Is je kat in verwachting? – het zijn spannende tijden voor jullie allebei!

Maar maak je geen zorgen – Katten weten intuïtief hoe ze ermee moeten omgaan en zijn grotendeels zelfvoorzienend. Jij kunt de toekomstige moeder echter helpen om zich zo comfortabel mogelijk te voelen en haar helpen met de taak om gezonde kittens ter wereld te brengen. Hoe lang duurt de zwangerschap van een kat? Wat is een perfecte geboortedoos en hoe ziet de gebeurtenis er zelf uit?

Er zullen veel vragen bij je opkomen als je dit nog niet eerder hebt meegemaakt.

Daarom hebben we hier alle benodigde informatie voor je verzameld over wat een zwangere kat nodig heeft en met welke belangrijke factoren rekening moet worden gehouden – een soort digitale geboortevoorbereiding!

Hoe zie je of een kat zwanger is?

Er zijn bepaalde tekenen die erop wijzen dat jouw dier zwanger zou kunnen zijn. Veel tekens lijken enigszins op wat we kennen van mensen.

Het verlangen naar bepaald voedsel is een indicator, evenals ochtendmisselijkheid en een gestaag groeiende buik. Als je kat plotseling nog meer trek heeft dan normaal en groter wordt rond de taille, betekent dat nog steeds niet per se dat er nakomelingen in zicht zijn!

Als dit echter gepaard gaat met ochtendmisselijkheid, als de tepels gezwollen zijn en je kat nog aanhankelijker is dan normaal, kunnen de opstapelende symptomen er wel eens op wijzen dat je binnenkort op extra kittens in huis kunt rekenen.

Wanneer worden katten zwanger?

Katten zijn hele vruchtbare dieren.
Een niet-gecastreerde kat kan tot drie keer per jaar bevallen! Zodra het vruchtbaar en ontvankelijk is, kan het zwanger worden.

De vruchtbare of loopse dagen zijn uiteraard de dagen waarop je kat zwanger kan worden. Receptief en niet-gecastreerd, dit kan elke twee tot drie weken het geval zijn.

Op welke leeftijd zijn katten geslachtsrijp?

Wanneer worden katten geslachtsrijp?

Katten kunnen – afhankelijk van het ras – ontvankelijk zijn vanaf de vierde of vijfde maand: Abessijnse, Heilige Birmaan en Siamese katten kunnen op deze leeftijd zwanger worden, terwijl Perzen zeven tot acht maanden moeten bereiken om moederkat te kunnen worden.

Het gewicht speelt ook een belangrijke rol.

Het berijden van de kat van andere objecten geeft aan dat ze klaar is om te paren. Dit kan meerdere keren per jaar voorkomen en de fase kan tussen de 7 en 10 dagen duren om vervolgens binnen 2 of drie weken weer te beginnen.

Gedrag van katten die “loops” zijn

De fase van de bereidheid van een kat om te paren wordt “randy” of “loops” genoemd.

Hormonen spelen hier een belangrijke rol: tijdens deze periode stijgen de oestrogeenspiegels, is de eisprong nabij en gaat het vrouwtje op zoek naar een kater – als er meerdere potentiële partners in de buurt zijn, kan het behoorlijk spannend worden!

In het wild kan de kat meerdere paringspartners accepteren, daarom zien de kittens er vaak zo anders uit.

Bekijk het paargedrag

Rondrollen, verschillende geuren afgeven, luid miauwen en misschien zelfs billen en staart die naar boven wijzen zijn allemaal symptomen om te zeggen: “Het is paartijd!”

Dit betekent dat de kat krols is en klaar is om te paren. Sommige katten verliezen zelfs hun eetlust in deze periode. Normaal gesproken duurt deze “randy” fase totdat een geschikte paringspartner is gevonden, en dan is het weer klaar.

Hoelang is een kat zwanger?

Er gaan ongeveer twee maanden voorbij voordat de nakomelingen voldoende ontwikkeld zijn om de wereld te betreden. De kleintjes doorlopen verschillende ontwikkelingsstadia totdat ze klaar zijn voor de geboorte.

