Een kattenvriendelijk huis. Ja, dat bestaat echt. Of is dat tegenstrijdig? 

Onze huiskatten maken deel uit van de kattenfamilie. Hun grotere bloedverwanten zijn jachtluipaarden, leeuwen en tijgers. Roofdieren dus! Wie katten in het wild observeert, zal deze relatie met de grote roofdieren meteen opmerken. 

Zwerven door weilanden en bossen, onbekende paden inslaan en geheimen ontdekken: dat is de aard van kat. Als de zon door de bomen komt, er hier wat kraakt en daar wat scharrelt en het jachtgebied zich verleidelijk onthult: welke kat kan dat nou weerstaan? 

Sommige kattenbaasjes die een kat in hun appartement in de stad houden, voelen zich nog weleens schuldig en vragen zich af of een kattenleven omringd door muren wel de moeite waard is. Maar, maakt u zich geen zorgen: het kan het zeker waard zijn! 

Als u omstandigheden creëert die uw kat in staat stelt om te leven op een manier die bij zijn wilde natuur past. 

Hoe groot moet een huis zijn om er een kat in te laten wonen?

Uw kat heeft beweging nodig. 

Als jager is zijn lichaam ontworpen om te stalken, springen, klimmen en snel te sprinten. Een staande sprong maken, zorgvuldig landen en galopperen met een topsnelheid van wel 50 kilometer per uur: geen probleem voor katten! 

En dat alles met elegantie. Het ziet er misschien zo makkelijk uit, maar het is eigenlijk het werk van hun lichaam, met gewrichten en spieren die perfect op elkaar zijn afgestemd in de loop van de evolutie. Het huis moet dus voldoende ruimte bieden voor een kat om zich te kunnen bewegen. Een ‘schoenendoosappartement’ met een piepkleine keuken is dus geen optie! 

Hoeveel vierkante meter per kat?

We kunnen er eindeloos over discussiëren of  40, 50 of 60 vierkante meter nou genoeg is, maar er moet niet alleen aandacht worden besteed aan de juiste hoeveelheid vierkante meters. Juist ook aan de manier waarop het leven van de kat is ingericht. Dit heeft specifiek betrekking op de inrichting van de ruimte. Een ruimte die uw kat in één oogopslag geheel kan overzien, is veel minder aantrekkelijk dan meerdere ruimtes die keer op keer herontdekt kunnen worden. Zelfs buiten worden de territoria, hoe beter het voedsel is, kleiner. Maar, zelfs katten met een volle buik willen jagen! 

Psychologische elementen spelen een belangrijke rol: 

stelt u zich maar eens voor hoe het is om elke dag in dezelfde ruimte door te moeten brengen, u zult zich sowieso gaan vervelen. Op een gegeven moment raakt u uw concentratie kwijt, aangezien er niks is om op te focussen, en wordt u traag en depressief. Het enige hoogtepunt is de voedertijd. U leeft voor dat moment en krijgt op een gegeven moment overgewicht. Een erg grimmige gedachte, dat geef ik toe. Maar het is gelukkig erg makkelijk om met wat creativiteit en gevoeligheid aantrekkelijke prikkels te creëren.

De bruikbare ruimte vergroten met dingen om op te klimmen

Zelfs de allerkleinste huizen hebben ruimte voor klimavonturen

Met een beetje fantasie en oog voor interieur kunt u de leefruimte van uw kat vergroten door ruimtes te creëren voor klimmen, rennen en rusten op de muren. 

En, de vensterbank is gereserveerd voor kattenpootjes! (Op exclusieve basis met een seizoen abonnement). 

Katten zijn er dol op om op de vensterbank te zitten. Ten eerste is het een verhoogde uitkijkpost waar de kat zijn hele territorium kan zien. Ten tweede is er buiten altijd beweging en actie, die het oog van de jager aantrekken. 

Ook kunnen ze lekker in de zon zitten en in de winter zorgt de verwarming voor gezellige warmte van onderaf. Een ware kattenhemel mét uitzicht dus. 

Het is dan ook geen wonder dat er altijd zo wordt gevochten om de zitplaats bij het raam! Sommige katten zijn namelijk niet zo dol op het delen van deze plek met andere katten of kamerplanten.

