Wil je je kat trainen om de kattenbak te gebruiken, maar weet je niet hoe?

– Hier zijn wat tips en trucs voor je!

De Duitse songwriter en komiek Helge Schneider schreef een satirisch lied over kattenbakgeluk (“Katzeklo”): De kattenbak behoort tot de basisbenodigdheden van het kattenhuishouden en is essentieel als het gaat om reinheid binnen de vier muren.

Dit geldt ook als je kat een buitendier is en het grootste deel van zijn tijd buiten het huis doorbrengt, inclusief “zijn behoeftes”. Buitenkatten hebben ook graag de mogelijkheid van hun eigen toilet als ze weer binnen zijn. Wees niet verbaasd als je uitwerpselen op het tapijt, bed of ergens anders vindt, als er geen kattenbak aangeboden wordt.

Basisregels voor het minimaal aantal beschikbare kattentoiletten.

 Aantal kattentoiletten = aantal katten + 1

Waarom is mijn kat vuil?

Zodra het dure Perzische tapijt of de nieuwe designbank nat is, zullen zelfs de meest rustige kattenliefhebbers geïrriteerd en bezorgd raken.

Waarom is mijn kattenvriend plotseling “vies” geworden?

Totdat het goed leek te gaan met het gebruik van het toilet!

Niets ergert een katteneigenaar meer dan het feit dat het dier vies is geworden. Probeer allereerst rustig te blijven! Drastische maatregelen zoals schreeuwen tegen de kat, hem volgen met een waterpistool of zijn neus in de aarde drukken zijn niet alleen wreed en onproductief, maar kunnen ook leiden tot ultiem vertrouwensverlies. Het resultaat kan precies het tegenovergestelde gedrag zijn dan dat je wilt bereiken

– doe dit dus nooit!

NOOIT!

Als je kat zijn gedrag verandert, zit daar zeker een oorzaak achter! Probeer de bron te vinden en je zult in de toekomst herhalingen van zulke “ongelukjes” kunnen voorkomen.

Onderneem direct actie

Als je kat een nieuwe plek buiten de kattenbak heeft gekozen, vraagt dit om onmiddellijke actie:

je moet de plaats onmiddellijk zo onaantrekkelijk mogelijk maken – ofwel door de deur naar de kamer te allen tijde gesloten te houden of door het meubilair te verplaatsen.

Je kunt de voederplek ook daarheen verplaatsen – katten bevuilen de plek waar hun eten is nooit.

Je kunt het ook tijdelijk afdekken met plastic of aluminiumfolie om het voor de kat oninteressant te maken.

Je moet ook een kattenbak neerzetten in de buurt van de “no-go”-plek – die dan elke dag steeds iets dichterbij moet worden geplaatst.

Als zelfs de meest grondige reiniging geen effect heeft, moet de betreffende deken of tapijt volledig worden verwijderd, omdat de plek waarschijnlijk opnieuw wordt gebruikt als er eventuele resterende geuren blijven hangen.

Grondig schoonmaken

Als er iets geknoeid is…

  1. gebruik eerst heet water en een neutraal schoonmaakmiddel.

  2. gebruik daarna een vochtige doek met 40% ontsmettingsalcohol uit de apotheek – goed inwrijven.

  3. sluit af met een speciale enzymreiniger (verkrijgbaar in de dierenwinkel).

Het lost zowel het vet als de urinekristallen op – wat betekent dat de geur volledig zal verdwijnen, zelfs voor een gevoelige kattenneus!

Mogelijke redenen

Onreinheid en vlekken kunnen vele redenen hebben:

Heb je de kattenbak verplaatst, is het strooisel te ruw en doet het pijn aan de zachte pootjes? Of misschien is de bak te klein, slecht gepositioneerd of niet schoon genoeg? Heeft het dier gezondheidsproblemen of is het gestrest door een recent gewijzigde situatie?

– Er is een heel scala aan mogelijkheden die gecontroleerd moeten worden! Vaak zijn veranderingen in de directe omgeving de oorzaak van ongewenst gedrag.

Of vermijdt de kat de kattenbak en de inhoud ervan omdat deze niet goed gevuld of zelfs vies is? Vervuild strooisel schrikt katten af, wat geen verrassing is, omdat ze zeer gevoelige neuzen hebben en nog sterker reageren op de stekende geur van urine dan mensen.

Psychische stress bij katten

Heeft je kat stress door een veranderde woonsituatie door verhuizing, competitie of nieuwe meubels, gezinsuitbreiding, rouw, echtscheiding, veranderende aanwezigheidstijden, etc.? Of is het misschien het verwerken van traumatische ervaringen (bijvoorbeeld agressieve honden, oudejaarsavond?)

