Wilt u dat uw kat gebruik gaat maken van een kattenluik zodat hij vrij naar buiten kan wanneer hij wil?

Dan bent u op de juiste plek! Wij hebben alle informatie verzameld die u nodig hebt om uw kat van de buitenwereld te laten genieten. Door een kattenluikje te kopen, geeft u eigenlijk een reservesleutel van uw huis aan uw kat. 

Kattenluikjes zijn er in alle soorten en maten. Er zijn kattenluiken voor muren, ramen, voor- en achterdeuren. Als u een kattenluiksoort hebt gekozen, is de installatie al één ding. Maar uw kat leren het kattenluik op de juiste manier te gebruiken kan ook nog best een dingetje zijn. Katten hebben een eigen willetje en kunnen op verschillende manieren op zo’n kattenluikje reageren: misschien zien ze het wel als een speeltje, snappen ze niet hoe het luikje werkt of weigeren ze zich er doorheen te wurmen, al helemaal als het luikje gesloten is. 

Maar.. alles is mogelijk! De eerste poging tot een training kan wel best een uitdaging zijn…

Natuurlijk vertrouwd

Take één, actie! Het kattenluik is geïnstalleerd, maar hoe zorgt u nou dat uw kat erdoorheen gaat? Uw kat heeft waarschijnlijk allang door dat er iets nieuws in huis is. En dat het mogelijk is om erdoor naar buiten te komen. Een kat heeft alles door. Maar, katten zijn behoorlijk achterdochtig als er nieuwe dingen in hun omgeving zijn. 

Nou is dat, evolutionair gezien, ook wel logisch. Als katten namelijk te goedgelovig zouden zijn, zouden ze makkelijk het slachtoffer worden van vijanden en aanvallen. Het gedrag dat uw kat in dit geval laat zien, is dus erg natuurlijk. Laat uw kat met geduld zien hoe het kattenluikje werkt en waar het voor dient. Het liefst een paar keer achter elkaar, zodat het in zijn/haar hoofd blijft hangen. 

Wees geduldig en geef uw kat genoeg tijd

Dwing uw kat niet om dingen te doen die hij niet wilt doen. Laat ze, in plaats daarvan, rustig en stap voor stap wennen aan het nieuwe kattenluikje. 

Geef de kat de tijd om aan nieuwe objecten te wennen en schrik hem niet af: als de kat het luikje voorzichtig nadert, maak dan geen harde geluiden of onverwachte bewegingen. Dan zou uw kat waarschijnlijk snel weg zijn en zal het moeilijk zijn hem nog dichtbij het kattenluik te laten komen. Bovendien zijn alle katten anders.

Sommigen zijn nergens bang voor en zullen de eerste dag al, zonder angst, door het kattenluik gaan. Terwijl anderen misschien wat langer nodig hebben. Push ze vooral niet, geef ze de tijd! 

Begin op tijd met training

Omdat het makkelijker is om jonge katjes dingen aan te leren, is het verstandig uw kitten al vroeg bekend te maken met het kattenluikje. 

Kittens zijn van nature erg nieuwsgierig. Maar, de kitten moet wel worden gevaccineerd voordat hij naar buiten mag. 

In het begin zal u uw kat buiten moeten begeleiden, tot hij zich goed kan oriënteren en zelf de weg naar huis kan vinden. Ze mogen niet in hun eentje naar buiten tot ze minstens 6 maanden oud zijn.

Sommige katten lopen meteen moedig door het kattenluik heen, terwijl anderen wat sceptischer zijn. Geen zorgen! Zet uw kat niet onder druk, maar zorg voor een systematische aanpak met de nodige voorzichtigheid. Laat ze stap voor stap aan het kattenluik wennen:

1. Laat het kattenluikje open staan. Uw kat zal zich snel realiseren ‘Aha! Dus zo kom ik eruit!’. 

2. Geef uw kat de tijd dit nieuwe ‘apparaat’ te inspecteren. 

3. Laat het kattenluikje na een paar dagen los hangen en laat het licht schommelen, zodat uw kat het mechanisme leert kennen. 

4. Laat met een speeltje (bijvoorbeeld een speelgoedmuisje) zien hoe het luikje werkt. Haal het speeltje door de opening en laat het aan de andere kant liggen.  

