Hoe vind je de juiste kattenverzekering? Veel mensen schrikken van deze taak. 

Kattenverzekeringen zijn een ondoordringbaar woud van details voor niet-ingewijden.

En, hoeveel we ook van ze houden, heeft het eigenlijk wel zin om een extra verzekering voor katten af te sluiten?

Welke soorten kattenverzekeringen zijn er?

Het leven van een kat is zeker de moeite waard om te beschermen, maar bieden verzekeringsmaatschappijen dat aan?

Is er een “all-inclusive pakket” voor onze harige vrienden?

Welke soorten speciale verzekeringen voor katten zijn er?

En wat dekt een kattenverzekering precies?

Ziektekostenverzekering voor katten

Als je besluit om een katten ziektekostenverzekering af te sluiten, dekt deze de kosten die je maakt bij het bezoek aan de dierenarts – van onderzoek en diagnose tot behandeling en de benodigde medicatie. De omvang van de verzekering is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, dus het is de moeite waard om de polissen zorgvuldig te vergelijken.

Bron:
Verbraucherforum Versicherungsmakler e.K. (2019): „Katzenkrankenversicherung Vergleich – die besten Angebote 2020!“, online unter https://verbraucherforum-info.de/katzenkrankenversicherung-vergleich/, zugegriffen am 03.07.2020

Katten operatie verzekering

Je kunt ook een verzekering afsluiten voor het geval jouw zieke kat een chirurgische ingreep moet ondergaan, bijvoorbeeld een operatie. Afhankelijk van welke opties je precies kiest, dekt dit soort verzekering de kosten van een operatie – kosten van onderzoek, verdoving en de operatie zelf.

Bron: https://verbraucherforum-info.de/sitemap-tierversicherung/, Stand 25.05.2020

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering voor katten

Als je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt, hoef je geen extra aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor je katachtige vriend, omdat jouw verzekering ook schade door katten dekt. Vanuit verzekeringsoogpunt worden katten als kleine huisdieren beschouwd en zullen ze dus waarschijnlijk niet veel schade aanrichten. Maar je moet wel nagaan of bepaalde schade is uitgesloten of niet wordt vergoed. Denk hierbij aan schade aan een huurwoning: een bekraste parketvloer kan behoorlijk duur zijn! Als je in dit geval geen particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt, vraag dan professioneel advies aan.

Welke kattenbakvulling is goed en wat maakt het verschil? We nemen silicaat, de geur van babypoeder en natuurlijke vezelproducten onder de loep.

Lees nu

Is een kattenverzekering nuttig?

Is een kattenverzekering de moeite waard of financieel overdreven?

Vooral als elke kat naar verluidt tot negen levens zou moeten hebben om mee te spelen!

Of je een kattenverzekering een goede investering vindt, hangt vooral af van hoe jij tegen verzekering aankijkt.

Ben jij zo iemand die absoluut alles wil verzekeren, inclusief de gootsteen? Of sta je ontspannen tegenover het lot, wat er ook gebeurt?

De voordelen van een kattenverzekering

Eén keer per jaar vaccineren: een vinkje voor jouw jaarlijkse bezoek aan de dierenarts?Als dat zo is, prachtig! 9 van de 10 keer gaat een bezoek aan de dierenarts prima, maar af en toe is er een probleem. Wat kan beginnen als een routineonderzoek, wordt een schok. Je dierenexpert stelt een enge diagnose en je slikt moeilijk omdat je niet weet hoe je het gaat betalen. Pas dan denk je: “Had ik maar een verzekering afgesloten!

Hoeveel kost een kattenverzekering?

De prijs van een kattenverzekering varieert. Het hangt af van welke diensten voor jou belangrijk zijn en het bedrijf waarmee je een polis afsluit. Voordat je een contract ondertekent, moet je overwegen of je makkelijk uit eigen zak kunt betalen voor wat je wilt verzekeren.

Want dan kun je besparen op de extra kosten van de verzekering voor je kat!

Bron: https://www.tierversicherung.biz/Impressum, Stand 27.05.2020

Welke kosten worden vergoed?

Afhankelijk van de polis kun je de kosten van behandeling, operaties en medicijnen vergoed krijgen. Controleer voor ondertekening van het contract of bepaalde ziekten en behandelingen zijn uitgesloten of niet worden vergoed.Aan welke eisen moet je harige vriend voldoen (leeftijd, gezondheidstoestand etc.)?

Voorbeelden van operatiekosten voor katten

Afhankelijk van het soort operatie dat nodig is, kan dit je duur komen te staan. De goedkoopste zijn tandheelkundige ingrepen die oplopen tot rond de € 100,-. Bij darmproblemen kunnen operaties al beginnen vanaf € 200,-; bij nierstenen of botbreuken kan dit € 350,- of meer zijn. Een kruisbandoperatie van 1.000 euro is de verzekering echt waard!

