Er moeten sterke waarschuwingen tegen kleine katjes zijn! 

U hoeft dat pluizige bolletje bont maar één keer op te pakken (misschien past hij wel perfect in uw hand).. Het kleine katje is heerlijk zacht en zo licht als een veer, pluiziger dan alles wat u zich maar kunt bedenken. En als dat kleine beestje naar u knippert met zijn heldere, enorme ogen en een doordringende ‘miaaauw’ laat horen, heeft u al verloren.. 

Gefeliciteerd! U heeft zojuist besloten om uw leven met een kat te delen! 

Maar, kleine katjes zijn nog steeds baby’s en net als baby’s hebben zij ook speciale eisen. Om ervoor te zorgen dat het samenleven met uw katje vanaf het begin af aan soepel verloopt, hebben wij een paar handige tips voor u: 

Katten kopen – tips om op te volgen

De last naar keuze: een zuiver gefokt ras of een gekruist ras? Van een erkende fokker of, beter nog, van iemand die u kent?

Er zijn veel vragen die u aan zichzelf moet stellen voordat u zich laat meeslepen om een katje te kopen. Vooral als u denkt aan het overschot aan katjes na het paringsseizoen in de lente en herfst. 

U zult namelijk lang met uw definitieve beslissing moeten leven, misschien wel 15 tot 20 jaar. 

Het is dus echt de moeite waard om van tevoren te beslissen of u ook een volwassen kat wilt. Uw schattige kleine katje zal op een dag namelijk veranderen in een volwassen knappe kat. 

Wanneer kunnen katjes van hun moeder worden gescheiden?

U kunt natuurlijk bijna niet wachten om dat kleine schatje mee naar huis te nemen. 

Maar vergeet niet: het is beter om een katje niet te vroeg bij zijn familie weg te halen. Hij moet zolang mogelijk door zijn moeder en broertjes en/of zusjes worden verzorgd. Bent u op zoek naar een volwassen kat of een klein katje? In het geval van een katje, geldt het motto ‘hoe langer, hoe beter’, aangezien jonge katjes tijd nodig hebben om lichamelijk fit te worden en psychologisch in balans te zijn. Het is het beste om de ‘grote stap’ niet eerder te plannen dan wanneer het katje 12 weken oud is. 

Een kat alleen of samen grootbrengen?

Huiskatten alleen houden is niet ideaal. Vooral als ze eraan gewend zijn om samen met hun gezin te leven. Moet u zich maar eens voorstellen hoe het zou zijn als u van de ene op de andere dag ineens geen gezin meer heeft en in een nieuwe onbekende omgeving wordt gezet. 

Oké, er zijn natuurlijk genoeg nieuwe en interessante dingen te ontdekken en het grote mens aait en knuffelt je, maar soms word je moe en zoek je jouw warme broertjes, zusjes en mama.

Je kan alleen maar in slaap vallen als je hun kan knuffelen en hun hartslag kunt horen… maar ze zijn er gewoon niet. Er is alleen een vreemde, dierlijke huisgenoot die ook handen en voeten heeft, maar niet ruikt zoals een kat en schreeuwt als hij je ziet. Pure wanhoop natuurlijk! 

Het is dus het beste om kleine katjes als tweetal te nemen.

Een kat weggeven

Helaas zijn er mensen die zich op een gegeven moment overbelast voelen als ze voor hun kat zorgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Daardoor worden veel huisdieren in de steek gelaten, vooral tijdens vakantieperiodes. In de tijd van nu is het ook nog eens ontzettend makkelijk om anoniem van “ongewenste” dieren af te komen (tot grote verontwaardiging van dierenliefhebbers en dierenrechtenactivisten). 

Maar, wat kunt u nou doen als katten online worden aangeboden? 

1. Blijf rustig

Ook al is het moeilijk te begrijpen en bent u zelfs een beetje boos, blijf altijd rustig en ga niet overdreven reageren. Daar helpt u het dier namelijk niet mee. Hoe absurd het ook lijkt, de eigenaar heeft nou eenmaal zijn redenen en die moet u proberen te accepteren.  