5. In plaats van een speeltje kunt u ook iets te eten of een lekkernij gebruiken om uw kat naar de andere kant te verleiden. 

6. Misschien zal uw kat in eerste instantie alleen het luikje laten schommelen met zijn pootje, dat is al een begin! Wees geduldig en blijf oefenen. 

Wacht af: uw kat zal aan het einde hebben geleerd hoe hij van binnen naar buiten, en andersom, komt!

Bevestig ‘kattenkruiden’ aan het kattenluik

Kruiden hebben het allemaal! Veel katten voelen zich verleid door de geur van bepaalde kruiden. 

Bijvoorbeeld katten tijm, kattenkruid, muskaatsalie en valeriaan

Maar waarom worden het dan ‘kattenkruiden’ genoemd? Nou, dat is heel simpel: katten zijn dol op de geur van deze kruiden (er zijn natuurlijk uitzonderingen).

Ze voelen zich aangetrokken tot de geur van de kruiden. Dus wat is er nou beter dan deze kruiden te gebruiken om uw (door kruiden) betoverde kat door het kattenluik te lokken? De kruiden zijn verkrijgbaar als extract of druppels. Dit kunt u gemakkelijk op kattenspeeltjes of een klein stukje stof plaatsen. U kunt dit gebruiken om de kattenluiktraining te versnellen. Het zal alleen maar sneller gaan met de verleidelijkheid van de geur.

Angst afschudden met ‘Bachbloemen’ 

Veel katten zijn op hun hoede wanneer ze op onbekend terrein komen. Over het algemeen zijn ze terughoudend bij het aanraken van onbekende objecten. Het kost behoorlijk wat moeite  om het kattenluikje open te duwen en er doorheen te gaan: voor hen is het een stap in het onbekende. Het is een onaangenaam moment in dat smalle, rare ding dat krakend heen en weer schommelt en de kat misschien wel zou kunnen vangen. 

Niet echt een aantrekkelijk perspectief, toch? Katten vinden het leuk om nieuwe objecten aan te raken – wanneer ze er al goed naar hebben gekeken en eraan hebben gesnuffeld. Deze interactie, het aanraken van nieuwe objecten, kan geoefend worden. Dan zal uw kat gaan denken: ‘Oh, dat ding! Daar ben ik al bekend mee! Dat is niet gevaarlijk.’

Verlegen katten kunt u met ‘Bachbloemen’ helpen: deze extracten zijn gemaakt van wilde planten en water. Ze kunnen gecombineerd worden of apart worden gebruikt om een positieve impact op het gevoel van uw kat te hebben. 

Door het kattenluik worden verleid met lekkernijen of ‘prooien’

Wanneer het kattenluik geïnstalleerd is, kan de training van start gaan. 

Zet eerst het kattenluikje helemaal open,  zodat uw kat er doorheen kan kijken en kan zien wat zich voor en achter het luikje bevindt (onbekende dingen maken niet alleen ons, maar ook onze katten onzeker). Ga nu naar de buitenkant van het luik. Neem een geliefd speeltje van uw kat mee en gebruik het om hem/haar naar buiten te lokken. 

Als dat niet werkt, ga dan verder met de volgende stap: probeer uw kat te lokken met een geurig hapje. U kent uw kat het beste, dus ook voor welke lekkernij zij een zwakke plek hebben.. 

Laat ze in de lente of zomer aan het kattenluikje wennen

Het is beter om met de kattenluiktraining te beginnen in de wat warmere seizoenen. 

Als u het in de herfst of winter gaat proberen komt er veel koude lucht het huis in als u het kattenluikje open laat voor de eerste trainingen. Daarnaast komt uw kat in de lente en zomer schoner binnen. Wanneer het weer buiten niet ideaal is, verschijnt uw kat een beetje viezig de woonkamer in.

Ook is het zo dat wanneer u buiten in een storm staat en uw kat naar buiten probeert te lokken, uw kat daar geen zin in zal hebben. Dat is niet verrassend aangezien zijn voorouders afkomstig zijn van de steppe. En wat is het daar voor weer? Precies! Warm én droog. Katten houden van gezelligheid en warmte. In de winter zal het dus geen makkelijke taak zijn uw huiskat uit de warmte te halen. Maak het uzelf dus makkelijk en wacht tot de lente! 

