Welke kattenrassen zijn het duurst in de wereld?

Hoeveel kosten raskatten en waarom is het zo duur om ze te kopen?

Er zijn vele kattenrassen, sommige rassen zijn erkend door clubs en verenigingen, andere worden wat kritischer bekeken. Maar als je een raskat koopt, verwacht je dat deze kat heel bijzondere kenmerken heeft: een bepaald uiterlijk of specifieke karaktereigenschappen die dit ras onderscheid en die je in meerdere generaties terugziet. Maar voor welke rassen moet je het diepst in de buidel tasten?

Rol de rode loper maar uit – Want hier zijn ze, de sterren, de duurste katten ter wereld!

En wat is het aan deze kattenrassen dat ze zo duur maakt?

De duurste kattenrassen

Je wilt een kat nemen? Wil je graag een raskat zijn en ben je aan het uitzoeken wat de afzonderlijke kattenrassen kosten? Dan zul je ontdekken dat er grote verschillen in marktwaarde zijn – afhankelijk van het kattenras, van welke fokker, met of zonder stamboom. De prijzen kunnen erg variëren! Voor de ene raskat zul je minder moeten betalen, voor de andere juist meer. Voor sommigen zal je nog veel meer moeten betalen! Hier is een overzicht van de hoogste marktprijzen en de TOP 10 van de duurste kattenrassen:

  1. Ashera GD
  2. Savannah kat
  3. Safari kat
  4. Caracal kat
  5. Bengaalse kat
  6. Sphynx kat
  7. Peterbald kat
  8. Maine Coon
  9. Bombay kat
  10. Ragdoll kat

Bron: Die TEUERSTEN Katzen der WELT » Top 10 Liste (bezahlen.net)

Kosten van de Ashera GD kat

De Ashera GD wordt momenteel niet alleen beschouwd als het duurste kattenras, maar ook als een ras dat heel zeldzaam is, wat zijn exotische status voedt! Het is een hybride kat, d.w.z. een kruising tussen een wilde kat en een huiskat. Doordat hij voor een groot deel een wilde kat is kan hij niet alleen als huiskat worden gehouden. Voor het houden van wilde/gedomesticeerde hybriden en hun nakomelingen gelden dezelfde zorg- en instandhoudingseisen volgens de Duitse dierenwelzijnswet als voor wilde soorten.

Prijs van de Ashera GD: €15.000 – €50.000

Kosten van de Savannah kat

De Savannah kat, die op de tweede plaats staat van de duurste kattenrassen, is ook een hybride kat. Hij is ontstaan door kruising van een wilde kat, de serval, en een huiskat. Hij is van nature veel beter dan “normale” huiskatten in springen en jagen, dankzij zijn wilde afstamming. In tegenstelling tot de Ashera GD is de Savannah kat een erkend ras met een rasstandaard (TICA), maar zij is ook onderworpen aan bepaalde houderijvereisten, afhankelijk van de generatie, en aan verplichte registratie in heel Duitsland tot de 4e generatie.

Prijs van de Savannah kat: €6,000 – €30,000

Kosten van de Safari kat

Ook bovenaan de lijst van duurste katten staat een andere hybride. Een huis-luipaard is waarschijnlijk trendy op dit moment! De Safari kat is het resultaat van een kruising tussen een wilde kat – de Geoffroy’s kat, oftewel kleine gevlekte kat (foto) – en een huiskat. De invloed van de wilde kat is duidelijk te herkennen in de Safari kat! Er zou slechts een relatief klein aantal exemplaren bestaan, waarvoor de bepalingen van de Overeenkomst van Washington voor de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES) met haar houderijvoorschriften voor uitheemse in het wild levende diersoorten en hun nakomelingen tot de vierde generatie van toepassing zijn.

Safari kat prijs: vanaf €5.000

Kosten van de Caracal kat

Is dat niet een lynx? Met de zwarte pluisjes op zijn oren lijkt de caracal sterk op een Euraziatische lynx! Je zou kunnen denken dat het een echte lynx is. Omdat hij er op lijkt, wordt de caracal ook wel “woestijnlynx” genoemd. Ondanks dat hij kenmerken van de lynx heeft, is de Caracal genetisch verwant aan de Afrikaanse goudkatten. De Caracal kat is een ras dat deels een wild dier is. Dat betekent dat het ook weer een hybride kat is: een huiskat gekruist met een caracal.

Prijs van de caracal kat: €6.500 – €9.000

Wat kost een Bengaalse kat?

Wilde katten hebben ons mensen altijd gefascineerd! Ze zijn mooi, hebben een majestueuze verschijning, maar ze zijn meestal heel schuw tegenover mensen – het liefst vermijden ze ons zelfs. Al vroeg werden pogingen gedaan om deze “mooie wilden” aan mensen te laten wennen. Dit werkte eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen, en soms kostte de poging hen zelfs het leven. Maar in 1963 lukte het eindelijk: een nieuw kattenras werd met succes gefokt – de Bengaalse kat.