2. Maak geen beschuldigingen 

Probeer andere katteneigenaren niet de les te lezen of voor u proberen te winnen. Op dat moment kan het er misschien voor zorgen dat u zich beter voelt en krijgt u online steun van anderen, maar nogmaals: het dier haalt er geen voordeel uit. Integendeel zelfs. Houd beschuldigingen daarom binnen en denk na over hoe u actief en met opbouwende kritiek kunt helpen. 

3. Verzamel bewijs

Het klinkt misschien als een misdaadfilm, maar het zou de enige mogelijkheid zijn om de dieren op een effectieve manier te helpen. Als iets verdacht lijkt, verzamel dan alles dat u kunt vinden over deze ‘zaak’. Inclusief hoe de aanbieder met potentiële kattenkopers communiceert. 

4. Vermijd risico’s 

Als uw vermoeden dat een dier wordt mishandeld of in nood is wordt bevestigd, neem dan contact op met de dierenbescherming of het speciale nummer van de politie voor dierenmishandeling (144). In Nederland staan er straffen op het mishandelen en verwaarlozen van dieren. 

5. Bied hulp aan

Een dier dat wordt weggegeven hoeft niet meteen alarmbellen te laten rinkelen. Het kan namelijk ook gaan om onmacht of een wanhopige situatie. Is er een manier waarop u het dier kunt helpen? Misschien kan het beestje bij u wonen, als tijdelijke oplossing totdat er iets voor op de lange termijn is gevonden? Of misschien kent u wel iemand die op zoek is naar een kat? 

6. Neem contact op met de dierenbescherming

In veel steden en gemeenten zijn er dierenbeschermingsorganisaties of zelfs organisaties die gespecialiseerd zijn in de zorg voor katten in nood. De meeste vrijwillige dierenrechtenactivisten nemen hun werk heel serieus en zorgen vaak voor katten, in samenwerking met dierenartsen. 

7. Wees dankbaar

Lokale dierenbeschermingsdiensten zijn afhankelijk van donaties. Zoals u zich kunt voorstellen, moeten zowel voedsel en kattenbakvulling worden betaald. Net als de kosten voor een voertuig, de huur en de dierenarts. Dat alles bij elkaar opgeteld is al heel wat. Dierenbeschermingsdiensten betalen de kosten voor de verzorging van dieren uit eigen zak en ontvangen daarom graag donaties. 

Een baby kat grootbrengen

Plan uw tijd zo in, dat u uw kleine katje genoeg tijd kunt geven. Want, net als menselijke baby’s hebben katjes veel zorg en aandacht nodig. 

Voor het katje is dit het begin van een nieuwe fase in zijn/haar leven, die bepalend zal zijn voor de manier waarop het leven met u zal zijn. Een spannende tijd die voor u en uw nieuwe huisgenootje af en toe echt een uitdaging zal zijn. Het katje moet in eerste instantie vooral zijn weg gaan vinden in deze voor hem ‘buitenaardse’ wereld. Alles is nieuw en onbekend en hij is ineens helemaal alleen. 

Handel met gevoel en probeer de overgang van katten- naar menselijke wereld zo diervriendelijk mogelijk te maken. 

De ontwikkeling van kleine katjes

Wanneer ze op de wereld komen, hebben kittens al een aantal van hun belangrijkste reflexen, zoals de zuigreflex. En dit terwijl ze nog niet eens kunnen zien of horen. Wel gebruiken ze hun gevoel voor geur om de melk van hun moeder te vinden. Een paar dagen later is het bekende ‘melkprofiel’ te zien: de melkstroom wordt zachtjes gestimuleerd door het ritmische trappelen van de voorpoten (dit doen volwassen katten trouwens ook als ze goed in hun vel zitten). 

Kleine katjes brengen dus het grootste deel van hun tijd door met het drinken van moedermelk, slapen en (snel) groeien. In de eerste week van hun leven verdubbelt hun gewicht bijna! 

