Heb je een angstige kat en wil je dat hij meer vertrouwen krijgt?

Oké, allereerst: je bent niet de enige, het probleem waarmee je wordt geconfronteerd is niet vreemd!
Veel katten zijn verlegen of nerveus en reageren angstig in bepaalde situaties.


In een natuurlijke omgeving heeft angst een vitale functie: angst kan leiden tot vluchten, bedreiging kan agressie veroorzaken, maar beide dienen om te overleven. Waar durfals of stoere katten geen hoge levensverwachting hebben, werkt voorzichtig en alert zijn juist beter als levensverzekering. Het is beter om af en toe terug te trekken en altijd alert te blijven op potentieel gevaar dat om de hoek wacht.

Angst kan op deze manier dus nuttig zijn en helpen bij het voortbestaan van de soort.

Als angst echter een gewoonte voor de kat wordt, hebben we niet langer te maken met zelfbescherming.In die gevallen kunnen ongevaarlijke incidenten of ontmoetingen de aanleiding zijn tot gewelddadige reacties, of tot aanvallen die het leven van zowel kat als mens moeilijker maken. Dit kan zelfs leiden tot volledige terugtrekking, waarbij de kat zijn voedsel kan weigeren en de interactie met medekatten kan beëindigen.

Veel kattenverzorgers zijn er kapot van en voelen zich verloren.

De typische tekenen van angst zijn:

 • verlamd zijn door de shock
 • vluchten
 • ineengedoken houding of positie
 • staart plat langs of onder het lichaam
 • staart borstelig en een beetje gebogen
 • gegolfde of rechtopstaande vacht
 • sissen 
 • grommen
 • ogen wijd geopend
 • vergrote pupillen
 • platte, gebogen oren
 • trillen
 • snelle ademhaling
 • braken
 • afscheiden van urine en ontlasting

Waarom is mijn kat bang?

Angst heeft veel facetten en vormen. Op grote schaal, van onzekerheid tot paniek, kan alles. Deze gevoelens hebben één ding gemeen: ze worden als negatief ervaren. Katten die in het verleden zelfverzekerd waren, kunnen door bepaalde gebeurtenissen angstig worden.

Voor ons lijkt het vaak alsof er niets groots is gebeurd – maar voor een kitten kan het echter het einde van de wereld zijn! Om je kat te kunnen helpen, moet je de oorzaak analyseren: Wat kan de angst hebben veroorzaakt? Vaak is het niet makkelijk om te herkennen wat de trigger is of was. Misschien heeft jouw kat een nare ervaring meegemaakt en is ze bang dat dit opnieuw zal gebeuren.

Angst veroorzaakt door negatieve ervaringen

Je kent de uitdrukking “een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen”. Als je een hete kachel hebt aangeraakt, doe je het niet nog een keer! Hetzelfde geldt voor je kat! Je kat wil de herhaling van slechte situaties voorkomen. Angst is een biologisch principe voor overleven, dat tegen de kat zegt:

“Vermijd gevaar en pijn – het kan je allerlaatste ervaring zijn! Dat wil je niet, want je bent hier om de soort voort te planten en in stand te houden.”

En omdat katten – in tegenstelling tot mensen – op hun instinct vertrouwen, zijn ze slim en angstig.

Negatieve ervaring met mensen

Katten die slechte ervaringen hebben gehad, kunnen erg achterdochtig zijn. Dit geldt voor zowel zwerfkatten als huiskatten die mogelijk thuis agressie hebben ervaren. Veel kattenbezitters vragen zich nooit af hoe een bij de soort passende “behandeling” van hun kat eruit zou moeten zien. Ze bedoelen het vaak niet slecht, velen weten gewoon niet beter.

Hoe dan ook – wat sommige katten moeten doorstaan, is een heel triest hoofdstuk en overtreft soms onze ergste verbeelding. Het is een wonder dat katten door veel liefde en geduld weer mensen kunnen leren vertrouwen.

Negatieve ervaringen met de dierenarts

“O, als ik toch alle openingen hermetisch zou kunnen afsluiten…” zullen veel katten denken bij een bezoek aan de dierenarts. “Eerst proppen ze me in een klein mandje waarin ik me niet eens kan omdraaien; dan slepen ze me brutaal weer naar buiten en wordt mijn lichaam in een helder verlichte kamer onderzocht. En dit alles in het bijzijn van volslagen vreemden!

