U kunt zo’n beetje alles kopen op basis van een spontane beslissing. Maar geen gezelschapsdier!

U wilt al een tijdje een kat en denkt er serieus over na om er een te nemen? Wees u er dan van bewust dat als u een poes of kat aanschaft, dit (bijna) voor het leven is en niet alleen voor Kerstmis! Katten kunnen wel 20 jaar oud worden.  

Afgezien daarvan, wilt u natuurlijk uw uiterste best doen om aan de natuurlijke behoeften van uw huiselijke tijger te voldoen. Dus waar komen hun basisbehoeften nou eigenlijk op neer? 

Wat heeft uw toekomstige kat echt nodig om in ieder opzicht tevreden met u te zijn?

Tips voor andere katten gerelateerde onderwerpen staan hieronder vermeld…

De natuur van de kat 

Wilt u een kat met een onafhankelijke geest? Of een knuffelende schootkat?

(zowel mannelijke als vrouwelijke katten kunnen erg knuffelachtig zijn, als ze een intrinsiek karakter hebben. Maar ze kunnen ook vrijgevochten en onafhankelijk zijn…

En er is geen manier om daar van tevoren achter te komen. Waarschijnlijk zijn het de kosten die beslissen over het geslacht van uw toekomstige kat (de castratie van een poes is gemiddeld duurder dan de castratie van een kater).  

 In beide gevallen moet het absoluut worden gedaan, want u wilt geen onbeperkte kattenvoortplanting meemaken.

Tenzij u natuurlijk van plan bent om katten te fokken. Maar gezien de vele zwerfkatten die dringend behoefte hebben aan een liefdevol thuis, moet u hier eerst echt goed over nadenken!

Beslissing om een geredde kat te nemen

Een kat uit het asiel halen 

Er zijn honderden katten, van alle leeftijden, die wanhopig op zoek zijn naar een permanente woning: 

Zwerfkatten die opgepikt zijn, talloze nakomelingen, katten die zijn achtergelaten tijdens een scheiding of nadat hun huishouden uiteen is gevallen… al dit soort katten zijn in uw lokale asiel te vinden. Er zullen misschien zelfs ras katten tussen zitten! U doet echt een goede daad als u een kat uit het asiel ophaalt om zo uw ideale nieuwe metgezeldier te vinden.

Maar wat wel gezegd moet worden, is dat u heel wat empathie en geduld nodig heeft voor een kat uit het asiel. Hij kan namelijk een trauma van zijn vorige leven hebben en het kan een tijdje duren voordat hij weer kan leren om mensen te vertrouwen

Tip 1: als u overweegt om een kat uit het asiel te halen, is het nuttig om hem eerst een paar keer te bezoeken en hem ook op verschillende tijdstippen van de dag te observeren. Op deze manier kunt u meer te weten komen over het karakter en de voorkeuren van de kat, wat u kan helpen u beter aan de kat aan te passen. 

Wilt u een volwassen kat of een jonge kat?

Een volwassen kat zal vanaf het begin minder werk zijn, omdat hij al tot op zekere hoogte aan dingen gewend is, hij kan dingen doen en weet hoe hij dat moet doen. Kleine katjes daarentegen, worden al in een vroeg stadium zelfstandig en leren veel van hun moeder. Maar net als menselijke baby’s moeten ze alles nog leren, inclusief het gebruik van de kattenbak.

Bovendien zijn kleine katjes van nature gevoeliger en vatbaarder voor ziektes. En als ze een bepaalde leeftijd bereiken, moeten ze gesteriliseerd of gecastreerd worden. Als de kat volwassen is, heeft de vorige eigenaar dit al geregeld. 

Tip 2: hoe jonger de kat, hoe hoger het ‘startkapitaal’. U zult ook veel tijd nodig hebben om de kat aan uw huis te laten wennen en hem de basisregels van hygiëne te leren.

Wanneer kan een baby kat van zijn moeder worden gescheiden? 