Misschien hebben indringers het kattenluik gebruikt om het territorium van je kat te betreden? Heeft je kat misschien meer genegenheid nodig?

Gezondheidsproblemen bij katten

Heeft het dier gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een blaasontsteking of diarree)? Is het oud en/of incontinent?

Jij kent je kat het beste en zult de reden ontdekken als je goed oplet. Als je kat er anders uitziet of zich anders gedraagt, weet je meteen dat er iets aan de hand is! Als je niet zeker bent en vermoedt dat een organisch probleem de oorzaak is van het verwaarlozen van de kattenbak door je kat, maak dan een afspraak met een dierenarts die haar gezondheidstoestand grondig en gedetailleerd kan controleren.

Markeringsgedrag

Een seksueel volgroeide, niet-gecastreerde kat is gevoelig voor markeergedrag. De urine van een volwassen kater heeft een sterke, stekende geur omdat het hormonale geuren bevat die de huidige staat aangeven. Mannelijke katten gebruiken het ook om hun territorium af te bakenen.

Zelfs het dagelijks schoonmaken van de kattenbak helpt maar tot op zekere hoogte en het is niet nodig om te proberen de geur te bedekken met een andere geur – die komt er altijd doorheen! Alleen efficiënt strooisel en castratie zullen uiteindelijk de sterke geur bestrijden.

Ongetrainde katten

Kittens leren meestal van hun moeder en broers en zussen hoe ze de kattenbak moeten gebruiken.

Ze observeren en kopiëren gewoon wat ze zien. Als een kitten te vroeg van zijn gezin wordt gescheiden, heeft het mogelijk de les gemist. In dat geval moet je het overnemen en je kattenvriend laten zien waar de kattenbak en de inhoud voor bedoeld zijn. Tijdens het spelen, zogezegd in het heetst van de strijd, kan het gebeuren dat de kleintjes vergeten de kattenbak te gebruiken – hierin verschillen ze dus maar weinig van jonge kinderen!

Je kat zindelijk maken

Als een kitten leert hoe zich te gedragen, bijvoorbeeld doordat je dit al op jonge leeftijd enthousiast prijst en hem knuffelt als hij het goed doet, zal het samenleven vanaf het begin veel harmonieuzer zijn. Het is echter erg moeilijk om volwassen katten te trainen, vooral als het gaat om het veranderen van gedragspatronen.

Katten houden van routine en kunnen behoorlijk koppig zijn. Ze begrijpen misschien niet de reden achter jouw wensen – en hoe zouden ze dat moeten weten, als de dingen altijd goed waren zoals ze waren? Het leek tot nu toe geen probleem, toch?

Hier zijn wat waardevolle tips om het samenwonen met je kitten vanaf het begin soepel te laten verlopen:

Kittens and the cat toilet

Op de leeftijd van drie tot zes weken zijn kittens oud genoeg om getraind te worden om de kattenbak te gebruiken.

Hiervoor zijn er bij de dierenspeciaalzaak speciale plastic bakjes verkrijgbaar met een lage uitsnijding in de rand en een gegolfde instaphulp, waardoor het voor de kleintjes makkelijker is om in en uit te stappen.

Zodra de kittens vast voedsel gaan eten, stopt de kattenmoeder de kitten schoon te maken. Nu moet je de kattenbak gereed hebben en deze in de buurt van de nestkast plaatsen. Het is essentieel om het kittentoilet zeer goed schoon te houden, anders kan het gaan zoeken naar alternatieven op ongewenste plaatsen in het appartement.

Je kitten prijzen en knuffelen zullen helpen om het kattenbakgebruik te verbinden met positieve gevoelens!

Gebruik de kattenbakvulling van de fokker

De grote dag is aangebroken: Je kat komt bij je wonen! De nieuwe bewoner heeft een toilet nodig met strooisel dat past bij de kattensoort en dat perfecte hygiëne en veiligheid garandeert.

Om er zeker van te zijn dat de kittens het herkennen, wil je misschien dezelfde kattenbakvulling als de fokker gebruiken voor je eigen kattentoilet.  – Zo voelen ze zich meteen meer thuis!

Gebruik geen klonterende kattenbakvulling voor kittens

Jonge katjes zijn van nature nieuwsgierig en zullen de kattenbak zelf inspecteren. Om ongewenste effecten van het per ongeluk inslikken van korrels te voorkomen, is een plantaardig, niet-klonterend strooisel de beste keuze voor kittens.

