Er bestaan veel mythes over driekleurige katten, die in Noord-Amerika vaak “calico” worden genoemd en in het Verenigd Koninkrijk “tortie-and-white”. Wat voor katachtigen zijn het? En maken ze hun reputatie als harige geluksbrenger waar?

Wat zijn driekleurige katten precies? Hoe zien ze eruit? Is het een bepaald kattenras? Ze lijken over de hele wereld een lang gevestigde reputatie te hebben om ons mensen geluk te brengen, dus hebben ze een soort ingebouwde geluksbrenger of is het allemaal bijgeloof? We nemen een kijkje bij deze driekleurige katachtigen om te zien of ze echt geluk brengen!

Wat zijn driekleurige katten

Per definitie zijn driekleurige katten katten die minstens drie verschillende kleuren vacht hebben. Ze hebben meestal een witte vacht gemengd met vlekken van zwart en rood of blauw en crème. Er zijn veel tweekleurige katten, maar katten met een vacht met drie kleuren zijn vrij zeldzaam! Elke driekleurige kat heeft zijn eigen individuele vachtpatroon dat hem helemaal uniek maakt! Het feit dat deze driekleurige mix zo zeldzaam is, is precies datgene wat mensen in veel culturen door de geschiedenis heen heeft aangezet om calico en tortie-en-white katten als geluksbrengers te zien.

Hoe zien driekleurige katten eruit?

Zien alle driekleurige katten er hetzelfde uit? Hebben ze hetzelfde vachtpatroon? Calico katten  zijn bijvoorbeeld katten met een vacht die voor 25% tot 75% bestaat uit witte vacht met zwarte en rode vlekken. Wanneer deze kleurvlekken  gecombineerd worden met een gestreept (tabby)   patroon, worden ze “caliby cats” genoemd (een samentrekking van “calico” en “tabby”). En als de gekleurde vlekken crème en blauw zijn – in plaats van rood en zwart – en veel subtieler, dan heb je waarschijnlijk te maken met een “verdunde calico” of “calimanco”. In dit geval lijken de kleuren te vervagen: zwart wordt zilver, oranje wordt goud. Deze kleine tijgers zien eruit alsof ze net door een wolk babypoeder zijn gelopen!

Zijn driekleurige katten een eigen ras?

Driekleurige katten zijn geen op zichzelf staand ras. In Canada en in de VS kregen calico katten hun naam vanwege hun unieke, calico-achtige vachtpatroon. De term “calico” is afkomstig uit de textielwereld en beschrijft een traditionele Indiase katoenen stof die oorspronkelijk uit de stad Calicut in Zuid-India kwam en vanuit de Britse koloniën naar Engeland werd gebracht. Nadat de stof naar Noord-Amerika was geëxporteerd, werd het woord “calico” niet alleen gebruikt om de stof te beschrijven, maar ook het bijzonder kleurrijke ontwerp met kleine patronen. “Calico katten” kregen hun naam omdat het leek alsof hun witte vacht was bespat met kleurvlekken, net als de populaire stof uit het buitenland.

Welke kattenrassen kunnen drie kleuren hebben?

Er zijn verschillende kattenrassen die drie kleuren kunnen hebben. De bijzondere driekleurenmix is echter alleen voorbehouden aan die rassen die meerdere vachtkleuren hebben en deze ook kunnen doorgeven aan hun nakomelingen. Zo kunnen driekleurvariaties voorkomen bij sommige korthaar- en langhaarrassen. De volgende kattenrassen hebben vaak driekleurige nakomelingen:

Zijn driekleurige katten zeldzaam?

Driekleurige katten zijn inderdaad zeldzaam! Om een kitten met driekleurige vacht geboren te laten worden, moeten de ouders de juiste genetische mix hebben. Dit betekent dat de specifieke genen die nodig zijn om de zwarte en rode kleuren te produceren, op de juiste plek geactiveerd moeten worden. Alleen dan zal het kitten een driekleurige vacht hebben. En dat gebeurt niet vaak! Bovendien kan het hele proces niet gepland of geforceerd worden. Alleen Moeder Natuur is verantwoordelijk voor het voortbrengen van deze prachtige wezens. Met andere woorden, katten met drie verschillende kleuren zijn altijd een “product van toeval”.

Zijn driekleurige katten echt geluksbrengers?

Natuurlijk zijn driekleurige katten geluksbrengers! Tenminste, als je een echte kattenliefhebber bent! In feite verrijken alle katten onvermijdelijk het leven van hun baasjes met een grote dosis vreugde en geluk. Aan de andere kant: als je de dingen liever vanuit een nuchter, wetenschappelijk perspectief bekijkt, zul je moeten accepteren dat driekleurige katten net zoveel invloed hebben op ons lot als klavertjes vier en vallende sterren. Kortom, wij mensen kennen vaak speciale krachten toe aan dingen die we als zeldzaam beschouwen. Maar als je er maar hard genoeg in gelooft, kun je het misschien waar maken!

