo goed zien of horen en worden voorzichtiger en aanhankelijker.
Sommigen zoeken meer contact met hun baasjes en worden knuffeliger.

Katten worden over het algemeen een beetje stiller naarmate ze ouder worden, geven er de voorkeur aan zich nog meer dan normaal terug te trekken op een rustige plek, en slapen meer dan vroeger.

Zelfs een nachtelijke rover die over een groot gebied zwierf en nooit genoeg kreeg van spelen en ravotten, wordt een bankhanger als hij ouder is. Hij laat het veld liever over aan de jonge katers.

Wat heeft een oudere kat nodig?

Oudere katten zijn anders dan kittens. En ze hebben specifieke behoeften.
Een kitten heeft andere behoeften die individueel zijn aangepast aan deze levensfase, in vergelijking met een volwassen of oudere kat.

Een oudere kat is minder wendbaar en minder energiek.
Ook de hormoonbalans is veranderd. De vacht wordt een beetje dunner en is niet meer zo glanzend als vroeger.

Wat moet ik doen bij het voeren?

Om ervoor te zorgen dat je oude katje gezond blijft en zich goed voelt, heeft hij ander voer nodig.
In plaats van krachtvoedsel met veel calorieën om de verhoogde energiebehoefte te voeden, heeft hij er een nodig die de vitamines en eiwitten bevat voor deze levensfase.

Sommige katten krijgen ook voedselproblemen naarmate ze ouder worden.
Ze hebben geen grote eetlust meer en eten alleen bepaald voedsel.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Andere katten hebben gezondheidsproblemen met de kaak en mond. Ontstoken tandvlees en gebitsproblemen kunnen problemen veroorzaken en de voedselinname beperken. Zelfs als er tanden uitvallen, kunnen katten nog steeds eten oppakken en erop kauwen, maar het wordt alleen wat vermoeiender en duurt langer.

De meeste katten blijven eten uit hun gebruikelijke voerbak. Maar naarmate ze ouder worden, ontwikkelen sommige van onze harige vrienden andere eetvoorkeuren.

Smaken zijn fundamenteel anders. Is er zelfs een perfecte kom voor katten, afhankelijk van of ze jong of oud zijn?

Ja die is er… de kom is waarschijnlijk wat te klein!

Het is best belangrijk om een lage rand te hebben, niet hoger dan 4 cm, zodat je poes gemakkelijk bij het voer kan, maar het niet morst.

Een ronde, platte schaal van porselein, keramiek of glas, met een diameter van minimaal 15 cm is perfect. Er is genoeg ruimte om van alle kanten bij het eten te komen en je kunt de kom gemakkelijk schoonmaken en zelfs in de vaatwasser zetten.

Wat moet ik een oudere kat te eten geven?

Wat is het beste om de kom van een oudere kat mee te vullen? Speciaal kattenvoer voor senioren bevat vitamines, mineralen en vezels die jouw kattenvriend op hoge leeftijd nodig heeft. Het eten moet zorgvuldig worden bereid en aangepast aan jouw kieskeurige poes.

Zorg ervoor dat het voer van hoge kwaliteit is en dat het alle voedingsstoffen bevat die een oudere kat nodig heeft, maar zonder het lichaam te belasten. De nieren en het metabolisme van een oudere kat werken anders en langzamer dan voorheen. Kies dus een voedsel dat licht verteerbaar is.

Als het jonger is, eet een kat vaak als een stofzuiger. Zodra het eten is ingeschonken, heeft hij of zij het al bijna allemaal opgezogen en is de kom schoon.

Duurt het nu, op haar hoge leeftijd, bijna de hele dag voordat je kat opstaat en eet?

Terwijl sommige katten behoorlijk aankomen naarmate ze ouder worden, verliezen anderen hun eetlust of veranderen ze van smaak en stoppen ze plotseling met het eten van hun favoriete voedsel.

Sommige knuffelige metgezellen gaan in “hongerstaking” en verwerpen al het aanbod. Katten kunnen dit vrij lang volhouden…
Je maakt je zorgen: waarom eet hij niet? Is er iets dat je kunt doen om je kat het weer leuk of lekker te laten vinden?

Als je kat niet meer zo mobiel is, geef dan voer in een verhoogde kom. Dan is het makkelijker om te eten, omdat hij dat rechtop kan doen, op ooghoogte.

Oudere katten vinden het vaak moeilijk om met droogvoer om te gaan. Bied natvoer van hoge kwaliteit aan als ze oud zijn. Natvoer ruikt en smaakt niet alleen smakelijker; het heeft ook het voordeel dat het gemakkelijker is om op te kauwen en dat het meer vloeistof bevat.

