Kattenrassen – deze katten met lang haar weten erg goed hoe ze het moeten ‘laten hangen’.    

Ze zijn prachtig om naar te kijken en je kan het haast niet laten om ze constant te willen aaien. Langharige katten zijn het oerbeeld van het prachtige kattenras. Voor alle kattenliefhebbers die van langharige katten houden, zijn Perzische katten meestal de eerste keuze. Zij hebben verreweg het langste haar.

Semi langharige katten hebben ook een hele mooie vacht, hoewel deze niet zo lang groeit als die van Perzische katten. 

Afgezien van de vacht, heeft elk langharige kattenras specifieke kenmerken. De angorakat is bijvoorbeeld het oerbeeld van alle langharige katten, de Britse langharige kat heeft een vrij rustig karakter, de Heilige Birmaan is heel zacht, de Maine Coon wordt behoorlijk groot en de Noorse Boskat vertoont behoorlijk primitief gedrag. Uitzonderlijk mooie vertegenwoordigers van de stam zijn de Ragdoll, Ragamuffin en de Neva Masquerade. 

Uw langharige kat wordt natuurlijk de mooiste van allemaal. 

Of het nu een Angora, Birmaan of Perzische is: u houdt gewoon ontzettend veel van die lange zijdezachte vacht. Dit artikel gaat u vertellen hoe problemen met de vacht in eerste instantie ontstaan, hoe u zich ertegen kunt beschermen en hoe u ervoor kunt zorgen dat de vacht van uw langharige kat dik en mooi glimmend wordt en ook zo blijft.

De verandering van de vacht van katten

De lente en herfst zorgen voor heel wat extra werk als u een langharige kat heeft. Dit is namelijk het moment dat de katten van vacht veranderen. Langharige katten zijn van nature voorzien van een bijna volledig nieuwe ‘jas’. Wanneer de zon weer hard begint te schijnen, gooien ze hun wintervacht weg. 

Deze wintervacht wordt vervangen door een veel lichtere zomervacht, die de kat beschermt tegen overmatige Uv-straling en overmatige hitte. De wintervacht (met zijn dikke isolerende onderlaag van haar) beschermt de kat tegen het ongemak van nat en koud weer.

De trotse eigenaar van de kat heeft dus hoe dan ook veel te doen. Ze verliezen (helaas) nou eenmaal hun haren! Dagelijks en continu. Een van de redenen hiervan is het intensieve en instinctieve likken van de vacht.  

Daarbij vallen de haren ook nog helemaal uit zichzelf uit, op basis van een dagelijks ritme. Dit wordt de ‘anagene fase’ genoemd: een periode waarin nieuwe haarwortels op natuurlijke wijze ontstaan.

Na die fase volgt de ‘catagene fase’, een overgangsfase. Daarna stopt het haar helemaal met groeien. Dit wordt de ‘telogene’- of rustfase genoemd.

Het haar is nu over de volle lengte gegroeid, maar is nog steeds stevig geworteld. Het begint uit te vallen in de zogenoemde ‘exogene’ fase. Langharige katten hebben wel 12 tot 24 procent van hun lichaamsgewicht te danken aan hun vacht!

Katten die binnen leven zijn erg gevoelig voor verharen. Dit komt doordat de temperatuur in huis over het algemeen hetzelfde blijft, dit betekent dat de kat zich niet hoeft aan te passen aan warmte of kou. 

Ook de dagen zijn, gezien de binnenverlichting, allemaal ongeveer even lang voor de huiskat. Sommige katten reageren op deze kunstmatige omgeving door constant haar te verliezen. Langharige katten zijn hier helaas bijzonder gevoelig voor. In het voorjaar wordt dit fenomeen nog erger benadrukt.   

Langharige huistijgers zijn natuurlijk magisch en prachtig, maar er is geen twijfel over mogelijk dat de verzorging van deze prachtige beestjes veel meer werk kost dan die van kortharige katten. Als het mogelijk is moet u ze, vanaf het begin al, elke dag borstelen. Dit is nou eenmaal iets dat u uw langharige kat verschuldigd bent!