En dan die vieze geur! De geur van angst en pijn – hier martelen ze je – misschien wordt het wel heel pijnlijk? Of moet ik hier weer blijven? In zo’n koude kerker met alleen eten en water. De laatste keer was het schrikken! – Maak me maar wakker als het voorbij is!”

Hoe je het ook doet, een afspraak bij de dierenarts is eigenlijk altijd een vervelende ervaring.

Negatieve ervaringen met transportboxen

Als jouw kat slechte herinneringen heeft aan een transportbox, wordt het een echte uitdaging om je kat weer in de buurt van dat intimiderende ding te krijgen!

Op zich is een doos meestal geen probleem: katten zijn dol op holletjes en grotten! Dozen van iedere soort zullen dan ook graag door je kat worden geadopteerd; net de nieuwe keukenmachine uitgepakt? Whoosh – de verpakking is nu bezet. En het kan heel goed smal zijn – een kat perst zich door elke opening – en als het moet, zelfs in een schoenendoos!

Een transportdoos is echter een herinnering aan nare ervaringen. Mobiel worden heeft effecten op een kat waar hij zelden van geniet. Onrust, beweging, stress, het onbekende – allemaal ervaringen die je kat graag wil vermijden. Trouwens, je kat zal ruiken wat er aan de hand is nog voordat je de doos tevoorschijn haalt – en plotseling zal ze nergens meer te vinden zijn…

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Negatieve ervaringen tijdens een autorit

De ene kat vindt het niet erg, de andere haat het. Kleine kinderen zeuren op langere ritten: “Zijn we er al?” – “Ik heb dorst!” en ga zo maar door … Dat doet je kat ook! – Maar op zijn eigen manier: Er worden protestliederen ingezet, die allemaal doordringend luid en vol wrok zijn. Te lang, te warm, te weinig controle – stel je voor dat jij in de situatie van je kat zit…

Ook weet een kat niet hoe lang de reis duurt of waar je heen gaat. Er is beperkt zicht vanuit de doos. Misschien moet je ineens hard op de rem en wordt je kat heen en weer geslingerd. Of het kan een misselijk gevoel krijgen tijdens een autorit: sommige katten kunnen de schommelende beweging niet aan en dat betekent dat er waarschijnlijk een ongelukje zal gebeuren…

Tip:
Neem je kat alleen mee in de auto als er echt geen andere optie is. Ongeveer 6 uur voor je vertrekt voor de laatste keer voeren, en beter niet tussendoor!

Angst voor het onbekende

Je kat is een gewoontedier – letterlijk! Het houdt niet van verandering. Blijvend veranderende omstandigheden betekent stress voor je kat. Dit is logisch, omdat katten hun territorium altijd controleren op gevaarlijke tekens en zich alleen kunnen ontspannen als alles goed en onder controle is. Anders is een hoge alertheid de staat waarin hij is. Voor jou kunnen nieuwe meubels of de nieuwe blender een fijne toevoeging zijn, maar voor je kat zijn deze items “indringers” in hun veilige leefomgeving. En die moeten grondig worden onderzocht. Zulk gedrag klinkt misschien paranoïde, maar voor een kat is het normaal en rechtvaardig om te doen.

Kat is bang voor verhuizen

Nieuw huis, nieuw geluk? Voor katten niet echt. Zeker als ze moeite hebben om hun weg te vinden op de nieuwe plek: “Waar is mijn geliefde krabpaal? De nieuwe ruikt niet naar mij en hij zit op de verkeerde plek, niet waar ik hem zou willen hebben. En hoe dan ook – alles is hier zo anders. Niets is hetzelfde als eerst! En mijn baasje is alleen maar bezig met dozen in- en uitpakken! Als ik aankom, word ik opzij geduwd, alsof ik een van de dozen ben!” Dit kan allemaal heel erg op de zenuwen van je kat werken.

Angst veroorzaakt door vreemden en andere dieren

Voor katten is angst een overlevingsinstinct. Een gedurfde, onverschrokken kat – ook al staan katten bekend als nieuwsgierig – zal een makkelijke prooi zijn voor roofdieren of aanvallen. Daarom is het beter om eerst te vluchten en dan de situatie vanaf een veilige plek te controleren. Je kat kan bij jou in de veilige omgeving van je huis wonen, maar zelfs een huiskat is nog steeds een wild dier, met basisinstincten.