Breng de natuur in huis

Buitenkatten krijgen dagelijks te maken met veel verschillende sensaties: smaken, geuren en geluiden. Huiskatten moeten tevreden zijn met een veel kleinere leefruimte, die gedomineerd wordt door mensen. Maar, dat kan zeker spannender voor ze worden gemaakt!

 1. Richt uw huis in met natuurlijke materialen: 
  stenen, klei, hout of planten zoals zeewier en mos. 
 2. Binnenfonteinen zijn erg populair bij katten. Vooral met balletjes die bewegen in een waterstraal of waterval. Dierenwinkels verkopen ook speciale drinkfonteinen die speciaal voor katten zijn ontworpen. 
 3. Planten voor katten: creëer een groene oase voor u en uw kat. U kunt planten in emmers of potten zetten om het interessanter te maken. Grassoorten zoals bamboe of moerasgras geven de voorkeur. Blauw zwenkgras en helmgras zijn ook geschikt. 
 4. Zelfs katten die nog nooit buiten zijn geweest houden van de geluiden van de natuur, dat zit waarschijnlijk opgeslagen in hun onderbewustzijn. Er zijn cd’s met natuurlijke geluiden die u kunt afspelen. Zorg er echter voor dat u het volume laag houdt, want de meeste katten houden niet van geluiden die te opdringerig of te luid zijn.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Kattengras

Kattengras is er niet alleen voor decoratie, het heeft ook een belangrijke functie voor katten: als katten zich schoonmaken, slikken ze hun haar in. Hoe gebeurt dit?

Kattentongen zijn ruw en werken als een borstel met haren en veel kleine weerhaken: als de kat zichzelf reinigt, staan de haken in een rij, kammen de vacht en vangen de losse haren op die vervolgens worden ingeslikt. De ingeslikte haren verzamelen zich normaal gesproken in de maag en worden vervolgens via het darmkanaal uitgescheiden. Als er te veel haar wordt verzameld, eet een buitenkat gras (vooral het grofkorrelige deel van de planten) zodat ze het onverteerbare haar uit kunnen braken. 

Dat klinkt allemaal niet zo aantrekkelijk, maar is een volledig natuurlijk proces voor uw kat. 

Dit is de reden dat u kattengras als een vervanger voor gewoon gras voor uw huiskat in huis moet hebben. Kattengras is verkrijgbaar in dierenwinkels in verschillende soorten en kan gemakkelijk het huis in worden gebracht.

Katten zijn dol op gerst gras. Zoals alle graangrassen, houdt het niet van directe middagzon en wil het niet te nat worden. Gerst gras is erg zacht.
Havergras is ook een veilig alternatief voor de graangewassenfamilie. De stengels zijn erg zacht. De aarde moet vochtig zijn maar nooit nat.
Tarwegras, net als alle granen, behoort tot de familie van zoete grassen. Tarwegras is erg zacht, houdt niet van directe middagzon, maar wel van hoge luchtvochtigheid.
Cyprus gras (Cyperus papyrus) smaakt het beste voor veel katten. De messen zijn echter vrij scherpkantig – dit kan tot verwondingen leiden en hier moet je dus wel erg alert op zijn! Dwergcypergrass (Cyperus zumula) wordt graag als kattengras gebruikt omdat het een beetje zachter is. Cyprus gras houdt van het helder, warm en vochtig.

Introduceer natuurlijke objecten

Als uw kat niet naar buiten gaat, breng buiten dan maar gewoon naar uw kat!

Denk bij uw volgende wandeling aan uw kleine tijger thuis en neem iets spannends en vers geplukt van uw reis voor hem mee! Maar wat dan precies? U kunt kiezen! Waar u ook heen gaat, of het nu in de zomer of in de winter is, u vindt iets spannends dat u zonder veel gedoe kunt oppakken, zelfs iets wat u in uw zakken kunt stoppen!

Afhankelijk van het seizoen kan het gaan om beukennootjes, dennenappels en eikels of misschien het oor van graan of takjes met bladeren of bloemen eraan.

