‘Zijdezachte pootjes’, nou… die schattige pootjes kunnen behoorlijk vernietigend zijn! 

Mensen met katten snappen uiteindelijk (nadat hun favoriete stoel versnipperd is) dat katten ‘hun huis’ zelf behoorlijk systematisch organiseren. Dus als u een ‘Bonsai tijger’ in uw woonkamer wilt houden, moet u wel voorbereid zijn op best wat nieuwe uitdagingen.  

Als u alleen maar van plan was om wat designermeubelen neer te zetten en het behang opnieuw te doen, kunt u beter even wachten tot u weer vrijgezel bent… Want banken, houten meubelen en behang staan bovenaan de vernietigingslijst van een krabbende kat. 

Maar wat is de reden hiervoor? 

Waarom krabben katten altijd overal? En is er iets dat we kunnen doen om ze te stoppen?  

Waarom krabben katten? 

Krabben als verdediging

De klauwen: het belangrijkste ‘gereedschap’ (om het zo maar even te zeggen) van de kat. 

Zonder effectief functionerende klauwen, kunnen katten hun prooi niet vangen. Ze hebben klauwen nodig om een prooi te vangen en vast te houden, maar ook om te klimmen en springen. Een kat met botte klauwen zou niet in staat zijn zichzelf te verdedigen. Ook in gevechten om territorium zou hij geen schijn van kans tegenover zijn tegenstanders hebben.

Katten zijn eenlingen en willen altijd hun territorium beschermen. Hun eigen territorium is belangrijk, omdat het de bron van hun voedsel is. Dat is dan ook de reden dat katten hun eigen plek verdedigen. Indien nodig met alle fysieke middelen die tot hun beschikking staan! Als een kat er niet in slaagt zich staande te houden tijdens de strijd, betekent dit dat hij opzoek moet gaan naar een nieuw territorium. 

Katers die niet gecastreerd zijn, zijn in dit opzicht agressiever dan gecastreerde katers of poezen. In het spel zit nogal wat show. Net als bij worstelen is het doel in principe om de tegenstander te intimideren of te imponeren, zonder hem echt ernstig te verwonden. Als een nieuwe kat die op het grondgebied binnendringt, of als de kittens van een kat in volwassen katten veranderen, leidt dit vaak tot ernstige confrontaties. Zodra de orde is hersteld, is er meestal geen noodzaak om nog te blijven vechten. 

Krabben als spelletje

Spelen is leuk en erg belangrijk voor katten. Het is voor hun een manier om zich fysiek in te spannen en sociale vaardigheden aan te leren. Katten leren hoe ze zich moeten bewegen om succesvol te kunnen jagen. Ook leren ze manieren om signalen te herkennen en begrepen te worden door vriendjes van hun eigen soort. De overdrijving die spelen met zich meebrengt, geeft een duidelijk signaal af aan elke kat: ‘Hé, het is maar een spelletje, begrepen?’ Het zal door de andere kat dan worden begrepen.

Maar waarom laten katten zich soms toch zo meeslepen waardoor ze te ver gaan? 

Vooral jonge katten zijn soms zo onbeheersbaar dat ze gaan krabben en bijten: in het heetst van de strijd zullen ze zich met hun voorpoten aan iets vastklampen en het rijkelijk gaan krabben. . 

Wanneer ze te maken hebben met andere kattenvriendjes, is het allemaal oké. Ze kunnen inschatten hoe ver ze kunnen gaan en een tegenaanval starten als dat nodig is. Maar mensen zijn over het algemeen minder gecharmeerd van deze aanpak en kunnen het zelfs zien als een teken van vijandigheid.  

Krabben uit verveling 

Katten zijn eraan gewend met ons te leven en hebben zich door de eeuwen heen perfect aangepast aan ons en onze manier van leven. We mogen alleen nooit vergeten dat het nog steeds dieren met eigen natuurlijk instincten zijn, die oproepen om dingen te beleven en dat ook moeten doen.  

Net als hun ‘wilde’ voorouders hebben alle katten het jachtinstinct. Het komt er bij verschillende rassen anders uit. Perzische katten zijn bijvoorbeeld vrij rustige wezens, terwijl Birmese, Abessijnse en Siamese katten veel actiever zijn.

huiskat Huiskatten zijn vooral afhankelijk van dagelijkse speelsessies en voldoende vermaak. Dit is eigenlijk net zo belangrijk als geschikt voedsel en hygiëne. Huiskatten willen graag iets vangen dat op een prooi lijkt, net als hun soortgenoten die wél de buitenlucht in kunnen als ze zin hebben om te gaan jagen.