Een driekleurige kat bezitten

Ben je geïnteresseerd in het bezitten van een driekleurige kat? Zo ja, dan moet je eerst uitzoeken wat hun specifieke, natuurlijke behoeften zijn en of je daaraan kunt voldoen. Wat heeft je toekomstige kat nodig om zich helemaal op zijn gemak te voelen bij jou? En aangezien verschillende kattenrassen driekleurig kunnen zijn, kun je het beste van tevoren uitzoeken of er een specifiek ras is dat qua karakter bij je past. Heeft het ras speciale vereisten wat betreft verzorging? Onze tips en adviezen kunnen je helpen om je voor te bereiden op het samenwonen met één of meerdere driekleurige katten in de toekomst!

Een driekleurige kat kopen

Als je een driekleurige kat wilt kopen, moet je waarschijnlijk geduld hebben. Omdat deze “gelukskatten” geen volwaardig ras zijn, zijn er geen fokkers die zich uitsluitend op het fokken ervan toeleggen. Dit betekent dat het wat langer kan duren om een driekleurige kat te vinden. Je kunt overwegen om contact op te nemen met het plaatselijke dierenasiel om te kijken of ze daar driekleurige katten hebben. Of, nog beter, bezoek het asiel en bekijk de dieren van dichtbij en persoonlijk. Misschien vind je daar wel de calico of tortie-and-white die je zoekt en leer je hem beter kennen.

Is het mogelijk om een driekleurige kat te fokken

Het is niet mogelijk om driekleurige katten te fokken. Een kat met driekleurige vacht wordt alleen geboren als de genenpool overeenkomt en alle andere noodzakelijke factoren samenkomen – en er zijn nogal wat van deze factoren die een rol spelen! De genetische informatie van een kat is opgeslagen in 19 chromosomen en wanneer de eicel en het sperma samensmelten tijdens de paring, worden er nieuwe paren chromosomen gevormd. Deze nieuwe chromosomen bevatten alle geërfde eigenschappen en kenmerken die worden doorgegeven aan de volgende generatie katten, zoals lichaamsbouw, gebit en vachtkleur(en).

Wat kosten driekleurige katten?

De prijs van een driekleurige kat hangt af van zijn stamboom en herkomst. In particuliere advertenties variëren de prijzen daarom sterk, van ongeveer € 100 tot € 800. Als de driekleurige kat uit het nest komt van een fokker die raskatten fokt, zal de prijs voor deze katachtige vrienden waarschijnlijk veel hoger liggen. Het hangt allemaal af van de fokker, de afstamming van de kat en de totale kosten. Asielen ontvangen een vergoeding om een deel van hun kosten te dekken. Voor dieren zorgen kost het asiel veel geld.

Karakter van driekleurige katten

Wat is het typische karakter van driekleurige katten? Elke kat heeft een uitgesproken persoonlijkheid met unieke biologische aanleg. Waarom is dit zo? Wanneer heeft de poes gepaard en hoeveel vaders waren erbij betrokken? Als een poes tijdens de draagtijd in de eerste drie weken met meerdere katers paart, is het goed mogelijk dat er nog meer inseminaties zijn! Als gevolg daarvan zien de kittens die een poes voortbrengt er vaak anders uit, inclusief verschillende vacht- en oogkleuren en verschillende ontwikkelingsniveaus. Zodra de kittens geboren zijn, zul je zelfs merken dat ze al heel verschillende karakters hebben: sommigen zullen vanaf het begin heel brutaal en dapper zijn, terwijl anderen voorzichtig zijn en liever afwachten wat de broertjes en zusjes doen.

Zijn driekleurige katten agressief?

Een recent onderzoek, uitgevoerd door UC Davis in Californië, beweert dat calico en schildpad katten het meest agressief zijn in vergelijking met katten met één kleur. We moeten de resultaten van het onderzoek echter met een korreltje zout nemen. De bevindingen zijn wetenschappelijk niet houdbaar, omdat de vachtkleur van een kat geen invloed heeft op zijn karakter. Het is niet alsof we in de middeleeuwen leven, toen mensen nog geloofden dat zwarte katten ongeluk brachten, toch? Gelukkig zijn er ook landen waar het tegenovergestelde waar is; in Schotland bijvoorbeeld geloven de mensen dat een zwarte kat aan je deur een voorbode is van geluk en voorspoed. Met andere woorden, het is altijd het beste om het met eigen ogen te zien!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Hoe oud worden driekleurige katten?