Laat uw kat een sociaal leven hebben

Maar voordat u dit doet, moet u niet vergeten dat iedere kat anders is. Ze verschillen sterk van elkaar. “Katten doen dit en dat”, standaard instructies voor katten die daarvan zijn afgeleid bestaan niet! 

Degenen die de moeite nemen om het gedrag van grotere en kleinere katten nauwlettend in de gaten houden, zullen merken dat er zowel overeenkomsten als grote verschillen tussen kattenfamilies bestaan. Zo jagen leeuwen bijvoorbeeld in troepen, maar jagen onze huiskatten liever alleen. Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met habitat en evolutie. 

Huiskatten zien liever alleen, maar hebben wel meer sociaal contact nodig. Het is afhankelijk van hun karakter of dit in meer of mindere mate nodig is. Omdat kleine katjes meestal hun eerste levensfase doorbrengen met hun moeder en broers en zussen, leren ze in deze periode ook de kattengedragscode. 

Tijdens deze eerste levensmaanden wordt het sociale gedrag “geprogrammeerd”: alles wat een kleine kat in deze periode leert kennen, ontwikkelt zich in de volgende levensjaren in hun gedragspatronen.  Bijvoorbeeld, of ze andere katten (alle katten of alleen die van hun eigen soort) leuk vinden of niet en vrienden willen maken. Knuffelen, spelen, stoeien en zichzelf verzorgen als ze in de stemming zijn, zorgt voor veel plezier en geen mens kan dat zo goed doen als een andere kat dat kan!

Waarom u katten niet alleen moet laten

Katten in het wild zijn altijd in beweging: ze reizen elke dag veel kilometers op jacht naar prooi en om hun territorium te markeren. Tuurlijk, soms rusten ze ook uit! Ze nemen pauzes, doen een middagdutje en ontmoeten af en toe een “vriend” of “vijand”.

Alle zintuigen worden geprikkeld. Geen dag is hetzelfde, achter elke boom liggen nieuwe avonturen te wachten. Er is een zekere onderliggende spanning die essentieel is voor deze jagers! Wanneer het lichaam in beweging is en de psyche wordt gestimuleerd, houdt dit katten actief en gezond.

Katten in het wild zijn altijd in beweging: ze reizen elke dag veel kilometers op jacht naar prooi en om hun territorium te markeren. Tuurlijk, soms rusten ze ook uit! Ze nemen pauzes, doen een middagdutje en ontmoeten af en toe een “vriend” of “vijand”.

Alle zintuigen worden geprikkeld. Geen dag is hetzelfde, achter elke boom liggen nieuwe avonturen te wachten. Er is een zekere onderliggende spanning die essentieel is voor deze jagers! Wanneer het lichaam in beweging is en de psyche wordt gestimuleerd, houdt dit katten actief en gezond.

Stelt u zich nou eens voor dat u als kat misschien niet per se al uw medekatten leuk vindt. Maar u moet volledig alleen op een onbewoond eiland wonen waar u alle comfort heeft, maar niemand om mee te praten, te knuffelen of te discussiëren. Omdat katten over het algemeen geen smartphones hebben en onbewoonde eilanden geen netwerkverbinding hebben, zou u volledig geïsoleerd zijn van de buitenwereld. 

Natuurlijk, het leven als een kluizenaar kan bevrijdend voelen, maar veel katten ontwikkelen gedragsstoornissen als ze alleen gelaten worden: sommigen worden geestelijk ziek en trekken zich volledig terug, terwijl anderen nerveus of agressief worden.

Houd dus nooit smaar één kat in huis – het is beter om er twee of drie te hebben.

Borstelen en kammen

Wetenschappers hebben ontdekt dat het hormoon oxytocine nauw verbonden is met het onderhouden van relaties, die zich vormen tijdens de sociale verzorging. Met andere woorden, wanneer dieren elkaar “schoon” maken. Het hormoon lijkt te helpen de relaties tussen hen te versterken.

De eigenaren van katten die wanneer ze een kam al alleen zien verdwijnen, kunnen hier alleen maar met vermoeide ogen naar glimlachen.