Dus als een kat de enige van zijn soort in huis is en geen metgezel heeft om mee te stoeien, kan het zijn dat menselijke lichaamsdelen of meubels het zwaar te verduren zullen hebben.

Waarom katten aan deuren, banken en meubels krabben

Niet genoeg krabpunten 

Maar hun echte instincten zijn nog steeds aanwezig. Die kunnen we niet uitschakelen en dat willen we natuurlijk ook niet. Het is eigenlijk juist het sensationele, dat een ‘wild dier’ als de kat zich laat temmen en genegenheid met ons deelt. 

Prooien vangen, vechten en achtervolgingsspelletjes zijn het plezier van bewegen. Dit is datgene dat de kat niet alleen fysiek fit houdt, maar hem ook uitdaagt en levenslust geeft. Overtollige spanning die zich in het lichaam ophoopt moet worden afgeremd. Maar wat nou als dit onmogelijk is? Dan gaat de kat opzoek naar een uitlaatklep. En omdat er maar weinig woonkamers zijn waar bomen groeien, gaat de kat opzoek naar een alternatief dat wel in de woonkamer te vinden is. 

We hebben onze katten eigenlijk alles afgenomen. Ze hoeven niet meer te jagen voor eten, wij zorgen ervoor dat ze een hygiënische kattenbak hebben en zoeken zelfs vriendjes  voor ze, zodat ze iemand hebben om mee te spelen.

Krabben als territoriale markering

In het wild krabben katten aan bomen om hun aanwezigheid aan te geven bij andere katten. Ook sturen ze zo een boodschap met: ‘dit is mijn territorium’. Dit doen ze door krassen in de schors en hun persoonlijke geur achter te laten. 

Ze markeren hun plekje ook met urine en uitwerpselen. Bomen is een manier om grenzen af te bakenen: tot hier en niet verder! 

Een andere vorm van markering is wanneer katten hun hoofdje op objecten of mensen wrijven. Als een kat als begroeting over iemands benen wrijft wisselt hij eigenlijk geuren uit met ‘zijn mens’, waardoor er een gevoel van saamhorigheid en een soort claim ontstaat.

Om territorium af te bakenen, zijn bomen vaak het hoofdobject. De ruwe schors biedt voldoende weerstand en is een ideale geurdrager. Tegelijkertijd worden de klauwen van de kat onderhouden en geslepen, omdat het versleten en ruwe weefsel (de lege klauwschilletjes) op de schors wordt afgeschraapt en weggegooid. Eigenlijk gebruiken katten bomen dus als een soort enorme nagelvijl! 

Krabben als persoonlijke verzorging

Alle katten vinden uitgebreide persoonlijke verzorging zeer belangrijk. Ze besteden hier immers bijna vier uur per dag aan! 

Ook de klauwtjes worden niet buiten deze routine gehouden. Wij mensen hoeven onze nagels alleen maar zo nu en dan te knippen. Maar als katten zich wassen, reinigen ze al hun 18 klauwen even zorgvuldig. Ze leggen hun pootje schuin neer, duwen hun klauwen naar buiten en maken zelfs de ruimte tussen de tenen helemaal schoon. 

Katten zorgen voor de klauwen van hun voorpoten door te krabben. Die van hun achterpoten verzorgen ze met hun tanden en tong. Als ze hun klauwen over een ruw oppervlak heen schuren, worden de oude afgestorven klauwschillen eraf geschraapt. 

Hoe u katten hun gewoontes laat veranderen

Katten trainen om te stoppen met krabben

Zorg dat uw kat verschillende aantrekkelijke krabpunten heeft, het liefst zoveel mogelijk. In ieder geval één of twee voor elke kamer. 

Winkels en online webshops bieden een eindeloos assortiment met allerlei soorten spulletjes voor onbeperkt krabplezier. t:

Krabpaal: Het meest ideale zou zijn als u een krabpaal gemaakt van natuurlijke materialen kiest. Bijvoorbeeld eentje van onbewerkt hout dat geen giftige stoffen bevat. Deze zijn niet alleen indrukwekkend door het gebruik van hoogwaardige materialen en verwerking zonder chemicaliën, maar zijn ook goed voor uw kat. Ze kunnen helaas wel aardig wat kosten, maar op de lange termijn zal het zeker de moeite waard zijn te investeren in een stevige boom.

