Hoe ontstaat een kattenallergie en hoe uit deze zich?

Wat kan eraan gedaan worden, en zijn er kattenrassen die ook geschikt zijn voor mensen met een allergie?

Uw kat zit comfortabel naast u en spint er op los. En plotseling heb je het gevoel dat je verkouden bent? Je ogen jeuken, je neus loopt en je keel kriebelt. Zijn dit misschien al de tekenen van een kattenallergie, of is het gewoon het begin van een verkoudheid? Als deze vermeende verkoudheid niet ophoudt, maar steeds terugkomt – vooral als er een kat in de buurt is geweest – kan het zijn dat er een kattenallergie achter zit.

Kan een kattenallergie verdwijnen? Of worden de symptomen erger?

Kattenallergie – dit is de trigger

Mensen praten vaak over “kattenallergie”. Maar het haar van de kat is niet de boosdoener! Ze dragen alleen indirect bij. Een kattenallergie wordt veroorzaakt door allergenen. Vooral door een allergeen genaamd “Fel d 1” (Felis domesticus). Uw kat produceert deze eiwitten in bepaalde klieren: de anaalklieren, de talgklieren en de speekselklieren. Wanneer uw kat zich bijvoorbeeld reinigt en aan zijn vacht likt, verspreidt hij de eiwitten via het speeksel en de huidschilfers in zijn omgeving: want speeksel kleeft aan de vacht. En het speeksel bevat de trigger, het allergeen dat de kattenallergie opwekt.

Kattenallergie symptomen

Vooral het allergeen “Fel d 1” verspreidt zich in de omgeving alsof het vleugels heeft. Hij zeilt behendig door de kamers en nestelt zich dan koppig in alle hoeken en gaten. Het inademen van met allergenen verzadigde lucht of het in contact komen met huisstof is soms voldoende om het immuunsysteem van een allergiepatiënt op scherp te zetten! De verdediging begint. Als de reactie eenmaal in gang is gezet, verschijnen al snel de typische symptomen van een kattenallergie:

Katzenallergie: typische Symptome

 • Respiratoire symptomen
 • Jeuk aan de ogen
 • tranende ogen
 • huiduitslag
 • hoest
 • bijenkorven
 • Niezen
 • keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Slaapstoornissen
Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Bestaat er een vaccinatie tegen kattenallergie?

Een vaccinatie tegen kattenallergie? De introductie van het vaccin “HypoCatTM” was gepland voor 2022, voor een vaccinatie tegen kattenallergie. Het zijn echter niet de tweevoeters die gevaccineerd moeten worden, maar de producenten van het allergeen: de katten. Het vaccin bevat het allergeen “Fel d 1”. Het is zo gemodificeerd dat de gevaccineerde kat antilichamen produceert. Het eiwit wordt geacht in het lichaam van de kat te worden gebonden. Nu er minder allergenen in omloop zijn, kunnen allergiepatiënten opgelucht ademhalen. Aangezien de autoriteiten het echter niet eens kunnen worden, laat de goedkeuring nog lang op zich wachten.

Kattenallergie behandelen

In het acute stadium kunnen medicijnen verlichting brengen. Ze bestrijden echter niet de oorzaak, maar alleen de symptomen. Dit verbant de allergie niet. Als u uw kattenallergie wilt behandelen om klachtenvrij te worden, kunt u ook allergie-immunotherapie ondergaan. Maar je moet geduld hebben, desensibilisatie kost tijd. Een dergelijke therapie duurt relatief lang en kan meerdere jaren duren, afhankelijk van uw aanleg.

Vraag het uw arts

Ten laatste wanneer de kattenallergie verergert, moet u naar uw arts gaan en advies vragen over wat u aan de symptomen kunt doen. Je kunt astma krijgen als je allergisch bent voor katten. Uw arts kan u doorverwijzen naar een specialist, een arts die gespecialiseerd is in allergologie. Of u kunt direct naar een allergiecentrum gaan. Daar zijn specialisten die mensen met allergieën optimaal kunnen verzorgen en behandelen.

Huismiddeltjes voor kattenallergie

Was regelmatig uw kleding en het textiel om u heen: bijvoorbeeld beddengoed, gordijnen, dekens. Dweil de vloeren regelmatig vochtig en koop een stofzuiger met allergiefilter. Was uw handen na het aaien van uw kat. Naast grondig schoonmaken kunnen huismiddeltjes de symptomen van kattenallergie verlichten:

TIP:

 • Oogdruppels tegen jeuk en roodheid
 • Thee met ontstekingsremmende kruiden
 • Zout water voor reinigende neusspoeling

Allergische katten?

