Hoe fit is jouw kat?

Is hij/zij net zo sportief als deze twee sparringpartners?

Als het gaat om fysieke fitheid bij katten, heeft het zijn van een buitenkat bepaalde voordelen.

Katten die naar buiten kunnen, kunnen hun basisinstincten uitoefenen – sluipen, jagen en prooien vangen, klimmen en springen. Dit verscherpt al hun zintuigen, en verhoogt de fysieke fitheid. Katten verbruiken veel energie tijdens deze activiteiten en versterken hun lichaam daarbij.

Maar hoe zit het met binnenkatten? Hoe houd je ze gezond en fit?

Alles over gezonde katten

Als een kat gezond is, kun je dat zien. De vacht is prachtig zacht en glanzend, en de ogen zijn helder. Ze houden hun hele lichaam – inclusief neus en oren – in topvorm. De bewegingen zijn behendig, hij heeft een verende tred…. Hij kan vanuit een staande positie springen en zachtjes op de poten landen. Hij heeft eetlust, eet graag en speelt graag, maar legt ook regelmatig zijn hoofd neer voor een dutje.

Hoe actief zijn katten?

Je kat heeft een heel ander bioritme dan jij:

Als jij naar bed gaat of al diep in slaap bent, gaat hij aan de slag! Als het licht ’s morgens vroeg of’ s avonds verandert, wordt hij actief. Buitenkatten gaan dan op jacht.

Logisch, want ook de dieren waarop jouw kat jaagt, zijn dan in beweging. Dus op dit moment heeft je kat een grotere kans om sappige prooien te vangen! Binnenkatten passen zich vaak aan de levensstijl van hun baasjes aan.

Waarom slapen katten zo lang?

Overdag gebruiken katten de tijd om te herstellen van de jacht. Ze dommelen en slapen veel – tot wel 15 uur per dag! Door te slapen, laden katten hun batterijen op voor het volgende uitje. Dit is essentieel om te overleven, want alleen een goed uitgeruste jager is succesvol in het vangen van gevatte prooien.

De juiste voeding voor katten

Katten zijn pure carnivoren.

Ze eten hun vlees rauw, niet gekookt en heel – inclusief indien nodig het slachtafval, botten of pezen van hun prooi.

Dit is de juiste voeding van een kat. Het probleem is dat je niet vaak verse zoogdieren, vogels, insecten, vissen, amfibieën of reptielen in de supermarkt aantreft, laat staan in voor katten verpakte hapklare brokjes. Maar er zijn premium voedingsmiddelen met ingrediënten die passen bij een dieet dat geschikt is voor katten. Vraag het eens na in de dierspeciaalzaak of aan je dierenarts.

Lichaamstemperatuur van katten

Wanneer een kat gezond is en niet gestrest is, ligt de lichaamstemperatuur normaal tussen 36,7 °C en 38,9 °C. In bepaalde situaties (verhoogde lichamelijke activiteit, hitte, gevaar) kan de temperatuur gedurende korte tijd tot boven 39°C stijgen. Als een hoge temperatuur aanhoudt, kan een kat koorts hebben. De meest nauwkeurige manier om koorts te meten is in de anus:

Gewicht van katten

Het gewicht van je kat hangt af van het ras, de grootte en of het een man of een vrouw is. Vrouwelijke katten wegen vaak wat minder omdat het lichaam van een mannelijke kat meestal groter is.


Er zijn bepaalde standaardgewichten voor raskatten.

Katten hygiëne

Katten zijn extreem gevoelig voor geuren. Vieze geurtjes vinden ze vervelend, dus hebben ze de neiging om alles wat stinkt te vermijden.

Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat de kattenbak super schoon is!

Om ervoor te zorgen dat je kat de kattenbak wil gebruiken, moet je elke dag vuile elementen verwijderen.

Verwijder de uitwerpselen en vuil strooisel en vul opnieuw met vers strooisel. Zo blijft het opgeruimde toilet een fijne plek waar je kat graag komt.