Krabton: Krabtonnen voor katten hebben grotingangen en gestoffeerde ligvlakken binnenin. Op deze manier slaat u twee vliegen in één klap: het robuuste materiaal is perfect voor uw kat om zijn klauwtjes te slijpen en de schuilplaatsen geven hem een gezellig plekje om zich even in terug te trekken. Een nieuwe favoriete plek voor uw tamme tijger dus!

Speciale tip: designer krabaccessoires Als u uw interieur een bijzondere uitstraling wilt geven, kunt u ervoor kiezen om individuele kattenmeubels in het ontwerp van uw woonkamer te brengen. Dit is niet alleen een upgrade van uw woonkamer, maar ook nog eens leuk voor de kat én de kijkers!

Dagelijkse training: hoe eerder, hoe beter

Het meest ideaal is om de nieuwe krabaccessoires ergens te plaatsen waar uw kat het liefste rondhangt, dichtbij zijn favoriete plekjes. Omdat katten van nature nieuwsgierig zijn, hebben ze geen aanmoediging nodig om het ‘nieuwe voorwerp’ te gaan inspecteren en onderzoeken.

Als uw kat geen interesse toont, kunt u ook beginnen met imiteren. Krab bijvoorbeeld eerst zelf energiek aan de paal. U zult dan zien dat uw kat na een tijdje ook komt krabben. Het zou natuurlijk ook kunnen dat hij gewoon verbaasd is over uw bizarre gedrag, maar u bent er dan in ieder geval zeker van dat u zijn aandacht hebt!

 Het is goed om vroeg te beginnen. Laat kleine katjes wennen aan het gebruik van krabfaciliteiten en het zal vanaf een jonge leeftijd al automatisch gebeuren.  

Belonen werkt beter dan straffen 

And if an accident does happen…

En als er een ongeluk gebeurt… denk er dan aan dat uw kat het niet doet om u te irriteren! 

 • Neem voorzichtige maar duidelijke stappen om uw kat te laten weten dat ‘slecht krabben’ niet mag. Een uitgesproken ‘Nee’ doet het dan goed. Haal de kat weg bij de ‘verboden’ plek en breng hem naar de krabpaal. Als hij de boodschap begrijpt en aan de paal begint te krabben, beloon hem dan met wat lekkers. Dit moet allemaal kort na elkaar gebeuren. .
 • Geen strenge maatregelen: vermijd het uitschelden van uw kat en naar hem schreeuwen of spuiten met water. Ook is het niet goed om de fout van uw kat te bestraffen door minder liefde te tonen, u beledigd te gedragen of te weigeren met uw kat te ‘praten’. Dit zijn menselijke vormen van gedrag waar een kat niet op zit te wachten, vooral niet als er al wat tijd overheen is gegaan. .
 • Negatieve maatregelen kunnen uw kat bang maken, maar kan ook een heel negatief effect hebben op uw relatie met uw kat. Prijzen werkt veel beter. Het brengt jullie namelijk dichter bij elkaar en het zal de kat ertoe aanzetten om het gewenste gedragingspatroon te herhalen, aangezien dat dan gepaard gaat met een fijn gevoel.
 • Wees geduldig! Katten hebben hun eigen willetje en kunnen koppig zijn. Geef niet op, anders krijgt u te maken met de schade van misplaatste krabaanvallen en een dominantieprobleem. 
 • Als alle educatieve inspanningen nergens toe leiden, moet u uw kat goed observeren. Let op zijn lichaamstaal. Wanneer en waar krabt hij? Is er iets veranders in huis? Verveelt uw kat zich misschien? Bedenk zorgvuldig wat de kat zou kunnen missen en probeer er wat aan te doen.

Wanneer de kat alleen thuis is 

Vertrouwen is goed, maar voorzorgsmaatregelen zijn beter. U kunt uw ‘krabbertje’ niet 24/7 in de gaten houden. Als u zich zorgen maakt over wat er met het meubilair kan gebeuren als u niet thuis bent, zijn voorzorgsmaatregelen vereist.   