Afhankelijk van het ras worden kittens geboren na 58 – 67 dagen dracht.

Als er rond de 70e dag niets is gebeurd, moet je een dierenarts raadplegen die de moederkat grondig zal onderzoeken en advies zal geven over hoe verder te gaan.

Duur en fasen van de draagtijd

Dag 6: Overbrengen van de bevruchte eitjes naar de baarmoeder

Dag 12: Vestigen in de baarmoederwand

Dag 15: Aansluiting van de embryo’s op de bloedsomloop van de moederkat.

Dag 21: Via een echo zijn nu de embryo’s te zien.

Dag 28: De embryo’s zijn 3-4 cm groot

Dag 38: Zenuwen, zintuigen en spieren worden ontwikkeld.

Dag 50: De baby’s in de maak zijn ca. 7 cm groot nu en de vacht groeit

Dag 60: “Klaar voor de bevalling”

De kittens bereiden zich voor op de grote dag. Ze zijn nu complete, kleine katten “met alles erop en eraan” en zijn ca. 13 cm groot bij de bevalling.

Hoeveel kittens komen er per nestje?

Het aantal kittens per nestje is verschillend. Eén – twee – of maximaal vijf kittens komen tegelijk ter wereld, soms zelfs zes! Dit is zowel afhankelijk van het ras als van het paringsritueel:

wanneer heeft het vrouwtje gepaard en met hoeveel partners?

Als de kat tijdens de eerste drie weken van de draagtijd besluit om opnieuw te paren, is verdere bevruchting goed mogelijk.

Om die reden verschillen kittens uit hetzelfde nest vaak veel van elkaar – van verschillende vacht- en oogkleur tot individuele ontwikkelingsstadia bij de geboorte.

Hoe herken je zwangere katten?

Is je kat in verwachting of niet?

Direct na de dekking kan de dracht nog niet veilig worden vastgesteld. Pas na drie weken kunnen de zich ontwikkelende nakomelingen worden bevestigd door middel van palpatie.

Maar wees voorzichtig en laat de dierenarts het onderzoek doen. Een verkeerde of harde greep kan de kittens veel pijn doen! Na drie weken zullen de tepels van je kat gezwollen zijn, roze worden (“pinking-up”) en meer uitsteken dan normaal. Ze zijn ook meer blootgesteld omdat de vacht om hen heen een beetje dunner wordt.

De tepels worden roze

Het meest voor de hand liggende teken voor de zwangerschap van je kat zijn gezwollen tepels. Ze zijn een zeker teken dat onmiddellijk in het oog springt en een veilige indicator voor groeiend nageslacht.

De tepels zullen de komende weken niet alleen groeien, maar ook van kleur veranderen. “Huidkleurig” verandert in roze en vervolgens in een roodachtige tint die sterker wordt naarmate de tijd vordert.

Kat heeft gewichtstoename en groeiende buik

Als je katachtige vriend zwanger is, groeit haar eetlust mee met de buik! Zelfs als jouw kat niet constant honger heeft, zal de buik groeien en het lichaamsgewicht gestaag toenemen. Afhankelijk van het aantal embryo’s kan het vrouwtje tot 2 kilo aankomen.

“Muildier” figuur

Zwangere katten met hun constant veranderende lichaam ontwikkelen vaak een zogenaamde muilezellook: de uitpuilende buik en de zich ontwikkelende holle rug zijn indicatoren voor het toenemende lichaamsgewicht dat ze met zich meedragen. De groeiende embryo’s in hun buik produceren een bolvorm die op zijn beurt de wervelkolom doet buigen. Het resultaat is een verzonken rug. Dit word took wel een “muildier figuur” genoemd.

Nesteldrang

Je kat zal tijdens de draagtijd typische symptomen vertonen die vaak vergelijkbaar zijn met symptomen die wijzen op zwangerschap bij de mens, zoals vaker ziek/misselijk en stemmingswisselingen.