Zijn er überhaupt allergiekatten, d.w.z. kattenrassen voor mensen met een allergie, waarmee gevoelige mensen kunnen samenleven zonder dat hun immuunsysteem alarm slaat? Of moeten ze noodgedwongen afscheid nemen van hun geliefde huisdier wanneer een kattenallergie wordt vastgesteld? In principe produceren alle katten, ongeacht hun ras, het eiwit “Fel d 1” in hun anale, speeksel- en talgklieren. Als u allergisch bent en een kat wilt houden, kunt u beter een poes of een gecastreerde kater houden, omdat poesjes en gecastreerde katers minder “Fel d 1” produceren.

Zijn er hypoallergene katten?

Aangezien het eiwit “Fel d 1” de belangrijkste oorzaak is van kattenallergie, zouden hypoallergene katten dit allergeen niet hoeven te produceren of nauwelijks haar en huidschilfers verliezen. Dit komt doordat de kat het allergeen verspreidt door onder andere zichzelf te borstelen: Daarbij likt ze haar vacht. Als voor of na het wassen van de kat haren uit de vacht of roos van de huid komen, worden deze in de hele omgeving van de salonkat verspreid.

Deze katten zijn geschikt voor mensen met een allergie

Sommige katten produceren juist minder allergenen. Dit heeft echter minder te maken met het kattenras dan met de kat zelf, d.w.z. zijn individuele constitutie. Er zijn geen studies die dit bewijzen, maar van sommige raskatten wordt gezegd dat ze deze kenmerken hebben: Van deze 8 kattenrassen wordt gezegd dat ze geschikt zijn voor mensen met een allergie:

1. Russisch blauw

Hier komt een schoonheid! De Blauwe Rus is noch te dun, noch te dik – het lange, slanke lichaam ziet er sierlijk uit. Met lange, hoge poten en sierlijke pootjes stapt ze door het leven. De amandelvormige ogen, helder smaragdkleurig, vormen een indrukwekkend contrast met de zilverglanzende vacht. De oren zijn relatief groot, de staart lang en spits toelopend.

2. Siberische kat

Zoals de naam Siberische kat al doet vermoeden, is dit de Russische variant van de boskat. Alleen bijzonder robuuste dieren overleven in Siberië. Ze moeten zich aanpassen aan de barre omstandigheden. Wie de Siberische kat ziet, kan zich goed voorstellen hoe hij de toendra doorkruist – een robuuste, gespierde kat die niet preuts is en met zijn dikke vacht de koude Siberische winter trotseert.

3. Siamese kat

Zelfs niet-kattenkenners herkennen een Siamese kat Zijn lange lichaam, vachtkleur met kenmerkende aftekeningen, gezichtsmasker en expressieve diepblauwe ogen geven hem een karakteristiek uiterlijk dat hem duidelijk onderscheidt van andere raskatten. Siamezen zijn sterke persoonlijkheden die niet alleen aandacht vragen, maar ook zeer aanhankelijk zijn als ze hun mensen eenmaal in hun hart hebben gesloten.

4. Bengaalse kat

De Bengaalse kat, een kat zo mooi als een wilde kat, maar zo zachtaardig en aanhankelijk als een huiskat. In zekere zin een “mini-luipaard” voor thuis, alleen veel aanhankelijker en gefixeerd op “haar” mens. Mooi, met een zelfbewuste, majestueuze uitstraling, maar ze zijn meestal uiterst schuw tegenover mensen – soms blijven ze zelfs liever uit onze buurt.

5. Birmese kat

De gezellige Birmaanse kat is zeer mensgericht en wijkt niet van uw zijde. Een geweldig maatje dat er altijd voor je is; ze zoekt je nabijheid en heeft behoefte aan contact, de hele dag alleen thuis zijn is een straf voor de Birmese kat. Birmaanse katten behoren eigenlijk tot de rustige en evenwichtige vertegenwoordigers van hun soort, maar ze zijn bijna altijd in voor spelen. En dat zullen ze tot op hoge leeftijd blijven doen!