Achterdocht jegens onbekende mensen en dieren – zelfs andere katten – is volkomen terecht. Van een “huiskat” wordt echter precies het tegenovergestelde verwacht: het moet vanaf het begin vriendelijk, knuffelig en aanhankelijk zijn.

Angst veroorzaakt door onbekende geluiden

Katten zijn uitstekende jagers. Hun zintuigen zijn zeer verfijnd. Als dit niet het geval was, zouden ze niet succesvol zijn in hun zoektocht naar een prooi en simpelweg verhongeren.

Stel je eens voor dat jij een versterker in je oor hebt die alles hoorbaarder en luider maakt. Luide en onbekende geluiden zouden je zeker ook bang maken.

Vooral onbekende geluiden zijn moeilijk te classificeren: En daar is het weer – de angst voor het onbekende. Wat zou dit vreemde geluid kunnen betekenen? Een gigantisch monster dat klaar is om te springen, of gewoon een ongevaarlijke vlinder? Als jij, net als je kat, een speld zou kunnen horen vallen, zou je bang zijn voor zo’n geluid, nietwaar?

Gewenning – fase 1

Heb je een nieuwe kat en wil je dat hij snel gewend is? Gedraagt je kat zich angstig en wil je dat gij je meer vertrouwt? Verstopt hij zich wanneer je in de buurt komt? Of rent hij zelfs weg bij je? Neem dit dan niet persoonlijk en laat hem vooral met rust!

Beweeg langzaam wanneer je naar je kat toegaat. Geef je kat genoeg tijd om aan je te wennen je te bestuderen. Probeer je kat in ieder geval niet te vangen of te forceren – dit zal contraproductief zijn: je kat zal zich volledig verschuilen en agressief worden, omdat hij zich bedreigd voelt.

Creëer een stressvrije omgeving

Voor katten is verandering nooit een goede zaak. Ze houden van rituelen, hun gebruikelijke plekken en knusse kattenslaapjes. Dit alles alleen wel het beste als de procedures eromheen bekend zijn en hetzelfde blijven. Om je kat een fijner gevoel te geven, kun je kleine oases van rust creëren – dit kunnen verhoogde of grotachtige plekken zijn waar hij zich veilig voelt, vooral als “de buitenwereld” nog niet helemaal betrouwbaar lijkt.

Je kunt het dagelijkse leven niet helemaal weghouden, maar je kunt harde geluiden of stressvolle situaties vermijden – dit zal een verlegen kat enorm helpen! Verlaat de kamers en laat je kat het nieuwe territorium verkennen: op die manier wordt het makkelijker om het terrein te controleren, het zijn eigendom te maken en zich veilig te voelen. Pas als het helemaal duidelijk is dat er geen direct gevaar dreigt, zal je kat je beter vertrouwen en (meer) nabijheid toelaten.

Zorg voor voldoende vrije ruimte en verstopplekken

Maak het mogelijk voor je kat om zich even terug te trekken, zodat je kat een “benauwde” situatie even kan verlaten. Angst veroorzaakt normaal gesproken een vluchtreactie – een veilige schuilplaats zal dus de situatie makkelijker maken. Dit is het toevluchtsoord van je kat wanneer hij zich bedreigd voelt en die hem op zijn gemak laat voelen.

Dit zijn ook de plekken voor een gezond dutje of een kattenslaapje. Een schuilplaats voor hem alleen. Hier kan je kat zich op zijn gemak voelen en volledig ontspannen. Katten houden van verhoogde schuilplaatsen. Alles wat op een grot lijkt, wordt echter ook op prijs gesteld. Als er ruimte onder het bed is of een nis tussen twee kasten, kunnen dit ook favoriete ruimtes worden. Je kat zal zijn eigen favoriete plekjes uitkiezen. Geef ze genoeg opties door de schuilplaatsen vrij van rommel te laten. 

Zorg voor rust

Mensen denken vaak dat het helpt om constant voor iemand te zorgen – voor een verlegen kat kan dit een hel zijn. Hoe meer je je dier gaat vertroetelen, hoe meer het er vandoor kan gaan. Je kat opsporen of er continu mee spelen helpt niet.