11 Cat’s Best tips voor de verzorging van de vacht van langharige katten

Tip 1:  zoek de oorzaken van de vachtproblemen

Of uw kat nou een Angora, Birmaan of Perzische is: u houdt van die lange en zijdezachte vacht, ook al is deze zo lastig om voor te zorgen. Dus wat is het probleem? U krijgt bolletjes haar door het hele huis? De vacht van uw kat is niet langer glanzend of heeft zelfs kale plekken? Dan moet u dat tot op de bodem uitzoeken. De mogelijke oorzaken van vachtproblemen staan hieronder beschreven: 

Voedsel of verandering van voeding 

Katten moeten op een evenwichtige manier en in overeenstemming met hun natuur gevoerd worden. Een eenzijdig dieet (bijvoorbeeld uitsluitend bestaand uit droog voer) kan een negatief effect hebben op het uiterlijk van de vacht.    

Vitaminetekort

Soms kan het handig zijn om tekorten in de voeding te compenseren door uw kat vitaminen te geven. Uw dierenarts kan u in dat geval ongetwijfeld adviseren. Hij/zij kan u vertellen of tarwekiemen, zalm- of olijfolie of misschien een speciale pasta een positief effect op de vacht kan hebben. 

Parasietenbesmetting 

Wanneer ze besmet zijn met mijten en vlooien, zijn katten van nature geneigd zichzelf veel te krabben. In het ergste geval kan dit er zelfs toe leiden dat ze hele kluiten met bont uit hun vacht trekken. De besmetting moet dan door de dierenarts vastgesteld worden, waarna u het juiste geneesmiddel kunt aanschaffen. Regelmatige behandelingen tegen wormen zijn sowieso essentieel, omdat vlooien ook wormen over kunnen brengen. 

Stress-gerelateerde haaruitval

Nieuwe mensen in huis, een concurrerende situatie met andere katten, verhuizen: er zijn veel verschillende redenen waarom een kat zich zo gestrest kan voelen dat hij steeds meer haar begint te verliezen. In sommige gevallen blijkt de behandeling met Bachbloesem effectief te zijn. Dit wordt gebruikt om het emotionele evenwicht van de kat te herstellen. 

Uitzonderlijk fysieke spanningen

Na een operatie, koorts of een zwangerschap kan de uitzonderlijke lichamelijke belasting van de langharige kat leiden tot het verlies van de vacht. 

Hormoon onregelmatigheden, stofwisselingsstoornissen en auto-immuunziektes 

Als alle mogelijke oorzaken van vachtproblemen bij langharige katten die hierboven genoemd zijn niet het geval zijn, is de enige manier om uit te zoeken wat er mis is, een grondige bloedtest.

Deze katachtige parasieten kunnen gevaarlijk zijn: 

Naast vlooien, teken en mijten (die langharige katten hoogstwaarschijnlijk oppikken als ze in de tuin zijn of met andere buitenkatten in contact komen) zijn vogelluizen een bijzonder groot probleem voor langharige katten.

Het gaat hier niet om zes benige vleugelloze insecten die zich voorplanten in de vacht van de kat. Vogelluizen zijn familie van gewone luizen, en ook net zo klein (1 tot 1,5 millimeter lang en een halve millimeter breed). Bij katten voeden vogelluizen zich, in tegenstelling tot bij mensen, zich niet met bloed. Wel met schurft, klierafscheidingen en haar. Deze onaangename plagen vermenigvuldigen zich snel, omdat het vrouwtje om de twee of drie dagen verse eitjes in de vacht kan leggen. 

Een infectie met deze parasieten, die meestal voorkomt door contact met een zwerfkat, is vooral gevaarlijk in de winter. Dan is het immuunsysteem van de kat namelijk zwakker dan in de zomer.

Vogelluizen voelen zich vooral aangetrokken tot een lange, dikke matte vacht. In zo’n omgeving voelen ze zich lekker thuis en kunnen ze echt een plaag worden!

Tip: als uw kat na een bepaalde tijd een versleten vacht heeft, een te grote hoeveelheid haar verliest of zichzelf kapot likt, moet u absoluut uitzoeken wat er aan de hand is. Een bezoek aan de dierenarts is dan hard nodig!  

Tip 2: het juiste kattenvoedsel

We zijn wat we eten. Dat geldt natuurlijk ook voor katten. En met goed eten krijgt uw kat een mooie dikke vacht. Katten zijn vleeseters, dus bij het kiezen van kattenvoer is het belangrijk dat een groot gedeelte ervan licht verteerbaar vlees bevat.  

Dit moet minstens een verhouden van 2/3 zijn. Het spijsverteringssysteem van onze huiskatten is in eerste instantie op vlees, en het eiwit dat erin zit, gericht.  