Wat de levensverwachting van driekleurige katten betreft, verschillen ze niet van andere katten. Gemiddeld worden calico en tortie-and-white katten ook ongeveer 15 jaar oud. Het is echter onmogelijk om een algemene uitspraak te doen over hoe lang een kat zal leven, omdat dit van veel verschillende factoren afhangt. Er is bijvoorbeeld een beroemde kat in Texas die ze allemaal overleefde: deze kat leefde met zijn eigenaar Jake meer dan twee keer zo lang als het gemiddelde aantal jaren dat een kat normaal leeft. Hij werd beschouwd als de oudste kat ter wereld, bereikte een bijbelse leeftijd van 38 jaar en 3 dagen en kwam zelfs in het Guinness Book of World Records terecht.

Driekleurige kittens

Is het waar dat driekleurige katten altijd vrouwtjes zijn? Als er een driekleurige kat in een nestje zit, kun je er dan honderd procent zeker van zijn dat het een vrouwtje is? Is dit echt waar of gewoon weer een mythe die nooit wetenschappelijk bewezen is? We hebben hier al een paar mythes ontkracht, maar deze is een feit: driekleurige kittens zijn voor 99% vrouwelijk als ze geboren worden.

Het bijzondere aan driekleurige kittens

Het bijzondere aan driekleurige kittens is dat ze bijna altijd vrouwtjes zijn. Maar hoe komt dat? Hun genetisch materiaal is georganiseerd volgens de individuele chromosomen die ook de kleur van de vacht van het kitten bepalen: Y-chromosomen hebben geen kleur, terwijl X-chromosomen elk één kleur hebben. Vrouwelijke katten hebben twee X-chromosomen, terwijl mannelijke katten meestal één X- en één Y-chromosoom hebben. De enige manier waarop een kitten driekleurig kan zijn, is als beide X-chromosomen elk een andere kleur hebben. Bovendien kan een kitten alleen een witte vacht hebben naast de basiskleuren rood en zwart als het zogenaamde “white spotting” gen aanwezig is en zich ermee mengt!

Wist je dat:

Strikt genomen is wit geen kleur van de vacht.

Als je kat een sneeuwwitte vacht heeft, betekent dit gewoon dat de individuele haren niet zijn ingekleurd:

Deze kleurloze vacht is als een gum:

het wit heeft altijd de overhand, alle andere kleuren zijn verwijderd.

Bestaan er driekleurige katers?

Er bestaan inderdaad driekleurige katers. Maar ze zijn de uitzondering op de regel en ongelooflijk zeldzaam. Als een kater twee X-chromosomen heeft (zoals poezen) in plaats van één X- en één Y-chromosoom, is het mogelijk dat hij ook een driekleurige vacht krijgt. In dat geval zou hij in totaal drie chromosomen hebben: twee X-chromosomen en één Y-chromosoom. Helaas zorgt het zogenaamde “Klinefelter syndroom” ervoor dat driekleurige katers hun genen niet kunnen doorgeven. Met andere woorden, het is voor deze katers onmogelijk om nakomelingen te krijgen.

Ideale namen voor driekleurige katten

Wat is de ideale naam voor een driekleurige kat?  Heb je een calico of tortie-and-white die nog geen perfecte kattennaam heeft? Met hun driekleurige vacht zijn deze katten zeer uniek, dus het zou ongepast zijn om ze een “gewone naam” te geven, toch? Wat dacht je van een ongewone kattennaam*?

Enkele van de beste namen voor je calico of tortie-and-white kat zijn Aliza, Baccarat, Choupette, Dolores, Grace, Calypso Malou, Ophelia, Piroschka en Zita. En als je driekleurige kat een van de weinige katers in zijn soort is, kun je namen overwegen als Aladin, Berlioz, Cicero, Desperado, El Nino, Elmo, Gigolo, Humboldt, Odin of Yoshi!

*Bron:
Cat Adventure (2020): “Fancy cat names update 20.10.2020”, online op. https://abenteuer-katze.de/ausgefallene-katzennamen//,          
uitgegeven 15 nov. 2020

Japanse “gelukskatten” als wereldwijde geluksbrenger

Vroeger gingen Japanse zeelieden niet uit varen zonder een zogenaamde “Maneki Neko” aan boord. In het Engels worden deze katten vaak “calling cats” of “lucky cats” genoemd, en je kunt ze vandaag de dag zelfs zien, vrolijk zwaaiend en wenkend vanuit het raam van een winkel of restaurant. Dit zwaaiende gebaar is bedoeld om de manier te imiteren waarop een kat zichzelf verzorgt door met zijn poot over zijn hoofd te gaan. Volgens de Japanse legende brengen deze wuivende katten geluk. En er is meer: hoe hoger deze brutale kleine talisman op batterijen of zonne-energie zijn poot opheft, hoe meer voorspoed er wordt verwacht in het huis van de persoon aan wie hij toebehoort!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Word je gelukkig van driekleurige katten?