Cat’s Best Comfort is gemaakt van pure plantaardige vezels en kan zonder problemen worden verteerd. Na korte tijd zal de kat – hoe slim ook – doorhebben dat het toch niet de bedoeling is dat de worp wordt opgegeten.

Begin gelijk met de training

Net nadat ze hun ogen voor de eerste keer hebben geopend, beginnen kittens het gedrag van hun moeder al te observeren. Wat doet ze in hemelsnaam in die kattenbak? Zodra ze mobiel zijn en kunnen lopen, gaan ze haar acties kopiëren.

Plaats de kattenbak dicht bij de nestkast of slaapplek zodat de kittens het proces kunnen volgen. Als ze dan zelf hun zaken voor de eerste keer moeten doen, hebben ze misschien al het doel ervan begrepen.

Activeer de spijsvertering van je kitten

Normaal gesproken activeert de kattenmoeder de spijsvertering van haar kittens.

Vanaf een bepaalde leeftijd zou dit niet meer nodig moeten zijn. Je kunt dit gedragspatroon echter gebruiken voor het trainen van de kattenbak als de kittens eenmaal in je eigen huis zijn. Doe gewoon het likken van de moeder na door na de maaltijd zachtjes hun buik te masseren – en leg ze daarna meteen in de kattenbak. Zo gaat het wat makkelijker en na een paar keer weten de kleintjes dat dit de plek is om “hun behoeftes te doen”.

Let op de grootte van de kattenbak

Let er bij het kiezen van een kattentoilet voor de kroost op dat je geen “minitoilet” koopt. Het kan een tijdje goed zijn doel dienen, maar na slechts een paar weken zal het al veel te klein zijn geworden. Uiteraard biedt de markt een verscheidenheid aan “schattige” variaties!

Maar zelfs als je in de verleiding komt om door te gaan met de aankoop, bedenk dan dat je niet te veel kunt verwachten! Want het gaat om je kat en zijn comfort. Vorm, kleur en design kunnen jou aanspreken, maar uiteindelijk is het je kat die het toilet gebruikt. Daarom moeten deksels en kleppen worden vermeden – ze kunnen alleen maar hinderlijk zijn voor je kat.

Zet je kitten na het voeren in de bak

Plaats het kitten kort na het voeren in de kattenbak: de kans op onmiddellijke verlichting na een maaltijd is erg groot.

Gedrag zoals terugtrekken naar een stille ruimte of herhaaldelijk draaien en schrapen van de vloer betekent ook dat je je kat op het kattentoilet moet zetten.
Maar overdrijf het niet! Als je opspringt en je kat meteen na elke kleine snack in de kattenbak legt, kan het toiletthema op een gegeven moment een trauma worden.

Gooi de uitwerpselen voorzichtig weg

Kittens zijn net zo geurgevoelig als hun volwassen familieleden – slechte geuren zijn storend voor hen en ze zullen altijd wegblijven van alles wat stinkt. Probeer daarom het toilet vlekkeloos te houden! Om ervoor te zorgen dat je kitten zich prettig voelt, moet je de uitwerpselen meerdere keren per dag verwijderen: Uitwerpselen en vuile plekken moeten worden verwijderd en de bak moet worden gevuld met vers strooisel. Op die manier blijft de kattenbak een fijne plaats waar het kitten graag gebruik van zal maken.

Maak in het begin niet te vaak schoon

Heeft het kitten voor het eerst zijn behoefte gedaan in de kattenbak? Super goed! – aai en prijs het overdreven – dan zal het resultaat als positief worden gemarkeerd. Als de uitwerpselen niet volledig zijn bedekt, kun jij de rest doen: Bedek ze gewoon met kattenbakvulling om het kitten te laten zien hoe dit wordt gedaan. Maak de bak echter niet direct daarna schoon en laat alles een tijdje zoals het is.

Zelfs de wekelijkse volledige verschoning van de bak kan in het begin soms worden overgeslagen. Geur en proces worden dus verbonden met een eenheid in de hersenen van je kitten. Ze leren snel en na een paar herhalingen hebben ze al snel het doel van de kattenbak begrepen.

Azijn tegen onreinheid?

Als er eenmaal een ongelukje is gebeurd, hoe komen we dan op de beste manier van geur- en urinevlekken af?

Neem eerst een keukenrol of een oude handdoek om het vocht op te dweilen; ga dan verder om de plek schoon te maken met een neutrale zeep of ammoniakvrije reiniger – anders zal de kat de plek nog vaker gaan gebruiken door de geur die er hangt! Vervolgens kun je proberen de geur aan te pakken met een azijnoplossing – dit kan echter averechts werken, omdat katten de geur van azijn verafschuwen en in sommige gevallen proberen deze te “wissen” door de plek nog meer te gebruiken.