Terwijl uw kitten groeit en bloeit, ondergaat hij 3 belangrijke ontwikkelingsfases: 

 1. Tijdens de eerste en tweede week, is uw katje nog volledig afhankelijk van zijn moeder.

 2. Van week 3 tot week 7, begint het katje zijn omgeving op te merken en te ontdekken. 

 3. Van week 8 tot week 24, wordt de relatie en band met u opgebouwd en versterkt.

De beste plek voor kleine katjes om te slapen

Voordat u het katje mee naar huis neemt, moet u ervoor zorgen dat u alles in huis heeft dat hij nodig heeft om zich helemaal op zijn gemak te voelen. De basis bestaat uit een geschikte kattenbak voor kittens, voedsel- en waterbakjes, krabmeubilair, kattenspeeltjes en een rustige plek waar hij kan slapen en zich terug kan trekken. Want zelfs het meest eigenwijze energiebundeltje moet af en toe even rusten.

Zorg ervoor dat u alles dat uw katje in gevaar kan brengen wegzet of weggooit. Dit geldt ook voor alledaagse voorwerpen zoals elastiekjes of vuilniszakken (voor ‘oude’ en ervaren katten meestal geen probleem) omdat deze levensbedreigend kunnen zijn. Berg ze dus op!

Waar jonge katjes graag mee spelen

De meeste populaire spelletjes zijn altijd die gebaseerd op hun natuurlijke instinct: katten zijn jagers! 

Ze houden van besluipen, op de loer liggen en grijpen met hun klauwtjes. Naast het vangen van hangende speeltjes aan de krabpaal, is het vangen van scharrelende muisjes ook erg populair. Bij zowel oude- als jonge katten. Het is voor uw kat het spannendste als u zelf met het bungelende speeltjes heen en waar zwaait, want dat zorgt voor veel onverwachte bewegingen. 

Dan zijn er ook nog de ‘klassiekers’: kleine balletjes of muizen, met of zonder geluiden of pieptonen! Snelle bewegingen zorgen voor een grote hoeveelheid opwinding. De ‘prooi’ kan dan met een sprong in de lucht gevangen worden. Het is een echte show! Zelfs de kleintjes beheersen het al perfect.

Tip: denk bij het kopen of maken van speeltjes ook even aan uzelf, kunt u dat constant piepende geluid aan?

De krabpaal als meubelbeschermer 

Dit is een punt waar nog weleens onenigheid over is onder de kattenexperts: 

moet er voor kleine katjes ook een kleinere krabpaal zijn of is dat niet nodig? Dit hangt heel erg af van de leeftijd van het katje en of er andere katten of andere dingen om aan te krabben in huis zijn. Stabiele, lagere meubels zijn voor kleine katjes zeer geschikt om aan te krabben. 

Als het ‘startersmodel’ even hoog is als het plafond, moet u er natuurlijk wel voor zorgen dat de platformpjes ook veilig bereikbaar zijn voor uw kleine katje. Doe er alles aan om vallen te voorkomen!

Kittens opvoeden: wat ze nog moeten leren

Het is het beste om ze niet aan te moedigen om dingen te doen die, ook al zijn ze ontzettend leuk op jonge leeftijd, op oudere leeftijd niet meer zo schattig zijn. Uiteraard, kleine katjes moeten dingen kunnen uitproberen. Maar ze moeten vanaf het begin al voorzichtig maar stevig op de hoogte worden gebracht van bepaalde regels voor het samenleven. Als u een kitten van jongs af aan al leert wat u wel en niet leuk vindt en u dit ook bevestigd met complimenten en knuffels, zal het samenleven vanaf het begin al veel harmonieuzer zijn. 

Het is heel lastig om een volwassen kat te leren om bepaalde ‘ongewenste’ eigenaardigheden op te geven. Katten houden van routines en kunnen erg koppig zijn. 

Houd er rekening mee dat uw kat nou eenmaal niet beter weet en tegelijkertijd ook niet kan begrijpen wat u allemaal van hem wilt.  

Hoe u uw kat traint

1. Katten zijn geen honden!

‘Ja, duh’, denkt u nu vast: ‘Zelfs kinderen weten dat!’ Maar wees er zeker van dat u begrijpt waarom u uw kat niet als een hond kan trainen. Het zal niet werken, omdat katten van nature onafhankelijk zijn en niet altijd even makkelijk samenwerken. 