TIP: Als je kat medicatie nodig heeft naarmate hij ouder wordt, kun je dit eenvoudig toevoegen aan het natte voer. Plet de tabletten eenvoudig met een lepel en meng het poeder erdoor.
Dit is gemakkelijker voor je kat en zal jullie allebei minder gestrest maken.

Je kunt het voer een beetje opwarmen om het meer te laten ruiken, of om het te versterken met een aantal smaken die jouw kat lekker vindt. Een beetje kippenbouillon, moutpasta, een plakje salami of wat tonijn doet vaak wonderen!

Moutpasta is niet alleen lekker, maar kan ook helpen bij de spijsvertering. Het bestaat uit plantaardige oliën en vetten en heeft een positief effect op maag en darmen – ook bij haarballen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Als je het niet zeker weet, vraag het dan aan een dierenarts die je vertrouwt. Hij of zij

Je moet het ook niet overdrijven met de extra’s! Anders vist je kat misschien alleen de goede stukjes eruit en blijft de rest in de kom.

Als je ze nieuw voer geeft dat ze nog niet kennen, kun je ook een eerste smaak op je hand aanbieden.
Een kat die niet zo goed kan ruiken, zal jou en je hand vertrouwen en daardoor eerder geneigd zijn om het voer te accepteren.

Hoeveel voer heeft een oudere kat nodig?

Katten, ongeacht hun leeftijd, kunnen en mogen niet over één kam worden geschoren.

Hoe vaak en hoeveel je een kat moet voeren, hangt af van hoe gezond ze zijn, wat ze wegen en hoe actief ze zijn.

Houd rekening met hun lichamelijke conditie en mobiliteit, hun calorie- en energiebehoefte. Je moet hun voedsel hier eigenlijk in elke levensfase op beoordelen.

Net als oudere mensen hebben veel katten bij het ouder worden vaak problemen met hun gewrichten en motoriek. Speciaal voer voor oudere katten bevat toevoegingen die de gewrichten ondersteunen. Hoewel dit slijtage niet kan voorkomen, kan het wel een beetje vertragen. De wereld is constant in beweging: niemand kan het ouder worden tegenhouden. Naarmate katten ouder worden, is het beter om meerdere kleine porties te eten en ervoor te zorgen dat ze makkelijk te eten en te verteren zijn.

Aangezien de nierfunctie met de leeftijd achteruitgaat, moet je voer kiezen dat de nieren van je kat niet te zwaar belast.

Opmerking: een appel is voor ons als een muis voor katten.
Laat je kat muizen vangen zolang hij of zij kan. Jagen is goed voor ze en in een biologisch gezonde muis zit alles wat een kat nodig heeft.

Welk voedsel moeten worden vermeden?

In principe moet je ervoor zorgen dat het dieet van je kat op alle leeftijden natuurlijk en uitgebalanceerd is. Dit is vooral belangrijk voor oudere dieren.

Vermijd voedsel dat kunstmatige ingrediënten, toevoegingen of conserveermiddelen bevat. En vermijd producten die niet in het dieet van een kat passen (“plantaardige en dierlijke bijproducten” zoals groenten, rijst, granen, fruit, soja, beendermeel, bont, botten, veren, snavels, wol, urine, bloed, darmen).

Katten zijn carnivoren, dus ze hebben geenkoolhydraten nodig. Deze kun je beter helemaal vermijden. Veel droog en koudgeperst kattenvoer gebruikt echter koolhydraten om vorm te geven.

Kies een gerecht met veel vers vlees, zonder granen en conserveringsmiddelen, en bij voorkeur met geen of heel weinig suiker. De meeste soorten kattenvoer bevatten suiker als smaakversterker. Industrieel geproduceerd voedsel wordt meestal gezoet, want dat is waar kattenconsumenten – onze katten – van genieten.

OPMERKING: Als het voer te lang in de koelkast of voerplaats open blijft staan, kan het worden bedorven door schimmelinfecties of parasieten, zoals vliegenlarven. Deze breken de voedingsstoffen af en vormen schadelijke gifstoffen die kunnen leiden tot kattenziektes.

Bron: www.tierklinik.de, Stand 05.12.2019

Hoe zorg ik voor een oudere kat?

Wil je het voor je dierbare kat gemakkelijker maken om ouder te worden?