 1. Bedek meubels met voorwerpen die geluid maken bij aanraking en een glad oppervlak hebben, dus geen ruw oppervlak. Het moet geen krassen uitnodigen, dus bijvoorbeeld aluminiumfolie, een ruimtedeken of crêpepapier. 
 2. Leg lege blikken of metalen speelgoed op de meubels. Die maken namelijk geluid bij een aanraking. 
 3. Afleiding is (bijna) alles. Bied uw kat een interessant alternatief, dat hij niet zal kunnen weerstaan, aan. Plaats bijvoorbeeld een aantrekkelijke krabvoorziening naast de meubels die gevaar kunnen lopen. Of leid uw kat af met speelgoed dat hij nog niet kent. Dit betekent niet dat u constant nieuw speelgoed hoeft te kopen, met een beetje fantasie kunt u uw kat blijven verrassen met eenvoudige dingen. Een simpele kartonnen doos kan het bijvoorbeeld al goed doen. 
 4. Als er in de kartonnen doos een verrassing op hem ligt te wachten en hij een keus heeft uit verschillende openingen om de doos te betreden en te verkennen, komt u al een heel eind. Op deze manier kunt u uw kat op een hele effectieve en makkelijke manier afleiden. 
 5. De meest makkelijke manier is natuurlijk gewoon de deur dichtdoen, zodat uw kat de kamer niet in kan komen. Maar hierbij komt een waarschuwing: sommige katten zijn handig in het openen van deuren! Het is daarom aan te raden de deur op slot te doen. 
 6. Geuren om katten bang mee te maken – katten zijn erg gevoelig voor geur en hebben aan bepaalde geuren een hekel. Bijvoorbeeld natuurlijke geuren als tijm, lavendel en citroen. Plaats dus kleine schaaltjes met citroenschil, tijm of lavendel in de buurt van voorwerpen die volgens u in gevaar kunnen zijn. U kunt ook lavendel- of citroen spray (deze zijn verkrijgbaar als luchtverfrissers) op het tapijt in de kamer waar het meubilair zich bevindt spuiten.
 7. Als u het zelf niet vervelend vindt, kunt u ook afstotende middelen gebruiken die de geur van uitwerpselen van andere dieren (bijvoorbeeld vossen) bevatten, om uw kat af te schrikken.  

De juiste keuze van meubilair

U weet inmiddels dat katten de voorkeur geven aan ruwe oppervlakken die weerstand bieden bij het krabben, zoals de schors van bomen. Als u een nieuwe bank krijgt, moet u kiezen voor een bank met een glad oppervlak. Zo’n bank straalt geen uitnodiging voor krabben uit. 

Dus grof materiaal dat, zoals we weten, duurzaam zou moeten zijn, is uitgesloten! U kunt beter kiezen voor een bank met een vrij gladde en zachte bekleding, zoals leer of kunstleer. 

Als u niet wilt dat uw kattenvriendje onmiddellijk uw nieuwe meubels in bezit neemt, koop dan zijn eigen meubels. Meubels die speciaal voor uw kat zijn, op dezelfde manier als de bank gereserveerd is voor uw gebruik. Plaats uzelf eens in de schoenen van uw kat: hij is een grottenverkenner! Het is dus een goed idee om hem te verrassen met een meubel met een grot, die uitnodigt tot klimmen en tegelijkertijd wel wat aan kan. Uw kat gaat dan onmiddellijk, als hij het leuk vindt, zijn nieuwe schuilplaats (zijn territorium) markeren. Dan zullen ze denken: ‘zo, dit is van mij!’. 

U kunt de verkennende behoeften van uw kat stimuleren door een deken of laken over hun schuilplaatsje te hangen en slechts één of twee openingen open te laten. U kunt er misschien iets lekkers of een favoriet speeltje in leggen. En zo heeft u een geweldige schuilplaats gecreëerd! 

Het voorkomen van krabben

In sommige gevallen krabben katten simpelweg omdat ze zich vervelen. Vooral als er geen andere katten in de buurt zijn en de kat alleen leeft, kan het nogal eenzaam voor hem worden. Om aandacht te trekken kunnen katten een flink repertoire van gedragspatronen ontwikkelen om maar op te vallen… 

Samen spelen en knuffelsessies zijn belangrijk. Want zowel lichaam als geest hebben aandacht nodig. Dat is niet alleen goed voor uw kat, maar ook voor u! Dit gemeenschappelijke ritueel zal bovendien uw relatie samen versterken. Knuffelen is helemaal perfect als het een kattenmassage wordt! Net als bij mensen stimuleert massage de stofwisseling en het loslaten van spanningen.

Biedt alternatieven: huiskatten hebben speelgoed nodig om fit te blijven. Houd speelgoed verschillend en afwisselend. Maar let op: u kunt beter niet het meest favoriete speelgoed van uw kat verbergen, want dat kan het einde van de gezelligheid in huis zijn!