Maken driekleurige katten je gelukkig? Geluk is iets heel persoonlijks voor elk mens, en iedereen heeft een ander idee van wat geluk precies inhoudt. Maar als het je doel is om een hoger niveau van geluk te bereiken, dan zal het hebben van een kat als metgezel je ongetwijfeld een stuk dichter bij je doel brengen! Als je met een kat knuffelt, is dat geweldig voor de kat, maar het is nog beter voor jou! Dit soort vreugde zet je lichaam aan tot het vrijgeven van een gelukshormoon genaamd oxytocine, een boodschapperstof die wordt geproduceerd in een deel van je hersenen genaamd het diencefalon dat aangename gevoelens van geluk in je hersenen en hele lichaam triggert. Het geeft je een veilig gevoel en laat je volledig ontspannen.

Veelgestelde vragen over driekleurige katten

Hoe zien driekleurige katten eruit?

Driekleurkatten zijn katten die een vacht hebben met drie verschillende kleuren, niet slechts één of twee. Over het algemeen hebben ze een witte vacht gemengd met vlekken zwart en rood of blauw en crème.

Wat is een onbetwiste waarheid over driekleurige katten?

Is het waar dat als er een driekleurige kat in een nestje zit, je er bijna honderd procent zeker van kunt zijn dat het een vrouwtje is? Dat klopt! Calico en tortie-and-white kittens zijn voor 99% vrouwelijk.

Zijn driekleurige katten onvruchtbaar?

Als een kater twee X-chromosomen heeft in plaats van één X- en één Y-chromosoom, is het mogelijk dat hij een vacht met drie kleuren krijgt. Helaas zorgt dit Klinefelter-syndroom ervoor dat driekleurige katers onvruchtbaar zijn.

Waarom zijn driekleurige katten bijna altijd vrouwelijk?

Vrouwtjes hebben twee X-chromosomen, terwijl mannetjes meestal één X- en één Y-chromosoom hebben. Een kitten kan alleen driekleurig zijn als elk van de X-chromosomen een andere kleur heeft. 

Kan een kater drie kleuren hebben?

Er bestaan inderdaad driekleurige katers. Maar ze zijn ongelooflijk zeldzaam. Als een kater twee X-chromosomen heeft (zoals een poes) in plaats van één X- en één Y-chromosoom, is het mogelijk dat hij een driekleurige vacht heeft.

Hoe worden driekleurige katten genoemd?

Katten waarvan de vacht 25-75% wit is met zwarte en rode vlekken worden “calico” katten genoemd, vooral in Noord-Amerika. De term “calico” komt van een kleurrijke bedrukte stof die oorspronkelijk uit Calicut, Zuid-India, komt.

Zijn driekleurige katten agressief?

Is het waar dat driekleurige katten agressief zijn? Een onderzoek uitgevoerd door een universiteit in Californië beweert tot deze conclusie te zijn gekomen. Maar het is de vraag of de kleur van de vacht van een kat echt invloed heeft op zijn karakter. Wetenschappelijk gezien is deze conclusie zeer twijfelachtig.

Zijn driekleurige katten zeldzaam?

Driekleurige katten zijn inderdaad zeldzaam! Om een kitten met driekleurige vacht geboren te laten worden, moeten de ouders de juiste genetische mix hebben. Dit betekent dat de genen die nodig zijn om de zwarte en rode kleuren te produceren, op de juiste plaatsen geactiveerd moeten zijn.

Zijn driekleurige katten anders?

Zoals alle katten heeft elke driekleurige kat zijn eigen, onafhankelijke persoonlijkheid en unieke biologische aanleg. Driekleurige kittens verschillen al heel erg van elkaar: vanaf het moment dat ze geboren worden, zijn sommigen heel brutaal, terwijl anderen meer terughoudend zijn.

Hoeveel kost een driekleurkat?

De gemiddelde prijs van een driekleurige kat hangt af van hun stamboom en herkomst. In particuliere advertenties zal de voorgestelde prijs daarom sterk variëren, van ruwweg € 100 tot € 800.

Zijn zwarte katten ook geluksbrengers?

Veel mensen geloven nog steeds dat zwarte katten ongeluk brengen. Gelukkig zijn er landen waar het tegendeel waar is. De Schotten geloven bijvoorbeeld dat een zwarte kat aan je deur betekent dat er voorspoed op komst is.