Speelse kennismaking

Elke kat heeft een zekere mate van sterke instincten. Uw kat is geboren met een jaaginstinct dat het mogelijk maakt om in het wild te overleven. Een kat die ongeïnteresseerd zou zijn in een prooi zou gewoonweg sterven van de honger. Katten hebben niet alleen een speelinstinct om plezier te hebben, het vervult namelijk een vitaal doel: een kitten leert spelenderwijs de vaardigheden die hij als volwassen kat nodig heeft. Reactievermogen, uithoudingsvermogen en behendigheid zitten al in zijn genen, maar oefening is datgene wat een kat tot een succesvolle jager maakt.  

Het duurt een hele tijd en de buik zal vaak rommelen voordat een poging tot jagen succesvol is. Maar uiteindelijk zal het lukken. 

Een kat leert gemakkelijk en zonder moeite door te spelen, wat ook nog eens leuk is! 

Zet het speelse gedrag van uw kat in om hem aan het kattenluikje te laten wennen. 

Motiveer de kat met zijn favoriete speeltje

Katten reageren op dingen die snel bewegen. Beweging is de belangrijkste prikkel die katten zelden kunnen weerstaan. Behalve oude katten of bankhangers dan. 

Een touwtje gebruiken waar de kat achteraan kan gaan is perfect voor de kattenluiktraining. Om het aantrekkelijker te maken kunt u iets aan het uiteinde van het touwtje binden (dit moet alleen niet groter zijn dan de opening van het kattenluik). Trek het touwtje langzaam vanuit de buitenkant van het kattenluik door het luikje heen, uw katje zal volgen. 

Dit zorgt ervoor dat uw kat makkelijk over zijn bedenkingen heen komt door de aantrekkingskracht en afleiding van zijn favoriete speeltje. Tegelijkertijd leert hij hoe het mechanisme werkt. Als ze het één keer kunnen, kunnen ze het ook twee keer. Als ze het eenmaal onder de knie hebben, zullen ze denken: ‘Yes! Ik ben er doorheen gekomen en ik sta aan de andere kant, en zo erg was het niet eens!’ de doorbraak is er en de kat is vrijwillig naar buiten gegaan, door het kattenluikje heen. Bingo! 

Door het kattenluik gelokt met een laserpointer 

Een laserpointer kan ook behulpzaam zijn om uw kat spelenderwijs door het kattenluikje te lokken. 

Een laserpointer kan, net als het touwtje, gebruikt worden om uw kat (met zijn enthousiasme voor jagen) door het kattenluik te begeleiden. 

Attentie!
Een kleine waarschuwing, laat het oog niet letterlijk vangen! Richt de laserpointer nooit op het hoofd van uw kat (of wie dan ook) of richting reflecterende oppervlakken. 
En: gebruik alleen de laserpointer met het rode licht, het groene licht is namelijk intenser. 

Bepalen wat uw kat doet d.m.v. clickertraining

De slimme klik: ‘klik’ op uw kat om hem te laten begrijpen hoe makkelijk het is om zo’n, in zijn ogen, ‘onheilspellend’ kattenluikje te gebruiken. Katten zijn intelligent en leren vrij snel d.m.v. positieve versterking dat er een beloning aan geur hangt als ze zich goed gedragen. 

Als uw kat al gewend is aan een clicker, kunt u het goed gebruiken bij kattenluiktraining. Leid de clicker, net als je met een lekkernij zou doen, voorzichtig door het kattenluikje:

Wanneer de kat de clicker hoort, weet hij dat hij een taak heeft voldaan en dat hij beloond wordt. 

Als uw kat al bekend is met clicker training, maakt dat de kattenluiktraining natuurlijk een stuk makkelijker. Uw kat is dan al op het juiste spoor.

Laat uw kat zien hoe het moet

Er zijn maar weinig mensen met een kat die zichzelf door het kattenluikje willen, of überhaupt kunnen, persen. Zelf laten zien hoe het moet is dus een beetje lastig.

