Je kat heeft een stinkende adem en je wil weten wat je eraan kunt doen?
Ruikt het vies of stinkt het echt als je kat zijn bek opendoet? Wat is de reden hiervan en wat kun je doen aan deze slechte adem? Wil je het probleem tot op de bodem uitzoeken en het laten verdwijnen? Dan zit je al op de juiste geur door naar deze pagina te komen! Hier behandelen we de oorzaken en oplossingen voor een slechte adem bij katten – vrijwel geurloos. Dat garanderen we je!

Oorzaken van een stinkende adem bij katten

Een stinkende adem bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Omdat katten niet dagelijks hun tanden poetsen (want ja, het is moeilijk voor hen om een tandenborstel vast te houden), verspreiden ze soms geuren die voor ons mensen niet heel lekker zijn. Maar de intensiteit en de kenmerken van de geur kunnen worden gebruikt om de oorzaak ervan te bepalen. Het motto is dus: gebruik je neus!

Een licht stinkende adem bij katten is normaal

Je hoeft je geen zorgen te maken als de mond van je kat een beetje stinkt – dat is best normaal. Vlees van warmbloedige en koudbloedige dieren bevat veel eiwitten: een perfecte basis voor bacteriën! Als eiwitrijk vis of vlees in contact komt met het mondslijmvlies van de kat, tussen de tanden komt te zitten en zich in de mond verspreidt, zal er snel een slechte adem ontstaan.

Een stinkende adem door kattenvoer

Het type kattenvoer speelt een belangrijke rol. Heeft je kat net een visschotel of een feestmaal van kip gegeten? De geur van vlees blijft niet zo lang hangen als die van vis. Het merk voedsel speelt een rol, evenals hoe het wordt verwerkt. Kattenvoer van hoge kwaliteit of vers bereid voer ruikt daarna beter dan voer van mindere kwaliteit waarvan de houdbaarheidsdatum nadert.

Slechte adem door gebitsproblemen

Een gezonde kat zorgt geheel zelfstandig voor zijn lichaam. Maar de huid, klauwen en tanden moeten af en toe worden onderzocht en zo nodig worden verzorgd.  Gebitsproblemen, ziektes in de mond, keel of tandvlees zijn niet alleen onaangenaam en pijnlijk voor je kat, ze kunnen ook de oorzaak zijn van een sterke slechte adem.

Tandsteen bij katten

Tandsteen (oftewel tandplaque) is een laagje op de tanden. Etensresten blijven achter op de tanden en verharden door de mineralen in het speeksel van een kat. Hoe langer de verkalking duurt, hoe steviger en compacter het tandsteen wordt. Vooral de randen van het tandvlees worden aangetast. Als gevolg van een infectie kan het tandvlees makkelijk ontsteken en onaangenaam ruiken.

Tandvleesontsteking bij katten

Tandsteen is slechts één mogelijke oorzaak van een tandvleesontsteking (gingivitis) bij katten. De redenen waarom het tandvlees ontstoken raakt, kunnen complex zijn. Tandvlees kan vaak gezwollen en erg rood worden. Wanneer de ziekte vergevorderd is, kunnen tanden en wortels worden aangetast. In het ergste geval kan zelfs het kaakbot van de kat worden beschadigd.

Slechte adem bij kittens doordat ze tandjes krijgen

Wanneer melktanden plaatsmaken voor volwassen tanden, hebben kittens soms een slechte adem. De melktanden komen los en vallen uit, en volwassen tanden nemen hun plaats in. Deze verandering kan enigszins pijnlijk zijn voor kittens, omdat het tandvlees geïrriteerd raakt. Wanneer de nieuwe tanden echter komen, verdwijnt de slechte adem meestal meteen.

Slechte adem als symptoom van ziekte

Als je kat uit zijn bek stinkt, is dit vaak ongevaarlijk, maar het kan ook een symptoom van een ziekte zijn. Voor sommige kattenziekten is een slechte adem een teken dat je niet te licht moet nemen. Als jouw kat een slechte adem heeft, kunnen de volgende organen worden aangetast:

Verschillende mondgeuren van katten onderscheiden

Mondgeuren kunnen heel verschillend zijn. Als je kat niet ruikt naar een net gespoelde mond, kan dit verschillende redenen hebben. Deze kunnen eenvoudig of ongevaarlijk zijn, maar het kunnen ook de eerste tekenen zijn van een ernstige ziekte. Wat is de geur in de mond van je kat? Wat voor geur is het? Elke geur geeft je aanwijzingen en zet je op het goede spoor naar wat erachter zou kunnen zitten.

Zoete mondgeur bij katten

Als je merkt dat de adem van je kat zoet ruikt, kan je kat diabetes hebben. Dit is een pathologische stoornis van de suikerstofwisseling die de bloedsuikerspiegel blijvend verhoogt. Dit beschadigt zenuwen, organen en bloedvaten. Je kat zal zich zwak voelen en instinctief proberen het gebrek aan energie te compenseren met meer voer, maar zal de gekregen energie niet goed kunnen gebruiken.

Vieze adem bij kat

Nierziekte kan een reden zijn voor een slechte adem. Plast hij meer en vaker dan normaal? Nieren kunnen veel verdragen, en je realiseert je meestal niet dat ze beschadigd zijn totdat ze maar op 20% van hun capaciteit werken. Als je kat vies ruikt uit de mond, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met de nieren.