Uiteindelijk is een reinigingsmiddel op basis van enzymen altijd de beste keuze, omdat het niet alleen de plek reinigt, maar ook de geur verwijdert.

Oudere katten trainen om het toilet te gebruiken

Met een beetje geduld en empathie kunnen ook volwassen katten getraind worden om de kattenbak te gebruiken.

Voordat een kat bij je intrekt, moet je ervoor zorgen dat je bekend bent met zijn vroegere woonsituatie en voorkeuren:

is de kat al gewend aan een kattenbak of is het een buitenzwerver die er in zijn hele leven nog nooit een heeft gezien?

Zijn er specifieke kattentoiletten waarvan de vorm en het ontwerp al bekend zijn bij je kat?

Zijn er specifieke kattentoiletten waarvan de vorm en het ontwerp al bekend zijn bij je kat? Zijn er bekend ruikende reinigingsmiddelen – of iets waar de kat een hekel aan heeft? Sommige katten accepteren alleen een toilet dat is schoongemaakt met bekende producten– of alleen als het direct na het doen van hun behoeftes weer schoongemaakt is – anders is het een no-go!

Welk strooisel heeft de kat het liefst? Misschien is er een favoriet merk?

Hoe meer informatie je vooraf kunt verzamelen, hoe gemakkelijker de verandering zal zijn – voor jullie allebei!

Gebruik dezelfde kattenbakvulling als de vorige eigenaar

De inhoud is net zo belangrijk als de kattenbak zelf. Als je een kat adopteert, moet je de vorige eigenaar vragen welk merk ze gebruiken. Als je in het begin hetzelfde strooisel gebruikt, zal je nieuwe kat zich meteen thuis voelen.

Als je het merk niet leuk vindt en toch kiest voor een ander strooisel, probeer dan de “salami-techniek”: om een nieuw type strooisel te introduceren, begin je gewoon met het toevoegen van een beetje van het nieuwe aan het oude, en verhoog je de hoeveelheid stap voor stap. Op die manier zal de kat de verandering nauwelijks doorhebben en het nieuwe merk probleemloos kunnen accepteren.

Gebruik aarde en zand als kattenbakvulling

In de natuur doen katten hun werk door een gat in de grond te graven en dit daarna af te dekken.

De meest comfortabele manier is om een plek met los, droog zand te gebruiken. De favoriete plekken zijn dan ook – geen verrassing – zandbakken en bloemperken. Hier is los zand en aarde al binnen handbereik! Er is geen overtollige energie nodig om gemakkelijke, comfortabele verlichting te bieden.

Als jouw kat uit een huishouden komt waar geen kattenbak beschikbaar was en de kat gedwongen was om de struiken te gebruiken, kun je de vertrouwde omstandigheden nabootsen door de kattenbak in het begin met aarde en zand te vullen. Op die manier voelt de kat zich meer op zijn gemak omdat hij bekend is met de inhoud en weet wat hij ermee moet doen!

Zorg voor meerdere kattenbakken

Als vuistregel geldt dat je altijd meer kattenbakken moet opstellen dan dat er katten in het huishouden aanwezig zijn. Eén kat moet altijd de keuze hebben uit ten minste twee bakken, twee moeten er drie hebben, enzovoort. Verschillende bakken zijn ook de juiste keuze voor katten die graag op een andere plaats plassen dan waar ze hun uitwerpselen droppen. Deze scheiding wordt alleen bereikt door gebruik te maken van meerdere sanitaire voorzieningen.

Als je huis of appartement meer dan één verdieping heeft, is het ook zinvol om ten minste één kattenbak per verdieping te installeren.

Doe de uitwerpselen in de kattenbak

Een kat die nog nooit een kattenbak heeft gebruikt, weet soms niet wat hij ermee moet doen. Jij kunt helpen door hem het doel te laten zien:

als de kat niet naar buiten kan en niet weet waar hij heen moet, en dus zijn behoefte binnenshuis heeft gedaan; raap dan gewoon de uitwerpselen op en leg ze in de kattenbak.

Laat je kat deze procedure bekijken, zodat hij weet waarvoor de kattenbak bedoeld is. Blijf kalm en zacht en houd een zekere afstand tot de ontlasting. Dit is geen straf, het is bedoeld als een leuke manier om je kat kennis te laten maken met de bak en het doel ervan!