Welke kattenbakvulling is goed en wat maakt het verschil? We nemen silicaat, babypoedergeur en natuurlijke vezelproducten onder de loep

Lees nu

Waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is voor katten

De vrijheid om buiten rond te dwalen, de zon op hun vacht te voelen, zijn genoegens die voorbehouden zijn aan buitenkatten. En in het wild is geen dag hetzelfde! De wereld is één grote avonturenspeeltuin. met een subtiele, onderliggende spanning die essentieel is voor jagers! Door het lichaam in beweging te houden, blijven katten gezond en actief.

Hoeveel lichaamsbeweging heeft een kat nodig?

Je kat is een roofdier dat volledig is uitgerust om te jagen. Op de loer liggen, rondsluipen of aanvallen – katten kunnen razendsnel springen en prooien bespringen! Dit is essentieel om te overleven en wordt van jongs af aan zorgvuldig aangeleerd!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Het lichaam van een kat is net zo goed getraind als dat van een topsporter! Als een kat niet genoeg beweegt, zijn het niet alleen de spieren die atrofiëren. De geest van je katachtige vriend is ook minder scherp.

Vrijheid voor buitenkatten

Buitenkatten hebben meer vrijheid om rond te dwalen dan binnenkatten.

Dit komt vooral omdat ze een groter territorium hebben.

Terwijl een binnenkat gemiddeld zo’n 45 vierkante meter heeft, hebben buitenkatten bijna oneindig veel ruimte buiten hun leefruimte! Hoe ze deze ruimte gebruiken – of ze nu dutten, jagen of hun territorium verkennen – is heel anders en hangt af van hun persoonlijkheid.

Waar je op moet letten bij een binnenkat

Rondlopen door weilanden en bossen, dwalen over onbekende paden, geheime plekjes ontdekken….een binnenkat die niet naar buiten gaat zal deze kansen niet krijgen in zijn leefomgeving. Je kunt echter wel de omstandigheden creëren voor jouw binnenkat om te doen wat hij van nature wil doen. Dit omvat onder andere veel activiteit en een voor katten aangepaste leefruimte:

Wat voor soort meubels hebben katten het liefst? Welke zorgen ervoor dat katten zich meer thuis voelen? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden we in ons artikel over kattenmeubels:

Kat heeft te weinig lichaamsbeweging

Je kat heeft beweging nodig.

Als jager is zijn lichaam ontworpen om rond te sluipen, te springen, te klimmen – maar ook om snel te sprinten. Vanuit staande positie naar grote hoogte springen, nauwkeurig landen of sprinten met een topsnelheid van wel 50 kilometer per uur is voor een kat geen enkel probleem! En dat allemaal met een ongelooflijke behendigheid!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Wat er zo gemakkelijk uitziet, komt door een bewegingsapparaat waarvan de gewrichten en spieren in de loop van de tijd perfect samen zijn geëvolueerd!

Symptomen van lichamelijke inactiviteit bij katten

Katten hebben voldoende beweging nodig om fit te blijven. Als een kat te inactief is, kan deze onevenwichtige levensstijl op de lange termijn leiden tot:

  • spierverlies
  • gewrichtsproblemen
  • spijsverteringsproblemen
  • hart- en bloedsomloopproblemen

Gezondheidsrisico’s

Het leven van een binnenkat is eigenlijk een luxe leventje: Ga op je rug liggen, open je mond, en eten en lekkernijen komen naar je toe…

Een binnenkat hoeft zich nergens zorgen over te maken. Hij gaat gewoon naar de voederbak en gaat dan naar bed. Maar er ontbreekt iets essentieels: activiteit! Op den duur wordt dit niet alleen saai, maar ook ongezond! Als een kat te mollig wordt, kan dat bijdragen aan tal van ziekten:

Afgezien van de hierboven genoemde omstandigheden, kan het ook leiden tot:

  • huidziektes
  • leverziekten
  • nierziekten
  • diabetes / suikerziekte

Kat heeft overgewicht

Veel factoren kunnen ertoe leiden dat katten groot worden en uitdijen, zoals stofwisselingsproblemen. Maar het is vooral te weinig beweging en teveel of verkeerde voeding. Het resultaat is hetzelfde als bij ons mensen: we krijgen overgewicht.