Oudere katten zijn niet zo lenig en slapen meer gedurende de dag. Hun zintuigen gaan achteruit – ze horen en zien ook niet meer zo goed. Dit is een groter probleem voor katten, omdat ze geen brilletje of gehoorapparaten kunnen gebruiken. Als gevolg hiervan blijven ze dicht bij wat bekend is en zoeken ze nabijheid en comfort om ze een veilig gevoel te geven.

Dus wees er gewoon voor je kat. Laat hem of haar voelen dat je dichtbij bent en dat je hem of haar kunt steunen.

Creëer rustplekjes waar hij lekker kan slapen, zonder gestoord te worden.

Misschien kan jouw kat zichzelf niet goed verzorgen omdat het minder mobiel is en niet alle plaatsen kan bereiken die aandacht nodig hebben. Dat kun jij voor hem of haar doen: vaker poetsen, eventueel klauwen knippen, regelmatig ogen en oren schoonmaken en af en toe tanden en tandvlees controleren.

Creëer nog een of twee lage kattenbakken voor in de woonkamer en ook buitenshuis. Naarmate ze ouder worden, kunnen katten ook hun behoefte om te plassen niet meer beheersen, dus een rustige toiletplek in de buurt is zeer welkom!

Alle inside-tips over kattenbakken vind je hier:

Liefde tonen of hen alleen laten?

Je kat slaapt nu behoorlijk veel. Stoort het hem als je hem aait of voorstelt om te spelen?

Veel katten hebben meer rust nodig naarmate ze ouder worden, maar meestal worden ze behaaglijker en aanhankelijker. Knuffel je kat als hij je hiervoor benadert. En speel met hem: bewegen is goed. Als hij er dan genoeg van heeft, stopt hij automatisch.

De speeltijd is waarschijnlijk niet zo lang als toen ze jong waren, maar ze zijn goed voor de stofwisseling en de spieren van je kat.

Laat je kat zien dat je blij bent dat hij of haar er is.

Praat zachtjes met hem of haar.
Schreeuw niet: hij is niet doof! Ook al kan hij je misschien niet goed horen, het begrijpt precies wat je wilt vertellen.
Hij kent jou en weet precies wat je wilt zeggen en bedoelt, door middel van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.

Klimhulpmiddelen creëren?

Aan de top van de wereld – een opwindend uitkijkpunt voor katten is een verhoogde uitkijkpost.

Onbeperkte vrijheid, een hoog plekje – dat is het koninkrijk van een kat. Ze kunnen zich daar terugtrekken en toch alles op een goede afstand in de gaten houden.

Maar naarmate katten ouder worden, zijn ze niet meer zo lenig als vroeger en kunnen ze niet zo gemakkelijk op en neer springen vanaf hun favoriete plekjes.

Maak het dus gemakkelijker voor je kat: maak overgangen om het voor hem makkelijker te maken om die hoge punten te bereiken. Er is niet veel voor nodig – een krukje, een hellingbaan of trap is vaak voldoende.

Voor oudere katten zijn er ook op hun leeftijd afgestemde krabpalen die de gewrichten ontzien en die zonder veel moeite bereikbaar zijn.

Spelletjes en speelgoed?

Ook oudere katten houden van spelen.

Misschien niet zoveel als de jonkies, maar ze willen nog steeds plezier en afwisseling.

Hoe kun je ervoor zorgen dat katten zich in jouw huis vermaken?
Doe hier inspiratie op:

– Zelfs op oudere leeftijd kunnen jullie / zij plezier hebben!

– Niemand hoeft zich te vervelen, zelfs niet in deze schemerjaren.
Anders kun je er na verloop van tijd zelfs ziek van worden.

Oudere katten blijven spelen en blijven zo gezond en levendig. Beweging stimuleert de stofwisseling en de spijsvertering, waardoor de spieren in vorm blijven. Deze zijn belangrijk omdat ze het lichaam onderhouden: het ondersteunt het skelet en de gewrichten van je kat.

In principe kunnen oudere katten van hetzelfde speelgoed genieten als jongere. Wat ze ook leuk vinden en waar ze ook van genieten; alles is toegestaan.

Kies voor oudere katten speelgoed dat hun lichaam en geest stimuleert en wat is aangepast aan jouw huisdier. Een kat met artrose zal het moeilijker vinden om achter een laserpointer aan te gaan; een kat met tandvleesproblemen zal er niet van houden om op hard speelgoed te bijten. Het is beter om speelgoed te kiezen waarmee ze zich niet snel vervelen en dat ze langer bezig houdt.

Welke ziektes krijgen oudere katten?