Wat u wel kunt doen, is zelf door de deur gaan en uw kat laten zien wat er achter de deur is. Sluit vervolgens de deur en stop uw hand door het kattenluikje heen. Til het luikje omhoog en uw kat zal zien dat het ‘dezelfde’ buiten is als die achter de deur. 

Laat het luikje wat schommelen en houd het dan, met uw vingers, wat langer omhoog. Uw kat is nu in staat om het luikje rustig van dichtbij te bekijken. Stop uw hand vanaf buiten door het kattenluikje en aai uw kat als hij dichtbij genoeg is. Maar.. kom niet in de verleiding om uw kat door het kattenluikje te trekken, want dat zal het einde zijn! 

In dat geval kunt u het luikje net zo goed permanent dicht maken. 

Laat het uw kat zien met een andere kat

Het zou ideaal zijn als u nog een kat had die kon laten zien hoe het moet. Dit is echter geen garantie op succes! Terwijl sommige katten door het luikje gaan alsof het niks is, heen en terug, waarschijnlijk zo’n 73 keer per dag, observeert een terughoudende kat liever gapend van een afstandje. Geen enkele kat is hetzelfde. Elke kat heeft zijn eigen unieke karakter en onmiskenbare temperament. U kan alleen maar ‘winnen’ als u weet hoe uw kat in elkaar zit: observeer goed en kijk wat hij wel en niet leuk vindt. 

Zijn er bepaalde gedragspatronen en voorkeuren die uw kat uniek maken? 

Als u doorheeft waarom hij zich gedraagt zoals hij zich gedraagt en u hiermee aan de slag gaat, bent u er al bijna!

Visuele gewenning

Een kat kijkt altijd eerst van een afstand naar dingen die hij nog niet kent. Zoals de uitspraak, de kat uit de boom kijken, dat al zegt. 

Het zal hoe dan ook onduidelijk voor uw kat zijn hoe u kan denken dat hij meteen weet hoe hij met zo’n vreemd object om moet gaan. Als uw kat heel graag naar buiten wilt, moet hij eerst begrijpen dat het luikje de poort tot de buitenwereld is. Is dat op het eerste gezicht mogelijk? Wel als u uw kat een duidelijk beeld geeft wanneer hij er voor het eerst doorheen zal gaan:

Gebruik een transparant kattenluikje

Het klinkt simpel, maar het is ontzettend effectief. Kies voor een transparant kattendeurtje. Kattenluikjes zijn verkrijgbaar in plexiglas of veiligheidsglas. Ze zijn robuust en weersbestendig. Met een transparant kattenluikje, leren katten sneller hoe ze hun eigen ‘deur’ moeten gebruiken, aangezien ze meteen zien wat er achter het luikje schuilt. 

Dit neemt de angst van het onbekende weg, waardoor veel nerveuze katjes zich wat dapperder voelen. Uw kat ziet wat er buiten op hem staat te wachten, is dat niet genoeg verleiding? 

Laat het kattenluikje openstaan en laat het naarmate de tijd verstrijkt steeds wat meer hangen

Als uw kat weigert door het kattenluikje te kruipen, kunt u het luikje vanaf het begin omhoog laten staan (met bijvoorbeeld plakband). Laat het luikje vervolgens steeds wat zakken, maar zorg er wel voor dat het goed vastzit en dat het niet ineens naar beneden valt. Dat geeft uw kat het gevoel dat hij kan komen en gaan wanneer hij wilt.

Het vermindert hun remming en het maakt het een stuk makkelijker, aangezien er geen weerstand is om te overwinnen. 

Bovendien, als uw kat voor het kattenluikje zit, zal hij de vrijheid van buiten ruiken. Een klein briesje neemt duizend interessante geurtjes met zich mee, die ze nieuwsgierig maken naar meer! Het is alleen niet aan te raden dit in de winter te doen. Zo’n stevig briesje kan uw woonkamer snel ijskoud maken. 

Gebruik huishoudfolie i.p.v. het luikje

Sommige katten schrikken van het geluid van een kattenluikje dat opent en sluit. Het irriteert ze zelfs zo erg dat ze het luikje volledig mijden. Door in het begin huishoudfolie te gebruiken (verkrijgbaar in diktes van 0,3 tot 0,5 mm), krijgt uw kat de kans om naar buiten te komen zonder achtergrondgeluiden en/of het gewicht van het luikje. 