Vlees bevat ook taurine, een belangrijk aminozuur dat katten zelf niet kunnen produceren. Wanneer katten een natuurlijk en van hoge kwaliteit dieet hebben, zal het beter met hun vacht gaan. Als de ingrediënten op de verpakking vermeld staan heeft u meer kans om de kwaliteit van het voedsel te beoordelen.

Tip: vraag bij een dierenarts welke factoren u in gedachten moet houden bij het voeren van uw kat, en welke toevoegingen geschikt en nuttig zijn voor de vacht. 

Tip 3: vind het juiste moment om voor de vacht te zorgen

Wanneer uw kat een ontspannen en knuffelig humeur heeft en u de tijd heeft om het werk goed te doen, is dat het perfecte moment om uw kat een grondige vachtbehandeling te geven

Het zou geweldig zijn als u het een onderdeel van uw dag routine zou kunnen maken. Uw langharige kat zal u op alle mogelijke manieren dankbaar zijn. Niet alleen met zijn liefdevolle waardering, maar ook met zijn prachtig verzorgde vacht. 

Het is handig een kamer te vinden waar geen verrassend harde geluiden het dier kunnen afleiden. Leg in zo’n kamer de kat voor u, bijvoorbeeld op een tafel (maar zorg er dan wel voor dat hij op een doek ligt). 

Aai hem vervolgens een tijdje, voordat je begint met het borstelen van het kopje en verdergaat naar de staart. Borstel altijd met de richting van het haar mee.    

Tip: het vinden van de juiste plaats voor de behandeling is erg belangrijk. U kunt hiervoor een gezellig hoekje maken en de kat daar eerst even laten rondsnuffelen. Dan kan hij wennen aan de verzorgingsspulletjes die u voor de verzorging van het haar gebruikt.

Tip 4: op deze manier kunt u uw langharige kat van de vachtbehandeling laten genieten

De staart van uw langharige kat moet altijd geborsteld worden, nooit gekamd. Een groot risico van kammen is namelijk dat u zijn prachtige staartharen eruit trekt.  

Katten houden er over het algemeen niet van om op hun rug gedraaid te worden. Dus zet uw kat op een tafel, of doe zijn buikje van onderaf. U kunt ook nog uw kat op uw arm plaatsen en de voorpoten met de ene hand vasthouden, terwijl u met de andere hand uw kat borstelt. 

Hoe meer uw langharige kat u vertrouwt, hoe meer hij het toe zal laten dat u voor zijn vacht zorgt. Beloon hem na de behandeling met iets lekkers en hij zal al snel snappen dat stilzitten een beloning betekent.

Het is allemaal de moeite waard, want het dagelijkse borstelritueel zorgt ook voor een hechtere band tussen u en uw huisdiertje! 

Tip: ook katten zijn gewoontedieren, en zullen dus samen met u genieten van het dagelijkse verzorgingsritueel. Probeer dus elke dag, op hetzelfde tijdstip, tijd te reserveren voor het verzorgen van uw langharige kat. Zelfs om de dag verzorgen is beter dan het op onregelmatige dagen of in zeldzame gevallen te doen. 

Tip 5: regelmatige vachtverzorging is een must!

Want hoe minder vaak je de vacht van uw langharige kat borstelt, hoe moeilijker het zal worden (en dus ook langer zal duren). Als u het regelmatig doet kunt u zelfs de dicht gematteerde vacht en klitten dichtbij de huid eruit krijgen. 

Deze kunnen de gevoelige huid van uw kat permanent beschadigen. Kriebelend eczeem kan zich ontwikkelen en ruwe plekjes kunnen ontstoken raken. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van het diertje hebben.

Tip: kies voordat u begint aan het vachtverzorgingsritueel een moment waarop uw kat volledig ontspannen is. Hetzelfde geldt voor u! Doe het op de stilst mogelijke plek in huis en ook altijd op dezelfde plek. 

Tip 6: laat uw kat wennen aan de borstel: hoe eerder, hoe beter

Het belangrijkste is om rekening te houden met de eigen persoonlijkheid van uw kat. Dwing de kat nooit om iets te doen wat hij niet wil doen. Ligt er wel aan of hij jong of oud is natuurlijk. 

Leven met katten is een echte les in geduld! U moet ongeveer een kwartier rekenen voor het dagelijks verzorgen van de vacht. Om de dag is ook een optie, als u geen tijd heeft om het elke dag te doen.    