Je merkt niet per se dat je kat ouder wordt. Bij onze harige vrienden zijn er geen grijze haren of andere uiterlijke tekens. Hij is misschien wat rustiger geworden en slaapt meer dan normaal. Misschien trekken ze zich meer terug in zichzelf en doen ze het wat rustiger aan.

Sommige katten zijn gezond tot op hoge leeftijd. Bij andere katten treden ziektes op naarmate zij ouder worden, zoals artrose, nier- en schildklierproblemen of diabetes (Diabetes Mellitus).

Kattentaal begrijpen – hoe je het gedrag van je kat interpreteert

Lees meer

Dementie

Je merkt dat je kat zich ineens anders gedraagt dan normaal.
Hij of zij reageert niet normaal, wil niet knuffelen, lijkt op de een of andere manier gedesoriënteerd, hulpeloos, en lijkt de weg niet te weten.
Hij landt niet echt waar hij zou moeten na een sprong en heeft slaapproblemen?

Hij kan luider en indringender miauwen dan normaal, alsof hij “SOS” roept, “Wat is er mis met mij?”, “Help!”.
Als dit vaker gebeurt, kan jouw kat dementie hebben. Symptomen treden in eerste instantie slechts af en toe op, daarna steeds vaker.

Hoe eerder je jouw kat naar een dierenarts brengt, hoe beter. Helaas kan hij of zij dit niet genezen. Wel kan worden voorkomen dat de ziekte sneller vordert en kan het leven van je harige vriendje makkelijker gemaakt worden met de juiste medicatie.

Kanker

Helaas worden ook katten niet door kanker gespaard.

Zoals de meeste viervoeters, kunnen katten ziektes voor lange tijd verbergen. Meestal realiseer je je relatief laat iets dat nog niet eerder is opgemerkt. Houd je kat beter in de gaten naarmate hij ouder wordt.

Als hij harder ademt dan normaal, veel gewicht verliest en vreemde zwellingen op het lichaam heeft, hoeft dit niet per se kanker te betekenen. Zwellingen kunnen ook een tumor zijn die op latere leeftijd goedaardig is.

Als je aan de veilige kant wilt blijven, vraag dan een dierenarts om het te bekijken. Hoe eerder een tumor wordt gediagnosticeerd, hoe groter de kans dat je je kat helpt.

Welke behandelingsvormen zijn er voor katten? Een online gids zal nooit een bezoek aan de dierenarts vervangen.

Incontinentie

Als een kat zijn of haar blaas niet meer zo goed kan beheersen als daarvoor, en af en toe kleine hoeveelheden urine of ontlasting achterlaat, is dat voor jullie allebei niet fijn. Het vinden van een andere plas of hoop, mogelijk op een tapijt dat niet zo makkelijk te wassen of schoon te maken is, is niet zo prettig.

En ook niet voor je kat.

Wat veroorzaakt incontinentie? Een zwakke blaas op oudere leeftijd?
Of een urinewegaandoening of blaasontsteking? Deze veroorzaken ook acute pijn bij de kat.
Om erachter te komen, moet je jouw kat door een dierenarts laten controleren.

Verwijder plassen urine met enzymreiniger en reinig de genitaliën van je kat met lauw water, een washandje en een zachte kattenshampoo. Plaats meer kattenbakken op strategische plekken, of leg zindelijkheidsmatten op plaatsen waar ongelukken gebeuren. Bovenal:

Scheld de arme poes niet uit.

Het is niet zijn fout.

Nierfalen

Urine plassen – groter en vaker dan normaal? Bij oudere katten werken de nieren vaak niet zo goed als zou moeten.

Nieren kunnen veel verdragen, en je merkt meestal pas dat ze beschadigd zijn als ongeveer 20% nog steeds hun werk doet.

Je kat zal al langere tijd geleden hebben en je zult veel van de symptomen meestal niet van tevoren opmerken. Dat komt omdat er geen specifieke tekens zijn om dit aan te duiden.

Een bloedtest en urineanalyse bij de dierenarts zullen alles onthullen.

Speciale voeding en medicatie kunnen dan helpen. Zorg ervoor dat de kat veel drinkt, zodat de nieren goed worden doorgespoeld. Een drinkfontein helpt vaak en binnenkatten genieten hiervan.

Geef natvoer, zodat je huisdier vocht uit het voer opneemt. Voor katten met nierproblemen bieden speciaalzaken specifieke dieetvoeding aan die minder proteïne bevat en dus minder ureum produceert.

Diabetes

Oudere huisdieren lijden ook vaak aan diabetes mellitus, een pathologische aandoening van de suikerstofwisseling die de bloedsuikerspiegel permanent verhoogt.