Een Finse studie van meer dan 5700 katten van veel verschillende rassen kwam tot de volgende conclusie: babykatten die vóór de achtste levensweek bij hun moeder waren weggehaald, waren agressiever tegenover nieuwe leden van het huishouden dan dieren die 12-13 weken bij hun moeder waren gebleven.

Dieren die pas na 14-15 weken gespeend waren, bleken beter handelbaar, hadden een betere eetlust en vertoonden geen ongewenste symptomen zoals dwangmatig likken en zichzelf verzorgen.

Kortom, de katten die bij hun moeder mochten leven tot ze vrij oud waren of zelfs helemaal niet van hun moeder waren gescheiden, toonden de beste ontwikkeling. 

… Dit klinkt bijna als de menselijke ontwikkeling, vind u ook niet?

Checklist voordat u een kat neemt 

 • Heeft u genoeg tijd om voor een huisdier te zorgen? Of bent u altijd weg van huis? Een kat heeft veel tijd en aandacht nodig, vooral als hij uitsluitend binnenshuis woont. De grote meerderheid van de katten houdt niet van veranderingen en geeft de voorkeur aan rituelen en regelmaat.  
 • Heeft u genoeg ruimte? Een kat heeft zijn eigen ruimte nodig, het liefst ook een grote buitenruimte om te verkennen.
 • De kostenfactor: kunt u zich het kattenvoer, kattenbakstrooisel, accessoires en de bezoekjes aan de dierenarts veroorloven? Vooral dat laatste kan voor een aanzienlijke rekening zorgen, vooral als de kat aan een chronische aandoening lijdt.
 • Past het karakter van de kat bij u? Observeer de kat, indien mogelijk voordat u beslist, op verschillende tijdstippen van de dag. Als u van een beetje rust houdt is een wild, uitbundig dier misschien niet de beste keuze voor u. U hebt katten en katten: hun aard varieert net zo veel als die van mensen! 
 • Schuw en extreem teruggetrokken gedrag komt helaas veel voor bij katten uit het asiel, maar met groeiend geloof en vertrouwen kan dit juist in het tegenovergestelde omslaan: vooral katten die in het verleden veel hebben meegemaakt, kunnen uitzonderlijk gehecht aan u raken.  
 • Als het u niet lukt uw ‘droomkat’ in het asiel te vinden, koop er dan alleen een van een serieuze en erkende fokker. Of geef een zwerfkat een nieuw thuis, hij zal u erg dankbaar zijn! 

Tip 3: als u een woning huurt, moet u echt aan uw huisbaas vragen of het goed is als u een kat neemt. In sommige gevallen, als u in een flatgebouw woont, moet u misschien zelfs goedkeuring van andere bewoners krijgen.  

Tip 4: probeer zoveel mogelijk informatie te krijgen over het vroegere leven van de kat waarin u geïnteresseerd bent. Dit geeft u de beste kans om te beoordelen of u en de kat het goed met elkaar kunnen gaan vinden. 

Hoe herkent u een goede kattenfokker? 

 • Een goede fokker houdt de dieren in zijn appartement of huis en daar hebben ze goed contact met de familie. 
 • Katten mogen zich slechts eenmaal per jaar voortplanten. Door de fokker zorgvuldig te ondervragen kan u erachter komen of hij/zij zich aan deze regel houdt. 
 • De fokker moet natuurlijk alles over het ras en de behoeften van zijn katten weten en u vrijwillig uitgebreide informatie geven.
 • Het lidmaatschap van een kattenfokkersvereniging is een indicatie, maar helaas nooit een 100% garantie voor de serieusheid van een fokker.
 • U zou er goed aan doen om uit de buurt te blijven van kleine katjes die (zogenaamd) voor een bijzonder lage prijs worden weggegeven!
 • Wanneer u een ras kat koopt zou u een document met de stamboom moeten krijgen en ervoor moeten zorgen dat het register van eigenaren up-to-date blijft als u de kat aanschaft.  
 • In het geval van langharige katten, moeten de katten al gewend zijn aan de verzorgingsroutine.