En als zodanig moet het ook door je kat worden waargenomen. Het zijn gevoelige wezens en ze zullen snel leren – wees alleen wel geduldig en wacht een paar dagen totdat de kat heeft geleerd de kattenbak uit eigen beweging te gebruiken.

Schraap met je handen in het strooisel

Een kat die het gebruik van kattenbakvulling nog nooit heeft meegemaakt, weet niet meteen wat hij ermee moet doen. Gebruik je handen om er een beetje in te schrapen – en zorg ervoor dat de kat in de buurt is om hiernaar te kijken.

On entering the new territory, your cat should be made familiar with the litter box and get a chance to scrape around in it. Using it playfully will make it easier to acknowledge its real purpose.

De perfecte kattenbak

Wat maakt de kattenbak tot een perfect toevluchtsoord? Kort gezegd is de kattenbak perfect als de kat deze als comfortabel heeft geaccepteerd.

Als het de bak niet leuk vindt, ziet hij ook geen reden om het te gebruiken. Net als mensen houden katten ervan dat hun faciliteiten zowel schoon als ruim zijn. De kat heeft voldoende ruimte nodig om in de bak te kunnen draaien. Sommige dieren willen dat hun overblijfselen niet alleen worden afgedekt, maar ook grondig worden begraven – zorg er in dat geval voor dat de kattenbak robuust en duurzaam genoeg is om overmatig schrapen te doorstaan.

Urine en ontlasting worden vaak op aparte plekken en hoeken achtergelaten; de bak moet dus voldoende ruimte bieden. Wat moet een soortspecifieke leefomgeving nog meer bieden? – Ontdek het hier.

De juiste kattenbak kiezen

Kattentoiletten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen. Het is niet zo eenvoudig om de juiste te kiezen. Bedenk wat je kat echt nodig heeft. Laat je niet verleiden om een kattenbak te kopen vanwege zijn chique stijl – hier gaat de functie zeker boven het design en is de “smaak” van je kat veel belangrijker dan die van jou!

Het type ras maakt niet uit. Echter, grotere katten hebben wel duidelijk meer ruimte nodig om vrij te kunnen bewegen zonder hun staart aan de muren te beschadigen. De instaphoogte is ook een factor om rekening mee te houden: zowel zeer jonge als oude katten kunnen problemen hebben met het betreden van een hoge bak.

Sommige katten waarderen een bak met deksel of met een klep niet – als je zeker wil zijn, dan kun je die extra functies beter weglaten. Donkere tinten kunnen als stijlvol en hip worden beschouwd, maar je kat kan daar andere ideeën over hebben. Een donkere grot zou nooit worden gekozen door slimme katten in de natuur, omdat het gevaarlijke vijanden kan verbergen! Kies liever voor vriendelijke, lichte kleuren voor de kattenbak.

Soorten kattenbakken

Open of gesloten?

Veel katten houden niet van de variant met kap – in de natuur zouden ze er ook voor zorgen dat ze geen grot voor hun behoeftes gebruiken. Andere katten vinden het misschien niet erg om een dak boven hun hoofd te hebben.

Ze zullen wel allemaal een gemakkelijke toegang waarderen. Idealiter heeft een open kattenbak een naar binnen gebogen rand: zo blijft het meeste strooisel binnen. Voor gemorste korrels kan een speciale mat voor de kattenbak gelegd worden. Het is ook altijd een goed idee om een kleine, op batterijen werkende stofzuiger in de buurt te hebben.

Komvormig toilet

Open kattenbakken

De beste plek om de kattenbak neer te zetten

Mensen besteden veel aandacht aan het plaatsen van de wc op de juiste plek in huis. Dit zou ook het geval moeten zijn bij een kattentoilet.

Kies een rustige plek waar je kattenvriend niet gestoord zal worden – zet hem nooit midden in de gang!

Stel je voor dat je op een druk kruispunt naar het toilet moet, hoe zou dat voelen? Precies hetzelfde geldt voor je kat! Hij zal een discreet toevluchtsoord waarderen om zijn zaken te doen, net als ieder ander mens.

Plaats de kattenbak gescheiden van slaap- en voederruimtes

Zou jij een snack op het toilet opeten? Nee? – Waarom niet? Oké – er kunnen bepaalde uitzonderingen zijn, maar die gelden niet voor je kat:

Katten zullen nooit eten op dezelfde plek waar ze hun behoefte doen – dat geldt ook voor het slaapgedeelte. Het is daarom nooit een goed idee om de kattenbak in de buurt van de voer- of slaapplek te plaatsen.