Visachtige adem bij katten

Ruikt je kat naar vis als hij gaapt of zijn mond open doet? Dan kan het zijn dat hij problemen heeft met zijn maag, darmen of lever. Spijsverteringsorganen kunnen snel uit balans raken door een verandering in het dieet of door bedorven voedsel. Vaak wordt een visachtige adem ook veroorzaakt door parasieten zoals wormen die zich in de darmen hebben verspreid.

Een slechte adem bij katten tegengaan

Je kunt een zeer slechte adem tegengaan door de oorzaak van het probleem aan te pakken! Om dit te doen, moet je eerst weten wat de oorzaak is: wie of wat? Hoe kan het worden gestopt? Vaak kun je het probleem snel en eenvoudig oplossen. Soms is het voldoende om de mondverzorging van je kat te verbeteren of over te stappen op ander voer.

Maar als de stinkende adem blijft en je niet weet wat je kunt doen, zoek dan professionele hulp bij je dierenarts.

Een bezoekje aan de dierenarts

Je moet ook je dierenarts bezoeken als je vermoedt dat er een ziekte is die een slechte adem veroorzaakt. Een regelmatige controle van het lichaam – en van het gebit van je kat – is belangrijk. Als het gaat om ernstige ziektes in de mond en tanden, kunnen behandelingen bij de dierenarts behoorlijk duur zijn. Gelukkig heb je een kattenverzekering

Acute diagnose en behandeling

De dierenarts zal je kattenvriend goed onderzoeken en zo nodig behandelen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit direct of moet je een aparte afspraak maken voor verwijdering onder narcose. Ook kun je medicijnen meekrijgen voor de nazorg. Wanneer de bron van de ziekte is geëlimineerd, zal ook de slechte adem verdwijnen.

Regelmatige gebitscontrole bij je kat

Regelmatige gebitscontroles zijn een absolute must! Dit zal ook veel andere gezondheidsproblemen voorkomen. Kittens hebben in totaal 26 melktanden. Een volwassen kat heeft 30 blijvende tanden: 3 snijtanden, 1 hoektand, 3 kiezen voor in de bovenkaak en 1 kies achter in de onderkaak. Je moet ze een keer per week goed bekijken en schoonmaken.

Tanden poetsen bij kat

Het is het beste om kittens te laten wennen aan het poetsen van hun tanden. Dan is tandenpoetsen een ritueel dat de kleintjes al kennen. Sommige katten zijn niet zo kalm als je gewapend met een tandenborstel en tandpasta komt. Dan moet je ze verleiden en de hele operatie smakelijker maken. Poetsen is echter geen vervanging voor regelmatige controles bij de dierenarts. Noteer dit daarom in de jaarkalender zodat je het niet vergeet!

TIP: Wen uw kat stap voor stap aan het tandenpoetsen!

  1. Aai in het begin met je (schone!) vinger over de tanden van je kat in de lengterichting.
  2. Vervang de vinger door een zachte tandenborstel als ze gewend is aan de procedure.
  3. Wanneer een tandenborstel meer vertrouwd raakt, voeg dan wat kattentandpasta toe.

Houd de adem van je kat in de gaten

Houd de adem van je kat in de gaten. Als je de adem van je kat in het oog – of liever in de neus – houdt, zul je het sneller merken als zijn mond anders ruikt dan normaal. Hier zijn elke dag kansen voor! Je moet gewoon profiteren van het moment waarop je kleine pluizenbol haar knuffels eist. Dan komt je spinnende vriend zo dichtbij dat je er even aan kunt snuffelen.

Het wegwerken van onschadelijke slechte adem bij katten

Zijn er tips en trucs om van een ongevaarlijke slechte adem bij je kat af te komen? Als je kat eet, blijft er voedsel achter in de bek en tussen de tanden – dat kun je niet voorkomen. Je kunt je kat tenslotte niet laten verhongeren! Een slechte adem, ook al is deze in het begin ongevaarlijk, kan niet volledig worden vermeden. Maar er zijn enkele oplossingen die zorg en controle niet vervangen, maar kunnen helpen om een slechte adem onder controle te houden.

Verander van kattenvoer

Verander van kattenvoer. Door je kat kattenvoer van goede kwaliteit te geven, verminder je een slechte adem. Je voorkomt ook dat je kat andere ziekten ontwikkelt die na verloop van tijd kunnen worden veroorzaakt door een slechte kwaliteit voedsel. Er is ook speciaal kattenvoer dat is ontworpen voor tandverzorging en dat ook kan helpen een slechte adem te verminderen.

Kattenkruid en kattengras tegen een slechte adem

“Er is een kruid voor ieder kwaaltje”, zoals het gezegde luidt. Welke kruiden helpen bij een stinkende adem bij katten? Bied kattengras aan om op te knabbelen. Kattengras is verkrijgbaar in verschillende varianten in dierenwinkels en kan gemakkelijk binnenshuis worden gekweekt. Kattenkruid, dat je als kant-en-klaar product kunt kopen of zelf kunt kweken, kan ook helpen tegen een slechte adem.

Moedig je kat aan om te drinken

Zorg ervoor dat je kat altijd genoeg te drinken heeft:                                                                

  • Waterbakken: plaats meerdere waterbakken op verschillende plaatsen.
  • Zuiver water: geef geen melk of sappen te drinken!
  • Binnenfontein: katten houden van stromend water – een kattenfontein kan ze aanmoedigen om te drinken.