Onthoud

 • Katten reageren niet op straffen, alleen op beloningen
 • Kies voor korte trainingssessies
 • Begin op jonge leeftijd met trainen 
 • Laat de kat beslissen wanneer hij er genoeg van heeft

2. Erken zijn talenten!

Probeer uw kat niet in iets te trainen dat in tegenspraak is met zijn aard of karakter, dat zal een marteling zijn (zowel voor u als voor uw kat). Leer hem iets dat is afgestemd op zijn voorkeuren en bouw daarop voort. Het zal voor jullie allebei leuk zijn. Ook is het veel indrukwekkender dan elke andere dierentruc! 

3. Een aantrekkelijke beloning

U kunt een hond misschien voor de gek houden door hem te prijzen of met een klein tikje, maar u zult hoogstwaarschijnlijk nergens komen door uw kat standaard gedroogd voer te geven. U moet een veelgevraagde delicatesse voorschotelen! Maar.. niet te veel. U moet beperkte porties geven, want zelfs de meest voortreffelijke traktaties worden al snel saai als ze te vaak worden geserveerd. 

4. Trainen met een clicker

Een hulpmiddel dat de training een stuk makkelijker kan maken is een clicker die u kunt gebruiken om uw kat te belonen. Het klikgeluid is een herkenbare prikkel voor uw kat om succes op te merken. Op deze manier leert uw kleine katje snel het gewenste gedraag aan en wordt hij er (met veel lol tijdens het leerproces) snel voor beloond. Als u meerdere katten tegelijk wilt trainen, moet elke kat zijn eigen clicker krijgen, elk met een eigen en onmiskenbaar klikgeluid. Een clicker is bij elke goed bevoorraadde dierenwinkel verkrijgbaar. 

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Houd de katte nbak en de voederplek gescheiden

Eén ding is zeker: katten zouden van nature nooit hun ‘zaakje’ naast hun voedsel of de plek waar ze slapen doen. Ook zijn ze extreem gevoelig voor geur. Ze blijven liever ver weg van alles dat een onaangename geur heeft. Het is het beste om de kattenbak en waterbakjes in aparte kamers te plaatsen, zodat uw kat niet geïrriteerd raakt. 

Én houd ze altijd schoon. Cat’s Best maakt dit een fluitje van een cent! 

Hoe uw katjes vanuit huis traint

Kittens die van een fokker af komen, zijn vaak al ‘schoon’. Katten zijn van nature eigenlijke al schone dieren, dat houdt in dat hun moeder ze al heeft laten zien wat ze moeten doen als ze ‘moeten’. Het katje moet eerst wennen aan zijn nieuwe huis, waar alles nieuw en onbekend is. U zult daarom veel geduld nodig hebben, ook als het niet zo gaat als u in eerste instantie had verwacht. 

U kunt uw katje(s) helpen schoon te blijven door meerdere kattenbakken met een lage rand neer te zetten, die uw katje(s) makkelijk kunnen bereiken. Zo lijkt de toegang tot de wc niet op een steile berg. Neem uw katje altijd mee naar de kattenbak nadat hij heeft gespeeld, gegeten of geslapen. Katten ‘in het wild’ doen hun ‘zaakjes’ in de zachte, losse grond. 

U kunt de kattenbakvulling zelf een beetje heen en weer schrapen met uw vinger, dit wekt het basisinstinct van uw kat. En vergeet niet om, als ze erin slagen te gaan, ze enthousiast te aaien en te loven!

Kunnen ze de wc-pot gebruiken als katten-wc?

Dat lijkt in eerste instantie aantrekkelijk toch? Katten leren om de ‘mensen-wc’ te gebruiken? Dat zou u heel wat schoonmaakwerk sparen, om nog maar te zwijgen over de kattenbakvulling!