U moet uw kat echte alternatieven voor het krabben bieden:

De juiste krabpaal 

Een krabpaal is goed, maar verschillende krabpalen zijn nog beter! Met stevige en vaste palen die tot het plafond komen, aangevuld met touwen, potten, manden, grotten en planken, kunt u fantastische avontuurlijke speeltuinen voor uw kat bouwen!

U kunt zo’n structuur natuurlijk op uw balkon zetten. Met een net eromheen is zo’n speeltuin buiten bijzonder aantrekkelijk!

U kat kan nu heerlijk ontspannen in de zon liggen, naar het gefluit van vogeltjes luisteren of gewoon de buitengeuren tot zich nemen. Een heerlijke plek om te dagdromen. 

Als u een beetje handig bent, kunt u uw eigen krabpaal maken die helemaal aangepast aan de afmetingen van uw kat is. 

Tip: probeer natuurlijke materialen te gebruiken. Zoals hout zonder giftige stoffen, sisal, onbehandeld leer en stoffen die zonder problemen tegen de klauwen en tanden van uw kat kunnen.

De kat laten wennen aan de krabpaal

Eindelijk.. de nieuwe krabpaal is er! Wachtend om ontdekt te worden. Maar hoe kan u er nou voor zorgen dat uw kat dit nieuwe speeltje echt leuk gaat vinden? 

–  Nog nuttige trucs hier?

Kattenmunt spray misschien?

Of u nou een compleet nieuwe krabpaal hebt of u de oude vervangt door een nieuwe.. het moet altijd op een gevoelige manier worden geïntroduceerd. Gooi de oude paal dus niet zomaar zonder afscheid weg, maar bereid de introductie van de nieuwe paal zorgvuldig en rustig voor. Zet de nieuwe paal naast de oude en maak er een aantrekkelijk alternatief van. Bijvoorbeeld door er een paar favoriete lekkertjes van uw kat in te leggen. 

We worden vaak geadviseerd om de nieuwe krabpaal te behandelen met kattenmunt, valeriaan o.i.d. Maar wees hier voorzichtig mee! Niet alle katten houden namelijk van deze geuren en ‘hoe meer hoe beter’ kan nog weleens tegen worden gewerkt. Als de geur diep opgenomen is, blijft het eeuwenlang in het hout of sisal. Katten zijn heel gevoelig voor geuren en kunnen worden afgeschrikt door teveel. Ze zullen het nieuwe kattenspeeltje in dat geval links laten liggen. 

Als u geur gaat gebruiken moet u het voorzichtig doen. Druppel een paar druppeltjes, heel voorzichtig, op een doek of klein kussen en plaats het bij de krabpaal om uit te proberen.  

De beste aanpak is om de nieuwe krabpaal zijn eigen geur te geven. Door het kopje, de zijkanten en achterkant van uw kat zachtjes te aaien met een doek en die vervolgens over de krabpaal te wrijven. Uw kat zal zijn vertrouwde geur dan meteen verwelkomen!

Kattenmunt moet voorzichtig worden gebruikt. Het liefst maar één keer per week. Want zelfs de beste dingen worden (als het er te vaak is) saai!

Krabplanken als alternatief

Voor de 1 meter lange kat: katten houden van krabplanken, want daarop kunnen ze zich helemaal uitstrekken tijdens het krabben!

Als u veel keuze hebt wordt het, zoals we allemaal weten, moeilijk! Een goed gevulde dierenwinkel biedt een groot aantal aan verschillende versies, er is voor elk interieur, elke smaak en elk budget wel iets. 

Krabplanken: voordat u een krabplank koopt, moet u eerst even nadenken over hoe deze gebruikt wordt en waar u het wilt plaatsen. 

Het voordeel hiervan is dat er vastgestelde of inklapbare krasplanken bestaan, die makkelijk en flexibel kunnen worden vastgezet. Katten hebben meestal verschillende favoriete plekken waar ze graag krabben: dit kan rond hun schuilplaats of voederbakje zijn, of onder een hoekbank of tafel. Onthoud altijd dat katten hun territorium willen afbakenen, dus wat is dan de beste plek om de plank neer te zetten? 

Dit betekent natuurlijk niet dat u uw hele appartement met krabplanken moet bekleden. Observeer het gedrag van uw kat en installeer de planken op prominente plaatsen. Katten houden, net als mensen, van afwisseling. Dus u kunt het assortiment uitbreiden en na verloop van tijd nieuwe artikelen vervangen met kartonnen krabbers, krabtonnen, speelgoed of krabdekens gemaakt van natuurlijke vezels

De klauwtjes van uw kat knippen: hoe doet u dat?