Maak eerst een stukje folie vast dat een derde van de bovenkant van het gat bedekt, dan de helft en uiteindelijk het gehele gat. Als uw kat heeft opgemerkt dat hij zonder complicaties naar buiten kan via het luikje, is de eerste hindernis al overwonnen! Met deze positieve ervaring zal het makkelijker zijn om de tweede stap te nemen: door het echte kattenluikje heen komen. 

Wissel het kattenluikje in voor een stuk stof

Het doel van de folie kan ook worden bereikt met een doek of iets dergelijks. Laat het kattenluik openstaan en vervang het met een passend stukje stof of dun stuk kleed. Laat het stuk stof iedere dag wat meer zakken, tot het hele gat is bedekt. 

Vervolgens kunt u het kattenluikje weer laten hangen. 

Het is het beste als u het stukje stof of kleed nog even laat hangen. Als dit proces vanuit binnen werkt, probeer het dan, als uw kat dit nog lastig vindt, ook bij het van buiten naar binnen komen. Als ze dit niet lastig vinden, is het ook niet nodig. 

Mocht het wel mogelijk zijn, bevestig dan een stuk stof of tapijt aan de buitenkant en laat het weer elke dag wat zakken. Dit kunt u doen tot uw kat begrijpt hoe het werkt en zonder problemen naar binnen en buiten gaat door het kattenluikje.

Technische gewenning

Het hangt van het doel van het kattenluik af welk luik u kiest. 

Het meest simpele model heeft twee opties: erin en eruit. 

Met een 4-opties-versie kunt u kiezen of het luikje volledig open of dicht blijft, of dat de kat alleen naar buiten kan of binnen kan komen. 

Als u energie wilt besparen, moet u een kattenluik met twee deuren overwegen. Deze bevatten namelijk meestal twee zijborstels en een magnetisch slot, ze zijn dus beter geïsoleerd.

De markt biedt kattenluikjes met diverse sluitsystemen. Hieronder vindt u een kort overzicht van dergelijke systemen:

1. Mechanisch sluitsysteem

Een magnetische strip maakt het kattenluik vast na gebruik. 

2. Magnetisch sluitsysteem 

Om het kattenluik te kunnen openen, moet uw kat een magnetische halsband om hebben.

3. Multi-magneten sluitsysteem 

De magnetische sleutel bij dit systeem kan versleuteld worden met verschillende sluitopties. 

4. Elektromagnetisch sluitsysteem, gecodeerd of ongecodeerd 

Werkt net als het magnetische sluitsysteem, maar werkt op batterijen. Is ook verkrijgbaar als gecodeerd model met verschillende sluitopties. 

5. Infrarood sluitsysteem 

Het kattenluikje werkt alleen met een speciale infrarood zender op de halsband van uw kat. 

6. Sluitsysteem met een chip 

Het kattenluikje herkent de chip van uw kat. 
Met dit systeem weet u zeker dat alleen uw kat het kattenluikje kan gebruiken. Het chipnummer van uw kat staat opgeslagen in het systeem en het herkent uw kat. 
Als uw kat niet gechipt is, kunt u een RFID halsband* (RFID = Radio Frequency Identification) gebruiken. 

Verwijder de magneten van het kattenluikje om verzet te verminderen

Sommige katten worden onrustig als het kattenluikje niet opent zonder verzet. Met een klein beetje druk blijft het luik gesloten en de kat staat gefrustreerd voor een gesloten luikje en negeert het uiteindelijk volledig. Veel kattenluikjes hebben een magnetisch sluitsysteem (zie ‘Technische gewenning’). Zonder magneten die het luikje snel weer sluiten nadat het is geopend, blijft het luikje schommelen of opent het al bij een klein zuchtje wind. 

Om het uw kat wat makkelijker te maken, kunt u de magneetjes verbergen met tape of ze tijdelijk verwijderen. Dan is het voor de kat makkelijker om erdoorheen te komen. 

Als uw kat na een paar dagen door heeft hoe het kattenluikje werkt, kunt u de magneten weer hun ding laten doen. 