Bron: https://www.petplan.de/, Stand 29.05.2020

Tandheelkundige ingrepen ≈ 100 €

Darmproblemen ≈ 200 €

Nierstenen en botbreuken ≈ 350 €

Kruisbandoperatie ≈ 1.000 €

Je zou dan misschien zelfs je spaargeld moeten gebruiken…

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.

Waar moet ik op letten bij kattenverzekeringen vergelijken?

Voordat je een verzekeringspolis voor je kat afsluit, moet je even de tijd nemen om het aanbod van verschillende aanbieders nader te bekijken:

  • Wie zorgt er voor de verzekeringsdekking?
  • Is het kosten-effectief? 
  • Welke aanbieder geeft de meeste waar voor zijn geld? 

Welke verzekeringsmaatschappijen bieden een kattenverzekering aan?

Als je niet meteen een verzekeraar wil benaderen, kun je vooraf online onderzoek doen. Er zijn verschillende vergelijkingscalculators: je voert gewoon je gegevens in en je vindt aanbiedingen die bij jou passen. Zorg dat de tarieven up-to-date zijn – online informatie is niet altijd vers van de pers. Als je hebt gevonden wat je zoekt, kun je rechtstreeks contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij of een onafhankelijke makelaar om een passende aanbieding te krijgen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.

Waar moet ik op letten?

Let op de volgende punten:

  • Leeftijdslimieten
  • Gezondheid en algemene conditie
  • Kortingen
  • Maximale tarieven
  • Wachttijden
  • Beperkingen

Wees waakzaam over hoe verschillende verzekeringsmaatschappijen individuele gevallen behandelen als het gaat om de leeftijd, gezondheid en algemene toestand van een kat.

Moet je bijdragen in de kosten? Zo niet, kost het extra?

Krijg je korting als je meerdere dieren verzekert?

Zijn er maximale vergoedingen? Wanneer wordt de vergoeding uitbetaald en hoe lang moet je wachten?

Zijn er nationale of internationale beperkingen?

Bron: https://www.tierische-tipps.de/impressum/, Stand 29.05.2020

Heeft u een oudere kat in huis? Lees onze blogpost om uit te vinden waar je op moet letten bij oudere katten en wat ze nodig hebben als ze ouder worden.

Lees nu

Kattenverzekering: aandachtspunten

Voordat je jouw kat verzekert, moet je je goed verdiepen in de voorwaarden.

Lees de kleine lettertjes wanneer je een aanbieding en conceptcontract krijgt aangeboden, ook al is het saai. Vaak geldt: hoe kleiner het lettertype, hoe belangrijker de inhoud. Zijn er bepaalde punten die van geval tot geval verschillen die van invloed zijn op jouw kat?

Je kunt het beste een lijst maken van alles wat je moet controleren voordat je tekent, zoals …

Leeftijd

Bij veel verzekeraars zijn de tarieven gebaseerd op de leeftijd van de kat en hoe ervoor gezorgd wordt. Hoe oud is je kat? Is ze uitsluitend een binnenkat of gaat ze elke dag naar buiten? Voor sommige bedrijven verschillen de kosten ook afhankelijk van het kattenras.

Tariefschaal

In sommige landen is er een wettelijke tariefschaal voor degenen die dieren behandelen.

Het bepaalt het bedrag dat een dierenarts in rekening mag brengen. Ze mogen echter om meer vragen. Een enkel tarief voor dierenartskosten is standaard, maar sommige verzekeraars vergoeden ook als de dierenarts meer rekent, d.w.z. twee of drie keer het tarief.

Korting voor meerdere dieren verzekeren

Sommige verzekeringsmaatschappijen beweren dat het risico niet wordt verminderd, maar juist vergroot wordt wanneer er meer dan één dier is.

Afhankelijk van het soort dier bieden andere verzekeringsmaatschappijen verschillende soorten kortingen aan voor bepaalde verzekeringen.

Bijvoorbeeld als je meerdere van jouw dieren bij dezelfde maatschappij verzekert.

Wachttijden

Wachten, wachten en nog langer wachten.

Als je jouw kat wil verzekeren, is dat niet altijd direct mogelijk bij elke verzekeringsmaatschappij. Soms moet je een wachttijd van één tot drie maanden accepteren.

Waarom is dit? Sommige bedrijven schrijven deze wachttijden voor, om te voorkomen dat mensen pas een verzekering afsluiten na diagnose.

Eigen risico

Er zijn polissen met en zonder eigen risico.

Als je als katteneigenaar een deel van de kosten zelf voor je rekening neemt – je dus “bijdraagt”– is dit een tarief met een eigen risico. Dit kan een bepaald bedrag zijn of een percentage.

Andere verzekeringsmaatschappijen bieden tarieven zonder eigen risico.

Maximale vergoedingslimieten

Zoveel en niet meer!

Als er een bepaalde maximale vergoeding in het contract is vastgelegd, is dat alles wat ze betalen.
Als je 100% van de totale kosten door jouw verzekering wilt laten dekken, kun je beter een verzekeraar kiezen die je dit kan bieden. Meestal zal de premie wat duurder zijn.