Maar eigenlijk is het heel zinvol om katten te laten wennen aan het borstelen en kammen en er een soort positief ritueel van te maken, dat ook kan helpen om de relatie met uw kat te versterken.

Plekjes die uw kat overweegt om zich terug te trekken

“Poes… Poes?!” Roept u. Maar geen harig vriendje te vinden? Katten gaan vaak op zoek naar de meest merkwaardige verstopplekjes en persen zich in de smalste hoeken en gaten – niets is ze te gek!

Terugtrekken is een volledig natuurlijk in het gedrag van katten. Er is geen één reden waarom katten dit doen, maar meerdere: als ze op zoek zijn naar rust, trekken ze zich terug op een veilige plek. Bij voorkeur een met uitzicht op hun omgeving (terwijl ze rusten, kan er een behoefte ontstaan om in actie te komen – misschien voor prooi of plezier, of zelfs beide!). 

Katten trekken zich ook terug als het onaangenaam wordt en er gevaar op de loer ligt: zoals algemeen bekend is, is terugtrekken de beste verdediging! Zij zullen eerst de naderende dreiging verkennen en zich dan rustig voorbereiden op hun tegenstander..

Bied uw kat verschillende plaatsen aan om zich terug te trekken – gezellige nestjes en plaatsen om te gaan liggen, bij voorkeur op verschillende hoogtes.

Uw katje zal ook doelbewust zelf zijn veilige toevluchtsoorden kiezen. 

Overwegingen voor kattenplezier

Wilt u uw huiskat meer afwisseling bieden? Uitstekend! 

Om dit te bereiken hoeft u niet enorm veel geld uit te geven aan kattenspeelgoed! Met een beetje fantasie kunt u veel dingen zelf, met eenvoudige dingen die in bijna elk huis te vinden zijn, maken!

Om dit te doen, zet je jezelf gewoon op de plaats van je kat: je bent een jager. Wat vind je dan het leukst om te doen?

Precies! Op de loer liggen, jagen en prooien vangen! Creëer prikkels die voldoen aan hun behoeften. Dit klinkt misschien uitdagend, dus hebben we de volgende sectie bedacht om wat hulp te bieden.

Kattenspeelgoed 

Ontwaak de jager in uw kat! 

Houd er echter rekening mee dat niet alle jagers hetzelfde zijn. Sommigen houden van snelle, opzwepende spelletjes en anderen houden ervan om hun prooi te bespioneren. En dan heb je ook nog de katten die er de voorkeur aan geven om in hun hoofd te jagen, met hersenspelletjes die strategie met zich meebrengen. Het hoeft niet altijd een prooi te zijn – u kunt ze ook belonen met eten of een lekkernij.

De meeste spellen werken heel goed met “vervangende prooi”. 

Hieronder kunt u hier een aantal suggesties voor vinden: 

 1. Vissen: vul een kom met water en plaats een pingpongbal of kurk op het oppervlak – hoe groter het oppervlak, hoe spannender het spel voor ze wordt!
 2. Zoeken: geef ze karton, dozen of grote papieren zakken met gaten. Stop er iets in dat ze kunnen ontdekken (stukjes papier, speelgoed, bladeren, dennenappels of iets dergelijks).
 3. Spinnen: in veel speelgoedwinkels zijn houten tollen voor een lage prijs verkrijgbaar. U kunt ze met een touw of met de hand laten bewegen. Katten zijn er dol op om ze te achtervolgen of een duwtje te geven met hun poot.
 4. Stropen: andere huisgenootjes kunnen ook geweldig speelgoed hebben dat uw kat kan lenen, zoals een speeltje van de hond. 
 5. Squash: gooi ballen tegen de muur en laat uw kat deze vangen. 
 6. Op de loer: steek de “prooi” door een gat en laat het weer verdwijnen. Op een gegeven moment moet u de prooi wel geven, anders verliest zelfs de meest geduldige jager zijn interesse.
 7. Vangen: gebruik een stevige leren band en trek deze snel over de vloer.  Het is de absolute klassieker: eenvoudig aan te passen en onverwoestbaar. Probeer ook het gooien van kleine balletjes, speelgoedmuizen, verkreukeld papier of (gepelde) walnoten.
 8. Lichtspel: laat uw kat in het donker het licht van een zaklantaarn achtervolgen. Start het spel dichtbij de kat om hem echt een kans te geven het licht te “vangen”.