Maar, dit is echt alles behalve fijn, omdat u de kat dan dwingt om zijn eigen instincten te verraden. Katten begraven hun uitwerpselen niet omdat ze zich schamen of het als goed gedrag zien, maar ze doen dit om het niet onbedekt achter te laten. Ze zouden namelijk worden blootgelegd aan hun vijanden, die dan allemaal zouden weten waar ze uithangen. Bovendien kunnen andere katten en dieren aan de hand van de uitwerpselen de gezondheidstoestand van de kat kunnen bepalen. 

Zijn ze klaar om te paren? Zijn ze ziek? Uitwerpselen zijn een open boek voor deskundigen, aangezien de consistentie net zo snel verandert als de gezondheid zelf, soms zelfs dagelijks! Daarnaast houden katten er niet van om hun wc te delen, of dat nou met andere katten of met mensen is. 

Ze willen deze ruimte voor zichzelf, privé en rustig!

Kattengedrag begrijpen: de taal van uw kitten

Het kleine katje woont nu bij u en u wilt alles goed doen, maar hoe weet u nou of uw kat zich op zijn gemak voelt en of u begrijpt wat hij wilt? Nou, hij spint en miauwt, dat is duidelijk. Maar hebben katten ook een ‘non-verbale’ taal en communiceren ze sommige dingen met hun lichaam? Jazeker! Maar hoe dan?

U kunt al zien hoe uw kat zich voelt door alleen maar naar de houding van de staart te kijken. 

 • Als de staart verticaal staat, is uw kat in een goed humeur
 • Als de staart tussen de benen zit, is uw kat nerveus en/of ongelukkig 
 • Als de staart iets naar voren gebogen is, wil uw kat spelen
 • Als de staart heen en weer gaat, is uw kat geïrriteerd
 • Als de staart onrustig heen en weer beweegt, ligt uw kat ergens voor op de loer

Lichtjes duwen met de neus is een teken van genegenheid

Als uw katje zachtjes met zijn neusje duwt, is dat een goed teken! Het betekent dat u zijn hart heeft veroverd en dat hij genegenheid voor u toont.

Porren met pootjes betekent speeltijd

Als uw katje u met zijn pootje aanraakt, wil hij met u spelen. Hij vraagt: ‘Dus… heb je zin om met mij te spelen?

Snuffelen kan verschillende dingen betekenen

Terwijl ze snuffelen, wanneer uw kat zachtjes met zijn hoofde tegen u aandrukt, sturen ze een boodschap:

1. Vertrouwen

Speciale lokstofjes die uw kat gebruikt om zijn sporen achter te laten. De boodschap is duidelijk: ‘VAN MIJ!’

Dit gebaar kan nogal bezitterig of charmant overkomen, maar is ook het grootste bewijs voor liefde:

‘JIJ, jij bent van mij en alleen van mij!’ 

(Kleine opmerking: katten die hun mensen niet besnuffelen, houden nog steeds van ze! Elke kat heeft een uniek karakter en toont op zijn eigen manier gevoelend, dus wees niet teleurgesteld of verward als uw kat het anders doet!) 

2. Aandacht 

‘Hee, jij daar! Ik ben hier!’ Sommige katten hebben simpelweg aandacht nodig als ze hun hoofdje tegen ‘hun’ mens aandrukken. ‘Kan je me even aaien? Of me een kleine lekkernij geven? Of een klein spelletje zou ook niet verkeerd zijn, wat denk je ervan?’

3. Zijn eigen soort

Wanneer de kat zijn eigen soort besnuffelt, gebruikt hij dit als communicatiemiddel. Het betekent dat ze een vriendschappelijke relatie hebben. In dit geval wordt zijn harige vriendje vrolijk besnuffeld en ‘gemarkeerd’. ‘Jij bent mijn vriend! Leuk om je te zien!’

4. Territorium 

Wij, als mensen, hangen naamplaatjes aan onze voordeuren. Buitenkatten daarentegen, sproeien buiten ijverig rond om hun territorium af te bakenen. Huiskatten doen dit graag binnen de muren van hun huis: ze wrijven zich ijverig tegen alles wat maar mogelijk is: ‘Ik woon hier!’

Kosten voor de dierenarts met katten

U heeft uw basisapparatuur nu in huis: een kattenbak, voer, kattenspeeltjes, een krabpaal en een mand. Maar wat gebeurt er nou als uw katje ziek wordt? 