Nog maar een minuut geleden heeft je kat misschien aandacht en knuffels gezocht – de volgende keer trekt ze zich plotseling terug en wil ze met rust gelaten worden. Hiervoor zal de kat een plek zoeken waar niemand toegang heeft. Respecteer deze oase van rust en kalmte! Aanpassen aan de fysieke veranderingen is net zo uitdagend voor jouw zwangere kat als voor een aanstaande menselijke moeder.

Raadpleeg een dierenarts

Katachtige zwangerschap is in het begin nooit gemakkelijk te ontdekken. Als je op zoek bent naar een vroege officiële bevestiging, kun je het beste een dierenarts raadplegen. De dierenarts kan jou door middel van palpatie vanaf de 17e dag na het paren vertellen of er nakomelingen worden verwacht. Vanaf de 21e dag zorgt een echo voor visuele bevestiging. Het aantal kittens kan uiteindelijk rond de 40e dag geschat worden. Als je je realiseert dat de bevalling binnenkort kan beginnen, moet je ervoor zorgen dat de geboortebox op een warme, rustige plek staat. Maar overdrijf het niet, tropische temperaturen zijn niet gewenst.

Zwanger of wormenbuik?

Is je kat in verwachting of is ze gewoon besmet met wormen?

Een verhoogde eetlust en een gezwollen buik zijn niet altijd veilige indicatoren voor zwangerschap.

De veiligste manier om erachter te komen is een bezoek aan de dierenarts, die je kat grondig zal onderzoeken en de juiste remedie kan noemen tegen het soort wormen waarmee je kat besmet is.

Onthoud welw: een bezoek aan de dierenarts is nooit een fluitje van een cent en mag alleen worden gedaan in geval van echte noodzaak – maar beter voorkomen dan genezen!

Wat heeft een zwangere kat nodig?

Het lichaam van je kat verandert veel tijdens de zwangerschap en de behoeften zijn daarom anders dan die van een niet-zwangere poes.

Waar moet je op letten? Wat kan mogelijk schadelijk zijn voor moeder en nageslacht? Hoe kun je de draagtijd voor het dier zo aangenaam mogelijk maken?

Zorg voor voldoende licht en frisse lucht voor de moeder in spé.

Met mate sporten is altijd een goed idee. Hoge sprongen moeten echter worden vermeden, evenals kattengevechten, die niet alleen stress kunnen veroorzaken, maar ook potentieel gevaarlijk zijn voor je kat.

Het is niet nodig om je kat te verwennen of te behandelen als een porseleinen pop, maar probeer stressvolle en onbekende situaties te vermijden.

Welke voeding heeft een zwangere kat het liefst?

Zwangere kat – wat is het juiste voer?

Voeding is een belangrijke factor tijdens de zwangerschap, aangezien het lichaam van je kat enorm verandert en veel meer energie nodig heeft dan normaal. Zo wordt een verhoogde dagelijkse calorie-inname met 50% aanbevolen.

Zorg ervoor dat de toekomstige moeder toegang heeft tot voldoende hoogwaardige voeding en vloeistoffen met alle noodzakelijke mineralen en vitamines die nodig zijn tijdens de zwangerschap.

De benodigde voeding voor zwangere en moederkatten is verkrijgbaar bij elke speciaalzaak. Als je het graag zelf bereidt, zorg er dan voor dat je alle noodzakelijke elementen – zoals eiwitten en vitamines – die je kat nu nodig heeft, bevat. Het beste is om een voerplan samen te stellen, zodat de voeding voor jouw zwangere kat goed in balans is.

Overigens zou de toekomstige moeder ook tijdens de zoogperiode, wanneer de kleintjes nog al hun voeding van haar krijgen, van hetzelfde soort voedsel moeten genieten.

Nesteldrang

Tijdens de laatste fase van de zwangerschap kun je je kat observeren als zij op zoek is naar het perfecte plekje om ongestoord en in alle rust te bevallen.

Je kunt helpen door een comfortabele geboortebox te voorzien – deze moet groot genoeg zijn voor de toekomstige moeder en hun kittens om vrij te kunnen bewegen.