Het geluid van het kattenluikje dempen met schuim

Bij openen en sluiten, maakt een kattenluik geluiden die een kat makkelijk irriteren als ze dit geluid niet kennen. De ‘klik’ bij het ontgrendelen (wanneer de chip is gelezen) en het zwaaien van het luikje kan ze ook afschrikken. Sommige katten hebben de gewoonte om niet meteen helemaal door het kattenluikje te gaan, maar het eerst uit te vinden met alleen hun hoofd. Ondertussen blijft het kattenluikje toch klikken. 

Maak het dus makkelijker voor uw kat door het geluid te dempen!

Helaas is er niet veel dat u kunt doen om het klikje dat het luik maakt te stoppen. Wel kunt u het geluid, wanneer het luikje heen en weer schommelt, minimaliseren door het te isoleren met wat schuim. Het is de moeite waard! Al helemaal wanneer uw kat graag midden in de nacht thuiskomt… 

De chipidentificatie functie gebruiken

Als u voor een kattenluikje met een chipidentificatie heeft gekozen en dit (succesvol) heeft geïnstalleerd, is het aan uw kat om actie te ondernemen. Sla de informatie van de microchip van uw kat op in het systeem. Dit is meestal een kwestie van een klik op een knop om het chipnummer op te slaan. Begeleid vervolgens uw kat door het kattenluikje en klaar! 

Als u meerdere katten heeft, kunt u dit met elke kat op hetzelfde moment doen. Het sluitsysteem zal elke kat door zijn eigen chip herkennen. 

Het voordeel: ‘Jij komt er niet in!’ Deze individuele chipidentificatie zorgt ervoor dat er geen vreemde dieren uw woonkamer in komen. Maak voor eens en altijd een einde aan ongevraagde gasten zoals vreemde katten, knaagdieren of andere kleine beestjes waarvan u liever heeft dat ze buiten blijven. 

Wat nog meer?

Waar moet u nog meer op letten als u op zoek bent naar een kattenluik?

1. Achtergrondgeluiden
U houdt van uw kat en het is natuurlijk geweldig dat hij kan komen en gaan wanneer hij wilt dankzij het kattenluikje. Maar… als uw nachtbraker het luikje zo’n 73 keer per nacht luidruchtig openduwt, gaat u zich toch afvragen of het wel een goede keus was. 

Donkere ringen onder uw ogen voorkomen is gemakkelijk: zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over hoe luid kattenluikjes kunnen zijn om vervelende verrassingen te voorkomen. Uw mooie dromen zullen niet onderbroken worden en uw kat heeft toegang tot de buitenwereld wanneer hij wilt. 

2. Lucht- en waterdichtheid
Een kattenluikje dat constant opent en sluit kan nogal wat met zich meenemen. Pollen, wind, kou of hitte, het hangt maar van de tijd van het jaar af. In bijna elk huis bevindt zich een gang tussen de deur en woonruimte, maar het is niet fijn wanneer de natuur u ongevraagd komt bezoeken. Wanneer u een kattenluikje koopt, zorg er dan voor dat deze goed afgesloten is. Dit scheelt energie, beschermt het milieu en houdt uw spaarvarken blij. Niet te vergeten, u blijft gezonder. Sommige kattenluikmodellen bevatten een soort tunnel element dat u geweldig tegen weer en wind beschermt. Maar niet alle katten kruipen graag door zo’n tunnel, al helemaal niet de katten die het al moeilijk vonden om het kattenluikje überhaupt te gebruiken. 

3. Design
Katten verschillen van elkaar! Er zijn kleine, grote, dikke en dunne. Als u een grotere kat heeft, is het gebruikelijke kattenluikje te krap. Hier is een alternatief voor. Er zijn namelijk kattenluiken verkrijgbaar in XXL maten tot wel 30 cm x 50 cm (L x B)! 

Als u meerdere vierpotige vriendjes in uw huis heeft, misschien wel een hond, kunnen zij het luik ook gebruiken. Of misschien heeft u het liever voor katten alleen, zodat alleen katten naar binnen en buiten kunnen, het is maar wat u wilt! Dat kan geregeld worden met een chip of een RFID etiket* (zie ‘Sluitsysteem met een chip’ hierboven).
Kattenluikjes kunnen (bijna) overal geïnstalleerd worden. In muren, (met een tunnel element), ramen, terrasdeuren, vaste glasplaten en deuren. 