Belangrijk: gebruik géén laserpointers! Deze kunnen ernstige schade aan het netvlies veroorzaken wanneer het in de ogen van uw kat schijnt.

Vermaak voor katten

 1. De digitale wereld kan onverwachte mogelijkheden bieden voor katten! Of het nu gaat om een videogame of een app voor katten, zelfs huiskatten komen aan hun trekken. Op Indien u er open voor staat. In dat geval is het iets dat u maar af en toe moet gebruiken in plaats van constant. Het is namelijk vermoeiend om eindeloos naar een tablet of scherm te kijken en dus niet echt geschikt voor katten (of mensen!).
  Digitales Mäusefangen für Deine Katze:
Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

2. De consumentenmarkt biedt ook een overvloed aan geautomatiseerd speelgoed voor katten dat (eenmaal een duwtje gegeven) op eigen houtje loopt, rolt of springt. Dit zal zeker een tijdje leuk zijn voor uw kat, maar op een gegeven moment wordt het saai. 

Stelt u zich eens voor hoe voorspelbaar het voor een ambitieuze jager zou zijn om van tevoren al te weten wat de “prooi” daarna gaat doen. Het enige spannende deel eraan is de beweging, maar ook niet voor lang. Bij dit soort activiteiten is er misschien op bepaalde momenten een por, maar dat is het dan ook wel.

3. Hersenspelletjes die de intelligentie van de katten voortdurend stimuleren zijn veel interessanter. “Op welk moment moet ik hem een lekkernij geven?” U kunt met nieuwe taakjes blijven komen, maar uw kat moet op een gegeven moment wel een gevoel van prestatie voelen. De lat te hoog leggen kan frustrerend zijn voor uw kat. Zorg er dus voor dat ze ook een gevoel van prestatie krijgen en een kleine lekkernijtje voor speciale taken. Dit helpt ze te motiveren!

U kunt deze spelletje, met een beetje knutselvaardigheid, zelf maken: 

Met al het entertainment dat u kunt bieden, moet u niet vergeten dat uw kat een dier is en dat ook moet blijven. 

Dit betekent dat geen enkel speelgoed, hoe geavanceerd het ook is, een gepaste vervanger is voor uw gezelschap of dat van andere katten. Probeer zoveel mogelijk tijd met uw kat door te brengen! Dat betekent niet dat u constant speciale dingen moet gaan organiseren, maar wees gewoon uzelf! Laat uw kat deelnemen aan uw leven en laat ook zien dat u hem waardeert. Aai zijn hoofd als hij bij u in de buurt hangt, maar laat hem ook dutjes doen en accepteer zijn toevluchtsoorden. 

Verwen uw kat. Net als voor mensen, is affectie heel belangrijk. Aanraking, intimiteit en lichaamscontact, uw kat heeft het allemaal nodig: maar wel met mate! Vergeet niet: uw kat beslist wanneer hij genoeg geknuffeld is. Forceer uw kat niet om dingen te doen die hij niet wil doen. 

 1. Gebieden om te aaien: de rug, zij, borst, achter de oren, de kin en tussen de schouderbladen. 
 2. Aai niet tegen de vacht in!

Als u de lichaamstaal van uw kat observeert terwijl u hem in de watten legt, zult u na verloop van tijd te weten komen waar ze van houden en wat ze niet zo fijn vinden. Het is dan beter om de no-go gebieden weg te laten…

Verwen uw kat met een massage (maar gebruik geen olie, want dat werkt bij een kat niet!): 

 • Begin zachtjes bij zijn hoofd en eindig bij de staart. 
 • Begin met uw vingertoppen achter de oren en masseer de flanken en schouders. 
 • Verspreid uw vingers over de rug om het einde van de massage aan te duiden. 

Let op: u kunt ook boven de ogen masseren, met kleine cirkelvormige bewegingen. Veel katten vinden dit heerlijk!