Een doos met deksel, lekker warm maar niet te heet, in een rustige, tochtvrije hoek zou perfect zijn.

Vermijd medicatie en vaccinaties

Vaccinaties dienen voorafgaand aan de dracht te worden gedaan, zodat er al antistoffen aanwezig zijn en via de moedermelk aan de kittens kunnen worden doorgegeven. Hetzelfde geldt voor ontwormen: dit moet ook vóór de paartijd gebeuren, zodat de kleintjes niet besmet raken via de moedermelk.

Ontwormingstherapieën en medicijnen: Idealiter zou een kat voorafgaand aan een zwangerschap moeten worden ontwormd. Zo niet, dan dient dit uiterlijk tijdens de dracht te gebeuren, zodat de melk wormvrij is en er geen gevaar is voor besmetting van de kittens via de moeder. Geef of behandel je kat nooit zonder de dierenarts te raadplegen – die kan jou adviseren over de juiste medicatie die geschikt is voor zwangere dieren.

Zorg voor knuffeltijd

Naarmate de grote dag nadert, zal jouw kat aanhankelijker en knuffeliger worden. Jonge katten zijn vaak bijzonder angstig, vooral tijdens hun eerste dracht.

Laat ze niet te veel alleen. Breng veel tijd met ze door en verwen ze rot, ook al is de bevalling voor hen een natuurlijk proces en kunnen ze het uiteindelijk allemaal zelf doen. Ja, ze zijn het liefst alleen en zonder de hulp van een menselijke “verloskundige” op hun grote dag, maar het kan geen kwaad om ze van tevoren te laten zien dat we er voor hen zijn als dat nodig is. We krijgen zoveel genegenheid van hen – nu is het tijd om iets terug te doen.

Katten die bevallen

De bevalling van de kleine kittens op deze wereld is een heel bijzondere gebeurtenis.

Het wonder van het leven – en je bent erbij als de kleintjes hun eerste onafhankelijke ademtocht halen! Je kunt de moeder en de kinderen steunen en aan hun zijde staan!

Bevallen is een natuurlijk proces en jouw kat zal – meestal – precies weten wat ze moet doen.

Jij kunt jouw kat ondersteunen door de omgeving, rust en stilte die nodig is voor de bevalling voor te bereiden, maar tijdens de eigenlijke handeling heeft je kat haar concentratie en haar ruimte nodig. Grijp alleen in bij complicaties.
De bevalling zal in drie fasen plaatsvinden. Tijdens de openingsfase beginnen de weeën. Dan gaat de baarmoederhals open. Dan, tijdens de uitdrijvingsfase, worden de kittens geboren.

Indicaties voor het begin van de bevalling

Wanneer gaat het precies beginnen? Wat zijn de tekenen dat je kat de fase van bevalling ingaat?

Kort voordat het begint zijn de kittens behoorlijk gegroeid in de buik van hun moeder – en misschien heb je ze zelfs zien bewegen! Zodra je kat op zoek gaat naar een veilige plek om te bevallen, kun je er zeker van zijn dat het binnenkort gaat beginnen.

De aanstaande moeder loopt rond en bekijkt alles, van kledingkasten tot lades tot wasmand. Alle favoriete plekjes worden aan een grondige inspectie onderworpen.

Vergrote tepels

Tijdens de draagtijd is de buik steeds meer gegroeid. Uiteindelijk zakt het naar beneden waardoor je kat een peervormig figuur krijgt. Kort voor de bevalling zijn de tepels nog meer opgezwollen. Ze zien er nu uit als kleine trechters, en ze lekken soms al druppels moedermelk. Er komt wat afscheiding uit de vagina en er komt een slijmprop vrij.

Kat stopt met eten

Een dag voor de bevalling kan je kat minder eten of helemaal stoppen met eten. Ze zal echter dorstig zijn en veel meer drinken dan normaal.
Sommigen zijn misschien ziek, anderen graven zich in zoals gewoonlijk. Het laten liggen van voedsel zal niet bij alle katten het geval zijn en is dus geen zeker teken dat het begin van de bevalling op handen is.