6. Rex katten

“Als je een vriend nodig hebt, neem een hond” – advies gegeven op het scherm door Gordon Gekko, alias Michael Douglas. Je moet het hem vergeven, hij kende waarschijnlijk geen Devon Rex. De Devon is geen saaie kat, d.w.z. niet een die de meeste tijd dut; ze is moeilijk te stoppen, de puurste bundel energie – veel onzin in haar hoofd en altijd klaar om te bespringen.

7. Sphynx

De Sphynx, een naakte kat. Een ongewoon verschijnsel, maar niet zo nieuw als het lijkt, want ook in het Azteekse rijk werden al katten zonder haar als huisdier gehouden. Om Sphynxkatten te fokken, moeten beide ouders het specifieke gen hebben dat bijdraagt tot de afwezigheid van vacht.

8. Balinese kat

Als je een Balinese kat ziet, denk je dat je naar een Siamese kat kijkt, maar dan eentje met extensies. Met andere woorden, een Siamees met “bontverlenging”. Balinezen lijken 1:1 op hun kortharige tegenhangers in vachtkleur en bouw. Dit komt door de oorsprong van het ras: Aangenomen wordt dat in het verleden enkele Siamese katten hebben gepaard met een of meer langharige varianten.

Zijn er huismiddeltjes tegen kattenallergie?

Naast grondig schoonmaken kunnen huismiddeltjes tegen kattenallergie helpen om de symptomen te verlichten: Oogdruppels verlichten de jeuk en verminderen zwelling en roodheid. Kruiden kunnen als thee ontstekingsremmend werken. U kunt ook iets goeds doen voor het neusslijmvlies door regelmatig de neus zachtjes te spoelen met zout water als u een kattenallergie heeft.

Is het mogelijk om gevaccineerd te worden tegen kattenallergie?

Een vaccinatie tegen kattenallergie is nog niet goedgekeurd. Het is echter niet de eigenaar van de kat die gevaccineerd zou worden, maar de producenten van het allergeen: de katten zelf. De gevaccineerde katten zouden dan antilichamen moeten vormen. Het eiwit moet dan worden gebonden in het lichaam van de kat. Als er minder allergenen in omloop zijn, kunnen allergiepatiënten opgelucht ademhalen.

Wanneer komt de vaccinatie tegen kattenallergie?

De introductie van het vaccin “HypoCatTM” was gepland voor 2022, voor een vaccinatie tegen kattenallergie. Het vaccin bevat het allergeen “Fel d 1”. Het is zo gemodificeerd dat de gevaccineerde kat antilichamen vormt en het eiwit in het lichaam van de kat wordt gebonden. Aangezien de autoriteiten het echter niet eens kunnen worden, laat de goedkeuring nog lang op zich wachten.

Zijn we allergisch voor alle katten?

In principe produceren alle katten, ongeacht hun ras, het eiwit “Fel d 1” in hun anale, speeksel- en talgklieren. Als u allergisch bent en een kat wilt houden, kunt u beter kiezen voor een vrouwtje of een gecastreerde kater, omdat vrouwelijke dieren en gecastreerde katers minder “Fel d 1” produceren en er dus minder allergenen circuleren.

Welke kattenrassen zijn geschikt voor mensen met een allergie?

Aangezien het eiwit “Fel d 1” de belangrijkste oorzaak is van kattenallergie, kunnen kattenrassen die dit allergeen niet produceren of nauwelijks haar verliezen, geschikt zijn voor mensen met een allergie. Dit komt omdat wanneer kattenhaar of huidschilfers uit de vacht worden verwijderd met speeksel, deze door de hele omgeving worden verspreid en vaak de kattenallergie triggeren.

Welke kat verhaard niet?

Zijn er katten die nauwelijks allergenen produceren en minder haar of huidschilfers afgeven? Er is geen onderzoek of studie die dit bewijst, maar van sommige katten wordt gezegd dat ze deze eigenschappen hebben: Blauwe Rus, Siberische, Siamese, Bengaalse, Burmese, Rex, Sphynx en Balinese katten.

Zijn Bengaalse katten geschikt voor mensen met een allergie?

De Bengaalse kat, een kat zo mooi als een wilde kat, maar zo zachtaardig en aanhankelijk als een huiskat, zou geschikt zijn voor mensen met een allergie. In zekere zin een “mini-luipaard” voor thuis, alleen veel aanhankelijker en gefixeerd op “haar” mens. Mooi, met een zelfverzekerde, majestueuze houding.

Zijn burmezen geschikt voor mensen met een allergie?