4. Veiligheid
Kies een kattenluik dat perfect bij de grootte van uw kat past en niet groter is dan het hoeft te zijn. 

Bedenk waar u het kattenluik gaat installeren: 
Afhangend van waar u het luikje gaat installeren en hoe dit wordt bevestigd, kunnen er veiligheidsrisico’s* aan vastzitten. Het kan nogal uitnodigend zijn voor inbrekers. Als bijvoorbeeld het raam of de deurknop kunnen worden bereikt vanuit het kattenluikje, is het een fluitje van een cent voor inbrekers. Wanneer u een kattenluikje koopt, is het dus beter om er eentje te kiezen met veiligheidsmaatregelen (bijvoorbeeld een elektrisch kattenluik met sensors waardoor het alleen opent voor uw kat). Installeer het kattenluik buiten bereik en beveilig uw deuren en ramen. 

Een kattenluik in de muur is een perfecte oplossing. Maar dit kan niet overal worden gedaan zonder al teveel werk te verrichten. Al helemaal niet als u een huis huurt. 

*Voorzichtig: Als inbrekers uw deur- of raamklink kunnen bereiken door het kattenluik, zal de verzekering het niet dekken als er wat wordt gestolen!

Tip: 

  1. Sluit uw deur altijd goed af wanneer u uw huis of appartement verlaat. 

  2. Sluit uw ramen.

  3.  CCTV en apps

  4. Voor wie het veilig wilt spelen, kunnen hun huis constant in de gaten houden door apps en een videocamera te gebruiken. Het voordeel: u kunt altijd zien wat er in en rondom uw huis gebeurt. 

5. Kattenluikjes in een gehuurd huis/ appartement

Vanuit juridisch oogpunt gezien, neemt de installatie van een kattenluik nogal een structurele verandering met zich mee. Als u met uw kat in een huurhuis woont, moet u uw huurbaas eerst om toestemming vragen voordat u het luikje gaat installeren (dit geldt ook voor kattennetten, zie de gerelateerde sectie). Als u gaat verhuizen moet u de woning normaal gesproken net zo achterlaten zoals het er in eerste instantie uit zag. Dat betekent: kattenluikjes verwijderen en deuren, muren en ramen in hun oorspronkelijke staat achterlaten. 

U kunt ruiten, glas en houten deuren verwijderen, op een beschermde plaats houden en ze weer installeren wanneer u gaat verhuizen.

Tot slot: de beste kattenluikjes van 2020

En nu? Welke moet ik nou kiezen en welke is het beste kattenluik van allemaal? Wat zijn de topkandidaten? 

Aangezien er een overvloed aan soorten kattenluiken en fabrikanten is en het uren (of dagen, of zelfs maanden) kan duren om alle vergelijkingstests en klantbeoordelingen door te nemen, hebben wij voor u een lijst van de beste kattenluiken van 2020. 

Kattenluikjes beste lijst 2020

Goede vooruitzichten:

  • In de nabije toekomst zal u meer tijd overhouden voor uzelf, aangezien u niet meer constant de deur hoeft te openen en sluiten voor uw kat.
  • U hoeft geen hartverscheurende ‘miauws’ meer aan te horen terwijl u lekker televisie zit te kijken.
  • U zal fit en uitgerust zijn. Er zijn namelijk geen slapeloze nachten meer waarbij u moet opstaan om de deur te openen voor uw nachtbraker. 
  • U kunt in alle rust gaan slapen en uw kat kan thuiskomen zonder dat u daar ook maar iets voor hoeft te doen. 

Maar laten we wel wezen, het gaat om uw huiskat en zijn vrijheid: 

Ze zullen het geweldig vinden! Op avontuur gaan, de katten van de buren bezoeken of lekker luieren in de zon op de vensterbank. Er is niets zo leuk als een kattenwandeling! 

Uw kattenluikje kopen en gebruiken is een geweldige keus waar u jarenlang van zal profiteren! 

HET WERKT!