Helaas zitten er wat zwarte schapen tussen de degenen die katten verkopen. Zij doen alsof ze fokkers zijn, maar staan gewoon toe dat de dieren zich op onverantwoorde wijze vermenigvuldigen. Wees dus uiterst voorzichtig bij het kiezen van de fokker waar u naartoe gaat!

Moeten katten alleen worden gehouden of niet?

Katten worden vanaf de vierde week van hun leven sociaal. In de meeste gevallen worden ze dit hun broers en zussen (‘enig kind’ zijn is een zeldzaamheid in kattengezinnen). In deze periode komen ze alles te weten over de interactie tussen katjes en op deze manier worden ze niet alleen door hun moeder maar ook door hun broers en zussen opgevoed.

Als een kat onder deze omstandigheden en op een zelfde soort-geschikte manier opgroeit, zal hij zijn hele leven een “eenzame jager” zijn. Maar alleen in uitzonderlijke gevallen wordt hij een eenzaam dier, omdat katten van nature in groepen leven. 

Katten houden van katten

Als u een kat in huis wilt houden, kunt u het beste twee katten een huis bieden. Er moet toegegeven worden dat een mens nou eenmaal nooit een andere kat kan vervangen. Wat u ook doorloopt, u kunt nooit voldoen aan de behoefte aan nabijheid en vermaak op dezelfde manier als een maatje van dezelfde soort. Maar dit is natuurlijk helemaal niet erg. U bent namelijk ook maar een mens! En u hoeft niet te veranderen in een kat om uw kat gelukkig te maken! 

Wanneer meerdere katten in uw appartement bij elkaar worden gehouden, zorgen ze voor wederzijds plezier en spelletjes. En de onaangename bijkomende verschijnselen die het gevolg kunnen zijn van isolatie (zoals een gebrek aan hygiëne en andere vormen van ongepast gedrag) zullen niet aan de orde komen.

Het is anders bij katten die naar buiten mogen gaan. Buitenkatten beleven genoeg avonturen in het wild, en zullen ook andere harige vrienden tegenkomen.

Meerdere katten, of maar één?

Broers en zussen zijn ideaal, hierbij is de kans het grootst dat zich een liefdevolle kattenvriendschap ontwikkelt.  

Het werkt ook heel goed als u een oudere kat en een veel jongere kat samen zet. De oudere zal, in ieder geval in het begin, een oogje dichtknijpen als de kleine weer eens streken uithaalt.

De voordelen van het houden van twee katten

Twee katten verminderen de stress die een verveelde kat u geeft wanneer hij krassen op het meubilair maakt of ander soort kattenkwaad uithaalt. De rekeningen van dierenartsen worden ook verminderd met extra katten, omdat katten die samenleven veel minder vatbaar zijn voor ziektes. 

Maar, u moet altijd twee kommetjes vullen en de kattenbakken (twee voor iedere kat is ideaal) moeten ook regelmatig schoongemaakt worden.

Als u gebruik maakt van een hoogwaardig plantaardige kattenbakvulling, zoals Cat’s Best, is het werk echter wel te doen. De zuivere plantaardige kattenbakvulling maakt gebruik van technologisch verfijnde actieve houtvezels, die vocht en geuren onmiddellijk absorberen en insluiten. Daarom kunt u Cat’s Best tot wel zeven weken in de kattenbak laten liggen, voordat u het volledig moet vervangen. Dit resulteert in een natuurlijke reinheid en maakt het voor uw katten eigenlijk zoiets als een aangename boswandeling naar het toilet.

Dingen die u voor uw kat moet hebben 

Om het nieuwe familielid gelukkig te houden op fysiek en emotioneel vlak, moet u voor de juiste apparatuur zorgen.    