Van Birmaanse katten wordt ook gezegd dat ze geschikt zijn voor mensen met een allergie. De gezellige Birmaanse kat is zeer mensgericht en wijkt niet van uw zijde. Birmaanse katten behoren eigenlijk tot de rustige en evenwichtige vertegenwoordigers van hun soort, maar ze zijn bijna altijd in voor een spelletje. En dat zullen ze tot op hoge leeftijd blijven doen!

Zijn naakte katten geschikt voor mensen met een allergie?

Omdat er geen vacht is, zouden naakte katten ook geschikt zijn voor mensen met een allergie. De Sphynx is een naakte kat. Een ongewoon verschijnsel, maar niet zo nieuw als het lijkt, want ook in het Azteekse rijk werden al katten zonder haar als huisdier gehouden.

Kun je een kat houden ondanks dat je allergisch bent voor katten?

Het hangt af van het individuele geval: Sommige katten, ongeacht hun ras, scheiden minder allergenen uit. En vrouwelijke katten en gecastreerde katers produceren minder proteïne “Fel d 1”. Maar voordat u een katje kiest, moet u altijd van tevoren testen hoe u reageert op de potentiële huisgenoot op vier poten. Beter veilig dan sorry.

Hoe ontstaat een kattenallergie?

Een kattenallergie wordt veroorzaakt door allergenen. Met name door een allergeen genaamd “Fel d 1” (Felis domesticus), dat in het milieu wordt verspreid via het speeksel en de huidschilfers van de kat. Inademing of contact met deze allergenen zet het immuunsysteem van een allergiepatiënt op scherp en maakt hem of haar allergisch.

Kun je in één keer een kattenallergie krijgen?

Je kunt in één keer een kattenallergie krijgen, zelfs als je al jaren niet meer allergisch bent voor een kat. Als uit het niets: de symptomen verschijnen plotseling van de ene op de andere dag. Maar ook zonder een kat in de onmiddellijke nabijheid of in de directe omgeving kunnen de allergenen plotseling een allergische reactie uitlokken.

Kan een kattenallergie erger worden?

Een kattenallergie kan erger worden als u het contact met de allergenen niet vermijdt of als het erger wordt. Wie allergisch is en regelmatig of overmatig contact heeft met de allergenen, kan ademhalingsziekten ontwikkelen. In het ergste geval kan de bloedsomloop van een allergiepatiënt volledig instorten – dit is levensbedreigend.

Kan een kattenallergie weer verdwijnen?

Een kattenallergie kan weer verdwijnen. Zo plotseling als het kwam, kan het ook weer weggaan. Of de symptomen van de kattenallergie treden niet meer zo sterk of slechts sporadisch op. Het immuunsysteem reageert niet meer zo extreem en allergiepatiënten die voorheen ernstig onder de symptomen leden, zijn plotseling als “bevrijd”.

Wat zijn de symptomen van een kattenallergie?

De typische symptomen van een kattenallergie lijken sterk op de symptomen van andere allergieën: ook hier zijn er vaak verhoogde ademhalingsproblemen, jeuk aan de ogen, tranen in de ogen, huiduitslag, hoesten, netelroos, niezen, keelpijn en hoofdpijn. Sommige allergiepatiënten hebben ook last van slaapstoornissen wanneer zij allergisch zijn voor katten.

Hoe uit een kattenallergie zich bij kinderen?

Een kattenallergie manifesteert zich bij kinderen op dezelfde manier als bij volwassenen. Wanneer het immuunsysteem van het kind de allergenen in zijn omgeving als “gevaarlijk” heeft geclassificeerd en de eerste afweerreacties in gang heeft gezet, treden vergelijkbare symptomen op: De ogen jeuken en zijn rood, de neus loopt en er kunnen huidveranderingen optreden.

Hoe uit een kattenallergie zich?

Na een korte tijd van contact met de allergenen verschijnen symptomen die wijzen op een kattenallergie: De ogen, neus en huid worden als eerste aangetast. De ogen zijn rood en jeuken. De neus loopt non-stop, de ogen tranen. Je hebt het gevoel dat het lichaam de allergenen wil “wegspoelen”.

Wat kan er gedaan worden tegen een kattenallergie?

In het acute stadium kunnen medicijnen verlichting brengen. Ze bestrijden echter niet de oorzaak, maar alleen de symptomen. Dit verbant de allergie niet! Als u een kattenallergie wilt laten behandelen om klachtenvrij te worden, kunt u zich laten testen en vervolgens allergie-immunotherapie ondergaan.