Zelfs de alle gezondste katten, die niet gewond of ziek zijn, moeten één keer per jaar een basisvaccinatie krijgen. De kat krijgt dan tegelijkertijd een algemene controle. Externe bevindingen van zo’n controle zijn net zo belangrijk als temperatuurmetingen, oog-, mond-, hart- en longonderzoek voor ons zijn. Als er geen grote ingrepen of operaties nodig zijn, moeten de kosten wel te doen zijn. Het hangt er ook vanaf of uw kat een huiskat of buitenkat is. 

Katten vaccineren: noodzakelijke vaccinaties

In de eerste levensweek van de kitten, moet hij al basisvaccinaties krijgen. Na de 8e week moeten ze worden gevaccineerd tegen panleucopenie en kattengriep. 

Deze basisvaccinatie wordt normaal gesproken na vier weken nog eens gedaan en daarna na een jaar. Als u uw katje van een fokker krijgt, heeft hij deze basisvaccinaties meestal al gehad. Buitenkatten moeten na 12 weken ingeënt worden tegen hondsdolheid. Andere vaccinaties zijn ook verkrijgbaar en kunnen vaak als enkele of gecombineerde vaccinaties worden geleverd. Slechts een paar prikjes en uw kat is beschermd tegen verschillende ziektes. 

Alle vaccinaties worden geregistreerd op het vaccinatiecertificaat van uw kat: de naam van de vaccinatie, de datum, een stempel en de handtekening van de dierenarts. Hieronder kunt u de meest voorkomende vaccinatie afkortingen vinden:

 • RC (kattengriep)
 • P (parvovirus, panleucopenie)
 • RV (rabiës) 
 • FeLV (katachtig leukemievirus)

Nederlandse huisartsen stellen het volgende vaccinatieschema voor: 

Bij 8 weken: RCP

Bij 12 weken: RCP + RV + FeLV

Bij 16 weken: RCP + RV + FeLV 

Bij 15 maanden: RCP +RV + FeLV, dan afwisselend RCP+RV en het jaar daarop RCP+RV+FeLV 

Het is erg belangrijk omdat dit vaccinatiecertificaat ook de EU-identiteitskaart en het paspoort van uw kat is. U moet het laten zien als bewijs dat uw kat gevaccineerd is, anders kunt u problemen krijgen bij het binnenkomen van bepaalde landen. Veel dierenhotels eisen ook dat u het certificaat laat zien. Ze hebben het nodig om te voorkomen dat harige gasten elkaar ziek maken. 

Top tip: Als uw kat wordt gechipt, wordt het chipnummer ook op het vaccinatiecertificaat vermeld. Informatie over chips kunt u hieronder vinden.

Ontwormen is een must

Elke kat kan besmet raken met worden. Zelfs een volledig beschutte huiskat die geen toegang tot de buitenwereld heeft! Wormen, lintwormen, haakwormen en rondwormen leven in de kat en voeden zich met zijn bloed. Vooral bij kleine katjes kan een wormenplaag ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, van het immuunsysteem tot het hele lichaam. Vooral het spijsverteringskanaal kan zo ernstig beschadigd raken, dat het katje niet volledig meer kan herstellen. 

Sommige wormen kunnen ook op de mens worden overgedragen en kunnen leiden tot ziektes en infecties. Het regelmatig ontwormen is dus erg belangrijk en een absolute must voor elke katteneigenaar. 

 1. Regelmatig ontwormen: 1-2 keer per jaar bij huiskatten en 1 keer per maand bij buitenkatten. 
 2. Top prioriteit: de kattenbak hygiënisch houden. 
 3. De slaap- en rustplek van uw kat schoonmaken.

Tip: 

 • Het is het beste om de kattenbakken schoon te maken met handschoenen aan
 • Was uw handen altijd grondig na het schoonmaken
 • Verwijder uitwerpselen z.s.m. uit de kattenbak en gooi ze dagelijks weg

Wanneer moet ik ontwormen?