Er worden meer calorieën opgenomen dan verbrand.

Overgewicht is niet alleen onaantrekkelijk, het kan er ook voor zorgen dat je kat ziek wordt en niet zo lang leeft als gezonde katten van dezelfde leeftijd. Lees hier wat een “normaal gewicht” is en wanneer een kat te zwaar is:

Diabetes bij katten

Wanneer katten diabetes hebben, kan hun lichaam glucose niet meer omzetten in energie zoals zou moeten. Katten met diabetes zijn vaak lusteloos en zwak, hebben constant dorst en drinken veel. Omdat ze meer drinken, gaan ze vaker naar het toilet. Ze eten meer dan normaal, maar vallen af in plaats van aankomen. Hoeveel ze ook eten – het lichaam kan het energieniveau niet opladen.

Katten en planten – een gemixte zegen!

Planten zijn voordelig voor je kat en hebben een positieve werking, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn!

Lees nu

Hoe houd ik mijn kat fit?

“Sport is een moordenaar”, zegt Sir Winston Churchill. Velen trekken dit idee in twijfel, evenals de bewering dat het afkomstig is van de ex-Britse premier. Maar één feit blijft, Churchill was een groot kattenliefhebber! En iedereen die van zijn kat houdt, moet hem aanmoedigen om op een katvriendelijke manier te bewegen. Joggen met je kattenvriend? Geen aanrader!

Maar luie bankhang katten kun je fit krijgen als je ze op de juiste manier aanmoedigt. Zo verander je sportschuwe katten in sportfans, klaar om in actie te komen…

Sporten en oefeningen met je kat

Maak de jager in je kat wakker!

Niet alle jagers zijn hetzelfde. Sommigen houden van snelle, felle spellen, sommigen houden ervan hun prooi te besluipen, terwijl anderen liever in hun hoofd jagen – hersenspellen die allemaal over strategie gaan. Er hoeft niet altijd een eetbare prooi te zijn, zoals voedsel of lekkernijen als beloning.

De meeste spellen werken heel goed met vervangende prooien, hier zijn een paar suggesties:

Klim mogelijkheden voor je kat

Spider man? Nee, Spider Kat! Jazeker, katten zijn echte klimmers en acrobaten!

Om te voorkomen dat jouw tamme tijger op meubels klimt die er niet voor zijn ontworpen, moet je wat alternatieven beschikbaar stellen. Zelfs in het kleinste huis is er ruimte voor klimplezier!

Met een beetje fantasie en oog voor interieur kun je spannende klimmogelijkheden creëren en zo de leefruimte van je kat vergroten:

Kattenspeelgoed voor meer activiteit

Een spelende kat is een gezonde kat. Hoppen, kronkelen, steigeren, in een hoge boog over iets heen springen – al deze activiteiten vormen spieren. Spelen is een voorbereiding en training om de volgende jacht succesvoller te maken. Net als wij mensen is het goed om sporten te combineren met plezier. Het is leuker en moedigt ons aan om het tot op hoge leeftijd te blijven doen! Maar je kunt natuurlijk ook je eigen kattenspeelgoed maken. Kijk eens rond en gebruik je creativiteit! Het is echter niet genoeg om je kat te verwennen met allerlei speeltjes. Neem elke dag een uur de tijd om uitgebreid met je opspringende poes te spelen!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Wandelen met een kat

Wandelen met je kat? Hierover verschillen de meningen! Het hangt heel erg van de kat af. Voor een onverschrokken, moedige kat kan dit een alternatief zijn. Maar alleen met de juiste apparatuur!

Anders is de kat in een oogwenk verdwenen… Een kat is niet zoals een hond die goed aan de lijn loopt. Aangelijnd kunnen ze maar beperkt bewegen en sporten. Je moet jezelf afvragen of het niet stressvoller is dan je kat af en toe naar buiten te laten?