 • Kattenbakvulling en een kattenbak zijn natuurlijk onmisbaar. Voor elke kat moet u rekening houden met twee kattenbakken – deze moeten op gemakkelijk toegankelijke, maar rustige plekjes worden gezet.
 • Als het gaat om het voeren, zou u er goed aan doen om verschillende sets voer- en drinkbakken van metaal, glas of porselein in huis te hebben. Het voer voor de kat moet altijd in een schoon vat worden gehouden. En tussen haakjes: katten drinken vaak graag uit gieters, binnen fonteinen en zelfs direct uit de kraan!  
 • Geef uw kat a.u.b. topkwaliteit en zo evenwichtig mogelijk kattenvoer, met een zo gebalanceerd mogelijk dieet. Alleen droogvoer is geen goed idee. Indien mogelijk, zijn meerdere kleine porties verspreid over de dag de beste manier om uw kat te voeren.
 • Voor binnenkatten heeft u een kattenboom met krabpalen nodig. Er is een bijna onbeperkte keuze op de markt. Het assortiment strekt zich uit van stijlvol, duur designmeubilair tot zelfgemaakte creaties van natuurlijk hout. Het belangrijkste is dat uw kat voldoende gelegenheid krijgt om zijn klauwen te slijpen.
 • Zelfs speelse bundels energie hebben af en toe een rustpauze nodig en daarvoor hebben ze een gezellige plek nodig waar ze zich kunnen terugtrekken. Ideaal is een pluchen grot of een lievelingskussen: een gezellig toevluchtsoord, met andere woorden, waar uw kat echt van een dutje kan genieten.
 • Vooral binnenkatten genieten van het drinken uit fonteinen en het eten van kattengras. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende vocht en natuurlijke vitaminen binnenkrijgen.
 • Omdat katten holbewoners zijn, kan een eenvoudige kartonnen doos (zelfs als deze niet van een gerenommeerde online dealer komt) katten stimuleren en hen ongelooflijk enthousiast maken. Knip er gewoon een paar gaatjes van verschillende afmetingen in, leg een deksel op de bovenkant, en voilà, het plezier begint!
 • Een ander onmisbaar accessoire is een draagkooi. Dragers van kunststof met een deksel die aan de bovenkant opent en sluit zijn zeer geschikt, zodat u de kat comfortabel en zonder stress in de box kunt laten zakken. Het is een goed idee om een vertrouwde comfortdeken in de box te leggen. U moet uw kat vanaf het begin aan het reismandje laten wennen, aangezien een dringend bezoek aan de dierenarts soms noodzakelijk is.
   
 • Als een binnenkat excursies naar het balkon maakt, moet het worden voorzien van geschikt kattengaas, zodat de kat niet kan wegkomen of vallen. Als u dit soort gaas wilt plaatsen, moet u waarschijnlijk wel even uw huisbaas om toestemming vragen.  
 • Als u een buitenkat hebt die in uw huis woont, maar niet altijd in staat bent om de deur persoonlijk te openen, is het verstandig om een kattenluik te installeren. Om te voorkomen dat alle katten in de buurt langskomen voor een feestje, kunt u nu kattenluiken kopen die zijn voorzien van een individuele chip en dus alleen uw eigen gechipte kat zal laten passeren. 
 • Kattenspeelgoed is vooral belangrijk voor binnenkatten, omdat zij niet dezelfde stimulerende ervaringen hebben die buitenkatten krijgen als ze buiten rondzwerven. Om dezelfde reden zijn juist binnenkatten meer gericht op- en verbonden met mensen. Maar zo zijn ze ook afhankelijk van extra entertainment. 
 • Afhankelijk van de kattenvacht, zijn er verschillende verzorgingsgereedschappen beschikbaar: kammen met speciale tanden, borstels, trimmessen en zelfs haarbalsem om het kammen makkelijker te maken. Het verzorgen van de vacht van uw kat is niet alleen leuk, het is ook verplicht. Vooral bij langharige katten, half langharige katten en oudere katten die niet meer flexibel genoeg zijn om elke plek te bereiken wanneer ze zichzelf schoonmaken. 