Kat gedraagt zich onrustig en nerveus

Voor het begin van de bevalling zullen veel katten onrustig worden, zoeken naar hun plek om te bevallen of ze gaan herhaaldelijk naar de kattenbak. Ze zullen ronddwalen op zoek naar een plek om te bevallen, ook al is die al gekozen. Sommigen zullen harder ademen, of hun gemiauw kan luid en doordringend worden.

Herhaaldelijk naar het toilet gaan

Geen twee katten zijn hetzelfde tijdens de bevalling en alle katten kunnen anders reageren. Voor het begin van de bevalling kunnen sommigen zich constant wassen, vooral na de vaginale afscheiding en het loslaten van de slijmprop. Anderen zullen herhaaldelijk naar de kattenbak gaan, omdat ze de druk voelen van de naderende arbeid. Maar op dit moment kunnen ze geen urine of ontlasting vrijgeven – beide kunnen een teken zijn voor het grote evenement dat binnenkort begint.

Kat verstopt zich

“Stoor haar niet!”

Aan de manier waarop jouw kat zich gedraagt, zul je merken dat ze zich moet terugtrekken en nu alleen moet zijn. Bij een bevalling in de natuur zou ze nu een veilige, afgelegen plek zoeken.

Na de bevalling verandert een wilde kat zelfs vaak van “kinderkamer”, zodat natuurlijke vijanden de kleintjes niet kunnen opsporen aan hun geur. Kort voor de bevalling trekt je kat zich daarom terug op een rustige schuilplaats in huis; favorieten zijn kasten en lades, omdat ze een veilige ruimte bieden waar niemand ze kan observeren.

Als jouw kat andere ruimtes verkiest boven de geboortebox, kun je ook een grote doos of mand met handdoeken in de buurt van de door haar gekozen plek plaatsen om haar de mogelijkheid te geven om daarin haar kittens op de wereld te brengen.

Bereid je voor op de bevalling van je kat

Als je je realiseert dat de bevalling binnenkort kan beginnen, moet je ervoor zorgen dat de geboortebox op een warme, rustige plek staat. Maar overdrijf het niet, tropische temperaturen zijn niet gewenst.

Een kamertemperatuur van 21-22 graden is ideaal. Dit is belangrijk omdat de kittens de eerste dagen afhankelijk zijn van een constante kamertemperatuur. Net als menselijke baby’s zijn ze in het begin niet in staat om hun eigen lichaamstemperatuur constant op peil te houden.

  • Schone handdoeken of lakens
  • Een ontsmette schaar
  • Navelstrengklem
  • Karton met katoenfleece
  • Verwarmingskussen
  • Wegwerphandschoenen / handontsmetter
  • Pen en papier
  • Zuigkatheter
  • Telefoon met het nummer van de dierenarts

Naast een knusse plek om te bevallen moeten de volgende spullen bij de hand zijn:

De geboortebox klaarmaken

Voor de verwachte datum van de bevalling moet de geboortebox klaar zijn. Hier is een voorbeeld:

https://youtu.be/MhBo_gYzhOY

Degenen met een talent voor creatieve ambachten zijn echter vrij om hun eigen te ontwerpen.

Na de bevalling moet je een warmtelamp installeren, zodat de kleintjes zich altijd warm en knus voelen.

De ingang moet verhoogd zijn, zodat de moederkat op haar gemak naar binnen en naar buiten kan, maar zodat de kittens veilig in de box blijven.

De vloer moet schoon en antislip zijn en voorzien van puppypads, kranten, dekens en handdoeken die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Vermijd badstof handdoeken! Kattenklauwen kunnen hierin blijven steken. Krant is de klassieke oplossing om de doos schoon te houden:

er zijn er meestal wel wat te vinden in elk huishouden en het is zeer absorberend en gemakkelijk weg te gooien na gebruik.

TIP: Begin vroeg met het verzamelen van kranten, je hebt er veel van nodig!