Als katten aan diabetes lijden, kunnen ze glucose niet omzetten in energie vanwege een gebrek aan insuline. Glucose hoopt zich op in het bloed, maar gaat niet waar het hoort: de cellen in.

Dit beschadigt na verloop van tijd de zenuwen, organen en bloedvaten van een kat.
Je kat zal zich zwak voelen en instinctief proberen het gebrek aan energie te compenseren met meer voedsel, maar zal de energie niet goed kunnen gebruiken. Dit zal ertoe leiden dat hij of zij meer eet dan normaal, maar dat het toch gewicht verliest.

Katten met een hoge bloedsuikerspiegel hebben een speciaal dieet nodig en moeten regelmatig gevoerd worden met porties van bepaalde grootte.

Praat met je dierenarts. Hij of zij stelt een dieetplan op dat is afgestemd op jouw kat.

Slecht zicht en gehoor

Je roept je kat, maar er gebeurt niets? Ze was altijd snel en reageerde op het zachtste geluid. Hij kijkt je niet meer aan zodra je thuiskomt? Weet ze soms niet zeker waar ze heen moet?

Negeert hij je? Nee. Dat is het niet.

Ze kunnen je gewoon niet meer zo goed zien en horen als vroeger.
Hun zintuigen, die voorheen extreem scherp waren, zijn simpelweg afgenomen met de leeftijd.
Hoe ouder een kat wordt, hoe meer dit gebeurt.

Het gaat door totdat een kat je niet meer goed kan zien en horen.
Maar aangezien een kat zeven zintuigen heeft, kan hij elk tekort meestal voor een lange periode relatief goed compenseren.

En je kunt hem of haar steunen door dit vroeg op te merken.
Loop langzaam naar je kat toe zodat hij niet bang is als je plotseling naast hem staat. Laat zien dat je blij bent dat hij er is. Praat rustig met je kat en aai zachtjes als hij je opmerkt. Dit geeft een gevoel van veiligheid.

7 tips die u absoluut moet onthouden voordat u een kat neemt

Lees meer

Hoe oudere katten zich gedragen

Voor altijd jong zijn? Zoiets bestaat niet. Niet voor mensen, maar ook niet voor je kat. Ouder worden is een onderdeel van het leven; het is onvermijdelijk. Het lichaam verandert: minder spieren enmeer vet. En organen werken niet meer zo goed als vroeger.

De waarneming neemt in de loop van de jaren af. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen functioneren allemaal niet meer zoals ze deden toen je jong was. Een jonge kater is veel energieker en reactiever dan zijn tachtigjarige versie.

Sommige katten worden sneller en intenser ouder.
Anderen merken nauwelijks dat ze ouder worden en blijven levendig en opgewekt tot hun laatste dagen!

Kat slaapt veel

Oudere katten zijn niet meer zo actief en hebben minder drang om te bewegen.
In plaats daarvan slapen ze meer en langer dan kittens.
Katten houden van rustplaatsen waar ze ongestoord een dutje kunnen doen. Naarmate ze ouder worden, maken ze nog meer gebruik van hun rustplekjes.
Vooral als ze iets hoger, gezellig en warm zijn.

Zorg ervoor dat je het je oudere kat ook echt makkelijker maakt!

Zorg ervoor dat je kat overal makkelijk kan komen en zichzelf niet kan verwonden bij het omhoog of omlaag klimmen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Verzorging

Hoe ouder we worden, hoe meer zorg ons lichaam nodig heeft. Dit geldt ook voor onze harige vriendjes.
Maar dat is niet zo eenvoudig als ze minder mobiel zijn.

Plaatsen die je kat vroeger zonder problemen kon verzorgen omdat hij overal makkelijk bij kon, maar nu niet meer. De gewrichten doen pijn, het evenwicht is van tijd tot tijd wankel…. dan wordt het een echte uitdaging!

Tong- en pootverzorging zijn belangrijk omdat ze bramen, losse haren en parasieten verwijderen.
Als je kat dit niet meer alleen kan, kun je hem helpen bij het verzorgen van de vacht.
Aai je kat uitgebreid. Het is niet alleen goed voor jullie relatie, maar ook voor de bloedcirculatie.

Bij het aaien voel je direct of er iets in de vacht zit dat er niet in hoort. Als dit niet met de hand kan worden verwijderd (bijv. klitten), gebruik dan een borstel, kam of tekenpincet – maar wees altijd voorzichtig! Je kat zal er de volgende keer naar uitkijken, want het is een plezierige herinnering.

Van kop tot poot – hier vind je alles wat je moet weten over kattenverzorging:

Minder mobiel

Als kittens spelen, kunnen ze gek worden!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Ze tonen een ongelooflijk uithoudingsvermogen. De meest populaire spellen zijn altijd gebaseerd op natuurlijk gedrag. Een jager houdt ervan om naar boven te sluipen, ongezien op de loer te liggen en snel te springen, dus zigzaggende bewegingen zijn precies goed. De ongelukkige prooi wordt gevangen wanneer de kat van grote hoogte springt.

Oudere katten spelen ook, maar niet in dezelfde mate als kittens.
Oefeningen doen is belangrijk, vooral op oudere leeftijd, omdat het een positief effect heeft op het hele lichaam.
Je kat zal op oudere leeftijd langer fit en gezond blijven als hij of zij actief en mobiel blijft. Maar hij of zij mag het ook niet overdrijven.

Je kat zal zeker favoriete spellen hebben. Als ze niet te “wild” zijn, kunnen ze ook op oudere leeftijd worden gespeeld worden. Je kunt ook proberen te spelen op een manier die hun hersenen stimuleert: denkspelletjes die de intelligentie van je harige vriend voortdurend uitdagen.

Meer knuffelen 

Oudere katten zijn echte knuffelkatten!

– Vaak worden katten nog aanhankelijker als ze ouder worden!

Wees blij en aai hem of haar meer dan normaal.

Je maakt je schat blij als je laat zien dat je het leuk vindt om hem of haar te zien. Net als wij hebben katten genegenheid nodig en willen ze geknuffeld worden.

Dichtbij zijn, aangeraakt worden en lichaamscontact hebben een dubbel voordeel. Een zachte aanraking kalmeert de geest, maar helpt katten zich ook lichamelijk beter te voelen: aaien stimuleert de bloedcirculatie.

Knuffelen is niet alleen leuk, het houdt jou en je kat ook gezond! Doe het dus gewoon wat vaker.

Minder eetlust

Sommige oudere katten hebben simpelweg niet veel eetlust, dus kunnen ze meerdere keren per dag langs hun kom lopen en niet eten.

Je kunt het proberen met een ander soort voedsel of meerdere kleine blikjes openen. Als het voedsel de hele dag op kamertemperatuur wordt bewaard, is het ’s avonds niet vers en kan het minder lekker ruiken. Het is beter om het te vervangen door vers voedsel. Als je slechts één klein blikje hoeft weg te gooien, is dat slechts een klein financieel verlies. Maar het is beter dan een maxi-portie te verliezen.

Geef een oudere kat de hele dag door kleine porties. Dit is ook makkelijker voor je kat om te verteren.

Je kunt de kom ook rechtstreeks aanbieden – laat eerst het voer zien om te kijken of het om het voer gaat of om een andere reden. Als hij na een paar pogingen nog steeds niet wil eten, stel dan een alternatief voor. Dus hij neemt de uiteindelijke beslissing over welke soort hij eet.

TIP: Wil je jouw oudere kat een alternatief aanbieden?

Wordt koppiger

Katten op hoge leeftijd kunnen soms behoorlijk eigenwijs zijn (net zoals wij!).

Hun houding ten opzichte van dingen verandert. Op oudere leeftijd zijn katten minder flexibel en geven ze nergens meer aan toe. Geen compromissen meer! Ze kunnen duidelijk hun ongenoegen tonen. En soms zelfs agressief reageren.

Wat is de beste manier om met zo’n eigenwijs klein katje om te gaan?
Is er eigenlijk wel een oplossing voor?

Nee.
Eigenlijk niet.

Maar het helpt als je begrijpt waarom hij of zij soms zo is. Je kat reageert misschien niet altijd zoals je zou willen, maar ze bedoelen het zeker niet kwaad; Integendeel!

Meestal begrijpt hij gewoon niet wat er in de buurt gebeurt, en voelt hij zich onzeker en gestoord. Probeer je kat nog steeds normaal te behandelen; isoleer ze niet. Betrek ze liefdevol bij je leven en laat zien dat alles is zoals ze gewend zijn.

Lichamelijke veranderingen

Je kunt zien dat de tand des tijds je kat treft, door de manier waarop hij lichamelijk verandert. Dit kan per kat heel verschillend zijn.

Terwijl de een dunner wordt, wordt de ander misschien wat dikker.
Dit komt doordat katten op oudere leeftijd anders bewegen, en niet zo veel als toen ze jong waren. Spieren die je harige vriend nodig had, zijn versleten omdat er niet langer een beroep op wordt gedaan. En zo worden er ook geen nieuwe opgebouwd.