Kittens kunnen door hun moeder worden besmet met wormen, dus ontwormen op jonge leeftijd (bij voorkeur als ze 3 weken oud zijn) moet een topprioriteit zijn. 

Ook is het aan te raden om katten te behandelen tegen wormen als ze besmet raken met vlooien, omdat vlooien ook wormen kunnen doorgeven. 

Ontwormbehandelingen voor katten zijn in verschillende vormen van toedienen beschikbaar bij de dierenarts: als spot-on, tablet of pasta. De dosering is afgestemd op het gewicht en de leeftijd van uw kat. Bandwormbehandelingen zijn bij de toonbank te koop. Speciale kokosolie die in het voer gemengd kan worden is ook verkrijgbaar zonder recept. In het geval van een acute infectie, moet u wel echt een bezoekje aan de dierenarts brengen. Zij nemen een monster van de uitwerpselen en geven u op basis daarvan de juiste ontwormbehandeling. 

Trouwens: 

zoals altijd in het leven, zijn er verschillende meningen over ‘ontwormen’: sommige mensen weigeren ontwormbehandelingen. Zij vinden het beter om regelmatig monsters van de uitwerpselen te nemen en te controleren. En als het nodig is maken ze gebruik van natuurlijk, alternatieve behandelingen. Anderen zweren juist bij ontwormen. Als u twijfelt, vraag dan advies aan uw dierenarts: hij/zij kent uw kleine katje normaal gesproken het beste vanaf het begin! 

Laat ze op jonge leeftijd al wennen aan het reismandje 

Het is het beste om uw katje op jonge leeftijd al aan het reismandje te laten wennen, zodat het voor jullie allebei minder stressvol is wanneer u het mandje echt nodig heeft. Zorg ervoor dat de mand praktisch en gemakkelijk schoon te maken is. Hij moet meerdere openingen hebben die groot genoeg zijn om later, als uw kat volwassen is, hem voldoende ruimte te geven. Kattendragers die in het midden helemaal open kunnen zijn perfect, omdat u de kat er dan gewoon uit kunt tillen. Over het algemeen zijn natuurlijke materialen beter voor een kat, maar als het om een reismandje gaat is eentje van plastic het beste. Dit omdat deze makkelijker schoon te maken zijn wanneer uw kat zijn ‘ding’ erin doet. De reismand moet een afwerking van hoge kwaliteit hebben en geen scherpe hoeken of randen hebben. Deze kunnen uw namelijk katje verwonden. 

Tip: Leg iets dat absorberend is, zoals trainingskussens voor puppy’s of kittens, onder de deken. Trainingskussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn perfect te gebruiken in de draagmand. De kussens absorberen vocht snel en blijven zo lekker droog. 

Berg de reismand niet op in uw kelder of op zolder, maar maak het een vast onderdeel in het leven van uw kat. Een soort meubel die uw ka graag bezoekt, zonder er negatieve ervaringen mee te hebben. 

Leg in de reismand een favoriet speeltje van uw kat of hun favoriete deken, die naar hen ruikt. Wees voorzichtig met kunstmatige lokstoffen, dit kan snel misgaan. 

Deze nieuwe grot wordt ook erg interessant als er af en toe iets lekkers in ligt. Het is dan voor uw kat altijd de moeite waard om er een kijkje in te nemen. En wie weet wordt de reismand op een dag zo uitnodigend, dat uw katje zich erin terugtrekt om een dutje te doen. Er kan van alles gebeuren als u geduld heeft en uw kat nergens toe dwingt. Onthoud altijd: een kat die terughoudend is om in een reismandje te worden gezet (mogelijk onder tijdsdruk) verandert in een hel! 

Dus.. u bent gewaarschuwd! 

U bent er nu, na het lezen van deze blog, klaar voor om een klein katje uw huis binnen te laten. 

Er zijn nu geen obstakels meer die in de weg staan van huiselijke gezelligheid. U hoeft nu alleen nog maar te zoeken en uw katje te halen! 

Wees geduldig: kleine kittens zijn geweldig!

Wij wensen u en uw kleine katje(s) veel onvergetelijke momenten samen.