Als uw kat genoeg kans heeft om zijn eigen klauwen te slijten, hoeft u dit niet te doen. De afgematte klauwenschillen worden door de kat zelf weggebeten, zonder uw hulp. 

Alleen bij oudere dieren, bij overgewicht of zieke dieren die niet meer in staat zijn het zelf te doen, moet u een handje helpen. Om dit te doen, hoeft u alleen maar lichtjes op de bal van de poot van uw kat te drukken. Dan toont uw kat meteen zijn klauwtjes, zonder vijandige bedoelingen.

Maar wees voorzichtig! Ga geen gekke dingen doen met de schaar! U moet eerst naar uw dierenarts, zodat hij/zij kan laten zien hoe het moet, hoe u er professioneel mee omgaat en wat u moet gebruiken. Als u te onzeker bent of zich zorgen maakt, kunt u het knippen beter aan de dierenarts overlaten om letsel en onnodige stress te voorkomen.

Waarom moeten de klauwen worden geknipt?

Wanneer is het tijd om kattenklauwen te knippen?

Als uw kat loopt of rust, zijn de klauwen volledig ingetrokken. Als u ze dan niet kunt zien, zijn ze niet te lang en vormen ze geen belemmering voor het bewegen. Maar als u ze altijd kunt zien en ze niet volledig kunnen worden ingetrokken, ook als de kat rust, is het tijd ze te knippen!

Te lange klauwtjes zijn een belemmering voor uw kat:

 • De kat wordt gehinderd en beperkt in bewegen.
 • De kat blijft altijd hangen in dingen (tapijten, dekens etc.).
 • U hoort het wanneer uw kat op een harde ondergrond loopt, u hoor dan een tikkend geluid.
 • De ‘teennagels’ van mijn kat knippen: wat heb ik daarvoor nodig?

Cutting the cat’s ‘toe-nails’ – what am I going to need? 

U heeft nodig:

 1. Een speciale knipper
 2. Genoeg licht
 3. Uw kat 
 4. Vastberadenheid 
 5. Een ‘kattenhouder’ 

Gebruik nooit een gewone nagelknipper, nagelschaar of een schaar uit de keukenla! Deze zijn namelijk niet goed voor de klauwen van uw kat!

Voor een kattenmanicure hebben goedgevulde dierenwinkels speciale klauwenknippers, speciaal ontworpen om de klauwen zo comfortabel mogelijk te verzorgen. Zo’n klauwenknipper snijdt de klauwtjes van uw kat netjes en precies af, zonder ze af te breken of ze te laten splinteren.

Kattenklauwen knippen: stap voor stap  

De klauwen zijn bijna altijd heel licht van kleur, dus het is makkelijk te zien waar het ‘levendige deel’ begint. Dat wil zeggen: u kunt zien waar de bloedvaten en zenuwen zitten.  

En dit is hoe u het moet doen: 

Neem de kat, zonder enige vorm van paniek, onder uw arm. Laat te klauwen uitkomen door op de bal van de poot te drukken, knip de puntjes eraf met de speciale klauwknipper en dat is het!

Knip alleen het uiterste puntje van de klauw af (maximaal 2 mm van het levendige deel af) en nooit verder! Anders kunt u namelijk weefsel beschadigen. 

Een kat nemen: alles dat u moet weten

 1. Katten zijn geen mensen

Ze wonen natuurlijk bij ons en hebben zich perfect aan ons aangepast, maar het zijn nog steeds dieren en ze hebben ook het recht dat te zijn. En dieren volgen nou eenmaal hun instincten, die van generatie op generatie zijn doorgegeven. 

2. De natuur is logisch 

In de natuur heeft alles een systeem, een logische volgorde. Niets wordt aan het toeval overgelaten. En in feite werkt dat allemaal perfect! Dus alles heeft een diepere betekenis. Helaas zien wij deze betekenis niet, of past het niet helemaal in onze moderne wereld. 

3.U kunt een bank kopen, maar de liefde van een kat niet 

Levenskunstenaars (en overlevingskunstenaars) onder ons: we hebben allemaal steeds minder contact met de natuur, maar we kunnen dit contact vinden in onze katten! Zij geven ons een voorbeeld van hoe we de dingen, zonder haast, zouden moeten doen. En die levenstraining krijgen we elke dag, helemaal gratis!  

Dus blijf cool en koop nog een kat, geen bank!