Prijs van de Bengaalse kat: van €800 – €3.500

Sphynx kat kosten

Een naakte kat, dus eigenlijk een kat zonder vacht? En dan zo duur? Een ongewoon verschijnsel – in vergelijking met andere katten – maar niet zo nieuw als het lijkt, Want al in het Azteekse rijk werden katten met bijna geen haar als huisdier gehouden. Om Sphynx katten te fokken, moeten beide ouders het specifieke gen hebben dat ervoor zorgt dat er geen vachtgroei is. Is er dan ook geen vachtverzorging nodig? Omdat de vacht ontbreekt, hoeft een Sphynx niet bang te zijn voor een haarborstel, maar hij moet wel in bad en zijn huid moet goed verzorgd worden. 

Prijs van de Sphynx kat: vanaf €1.500

Peterbald kat kosten

Weer zo’n naakte kat? Sommige van de kittens hebben nog een vacht, maar die verdwijnt als ze ouder worden. De Peterbald kat, nu een erkend ras, werd oorspronkelijk gecreëerd door een experimentele kruising in Rusland. De moeder was een Oosterse Korthaar, de vader een Don Sphynx. Een Peterbald is niet altijd naakt. Er zijn in feite verschillende versies: geheel zonder haar, licht of zeer kort behaard, met een dichte, gekrulde vacht en zelfs als een volledig korthaar ras! In Europa is dit ras echter zeer zeldzaam.

Peterbald kat prijs: €1.500 – €2.500

Kosten van de Maine Coon

Deze Amerikaanse huiskat is afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten, de staat Maine, vandaar ook zijn naam. De huis- en werkkatten werden uiteindelijk door zeelieden naar Europa gebracht, waar zij snel inheems werden. De Coonies behoren, net als de Siberische en Noorse Boskat, tot de groep van de boskatten, maar zijn net zo min verwant aan de Europese wilde kat als de andere rassen. Hun voorouders waren juist Perzische katten, Turkse Angora en huiskatten.

Prijs van de Maine Coon: €800 – €1.500

Bombay Cat Kosten

Hou je van een Black Panther? Dan is de Bombay kat ideaal voor jou! Een koolzwarte panter met vurige ogen – maar met een aangenaam en mensvriendelijk temperament. Er worden drie variëteiten gefokt, die enigszins verschillen in lengte en vorm van de oren, de neus of de lichaamsgrootte. Het is een erkend ras, maar in Europa kom je ze vrij zelden tegen. Een zeer mensgerichte kat, wat ook de reden is voor zijn bijnaam “Klis” – want ze zijn heel aanhankelijk.

Prijs van de Bombay kat: €900 – €1.200

Kosten der Ragdoll

De naam zegt het al! Wanneer je een Ragdoll oppakt, ontspant zijn lichaam zich volledig – je hebt het gevoel dat je een zachte pop in je armen hebt! Zoals het spreekwoord zegt, typeert de naam dit heel treffend: de naam van de Ragdoll betekent zoiets als lappenpop – in het Engels wordt hij “rag doll” genoemd. Natuurlijk is de Ragdoll niet gemaakt van stof, maar van een heerlijke, zachte vacht met een zeer zijdeachtige textuur.

Prijs van de Ragdoll: €800 – €1.200

Zo vind je de juiste kattenverzekering

Lees nu

Welke factoren bepalen hoeveel een kat kost?

Waarom zijn sommige mensen bereid om zoveel geld uit te geven aan een kat? Waarom zijn sommige katten “must haves” en waarom zijn ze zo duur? Heeft het te maken met afkomst of stamboom? Zijn ze zo zeldzaam dat het iets bijzonders is om er zelf één te hebben? Of zijn deze dure, zachte vrienden gewoon een nieuw status symbool dat je kunt hebben? Waar hangt het vanaf dat deze katten zoveel kosten? Er zijn kosten verbonden aan professioneel fokken. De kosten moeten de tijd en de financiële inspanningen die de fokkers erin steken, dekken. En tenslotte, vraag en aanbod op de markt bepalen de prijs, natuurlijk, maar wat jouw kat je waard is, dat kan alleen JIJ bepalen!

Afgezien van dat – is niet elke kat onbetaalbaar?

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Waar moet je rekening mee houden als je een dure kat koopt?

Je wilt al heel lang een kat en denkt erover om een dure kat te kopen? Dan is het eerste wat je je moet realiseren dat een kat krijgen voor het leven is, niet slechts voor een seizoen! Je wilt ook aan hun natuurlijke behoeften voldoen – de basisbehoeften van een kat. Veel speciale raskatten hebben speciale regels waar je rekening mee moet houden. Heb je de middelen om dit alles voor je toekomstige kat te verzorgen? Hybride katten zijn veeleisend. Wat hebben zulke katten nodig om bij jou te kunnen wonen? Zoek uit welke regelgeving van toepassing is in jouw omgeving: Met onze tips en adviezen ben je goed voorbereid op het leven met een kat in de toekomst: