Hoe gevoelig zijn katten?

Sommige mensen vinden hitte erg vervelend. Maar wat vinden onze getemde tijgers eigenlijk van hoge temperaturen? 

Als dieren waarvan de voorouders uit de woestijn komen, kunnen ze eigenlijk heel goed met zomerse omstandigheden omgaan. Maar hoe dan ook, je mag een kat nooit in een oververhitte kamer of gesloten auto achterlaten. Ook katten kunnen een beroerte door de hitte krijgen!

De zweetklieren van katten bevinden zich bij de lippen, op de anus, rond het borstbeen en vooral ook op de kussentjes van de poten. Ook de oren van de kat voeren warmte af.

Aan het begin van de lente groeit er bij katten een lichtere zomervacht.

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist rote-katze-schlaeft-1024x683.jpeg

Borstel langharige katten regelmatig

Het is vooral bij langharige katten belangrijk om de verandering van de vacht te stimuleren, door deze regelmatig te borstelen. Uw kat kan namelijk teveel haren doorslikken wanneer hij zichzelf likt, deze haren kunnen zich dan in het spijsverteringskanaal in de vorm van een haarbal nestelen. Hierbij is het handig om ervoor te zorgen dat uw kat kattengras tot zijn beschikking heeft (dit is te koop in tuincentra, soms als een kamerplant). Het helpt uw kat namelijk bij zijn spijsvertering. Soms, op hele warme dagen, likken katten hun vacht met zo’n intensiteit, dat ze hun vacht op deze manier hydrateren. Het resultaat is verdamping die ze helpt af te koelen. Soms hijgen ze ook een beetje met hun mond open, dit heeft hetzelfde effect. 

Rusttijden en veel vers water

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist katze-isst-wassermelone-1024x683.jpeg

Katten slapen meer dan ooit wanneer het warm is. Ze geven, net als mensen, de voorkeur aan stille en donkere plekken voor een dutje. Op koele stenen tegels bijvoorbeeld. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze genoeg waterbronnen in de buurt hebben. Melk is ongeschikt omdat het snel bederft en ook niet bij alle katten past. Tijdens warm weer hebben katten meer water nodig dan normaal. Ze zorgen dan graag voor zichzelf door uit gieters, plantenschotels en vogelbadjes te drinken. In huis moet u voor genoeg sanitaire voorzieningen voor uw kat zorgen, deze moeten schoon en toegankelijk zijn.