Tochtvrije ruimte

Zorg ervoor dat je kattenvriend een aparte ruimte voor zijn toilet vindt – ver weg van de drukte, beschermd tegen zowel lawaai als tocht. Op het balkon of rechts onder een raam zijn bijvoorbeeld nooit goede plekken voor de kattenbak. Stel je eens voor dat jij naar buiten moet om je behoefte te doen, dat zou je ook niet fijn vinden. Dat soort kille buitenervaringen moet je overlaten aan de die-hard kerels – en zelfs die zouden altijd voor een milder klimaat kiezen.

Rustige plek

De juiste plek moet voldoen aan de behoefte van de kat aan discretie en rust. Een omgeving die gevoelig is voor plotselinge verstoring of lawaai – b.v. achter deuren of naast de wasmachine of droger – moet worden vermeden. Anders kan het gebeuren dat de kat het toilet in complete shock of paniek verlaat en het later niet meer wil gebruiken.

Makkelijke toegang

De kattenbak moet altijd makkelijk te vinden zijn. Een zoektocht door het hele huis zou nooit nodig moeten zijn – dit leidt al snel tot ongelukken op het tapijt.

Katten dragen meestal geen – nou ja, kleding – dus… Vooral kittens, die nog niet gewend zijn aan de kattenbak, kunnen er niet op tijd bij zijn: In dat geval kan er een lekkage optreden.
Om dezelfde reden zouden zowel kittens als oudere katten geen trappen op hoeven te lopen om het toilet te vinden.

Houd de kattenbak op dezelfde plek

“Never change a winning team!” Katten houden van routine. Ze zullen altijd vasthouden aan processen die goed functioneren en ze houden van hun rituelen. Ook hebben ze een hekel aan onverwachte gebeurtenissen en verandering is nooit goed als het hun directe omgeving betreft.

Zodra de kattenbak en de ruimte zijn geaccepteerd, verander deze dan niet. Laat alles zoals het is en je wordt beloond door een zeer ontspannen metgezel als het gaat om huishoudelijke hygiëne.

De kattenbak schoonmaken

Geuren bepalen zowel het sociale als het territoriale gedrag van onze kattenvrienden.

Als een kat de geur van het strooisel niet lekker vindt, kan hij de kattenbak helemaal negeren. Te weinig of vervuild strooisel kan de dieren ook afschrikken – vooral omdat hun neuzen erg gevoelig zijn en ze daarom zo reageren op de stekende geur van urine.

Zorg er altijd voor dat de kattenbak schoon en uitnodigend is. Voor elke volledige kattenbakwisseling, moet je de bak grondig reinigen. Hoe maak ik de kattenbak schoon? Dat doe je zo:

Kattentoilet – standaard reiniging

  • Leeg de bak/lade en gooi de inhoud weg
  • Zet de lege plastic bak in het bad of de douche en vul deze met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel.

  • Laat alles 10-20 minuten weken
  • Leeg de bak en schrob de resten eraf met een borstel of spons

  • Maak de bak goed droog met een handdoek of keukenrol

  • Zet de kattenbak terug op de bekende plaats en vul het met nieuw strooisel

Als er een kap of deksel op het kattentoilet zit, moet deze ook worden schoongemaakt!

Ben jij of je partner in verwachting van een kindje? Gebruik dan altijd handschoenen bij het schoonmaken van de kattenbak. Als je zwanger bent, bestaat het risico op een toxoplasmose-infectie die wordt overgedragen via kattenuitwerpselen. Dit betekent dat de kattenbak dagelijks grondig moet worden schoongemaakt om contact met besmettelijk materiaal te voorkomen. Deponeer gebruikt afval en restanten in afgesloten plastic zakken via het huisvuil.

Schoonmaak ritme voor kattentoiletten

De kattenbak moet regelmatig worden schoongemaakt en opnieuw worden gevuld met vers strooisel. Het hangt af van het soort strooisel hoe vaak dit moet gebeuren. Er zijn grote verschillen die uiteraard van invloed zijn op zowel de frequentie van het vervangen als de economie.

Ook de functionaliteit speelt een rol: als je klontvrij strooisel gebruikt, ontkom je niet aan een wekelijkse complete verwisseling van de kattenbak. Het samenklonteren van strooisel maakt het echter een stuk eenvoudiger: je hoeft slechts om de 4-6 weken de volledige inhoud te verwisselen en bespaart – afhankelijk van het merk – veel geld.