Net als bij mensen leidt minder bewegen tot een langzamere stofwisseling (metabolisme). En een langzamere stofwisseling resulteert in grotere vetreserves. Als je veel slaapt en het rustig aan doet, word je op de lange termijn dik. Als je nauwelijks beweegt, ben je op een gegeven moment niet meer flexibel genoeg om te bewegen, omdat je spieren zo gevormd zijn. En dan zit je letterlijk en figuurlijk “vast”

Je kat zal dit ook voelen. Hij of zij voelt dat het niet meer zo makkelijk gaat als vroeger. Hierdoor voelen velen zich onzeker. Ze worden voorzichtiger, durven veel niet meer en trekken zich steeds meer terug.

Tekenen en vroege opsporing van ziektes

Besteed nog meer aandacht aan oudere katten.

Als je iets verkeerds vindt waardoor je kat steeds meer ongemak ervaart, kun je het beter bij de dierenarts laten controleren.

Dit betekent niet dat bij de geringste ziekte alarmbellen moeten gaan rinkelen en je meer tijd in de wachtkamer van de dierenarts moet doorbrengen dan thuis. Een bezoek aan de dierenarts is erg stressvol, vooral voor oudere katten.
Maar als iets ernstig lijkt, wacht dan niet af.
Als hij of zij niet ziek is – nog beter zelfs! Je zult gerustgesteld zijn als je het zeker weet.

Zelfs als je kat ziek is, kunnen veel ziekten worden genezen of verlicht als ze vroeg genoeg worden ontdekt en behandeld.

Oudere katten worden door hun leeftijd vaker ziek dan jongere katten. Dus als je je zorgen maakt over hogere medische kosten, kun je overwegen om een aparte ziektekostenverzekering voor katten af te sluiten naarmate ze ouder worden.

Wanneer een kat overlijdt

Niemand leeft voor altijd. Overlijden is onderdeel van het leven, net zoals geboren worden.
Er wordt gezegd dat katten zeven levens hebben, maar op een gegeven moment zijn ook die allemaal op. Jammer genoeg verandert dat nooit.

Katten begrijpen hun innerlijke klok. Ze weten instinctief wanneer het tijd is om te gaan.
Ze beginnen zich dan meestal lichamelijk in zichzelf terug te trekken.
Ze trekken zich meer en meer terug, eten onregelmatig of helemaal niet en brengen het grootste deel van de dag slapend door.

Zelfs als het erg moeilijk voor je is, probeer ze dan waardig te begeleiden op dit laatste pad. Je katje zal jarenlang je vriend zijn geweest en stond altijd voor je klaar. Nu hebben ze je nodig. Laat ze dus niet alleen. Houd ze gezelschap.
Dat kan het beste in een vertrouwde omgeving.
Wees kalm en ontspannen, voor hoever dat mogelijk is, zonder te laten zien dat je verdrietig bent.

Als een kat te veel lijdt

Afscheid nemen is al moeilijk genoeg. Maar het kiezen van dat moment is de moeilijkste beslissing voor dierenliefhebbers. Iedereen die van zijn kat houdt, geeft er de voorkeur aan dat ze zacht en vredig gaan slapen als de tijd daar is, zonder enige actie van hun kant. Helaas gebeurt dit maar zelden.

Als je kat veel pijn heeft en het wordt erger, moet je het lijden niet langer laten duren en zijn of haar pijn verlichten.
Dit is de ultieme daad van liefde die je voor jouw huisdier kunt doen. Het is misschien niet toegestaan voor mensen, maar wel voor huisdieren.

Een kat laten inslapen

Veel dierenartsen komen hiervoor bij je thuis.
Je kat kan dan in een vertrouwde omgeving blijven en je bespaart hem en jezelf de stress, angst en extra pijn om naar de operatie te gaan.

De dierenarts zal je kat eerst een kalmerend middel geven en daarna een hoge dosis verdoving.
Je kat zal hierdoor zacht en pijnloos in slaap vallen.
Aai ze, neem ze in je armen en laat zien dat je kat nergens bang voor hoeft te zijn. Hij of zij is niet alleen – jij bent tot het einde bij hem of haar geweest.

Afscheid nemen van een geliefde kat

In het begin is er een grote leegte.

Er is niet meer iemand die rondsnuffelt en rondloopt, je begroet en komt knuffelen. En overal zijn er nog sporen van: kattenmanden, voerbakken, krabpalen of favoriete plekken die je zachte vriendje graag bezocht, waar hij of zij vacht of geur heeft achtergelaten. De tijd die volgt is moeilijk.