Maar minder kan uiteindelijk meer betekenen, want de langharige vacht van de kat wordt nou eenmaal gemakkelijk dof. 

Tip: als u een jong katje hebt, is dit een prachtige gelegenheid om hem te laten wennen aan een dagelijks verwenmomentje. U kunt hem dan op een speelse manier introduceren aan de dagelijkse verzorging.

Tip 7: het beste vachtverzorgingsaccessoire voor uw kat 

Een speciale borstel voor een succesvolle behandeling van de vacht van uw lieveling wordt sterk aangeraden. Zelfs als zulke producten zo nu en dan nog best wel duur kunnen zijn. Vooral plukborstels zijn heel geschikt. Die maken het een stuk makkelijker om de dode onderlaag van de vacht en losse haartjes te verwijderen.

Borstels voor mensenhaar zijn gemaakt van natuurlijke haren (bijvoorbeeld die van wilde zwijnen), zulke borstels zijn ook ideaal voor kattenhaar. Zo zal uw kat een mooie glanzende vacht krijgen.  

Tip: zorg dat u alle spulletjes (borstel, kam, vochtige doekjes, poeder, etc.) bij de hand heeft voordat u begint. Het zou het makkelijkste zijn om een verzorgingsmandje voor de kat te hebben, waar u alle spullen in op kunt bergen. 

Het is aan te raden om een metalen kam met brede, afgeronde tanden te gebruiken. Een plastic borstel met nopjes kan ook heel goed worden gebruikt voor het masseren van een langharige kat. Kijk maar eens wat rond op internet of in winkels, voor elke lengte is er een gepast verzorgingsaccessoire.

Bijvoorbeeld: 

  • Een ontvlechtende kam 
  • Furminator
  • Handschoenen 

Tip 8: verzorgingsproducten voor de kattenvacht

Achter de oren, onder de oksels, aan de binnenkant van het been en rond het buikje: dit zijn allemaal plaatsen waar de kat van nature gevoelig is, net als wij. U wordt geadviseerd om deze plekjes eerst te behandelen met een beetje poeder of verzorgingsschuim. 

Er zijn ook speciale ontvlechtende sprays te vinden voor uitzonderlijk hardnekkige doffe plekjes. Spuit een beetje op, dep het voorzichtig en kam het vervolgens uit: dat is de juiste methode.  

Er zijn ook olies voor het verzorgen van de vacht van langharige katten.  

Tip: bij alle producten zijn kwaliteit en natuurlijkheid de belangrijkste kenmerken om te overwegen. Katten kunnen namelijk allergische reacties hebben op kunstmatige producten. Ze hebben ook een extreem gevoelig reukvermogen. Geuren die wij misschien lekker vinden, kunnen walgelijk zijn voor een kat.

Tip 9: stop uw kat in bad (alleen wanneer het écht nodig is)

Onze getemde vrienden zijn van nature niet dol op water, ook al zijn er af en toe uitzonderingen. U kent uw eigen kat het beste en zal op basis van die kennis kunnen bedenken hoeveel/weinig uw kat er plezier aan zal beleven om een bad te krijgen.

In principe zou een volledige wasbeurt (gebruik hierbij een speciale kattenshampoo) het allerlaatste redmiddel moeten zijn als u in extreme nood verkeert. Bijvoorbeeld als uw langharige kat diarree heeft, in contact is gekomen met een giftige stof of om welke reden dan ook heel vies is geworden.

Dit zeggen we, omdat badderen stressvol kan zijn voor katten. En te vaak wassen kan leiden tot huidproblemen. Als alternatief kunt u de aangekoekte of doffe plekjes zorgvuldig met lauw water schoonmaken. U kunt ook voorzichtig schoonmaakdoekjes gebruiken om de binnenkant van de oortjes schoon te maken.      

Korstjes in de ooghoeken komen vooral voor bij oudere katten en Perzen. Deze kunnen goed worden verwijderd met een vochtig keukenhanddoekje.

Tip: zowel kortharige- als langharige katten houden niet van badderen (hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn). Dit betekent dat u een badje alleen moet overwegen als uw langharige kat op de een of andere manier heel vies is geworden. Overweeg eerst altijd of een stompe schaar geen beter alternatief is. 