Hoge zomertemperaturen zullen de geur verergeren; hier leer je hoe je het kunt bestrijden:

Dagelijkse schoonmaak

Vervuilde klonten, uitwerpselen en andere uitscheiding moeten dagelijks worden weggegooid. Vul de betreffende plek met vers strooisel. Als je de uitwerpselen er niet uithaalt, kan je kat de kattenbak helemaal negeren, zelfs als je pas onlangs alles nog hebt verwisseld. Daarom is het altijd beter om regelmatig op klonten te controleren en deze meteen te verwijderen.
Maar maak je geen zorgen! Je hoeft je handen niet vies te maken. De beste manier is door een speciaal schepje te gebruiken.

Wekelijkse schoonmaak

Als je traditionele, minerale kattenbakvulling op basis van bentoniet, kalkkwartszand of silicaat gebruikt, is een wekelijkse standaard schoonmaakbeurt van de kattenbak onvermijdelijk.

Leeg de bak volledig, gooi de hele inhoud weg en vul hem opnieuw met vers strooisel. Je kunt ook een neutrale, ongeparfumeerde reiniger gebruiken. Gebruik echter nooit chemicaliën of sterk geurende producten! Anders kan het plastic oppervlak van de schaal gaan roesten – of de kat kan helemaal weigeren het toilet in te gaan.

Hou je van een frisse geur na het schoonmaken?

Hier zijn een paar geuren die je kat niet zal accepteren: Ammoniak, ui, azijn – maar ook geranium, sporenbloem of Hildegard-von-Bingen kruiden. Bij het gebruik van die geuren kan je kat gewoon wegvluchten!

Vervang het kattentoilet één keer in het jaar

Elke kattenbak moet jaarlijks of – in ieder geval – om het jaar vervangen worden. Door het schrapen en krassen ontstaan er kleine scheurtjes in het kunststof oppervlak. Inlegsels van plastic folie zijn niet aan te raden – de klauwen komen erin vast te zitten en door de gaten en spleten die hierdoor ontstaan, kan urine zich er gemakkelijk onder verzamelen.

Welk schoonmaakmiddel gebruik ik voor de kattenbak?

Katten zijn van nature hele gevoelige dieren. Hun reukvermogen is sterk en ze nemen hun omgeving zelfs via hun pootjes waar. Ruwe oppervlakken, scherpe randen, een glibberige substantie of een kunstmatige geur worden als storend ervaren. Voor het reinigen van de kattenbak zijn warm water en een neutraal middel de beste keuze.

Gebruik een kattenbakschep

De beste manier om strooiselklonten te verwijderen, is met een speciale strooiselschep met een roosterafstand van 7 tot 9 mm: zo blijven alleen de vuile stukjes plakken
– het schone strooisel valt gewoon terug in de bak.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Gebruik warm water

Gebruik warm water om de kattenbak schoon te maken. Hoe hoger de temperatuur, hoe efficiënter het reinigingsproces. Vet en vuil lossen gewoon makkelijker op.

Gebruik een mild schoonmaakmiddel

Chemische geuren zullen katten afschrikken van het idee om de kattenbak te gebruiken.
Vermijd dennengeur of zuurgebaseerde reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen of producten die ammoniak bevatten. De schoongemaakte kattenbak moet dan worden bijgevuld met 5-7 cm vers strooisel.

Welke soort kattenbakvulling moet ik gebruiken?

In het wild deden katten hun “zaakjes” in zachte, losse grond.

Er wordt een kuiltje in de grond gegraven en de uitwerpselen worden na het “naar het toilet gaan” in de natuur goed afgedekt. Huiskatten zullen dit gedrag ook binnenshuis proberen te kopiëren; gretig krabben en graven zorgt ervoor dat het strooisel soms de bak uitvliegt – of het kan aan het haar en poten blijven kleven.

Hoe kunnen we thuis een natuurlijke omgeving creëren, zodat de instincten van de kat zoveel mogelijk worden vervuld? Bestaat er zoiets als een “natuurlijke” kattenbak voor de menselijke leefomgeving? Veel kattenliefhebbers besteden veel tijd aan het zoeken en uitproberen van verschillende merken kattenbakvulling tijden de zoektocht naar de perfecte natuurlijke kattenbakvulling, die ook een optimaal hygiënisch niveau biedt. Het assortiment producten is net zo divers als de voorkeuren van de katten en kattenbezitters.

De juiste kattenbakvulling kiezen

Het aanbod aan kattenbakvulling kan worden ingedeeld aan de hand van verschillende criteria: de gebruikte grondstoffen, bijv. mineralen in tegenstelling tot plantaardige vezels – of functionele factoren, zoals klonterend of niet-klonterend. Verdere criteria zijn de consistentie, bijv. grof, fijnkorrelig of gepelleteerd – of het gebruik van supplementen (geur, kleur of chemicaliën toegevoegd om de prestaties te verbeteren).

