De geschiedenis van de Bombay kat

De geschiedenis van de Bombay kat begint in de vroege jaren ‘60. Rond die tijd wilde een Amerikaanse fokker de Amerikaanse korthaar, laten we zeggen, terugbrengen naar zijn roots. Ze fokte een zwarte korthaar met een sable Burmees, en na verschillende pogingen was het uiteindelijke resultaat de Bombay kat. Het werd al snel een zelfstandig ras, ondanks de vele overeenkomsten met de Burmees. Rudyard Kipling, auteur van “Jungleboek”, zou het zeker leuk hebben gevonden om deze “Bagheera” als vriend en metgezel in de stadsjungle te hebben!

Uiterlijk van de Bombay kat

Hoe zien Bombay katten eruit? Een Bombay kat lijkt inderdaad op een kleine zwarte luipaard, een Panthera pardus. Hij heeft een glanzende, gitzwarte vacht, een sterk, gespierd lichaam en heldere, goudgele ogen. Hoewel zelfs de grote katten – inclusief zwarte panters – misschien kleine vlekjes op hun vacht hebben, is de vacht van de Bombay kat effen pikzwart en volledig zonder vlekken en rozetten, tenminste volgens de rasstandaard.

Grootte van de Bombay kat

Hoe groot is een Bombay-kat? De fysieke ontwikkeling van Bombay katten is relatief traag. Ze bereiken over het algemeen hun uiteindelijke grootte pas als ze ongeveer 24 maanden oud zijn. Met een gemiddelde schouderhoogte van 38 tot 40 cm behoort de volwassen Bombay kat, net als hun Burmese tegenhangers, tot de categorie middelgrote katten. Mannetjes van dit ras verschillen enigszins van de vrouwtjes doordat ze wat gespierder gebouwd zijn.

Gewicht van de Bombay kat

Vrouwelijke Bombay katten zijn iets sierlijker dan de mannetjes van het ras. Maar als ze volgroeid zijn, kunnen de vrouwtjes maar liefst 5,5 kg wegen! Bombay mannetjes zijn iets gespierder, maar ze wegen niet veel meer dan de vrouwtjes. Met een gewicht tot 5,6 kg zijn ze daarmee niet ver verwijderd van hun vrouwelijke tegenhangers.

Vacht van de Bombay kat

Bombay katten zijn kortharige katten met een nauwsluitende en intens glanzende vacht. Volgens de rasstandaard moet de vacht van de Bombay overal pikzwart zijn en glanzen alsof hij net is gepoetst. Bombay katten hebben nauwelijks ondervacht, dus het verzorgen is gemakkelijk, zelfs tijdens het ruiseizoen.

Kleur van de vacht

Zelfs in één en hetzelfde nest kan de vacht van de kittens van een Bombay kat verschillende kleuren hebben: mogelijke kleuren zijn zwart, blauw, chocolade en lila. Volgens de rasstandaard moet een Bombay een volledig zwarte vacht hebben, helemaal van de neus tot aan de voetzolen, zonder verschillend gekleurde haren ertussen! Een echte zwarte schoonheid.

Vachtlengte

Hoe lang is de vacht van de Bombay kat? Katten van dit ras zien eruit alsof ze een vacht van drop dragen: de indrukwekkende pikzwarte vacht is erg kort en ligt als een tweede huid dicht op het lichaam. Het heeft ook een prachtige glans – zoals lakleer! Bombay katten hebben nauwelijks ondervacht onder hun dunne laag bovenvacht.

Vachttekeningen en vachtpatronen

Een witte vlek op de vacht van een Bombay kat is ongebruikelijk en de rasstandaard schrijft duidelijk voor dat een effen kleur van de vacht de voorkeur heeft. Sommige kittens uit hetzelfde nest kunnen effen zwart zijn zonder enige aftekening. Anderen hebben misschien een schaduw of kleur toegevoegd aan hun overheersende vachtkleur, net als bij Burmese katten. Houd er rekening mee dat Bombay kittens met een Burmees-type vachtpatroon niet geschikt zijn voor het fokken van Bombay katten.

Ogen van de Bombay kat

De ogen van een Bombay kat zijn rond en wijd uit elkaar, waardoor hij de doordringende blik van een mysterieuze panter krijgt. De felle kleur van hun ogen vormt een intens contrast met hun ravenzwarte vacht. Deze stralende bliksemschichten betoveren iedereen die ernaar kijkt! Dankzij de kleur van de ogen van de Bombay kat, die varieert van geel tot koper, hebben deze ‘katten als raven’ een enorme uitstraling.