Katten begrijpen deze therapeutische benaderingen niet en zullen zich nog meer verstoppen. De beste optie is om je eigen dagelijkse taken uit te voeren: Doe je ding zoals altijd, maar zorg ervoor dat je harde geluiden vermijdt – deze fase moet vrij zijn van stofzuigers en andere luide huishoudelijke apparaten – en maak je geen zorgen, dit duurt alleen totdat je kat zich meer op zijn gemak voelt in de nieuwe omgeving.

Geef het tijd

Baloo van The Jungle Book wist altijd al dat rust en gemak tot de “eerste levensbehoeften” behoren! Geef je kat alle tijd die hij nodig heeft. Dit kan voor elke kat heel anders zijn – de ene kan zijn terughoudendheid sneller overwinnen dan de andere. Je moet tijdens deze fase een rustige omgeving voor je kat creëren. Vermijd stress en lawaai zoveel mogelijk.

Geef je kat tijd en ruimte – elke positieve ervaring zal hem versterken en het zelfvertrouwen vergroten: “Aha! Eigenlijk gebeurt er niets ergs als ik mijn schuilplaats verlaat!” En zo is de eerste stap gezet. Hoe meer positieve ervaringen jouw kat heeft, hoe zelfverzekerder en betrouwbaarder hij zal worden. Angst kan eerst omslaan in onwil, dan in zelfvertrouwen en uiteindelijk in vertrouwen.

Gewenning – fase 2

De eerste stap is gezet: je kat verstopt zich niet meer, en misschien heeft hij zelfs al zijn moed verzameld om het nieuwe territorium betreden? Als dat zo is, maak dan niet de fout om je kat te gaan volgen, zoals: “Ah, daar ben je eindelijk! Je was naar me op zoek, of niet soms?” Dit kan een complete tegenslag betekenen! Je kat zal hoogstwaarschijnlijk weer voor de optie vluchten kiezen en nog langer in zijn schuilplaats blijven dan voorheen, waardoor het voor jullie beiden erger wordt.

Analyseer hier goed de lichaamstaal. Je weet al hoe jouw kat eruitziet als hij angstig is: overeind staande vacht, gebogen rug, oren die naar de zijkant zijn afgeplat en misschien een licht gebogen staart. De pupillen zullen extreem groot zijn.

Probeer de lichaamstaal van je kat op de juiste manier te interpreteren

Je kat gebruikt zijn lichaam om je te vertellen wat je moet weten.

Let op de tekens die het geeft: In welke positie staan de oren, de staart en de snorharen? Welke gezichtsuitdrukking heeft het? Vaak zullen kenmerkende geluiden deze tekens begeleiden…

Wil spelen
Nerveus
Blij
Geïrriteerd

Gebruik taal en uitdrukking voor geruststelling

Wanneer je tegen je kat praat, blijf dan rustig en gebruik een lagere toonhoogte. Social mimicry, oftewel het “sociaal imiteren”, werkt wanneer mensen de lichaamstaal van hun gesprekspartner nadoen, zodat zij hen als sympathiek zien. Bij katten is dit zelden van toepassing – het is natuurlijk moeilijk om je kat na te doen, omdat je gewoon de functies mist om dit te doen! (Ook al zijn de meest merkwaardige benaderingen uitgeprobeerd…)

Je bent dan wel een mens, maar je kunt je kat door middel van een unieke, “menselijke communicatie” laten zien dat je het goed bedoelt en zo je dier op zijn gemak stellen. Dus – als je kat bang is – wat kun je dan doen om hem te kalmeren door je eigen lichaamstaal en gezichtsuitdrukking te gebruiken?

Staar niet naar je kat

“Oog om oog” – in kattentaal. Als je het gedrag van een kat bij andere katten hebt gezien, dan zul je merken dat staren betekent dat er snel een aanval zal volgen, of dat de situatie in ieder geval dramatisch verslechtert.

Direct oogcontact bij katten onderling is een teken van dominantie. “Tegen wie denk je wel niet dat je het hebt? – Wil je me uitdagen?” Het doel van dit gedrag is echter om een daadwerkelijk gevecht te voorkomen door de vijand te bedreigen – in het beste geval kan de tegenstander de blik niet uitstaan ​​en zal hij zich terugtrekken. Dus als je je kat met staren fixeert, kan hij – in het ergste geval – denken dat er een aanval op handen is! Of dat je hem wilt uitdagen. Dit kan worden opgevat als een bedreiging, wat leidt tot terugtrekking. Geef in plaats daarvan vaak een knipoog – wat, in kattentaal, gelijk staat aan een vriendelijke glimlach.

Gewenning – fase 3

“We hebben contact” – maar niet, zoals Paul Hellyer onlangs beweerde, met Aliens. Maar toch kan dit voor een kattenliefhebber gelijk zijn aan Kerstmis en Pasen gecombineerd: De kat is eindelijk tevoorschijn gekomen uit zijn holletje! Nu is het bijna klaar: je hebt je kat op zijn gemak gesteld. De verlegen kat begint je te vertrouwen. Nu kun je werken aan verbinding. Maar ook hier geldt weer het algemene motto: Haast je niet! Zet je kat niet onder druk! Laat je kat altijd de eerste stap zetten! Je kat moet jou eerst benaderen en niet andersom. Er volgt een uitnodiging om dichterbij te komen wanneer je kat hier klaar voor is…

Toenadering en nabijheid opzoeken is aan de kat

Blijf rustig en wacht tot je kat naar jou toe komt. Laat hem een beetje aan je snuffelen – je mag je hand ook voorzichtig naar hem toe bewegen – maar altijd voorzichtig en in slow motion. Als je kat zich terugtrekt, laat hem dan even met rust. Misschien beweegt de kat voorzichtig langs je been of wrijft hij er met zijn wang over – dat is reden voor een feestje! Dit betekent dat je zojuist bent “gemerkt”.

Met zijn geur is het territorium gemarkeerd – “dit is mijn persoon!”. De geur duidt niet alleen op eigendom, maar ook op sympathie. Door dit te doen, toont je kat genegenheid. Antwoord echter niet met een spontane streling maar laat hem eerst aan je hand snuffelen, zodat je kat dit kan erkennen en je aanraking kan accepteren.

Begin voorzichtig

Je kaat aanraken zonder aankondiging is een no-go! Dit wordt zelfs niet leuk gevonden door katten die mensen wel vertrouwen en het wordt op geen enkele manier geaccepteerd door de katten die nog steeds verlegen zijn! Er is echter een middel om het hart (sneller) te openen: SNOEPJES. Veel liefkozend gegrom zal snel zachter worden als de strelende hand ook iets lekkers vasthoudt.

Als je kat in de buurt komt en zich zelfs laat aanraken, zorg dan dat je een beloning bij de hand hebt. Dit zal een blijvende indruk achterlaten die positief wordt versterkt door de traktatie. Wie weet? – Misschien zal je kattenvriendje sneller om de volgende knuffel vragen dan je denkt! Maar blijf altijd zachtaardig – overdrijf het nooit! Als je je realiseert dat je kat genoeg heeft gehad, zet hem dan niet onder druk voor meer knuffels.

Versterk de band door te spelen

Maak de tijd om dagelijks met je kat te spelen. Dit versterkt jullie band. Kies vooral de spelletjes die je kat het leukst vindt. Samen spelen verbetert niet alleen jullie band, het betekent ook dat je kat zijn natuurlijke instinct kan uitleven en voldoende beweging krijgt. Spelen is daarom een must voor huiskatten! Hier wordt zowel voor prikkels als voor entertainment gezorgd en dit is minstens even belangrijk als voedsel en water; katten zonder kans op interactie verdorren in een mum van tijd.

Het beste beleid is een regelmatig speeluurtje als onderdeel van je dagelijkse routine, bij voorkeur op een tijdstip van de dag waarop je kat zich het meest energiek en gemotiveerd voelt.

Als niets werkt

Soms is het heel moeilijk om de angst van een kat te verdrijven, vooral als er in het verleden traumatische ervaringen zijn geweest. Het algemene gedrag is in die gevallen vaak moeilijk te lezen, vooral als het dier – schijnbaar uit het niets – zich zo bedreigd voelt dat een beetje angst verandert in grote angst. Het ene moment is het in knuffelmodus en het volgende bijt en krabt het je? Onthoud dat er altijd een goede reden is voor je kat om zich zo te gedragen, ook al is dit voor jou misschien niet duidelijk. Neem het niet persoonlijk en straf je kat er niet voor, want dit gedrag is het gevolg van zijn eerdere ervaringen en angsten. Heb je alles geprobeerd, en hebben zelfs heel veel liefde en geduld niet geholpen? – dan wil je misschien homeopathie of feromonen proberen.