Je wordt er constant aan herinnerd dat er iets of iemand ontbreekt. Je hart doet pijn. Tranen en verdriet: je hebt het gevoel dat ze nooit zullen stoppen. Maar op een gegeven moment wordt het gemakkelijker. De tijd geneest de wonden niet, maar het wordt draaglijker. Iedereen rouwt anders. Dus we hebben allemaal op onze eigen manier te maken met afscheid nemen en rouwen.

Neem de tijd om afscheid te nemen en herinner je kat wanneer jij dat nodig hebt.

Waar kan ik mijn kat begraven?

Een laatste moeilijke beslissing die je moet nemen: wat gebeurt er nu met zijn of haar lichaam nadat je afscheid hebt genomen van je knuffelige metgezel?

Afhankelijk van het land waar je woont, gelden hier verschillende regels voor.

Als je kat ziek was en je hem moest laten inslapen, zal je dierenarts waarschijnlijk aanraden om het lichaam in de kliniek achter te laten. Huisdieren worden vervolgens verbrand in een crematorium.

Je kunt het lichaam er ook zelf naartoe brengen. Er zijn echter strikte hygiëneregels die je in acht moet nemen. De verwijderingsbijdrage is afhankelijk van het gewicht en de grootte van het dier. Laat je je huisdier ophalen, dan komen er extra kosten bij.

Veel kattenliefhebbers kiezen voor een andere route. Hun huisdier is al jaren een trouwe vriend en ze willen het graag dichtbij houden. Als dat niet kan, dan in ieder geval een vaste rustplaats.

Dieren begraafplaats

Als je je fluweelzachte vriend niet wilt laten weggooien en je hebt geen eigen tuin, dan kun je ook een begraafplaats uitkiezen voor een passende begrafenis. Hier kan je kat worden begraven in een graf met een kist of urn.

Dit is echter relatief duur. De kosten van het grafterrein, de kist, de urn en eventueel het grafonderhoud zijn uiteraard hoger dan de kosten van het crematorium.

Als het belangrijk voor je is om altijd een permanente plek te hebben om te bezoeken en je huisdier te gedenken, dan is dit een verstandig alternatief.

Begraven in de tuin

Als je een eigen stuk grond hebt, kun je jouw huisdier in je eigen tuin begraven, zolang het maar niet in een water- of natuurreservaat is. En zolang je kat niet is overleden aan een ziekte die moet worden gemeld. Je moet echter wel rekening houden met de relevante lokale regels die gelden.

Je moet jouw kat minimaal 50 cm diep begraven. Wikkel het lichaam eerst in biologisch afbreekbaar materiaal, bijvoorbeeld een recyclebare stof of papier.

Als je kat is overleden aan een ziekte die overgedragen kan worden op mensen, is het beter om hem te cremeren.

TIP: 

Begraaf een dode kat alsjeblieft niet in openbare tuinen, parken of bossen! Er worden hoge boetes opgelegd.

Crematorium

Je kunt ook dieren cremeren, zoals we dat doen met vrienden of familie als ze zijn overleden.

Veel katteneigenaren willen hun huisdier na overlijden graag bij zich houden of het beestje in de buurt begraven.

In Duitsland kun je bijvoorbeeld op bepaalde begraafplaatsen zelfs samen met je kat begraven worden. Daar is het mogelijk om een urn met menselijke as en een andere met de as van de kat samen in één graf te begraven.

Kosten van een begrafenis

Er is een gezegde: “alleen de dood is gratis, maar het kost het leven”.
Om te weten wat je kunt verwachten, moet je kijken naar de kosten van relevante aanbieders. Op die manier zullen de totale begrafeniskosten geen verrassing zijn.

Als dit te duur is, maar je wilt toch een plaats om een bezoekje te brengen en aan je harige vriend denken, dan kun je ook een plaats reserveren op een online begraafplaats en virtueel een individueel graf voor je huisdier maken. Het maakt niet uit hoe je ermee omgaat, wanneer je afscheid neemt of daarna …

Onthoud je kat zoals hij was.

Denk aan de mooie momenten met hen: hoe jullie allebei plezier hadden, hoe hij of zij je aan het lachen maakte, of soms zelfs aan het huilen. Als ze je opvrolijkten wanneer je verdrietig was, zouden ze het nu zeker doen, als ze hier bij je waren.

De pijn en het verdriet zullen met de jaren afnemen. Maar je kat zal altijd een plekje in je hart en ziel hebben.