Kattenbak strooisel op basis van mineralen

De grondstoffen die worden gebruikt voor strooisel op basis van mineralen – bentoniet, kalkkwartszand of silicaat – worden gewonnen in open groeven. In de gebieden met uitgeputte bentonietbronnen blijven gigantische putten achter en de massale vernietiging van het milieu duurt jaren om weer te genezen. Mineraal strooisel heeft een hoog netto gewicht, veel stof en is niet composteerbaar. Dit zwerfvuil moet via het huisvuil worden afgevoerd – een grote belasting voor stortplaatsen.

Mineraal klonterend strooisel

Mineraalstrooisel is verkrijgbaar in zowel klonterende als niet-klonterende kwaliteit. Als je niet-klonterend mineraal strooisel gebruikt, is vaak een volledige verwisseling van strooisel nodig; het is dus een stuk minder economisch dan andere soorten. Naast het hoge verbruik is dit strooisel ook minder efficiënt qua geur-absorberend vermogen.

Maar niet alles wat “klonterend” is, is hetzelfde! Er zijn extreme verschillen in consistentie, klonterisolatie, vocht- en geur-absorberende prestaties en efficiëntie.

Silicaatstrooisel

Gegranuleerd of gepelleteerd silicaatstrooisel bestaat uit silicagel. Je kent dit materiaal misschien van de kleine silicaverpakkingen die worden gebruikt om droge omgevingen te garanderen. Strooisel op basis van silicagel bindt relatief goed geuren en heeft een laag stofgehalte. Het weegt ook minder in vergelijking met op bentoniet gebaseerd strooisel. Het is een hard materiaal dat door zijn consistentie een luid ritselend geluid maakt, wat bij sommige katten een storend effect kan hebben. Dit strooisel is nooit verkrijgbaar in een klontvormende kwaliteit. Het moet daarom regelmatig (korte tussenpozen) worden vervangen en via het huisvuil worden afgevoerd.

Organisch strooisel gemaakt van plantvezels

Plantaardig strooisel – zoals Cat’s Best – maakt gebruik van de speciale capillaire werking van plantaardige vezels. Vocht en ongewenste geuren worden geabsorbeerd en diep in de vezel ingekapseld. Plantaardig strooisel is bijzonder licht in gewicht en zeer efficiënt. Het is verkrijgbaar in zowel klonterende als niet-klonterende kwaliteit.
Plantaardig strooisel vergaat op natuurlijke wijze en is daarom volledig composteerbaar.

Hoe vaak moet ik kattenbakvulling verwisselen?

Normaal kattenvoer bestaat uit veel vlees, waardoor er veel ammoniak en waterstofsulfide vrijkomt: en dat is de belangrijkste reden achter de sterke geur van kattenurine. Een hoogwaardige kattenbakvulling zoals Cat’s Best pakt op natuurlijke basis aan:

vocht wordt direct door de microscopisch fijne haarvaten opgenomen en diep van binnen ingekapseld. Als je een van de klonterende kattenbakvullingen van Cat’s Best gebruikt – zoals Cat’s Best Original, Cat’s Best Smart Pellets of Cat’s Best Sensitive – hoef je alleen de vuile klonten eruit te halen (gaat het beste door de Cat’s Best kattenbakschep te gebruiken) en deze weg te gooien via het huistoilet* of de compost.

*houd wel rekening met de plaatselijke afvalverwerkingswetten

Hoe en waar kan ik de kattenbakvulling weggooien?

Elk type kattenbakvulling kan via het huisvuil worden afgevoerd. Degenen die de voorkeur geven aan comfortabel gebruik in combinatie met milieubescherming en op de lange termijn geld besparen, zullen niet kiezen voor mineraal strooisel maar eerder voor plantaardige merken.

Een puur plantaardig product zoals Cat’s Best is gemaakt van grondstoffen uit secundaire houtbronnen: geen boomplantages, maar natuurlijke bomen uit duurzame, regionale bosbouw. De grondstoffen leggen slechts korte afstanden af.

De verwijdering is dus op zich al duurzaam: het materiaal is biologisch afbreekbaar en volledig composteerbaar. Tot grote vreugde van elke tuinier verandert de plantaardige kattenbakvulling zo in een waardevolle meststof, die het bodemleven en de frisse, groene pracht van de tuin een boost geeft.