Als de geboortedoos veilig is geïnstalleerd en gemonteerd, kan de moeder-in-spé er enkele proefdutjes in doen. Op die manier kan ze wennen aan de doos en het eigen maken omdat het al naar haar ruikt. Zorg ervoor dat ze haar kattenbak, haar eten en vers water in de buurt heeft.

De afstanden tot de kattenbak en het voer moeten kort worden gehouden, zodat de kittens niet te lang alleen worden gelaten. Ze blijven warm met behulp van de warmtelamp, maar er is geen vervanging voor de natuurlijke warmte van het lichaam van hun moeder. Het kan trouwens nog steeds gebeuren dat je kat op het laatste moment een andere plek kiest om te bevallen – wees dan niet boos op haar als dat gebeurt.

Zoals je weet volgen katten hun eigen geest – vooral als het om hun nakomelingen gaat!

Houd de weegschaal bij de hand

Houd een protocol bij van het geboorteproces. Noteer bij de bevalling zowel de volgorde van de geboorte van de kittens als hun gewicht. Geef ze namen. Maak een foto (met je camera of smartphone), zodat je de gegevens later makkelijker kunt matchen. Als de kittens allemaal op elkaar lijken, kan het later moeilijk zijn om de gegevens vast te leggen, terwijl een verscheidenheid in uiterlijk het een stuk eenvoudiger maakt.

Om de kleine nieuwe kittens te wegen, werkt een digitale weegschaal het beste.

Schone handdoeken

Bij de bevalling zijn de baby’s bedekt met een vliesje dat de moeder gewoonlijk met haar tanden doorsnijdt, net als de navelstreng. Ze zal dan de pasgeborene likken om ervoor te zorgen dat hij begint te ademen. Als je kattenvriendje moe of prikkelbaar wordt, kun je haar helpen: neem een schone handdoek en wikkel de kleintjes voorzichtig droog – zo wordt het membraan automatisch geopend en activeer je zowel de ademhaling als de bloedsomloop.

Als de moeder de navelstreng niet doorbijt, kun je ook helpen: Klem de navelstreng vast op een afstand van ca. 1 cm van de buik en gebruik de ontsmette schaar om deze boven de klem te knippen. Als de handdoeken na de bevalling bevuild zijn met vocht en bloed, vervang ze dan door schone zodat de “wieg” droog, schoon en warm blijft.

Knus en warm

De pasgeborenen moeten te allen tijde knus en warm zijn.
Extra warmte kan worden gegenereerd door warmtelampen.
Deze mogen echter niet de hele doos verwarmen, maar slechts een bepaald deel. Anders kan het te warm worden en kunnen de kleintjes door de constante straling te veel lichaamsvocht verliezen.

Warmtekussens zijn ook een goed idee. Ze moeten in een handdoek worden gewikkeld om zowel het kussen als de kittens te beschermen en om te voorkomen dat ze te veel warmte tegelijk afgeven.
Als de beste warmtebron – de moeder – niet in de buurt is, kun je op verschillende manieren helpen om de kittens warm te houden. Bijzonder efficiënt zijn graankussens die kunnen worden opgewarmd. Warmwaterkruiken zijn niet ideaal omdat ze het slachtoffer kunnen worden van groeiende tanden en klauwen die moeten worden getest…

De kittens wegen

Elk pasgeboren kitten moet worden gewogen. Als je dit regelmatig doet, heb je de nodige controle over hun ontwikkeling. Kittens uit hetzelfde nest kunnen variëren in grootte en gewicht en zich op verschillende manieren ontwikkelen.

Niet allemaal zoeken en vinden ze hun moeders tepels even snel – er zijn de “doorzetters” die altijd als eerste bij de bron zijn; anderen nemen de tijd of zijn over het algemeen terughoudender.

Temperamenten variëren, ook bij kittens!
Als een kitten in de loop van de weken niet genoeg aankomt en/of voldoende groeit, moet je je dierenarts raadplegen.
De meeste pasgeboren kittens wegen tussen de 80 en 120 gram.
De kittens moeten dagelijks 5-10% in gewicht groeien. Binnen een week zouden ze in gewicht verdubbeld moeten zijn.