Bach bloemen voor geruststelling

Of homeopathie helpt of niet, is een kwestie van geloof – de kattenbezitter die zweert bij de conventionele geneeskunde zal zijn wenkbrauwen optrekken en iets anders kiezen. Aan de andere kant, mensen die geloven dat homeopathie een benadering is die mensen helpt, zijn misschien geneigd om het ook met dieren te proberen – en het als een alternatief te beschouwen.

De grote psychologische vraag “heeft een dier een ziel?” kan op dit moment onbeantwoord blijven. Wie echter, zoals oprichter Dr. Bach, vindt dat lichaam, ziel en geest een harmonieuze eenheid moeten vormen, kan de Bach Bloesem Therapie proberen. Een enkel extract of een speciaal gemengde oplossing kan je kat misschien helpen.

TIP:

Angstige katten: Esp, Mimulus

Agressieve katten: beuken, kersenpruim, hulst, impatiens

Kijk hier eens, we hebben al Bach Bloesem Therapie geïntroduceerd.

De introductie van kattenferomonen

Citaten moeten worden vermeden – dat is waar. Maar deze past prachtig in de context en jij als bloglezer moet me vergeven:

“There are more things between the sky and earth than school wisdom will let you imagine”
Oftewel:
“Er zijn meer dingen tussen hemel en aarde dan dat schoolwijsheid je laat voorstellen”

– Ja! zegt de kat. Terwijl het citaat van William Shakespeare is, is dit voor katten al oud nieuws: katten communiceren vanaf het begin op verschillende niveaus, die voor ons niet zichtbaar of verklaarbaar zijn in termen van biochemie. Feromonen zijn chemische stoffen die door katten worden geproduceerd. Ze helpen bij de communicatie en beïnvloeden het gedrag. Katten produceren deze neurotransmitters in verschillende klieren. Elke geur heeft zijn eigen specifieke betekenis en zal op strategische plekken worden achtergelaten door je kat, overgedragen via het gezicht (kin en wangen), poten of urine.

Feromonen worden onderverdeeld in verschillende fracties: Gezichtsferomonen worden ofwel “F3-fractie” of “feel good feromonen” genoemd, ofwel de “F4-fractie” of “sociale feromonen”. Deze gezichtsferomonen kunnen ook synthetisch worden geproduceerd. Je kunt ze op losse voorwerpen sproeien of door middel van een plug-in verstuiver in kamers gebruiken.

Onthouden: 
Gebruik de verstuiver bij voorkeur in de kamer waar je kat het liefst verblijft, in ieder geval voor een periode van vier weken.

Bezoek de dierenarts of kattenpsycholoog

De “lastige gevallen” – die arme beestjes die veel hebben meegemaakt – accepteren misschien niet gemakkelijk hulp. Als angst het hele leven van een kat regeert, kun je een specialist raadplegen. Dit kan een dierenarts zijn of een kattenpsycholoog. Een dierenarts kan mogelijke lichamelijke oorzaken nagaan en het gedrag van de kat bekijken. Een leek is niet in staat om dergelijke diagnoses te stellen, zelfs niet als ze een briljant kattenmens zijn.

Het inzicht van iemand van buitenaf en het bijbehorende advies kunnen soms wonderen doen: veel symptomen kunnen zelfs snel en eenvoudig worden verholpen. Als de redenen diep in de geest geworteld zijn, kan een dierenpsycholoog worden geraadpleegd die gedragstherapie kan voorstellen en ondersteunen.

De waarheid is dat er geen universele remedie is die voor alle katten hetzelfde werkt; de individuele dieren verschillen te veel van elkaar. Elke kat wordt gekenmerkt door zijn eigen geschiedenis – door zijn moeder, zijn genen en de omgeving. De inspanning om van een angstige kat een vertrouwende kat te maken lijkt groot, en de problemen soms onoverkomelijk. – Maar het is het waard!

Denk aan het moment wanneer je kat tevoorschijn komt en voor de eerste keer op je wacht, met zijn staart rechtop: Je probeert het voorzichtig en aait zijn kop – nog steeds niet zeker of hij weer in paniek zal wegrennen – Maar deze keer blijft de kat zitten! En nestelt hij zich met zijn hele lichaam tegen je hand.

Het is je gelukt!

Je hebt nu een zelfverzekerde, aanhankelijke kat die je vertrouwt. Een vriend!