Krabmeubels voor katten

Prooien vangen, vechten en ontsnappen – de vreugde van beweging is niet alleen wat het lichaam fit houdt, maar zorgt er ook voor dat de kat gestimuleerd wordt en levenslust heeft. 

Huiskatten hebben daarom behoefte aan genoeg speeltijd om ze dagelijks bezig te houden. 

Als een kat alleen is en geen metgezel heeft om mee te stoeien, kan het zijn dat uw spullen of meubels moeten worden opgeofferd.

Krabpaal voor katten: 

het is het beste om een krabpaal voor katten te kiezen die gemaakt is van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld gifvrij hout. Niet alleen is de afwerking van hoge kwaliteit indrukwekkend, aangezien er geen chemicaliën in zitten, ze zijn ook goed voor uw kat. Ze zijn weliswaar wat duurder, maar op de lange termijn is het de moeite waard om in een stevige paal te investeren.

Krabton:

er zijn krabtonnen voor katten met ingangen om in te kruipen en binnenin gevoerde plekjes om op te liggen. Met het kattenluik kunt u twee vliegen in één klap slaan: de robuuste structuurstof is perfect voor hun klauwen en de grotten bieden een gezellig toevluchtsoord: een nieuwe favoriete plek voor uw huiskat!

Krabmeubels van designers:

wie een speciaal tintje aan hun huis willen geven, kunnen hun interieur ook met unieke kattenmeubels inrichten. Dit is niet alleen een upgrade van de ruimte, het is ook leuk voor uw kat en de toeschouwer!

Houd rekening met gevaren in huis:

“De meeste ongelukken gebeuren thuis”. Een waarheid die helaas ook voor huiskatten geldt, als uw huis niet veilig voor katten is gemaakt. Veel katteneigenaren zeggen dat katten die uitsluitend in huis worden gehouden goed worden verzorgd. Zeker, dat worden ze. 

Vooral gezien het feit dat er (normaal gesproken) geen confrontaties zijn, gifstoffen uit het milieu of verkeer is. Maar zelfs een ‘beschaafd’ huishouden bevat ook een aantal risico’s waar u zich bewust van moet zijn.

Ramen en deuren

Zolang ramen en deuren gesloten zijn, is er geen gevaar. Maar als de ramen eenmaal open staan of een briesje de deur dichtslaat, kan het gevaarlijk worden: katten zijn jagers en het is uiterst belangrijk om de aard van katten als nieuwsgierige wezens te begrijpen. Laat u niet misleiden door hun dikke vacht! Katten kunnen zich overal doorheen drukken! Waar het hoofd doorheen past, volgt de rest.

Een kat die door een opengeklapt raam probeert te gaan, kan er gemakkelijk tussen komen te zitten en ernstig gewond raken. Deuren kunnen ook tot problemen leiden: een kat gaat door de deur en plotseling slaat de wind of een onzorgvuldig persoon de deur dicht! En zo zit de staart van de kat gevangen in de deur.

Het is heel eenvoudig om deuren en ramen vast te zetten. Voor ramen zijn er (afhankelijk van de smaak en structurele omstandigheden) netten of rolgordijnen voor de zijkanten of openingen om te voorkomen dat de kat er doorheen kan. 

U kunt achterdeuren met deurstoppen openhouden. Sommigen zelfs met katvormige ontwerpen, als u dat wilt. 

Sesam open u: er zijn ook veel ‘deur open experts’ onder de katten! Een goede sprong op de handgreep en de deur gaat open: het is het beste om deuren die gesloten moeten blijven te vergrendelen.

Wasmachines en drogers

Katten zijn gek op plaatsen waar het lekker warm is en die beschut zijn: wasmachines en drogers die warmte afgeven (met of zonder was erin) zijn daarom bij uitstek geschikt voor onze katjes, omdat ze zich daar ongestoord kunnen ontspannen!

Dit kan echter in een tragedie eindigen als er een 60 graden wasje draait en de kat in de machine zit.

Het is beter om voor elke was- of droogbeurt even de wasmachine in te kijken.