Placenta’s tellen

Na de bevalling likt de kattenmoeder de vacht van de pasgeborene droog en eet de placenta op. Eén placenta per kitten moet dus door de moeder worden verzorgd.

Kijk of elke placenta naar buiten komt en behandeld wordt door de moederkat.

In het geval dat placenta’s in de baarmoeder achterblijven, moeten deze door de dierenarts worden verwijderd om infectie te voorkomen.

Complicaties registreren

Soms kunnen er problemen optreden bij de bevalling.

Vooral jonge en onervaren katten kunnen vatbaar zijn voor complicaties. Als de moeder-in-spén te lang moet bevallen en er gebeurt niets of als de ligging van de kittens problematisch is, kan het gevaarlijk worden voor zowel moeder als nakomelingen. In dat geval: bel de dierenarts. Hij/zij zal je kunnen helpen.

Sometimes, there is not enough mother’s milkSoms is er onvoldoende moedermelk en kan de kat haar kroost niet voldoende voeden.

In dit geval heb je een vervangende formule met biest nodig – dat is wat de pasgeboren kittens in het begin nodig hebben.

Na de bevalling

Het is gebeurd! De baby’s zijn er. Moeder en kittens maken het goed, hopelijk. Een bevalling is erg vermoeiend, daarom zijn zowel moeder als haar kinderen kort daarna behoorlijk moe.

Zodra de kittens bezig zijn met hun eerste maaltijd, begint de moeder zichzelf schoon te maken. De kleintjes hebben de tepels gezocht – en hopelijk gevonden – en drinken vrolijk door. Vaak vallen ze daarna gewoon in slaap, in dezelfde houding. Of hun moeder begint ze te wassen om de stofwisseling en de spijsvertering op gang te brengen.

De eerste moedermelk bevat biest, dat de kleintjes niet mogen missen, omdat het hun immuunsysteem versterkt en hen beschermt tegen infecties.

Veel moederkatten brengen hun kittens instinctief over naar een andere plaats na de bevalling, om ze te beschermen tegen roofdieren die zowel het bloed als de pasgeborenen van ver kunnen ruiken. Perfect dus voor de nieuwe moeder: een tweede schone en warme voedingsbox, klaar om in te trekken.

Voer- en kattenbak in de buurt

In het begin zal de kattenmoeder de box helemaal niet verlaten, behalve voor een maaltijd of naar de kattenbak gaan. Plaats zowel het toilet als voer in de buurt om de afstanden kort te houden en haar snel terug te laten keren naar haar kittens.

De kleintjes hebben in eerste instantie geen eigen toilet nodig omdat hun moeder zorgt voor het opruimen.

Pas tegen de tijd dat je ze extra voer geeft naast de moedermelk, moet er een extra kattenbak in een hoek van de voedingsbox worden geplaatst.

TIP: Het ideale kattentoilet moet gemaakt zijn van hoogwaardig, gemakkelijk schoon te maken en recyclebaar plastic. Er moet voldoende ruimte zijn, omdat de kittens graag rondlopen. Bovendien laten ze hun uitwerpselen graag op verschillende plekken achter. Kittens hebben een speciaal kattentoilet nodig, dat kleiner en gemakkelijker toegankelijk is. Het moet een lagere onderrand en een instaphulp hebben. Vervang de kattenbak uiterlijk na maximaal twee jaar. De constante krassen op het oppervlak zorgen ervoor dat het na een tijdje barst en het plastic is dan niet meer hygiënisch.

Het kittentoilet moet worden gevuld met niet-klonterend strooisel dat goed wordt verdragen.

Cat’s Best Comfort is hier perfect voor.

Room en eigeel voor de moederkat

Katten vinden het heerlijk om de hele dag door verschillende kleine porties te eten. Dit komt overeen met hun gewoonten in het wild, waar ze onmiddellijk zouden eten van hun vers gevangen prooi. Mits het goede jagers zijn natuurlijk. Voor een volwassen kat is het ideaal om drie keer per dag voer beschikbaar te hebben, terwijl kittens vijf keer per dag gevoerd moeten worden.