Tip 5: als u wilt dat uw kat fit en gezond blijft, wees dan zeer bewust van hygiëne. Verwijder elke dag vuil uit de kattenbak en ververs de kattenbakvulling regelmatig helemaal. Zorg ervoor dat voedsel- en waterbakken altijd schoon worden gehouden.

Tip 6: Het is super makkelijk om zelf kattenspeelgoed te maken. Online kunt u heel veel leuke suggesties vinden over hoe u dit kunt doen. Het is milieuvriendelijker en ook hartstikke leuk!

Met katten leven

Leven met een kat (of katten) geeft u veel mooie momenten, omdat katten een onweerstaanbare manier hebben om de aandacht van hun verzorgers te trekken. Het is geen toeval dat mensen over katteneigenaren als ‘blikopeners’ of ‘deuropeners’ praten. Het is eigenlijk nogal magisch hoe katten erin slagen om ‘hun’ mensen op te leiden – en zo doen ze dat al honderden jaren!

Maar eigenlijk is het niet zo verrassend: De menselijke kat (of zal ik de katachtige mens zeggen) is gewoonweg perfect! De kat geniet namelijk van de zorg die u hem geeft en voor u is het een fantastisch gevoel als zo’n wild dier zoveel vertrouwen in u heeft, dat hij op zijn rug of zijkant gaat liggen (eigenlijk een defensieve houding) en u uitnodigt om geaaid te worden. Het is ook nog eens wetenschappelijk bewezen dat het ontspannend werkt wanneer u een spinnende kat aait. 

Het is wat minder ontspannend als uw kat ineens eigenaardigheden ontwikkelt. En het is al helemaal onaangenaam als uw kat niet meer ‘schoon’ is. Hier kunnen veel oorzaken voor zijn. Daarom hebben we onze Cat’s Best Feline hygiëne tips voor u samengesteld: deze geven u veel advies over- en suggesties voor dit onderwerp. 

Tip 7: voordat u uw kat neemt, moet u een dierenarts kiezen. Vergelijk de kosten van inenting, ontwormen en andere behandelingen. Kijk naar online recensies van de praktijk of vraag andere mensen met katten welke praktijk zij zouden aanbevelen. En het is net zo belangrijk om te bedenken wie er voor uw kat gaat zorgen als u zelf op vakantie bent of ziek bent en dus niet in een positie verkeert om aan de behoeften van uw kat te voldoen. 

Katten houden van rust

In feite geeft uw kat de voorkeur aan een zorgvuldig onderhouden en rustige omgeving. Katten houden van rituelen en een dagelijks ritme: regelmatige voedingstijden, een kattenbak die altijd op dezelfde plek staat en die elke dag op hetzelfde tijdstip wordt geleegd. De meeste kattenpootjes reageren gevoelig op afwijkingen van de standaard. Herinrichting van het meubilair, een compleet nieuw appartement, nieuwe dieren of mensen in huis, een ander levensritme: al deze dingen kunnen een kat in meer of mindere mate storen. 

Maar wat alle katten vervelend vinden, is: sigarettenrook, harde muziek, in woede verheven stemmen, een onhygiënische kattenbak en geen toevluchtsoord hebben. 

Een kat nemen: de essentiële zaken

Zoals Loriot (alias Vicco von Bülow) zo mooi opmerkte over zijn favoriete hondenras:

“Een leven zonder puppy is mogelijk, maar zinloos”. 

Dit geldt natuurlijk ook voor katten!

Toegegeven, het leven met een nieuwe partner brengt bepaalde risico’s met zich mee en u moet u af en toe misschien zelfs opofferen – maar tegelijkertijd wordt uw leven zo veel rijker: 

Uw dierengenoot heeft er net voor gekozen om uw gordijnen te verfraaien met een ‘hippe’ franje.. en het volgende moment springt hij op uw schoot, spinnend, en snuffelt hij zachtjes met zijn hoofdje bij uw opgetrokken wenkbrauw: ik zweer het u, u hebt geen kans dit te weerstaan!