Het is net als de dode hoek in het verkeer: het is nogal onwaarschijnlijk dat er iemand aanwezig zal zijn, maar in het ergste geval dat dit zo is (of dat er een kat in de trommel zit) is het altijd beter om het veilig te houden en toch even te kijken! Kijk eerst en zet dan de was aan! Deze controle moet een gewoonte worden voor katteneigenaren.

Planten

Er zijn planten die onschadelijk zijn voor katten, maar er zijn ook planten die uit het huishouden met een kat moeten worden verwijderd. Welke zijn dat nou precies? Wat zijn de ‘goede’ planten en welke zijn giftig voor katten?

‘Goede’ planten zijn:

heide, hanenkammen, camelia’s, kokospalmen, madeliefjes, citroenbomen en cipressen. 

Giftige planten zijn:

blauwe regen, klimop, varens, gombomen, oleander en jasmijn. 

In een oogopslag:

Hier kunt u een overzicht downloaden van planten die giftig zijn voor katten, waarnaar u kunt verwijzen bij het winkelen:

Tabel met planten die giftig zijn voor katten

U kunt deze lijst raadplegen als u twijfelt bij het kopen van planten.

Voorzichtig! 

Zorg er a.u.b. voor dat gieters met restjes van mest of pesticiden altijd buiten het bereik van uw kat worden gehouden!

Hoe maak ik mijn balkon veilig voor katten?

Yes! Een plekje in de zon! Katten zijn ook dol op het balkon! Er zijn hier veel interessante sensaties: geuren, geluiden, prooi, vogels die voorbij vliegen… Het zou een geweldige plek zijn om een hele dag door te brengen.

Het balkon moet echter ook een veilige plek zijn, wat de taak is van het baasje. 

Voordat u dit doet, moet u toestemming van de eigenaar krijgen als u uw appartement huurt. 

Netten voor balkons zijn er in verschillende kleuren en gaaswijdtes, van klein tot zeer groot (20-50 mm). Kies voor een kleinere gaaswijdte zodat de kat er niet doorheen kan glippen. Het materiaal moet van hoge kwaliteit zijn. Bij voorkeur UV-bestendig en vooral scheur- en bijtbestendig. Uw kat zal veel plezier beleven aan een mooi klim- en rusthoekje, misschien zelfs gedeeltelijk in de schaduw: dan kunnen jullie allebei volop van het balkon genieten.

Plastic tasjes

Berg plastic zakken altijd onmiddellijk op en daar waar uw kat er niet bij kan komen!

Omdat katten het leuk vinden om alles te verkennen en overal in te kruipen (‘er kraakt daar iets, dan zit er vast iets in!’), kunnen ze gemakkelijk stikken of onsmakelijke dingen inslikken. Zelfs alleen al de handvatten van tassen zijn risicovol omdat ze gemakkelijk in de knoop raken.

Afgezien van het feit dat plastic tassen milieuonvriendelijk zijn, als u een tas moet hebben, kies dan voor een papieren tas. Katten spelen daar graag mee en kunnen zichzelf er niet mee verwonden. 

Zelfs niet als een stuk wordt afgebeten, want het is een biologisch afbreekbaar voorwerp en het wordt biologisch gerecycled en weggegooid. U snapt al waar we hier mee naartoe willen.. 

Dan is er nog karton: stabiel karton heeft de voorkeur en kan door uw kat goed ontdekt worden met een paar extra openingen. Knip simpelweg een paar grote gaten en leg het karton op een deken, daar kunnen katten er langer van genieten. 

Conclusie

Een gerenommeerd schrijver zou het positieve antwoord ‘ja!’ onderstrepen op de vraag: ‘bestaan geschikte huizen voor katten eigenlijk wel?’. Het is echter niet zo eenvoudig. 

Een mooie balans tussen een huis en vrije ruimte is ideaal, maar helaas bestaat deze middenweg meestal niet. 

Katten die thuis worden gehouden en die de juiste leefomstandigheden hebben die geschikt zijn voor hun soort, hebben de neiging om langer te leven. 

Maar kan een kat die alleen bekend is met een huis echt gelukkig zijn tijdens zijn lange leven? 

Dit kan alleen worden beoordeeld door de persoon waar de kat mee leeft.
Het ligt in uw handen, dus maak er iets van!