Ook na de bevalling heeft de moederkat hoogwaardige voeding nodig.

Je kunt de gebruikelijke hoeveelheid verhogen en nu kleine porties room en eigeel toevoegen. Neem altijd hele verse eieren en laat het eiwit weg. Voer je kat alleen het eigeel, nadat je het van het eiwit hebt gescheiden.

Geef je kat de rust die het nodig heeft

Je kat zal na de bevalling extreem uitgeput zijn. De inspanning die het lichaam uitvoert is groot en zal je kat gestrest achterlaten. Het is duidelijk dat bevalling niet zomaar een wandeling in het park is en de hele strijd en pijn laat zijn sporen na.

Gun je kat nu wat ontspanning en rust, zodat ze kan herstellen. Zorg ervoor dat alles aanwezig is voor zowel moeder als kittens en dat de omgeving rustig en vredig is. Vooral bezoeken van andere huisdieren zijn voorlopig taboe – en menselijke huisgenoten moeten ook de ruimte respecteren die het nieuwe gezin in het begin nodig heeft.

Het is duidelijk dat iedereen de nieuwe nakomelingen wil bekijken en misschien zelfs uit de doos wil halen om te knuffelen – want de kleintjes zijn super fluffy en schattig! Maar houd er rekening mee dat te veel aandacht voor hen op dit moment stress betekent en hen niet goed doet. Vooral de kattenmoeder zal niet blij zijn en kan zelfs proberen haar kittens de hele tijd naar een andere plaats te verplaatsen.

Controleer het gewicht van de kittens

Je hebt de kleintjes gewogen direct nadat ze geboren waren – dat was hun “startgewicht”.

Ze zouden na ongeveer een week in gewicht verdubbeld moeten zijn. Als je de kittens dagelijks en altijd op hetzelfde tijdstip weegt, kun je hun gewichtstoename voldoende in de gaten houden. 10 tot 20 gram per dag aankomen is normaal, terwijl het soms ook wat minder kan of een dag stagneert – dat is vooralsnog geen probleem. Als een baby echter plotseling twee dagen niet aankomt of zelfs wat verliest, moet je hem beter in de gaten houden en de dierenarts raadplegen. Soms wordt een kitten verwaarloosd of niet verzorgd door de moederkat, of is er simpelweg niet genoeg melk voor iedereen. Dan moet je inspringen en de kleine elke twee uur voeden. Vergeet niet om na de maaltijd buik en billen licht te masseren om de spijsvertering op gang te brengen.

Kittens ontwormen en enten

Ontwormen is mogelijk vanaf een leeftijd van drie weken.

Bij de geboorte worden de kittens nog beschermd door de antistoffen van hun moeder die ze met de melk opnemen.

De bescherming wordt echter na verloop van tijd zwakker en na 8 weken kunnen ze voor de eerste keer worden gevaccineerd. Een tweede vaccinatie kan worden uitgevoerd na nog eens vier weken.
Vaccinatie houdt in dat het organisme wordt geconfronteerd met ziekteverwekkers.

In het geval van een toekomstige infectie worden deze door het immuunsysteem als “vijandig” geïdentificeerd en kunnen worden afgeweerd. De minimale dosering van pathogenen die tijdens vaccinatie worden overgedragen, mag geen schade aanrichten.

Laad hier de beste vaccinatiekalender van de kat. Het ondersteunt jouw kat gedurende de hele levensduur en herinnert je er altijd aan wanneer het tijd is voor de volgende vaccinatie.

Welkom op deze wereld, kitten!

Terwijl ze opgroeien zullen de kleine boefjes leren hoe ze de wereld kunnen veroveren.

De eerste weken zijn het belangrijkst – dan leren ze alles wat een kat moet weten door te spelen en door interactie met hun moeder, broertjes en zusjes en menselijke maatjes. 

We wensen alle kittens een gelukkig, lang leven, gevuld met alles waar katten van houden en verlangen!