Bijzondere kenmerken van de Bombay kat

Wat is er speciaal aan Bombay katten? Allereerst zijn ze behendig en slim! Deze superintelligente minipanters zijn nieuwsgierig en leren heel snel. Ze zijn zeer aanhankelijk en willen altijd geaaid worden, maar ze zijn ook artiesten bij uitstek! Deze intelligente kleine beestjes charmeren hun favoriete menselijke metgezellen heel snel door ze figuurlijk om hun kleine pootjes te wikkelen. Hun tactiek is eenvoudig: ze combineren hun charme met hun fysieke kracht.

Kenmerken van de Bombay kat

Net als veel zwarte dieren, hebben donkergekleurde katten het vaak moeilijk. Er zijn historische redenen voor deze slechte reputatie, met diepgewortelde verhalen die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven. Hoe oneerlijk! Wat vooral wordt gezien als een kenmerk van de Bombay kat, is zijn geweldige karakter. De ruimdenkende aard van deze katten maakt ze tot ideale huisdieren, en ze hebben er geen problemen mee om met andere leden van het huishouden om te gaan.

Character of the Bombay Cat

Qua karakter lijkt de Bombay kat op de Burmese kat. Net als de sociale Burmese kat zijn Bombay katten erg mensgericht. Ze zijn bijna altijd in voor spelen en blijven actief tot op hoge leeftijd! Ze hunkeren naar gezelschap en zoeken altijd contact met anderen. Als je een Bombay kat alleen thuis laat, voelt dat voor hem als een straf. Met andere woorden, een Bombay kat als een enkele kat houden is uitgesloten.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Prijs van de Bombay kat

Hoeveel kost een Bombay kat? Als je ervoor kiest om een ​​kat te kopen bij een gerenommeerde fokker, dan zal de gemiddelde prijs voor een Bombay kat tussen de € 900 en € 1.300 liggen. De prijs is afhankelijk van de stamboom en die wordt bepaald door de ouders van het kitten. De prijs wordt mede bepaald door andere stappen die de fokker heeft gezet; je kat moet bijvoorbeeld een bewijs hebben dat ze is ontwormd en gevaccineerd.

Het fokken van Bombay katten

In 1970 werd de Bombay kat erkend als een officieel ras door de Cat Fanciers’ Association (CFA). Aangezien deze katten één van de zeldzaamste rassen zijn, is het niet altijd gemakkelijk om een ​​”gerenommeerde” fokker te vinden. Het Bombay kattenras is relatief zeldzaam in Europa. Dit komt door het feit dat er hier niet veel professionele fokkers zijn die zich hebben toegelegd op het fokken van Bombay katten.

Dingen om te weten over het houden en verzorgen van Bombay katten

Bombay katten zullen zich thuis voelen in katvriendelijke huishoudens, maar ze vinden het ook heerlijk om buiten te zijn. Is er speciale zorg nodig om de prachtige glans van hun pikzwarte vacht te behouden? Bombay katten hebben nauwelijks ondervacht, wat betekent dat hun korte vacht relatief gemakkelijk te verzorgen is: een wekelijkse borstelbeurt volstaat. Natuurlijk wordt er van je verwacht dat je veel aait, en zo nu en dan moet je hun vacht afvegen met een vochtige leren doek om losse haren te verwijderen. Klaar!

De Bombay kittens

Bombay kittens zijn “whiz-kids” die heel snel opgroeien. Bombay’s worden vroeg volwassen en kunnen al geslachtsrijp worden voordat ze twaalf maanden oud zijn! Afgezien van de seksuele volwassenheid verloopt hun ontwikkeling echter vrij traag. In puur fysieke termen zijn ze pas volledig ontwikkeld als ze 24 maanden oud zijn. Als ze heel jong zijn, kunnen Bombay kittens een vacht hebben die gedeeltelijk een schaduw heeft; maar hoe ouder ze worden, hoe meer de schaduw verdwijnt en de vacht steeds meer effen wordt.

Typische ziekten van Bombay katten

Zijn er speciale ziektes die typerend zijn voor Bombay katten? Wanneer Bombay’s in een katvriendelijke omgeving worden gehouden, zullen ze niet bijzonder vatbaar zijn voor ziekten. Van tijd tot tijd kunnen ze echter lijden aan ziekten die door hun ouders zijn doorgegeven. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is bijvoorbeeld een hartaandoening waarbij de dikte van de ventriculaire wand toeneemt. Hoewel HCM de activiteit van je kat niet noodzakelijkerwijs beperkt, moet je toch regelmatig het hart van de kat laten onderzoeken.

Bombay katten levensverwachting

Wat is de levensverwachting van Bombay-katten? Bombaykatten kunnen tot 20 jaar oud worden. Niets is gratis: om een kat zo oud te laten worden, zijn naast een gezonde genetische opmaak ook een aan de soort aangepast dieet, huisvesting en voldoende werk nodig. Ook fysieke fitheid zorgt voor een lang kattenleven.