Tip 10:  het knippen van de vacht van langharige katten

Als het écht moet, kan het zo zijn dat u een knoop weg moet knippen. Dat kan met een speciaal mesje of beter nog: met een schaar (de schaar moet botte randen hebben).

Wees in dat geval heel voorzichtig, want het komt niet vaak voor dat een kat echt helemaal stil blijft staan. Steek, voordat u begint te knippen, een kam tussen de huid en de knoop. Dan gaat er waarschijnlijk niks mis. 

Tip: naast het borstelen, moet u de lange haren rond het achterwerk van uw kat continu trimmen. Dit is namelijk een gebied waar ontlasting zich op een bepaalde manier aan het haar kan gaan hechten. Dat kan nogal onaangename gevolgen voor uw kat hebben. 

Tip 11: als er écht geen alternatief is, kunt u nog altijd de gehele vacht van uw kat afknippen 

Als de vacht helemaal dof en beschadigd is, is een bezoek aan de dierenarts en een licht verdovingsmiddel de enige manier om het te redden. De vacht zonder verdoving wegknippen is geen optie. Katten kunnen namelijk (in tegenstelling tot honden) nooit lang genoeg stil blijven staan. Het risico van verwonden is dus veel te groot. 

Het hele proces is erg onaangenaam. Zowel voor de kat als voor het baasje, omdat verdovingsmiddelen in eerste instantie belastend kunnen zijn voor het systeem. Vervolgens duurt het een tijdje voordat de vacht van uw langharige kat weer volledig mooi terug kan groeien.

Het wegknippen van de vacht zal de vernieuwde haargroei stimuleren. Op zo’n moment is regelmatig borstelen dan ook belangrijker dan ooit. 

Tip: na zo’n ingreep is het echt noodzakelijk om een consistent verzorgingsregime aan te houden, als u dit niet al deed. Het allerbelangrijkste is om te voorkomen dat er opnieuw glansloze plekken ontstaan. 

Wat u moet ontwijken wanneer u de vacht verzorgt

Kammen gemaakt van kunststof worden afgeraden, omdat ze tijdens het kammen elektrische lading kunnen ophopen. U en uw kat kunnen dan af en toe een schok krijgen, letterlijk en figuurlijk. 

Tijdsdruk! Omdat uw kat het meteen doorheeft als u niet echt de tijd hebt om het werk goed te doen. 

Drukte en lawaai in de kamer. Het zal uw kat ergeren als u de televisie aan heeft of naar harde muziek luistert tijdens het borstelen. Luidruchtige stemmen en schreeuwende kinderen moeten ook worden vermeden. Dat zijn niet de juiste omstandigheden voor een succesvolle verzorging. 

Tip: maak het borstelen een aantrekkelijk ritueel, wat niet alleen fijn is voor uw kat, maar ook voor u een mooi ontspanningsmoment kan zijn! 

Vachtbehandeling van langharige katten in een notendop

Uw prachtige langharige kat: Onze ultieme tips voor een gemakkelijke verzorging van de vacht. Een korte samenvatting: 

  1. Gebruik, om te beginnen, een metalen kam met botte punten. Deze maken het mogelijk om kleine klitten voorzichtig te verwijderen. Wees vooral voorzichtig rond de oren en het nekje. 
  2. Bijzonder hardnekkige klitten kunnen worden weggeknipt. Maar als u dit doet, gebruik dan een schaar met stompe randen of een speciaal mes. 
  3. Vervolgens gebruikt u een plukborstel om de onderlaag helemaal glad te krijgen en de klitten in de korte en lange haren erboven te ontwarren.
  4. Babypoeder kan heel nuttig zijn (alleen puur natuurlijke producten gebruiken) voor de effectieve behandeling van vette en met roos bedekte plekjes bij langharige katten. 
  5. Eerst zaken, dan plezier. Nu kunt u de vacht, met zachte streelbewegingen, (altijd met de richting van de haren mee) borstelen met een natuurlijke haarborstel. Het is een heerlijke massagesessie voor uw langharige kat en de beste manier om de perfecte verzorging af te ronden.
  6. Beloon uw kat aan het einde van de borstelsessie! Bijvoorbeeld door hem te knuffelen of te aaien, een spelletje te spelen of hem wat lekkers te geven. 

Geniet altijd van de tijd die u besteedt aan uw langharige kat en de verzorging van zijn prachtige vacht! Uw kat zal u niet alleen belonen met haar toewijding, maar ook met haar gezonde en mooie glanzende vacht.