Zoals veel kattenliefhebbers zich keer op keer afvragen: “Wat voor meubels heeft mijn kat nodig?” – we hebben alle relevante informatie rondom het thema kattenmeubels voor je verzameld.

Het eerste meubel dat in je opkomt is natuurlijk het kattentoilet – het klassieke item dat geen kattenhuishouden kan missen. Buitenkatten hebben ze eigenlijk ook nodig. Er is geen twijfel dat dit belangrijke accessoire hygiënische omstandigheden biedt en gemoedsrust garandeert voor alle bewoners. Twee toiletten zijn altijd een goed idee, aangezien katten graag aparte opties hebben voor hun “nummer één” en “nummer twee”, voor zover dat kan. Maar een kattentoilet kan niet alles zijn, toch?

Van welk meubel houden ze het meest? Welke zorgen voor de thuisomgeving van een “fitte” kat? Bestaat er zoiets als “HouseBeautiful with Cat” – of moeten kattenmeubels in de eerste plaats groot en pluizig zijn?

De retailwereld biedt tegenwoordig een gigantische collectie meubelstukken voor katten. Alles is mogelijk! Verbeelding kent geen grenzen:

Van voortreffelijk designerstuk tot rariteit- de enige vraag is: wat zou jouw kat er precies van vinden? Kattenmeubels zijn echter vooral ontworpen om de koper te plezieren – de mens, die ervoor zal zorgen dat elk nieuw gekocht stuk past bij de sfeer in huis. Helaas is deze keuze vaak niet fijn of van functionele waarde voor de kat.

Welke meubels zijn geschikt voor welke kattensoorten? Wat is logisch als meubel zonder alleen als eyecatcher te dienen? Meubelartikelen moeten er altijd voor zorgen dat de levenskwaliteit van je kat verbetert, waarbij ze voldoen aan haar natuurlijke behoeften:

Het moet ruimte bieden voor spel en plezier – maar ook voor rust. Terugtrekken is een natuurlijk gedrag voor katten. Als ze hun ruimte nodig hebben, trekken ze zich terug op een veilige plek, het liefst op een hoger niveau om hen overzicht te geven in de kamer. Ook moet je natuurlijk kiezen tussen binnen- en buitenmeubels.

Kattenmeubels voor binnen

Wat is jouw voorkeur qua interieur? Mainstream- of Bauhaus-stijl? – Het in huis hebben van een kat kan ook samen gaan met je stijl, je interieurdromen komen niet in gevaar! Er zijn tegenwoordig passende kattenmeubels voor elke smaak. Zorg er wel voor dat het ontwerp de functie volgt; anders heeft je kat nooit baat bij de nieuwe meubels. Zorg ervoor dat jij en je kattenvriend allebei blij zullen zijn met de nieuwe meubels!

Kattenmeubels voor aan de muur

Naast de kattenbak heeft elk kattenhuishouden uiteraard voer- en waterbakken nodig, net als verschillende slaapplekjes.

Voordat je extra kattenmeubels gaat kopen, moet je nadenken over het gebruik van de verschillende kamers: hoe zit het met de ruimte? En wat past beter: iets dat je midden in de kamer kunt plaatsen of iets ruimtebesparends dat tegen de muur of aan het plafond kan worden opgehangen?
Je kunt je kattenvriend verschillende opties bieden om te spelen, klimmen of rusten; bijv. het combineren van hangbruggen en treeplanken kan een fascinerende klimmuur voor je kat vormen.

TIP:


Voor degenen die graag met één meubelstuk beginnen – hier is een suggestie voor een doe-het-zelf krabpaal voor aan de muur.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Kattenmeubels voor aan het plafond

In de wolken: één van de spannendste uitkijkplekken voor katten is het plafond! De grenzeloze vrijheid van een aan het plafond bevestigde loopbrug kan heel aantrekkelijk zijn! Het is ongelooflijk hoe een kat elegant van het ene element naar het andere springt op duizelingwekkende hoogtes!

Daarboven bevinden ze zich in hun eigen wereld die niemand kan betreden – zelfs mensen niet. De katteneigenaar kan zich terugtrekken en alles op afstand van onderaf bekijken. De objecten die aan het plafond hangen, zoals dozen, tunnels of planken, kunnen worden gecombineerd met bruggen of andere planken, die je kunt versterken met stukken sisal vloerkleed voor meer textuur en veiligheid – dit biedt ook welkome krabmogelijkheden!

Kattenmeubels van petrebels

Kattenmeubels voor buiten

Katten met toegang tot grote buitenruimtes hebben de hele dag te maken met veel indrukken voor hun zintuigen. Huiskatten moeten het echter doen met een veel kleinere, vooral mensgerichte leefomgeving. Daarom is de algemene regel: je kat moet de zon in waar en wanneer dat kan!

Zelfs de meest toegewijde huiskatten houden van een wandeling buiten – op het balkon, op het terras en natuurlijk in de tuin, als die er is. Er is zoveel te ontdekken buiten! Geuren, geluiden, prooien – zoals bij vogels die hier en daar fladderen – het zou zeker heerlijk zijn om hier de hele dag door te brengen!

De buitenmeubels voor katten moeten geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Het materiaal is doorslaggevend. Als het van hout is gemaakt, moet het waterdicht en vochtbestendig zijn om zwelling te voorkomen.
De beste keuze voor kattenmeubels voor buiten zijn daarom waterbestendige zeefdrukplaten.

Kattenmeubels voor op het balkon

Allereerst moet het balkon een veilige omgeving zijn voor de kat. Netten zijn verkrijgbaar met maaswijdten tussen 20 en 50 mm.

Kies voor de zekerheid voor een kleine maaswijdte, zodat de kat geen verkeerde ideeën krijgt. Ze zijn verrassend flexibel als het erom gaat door het kleinste gaatje te glippen, als de situatie daarom vraagt…

Gebruik alleen hoogwaardige materialen, bij voorkeur UV-bestendig en scheur- en kauwbestendig.
Je kat zal het waarderen als er naast jouw eigen ligstoel ook een hoekje exclusief is om te klimmen en uit te rusten – liefst in de schaduw – zo kunnen jullie allebei naar hartenlust van het balkon genieten!

Katten houden van kattengras!

Een plek om te relaxen met speciaal kattengras op je balkon wordt nog meer gewaardeerd!d

Doe het zelf – hier is een gids om zelf makkelijk en snel een relaxplek voor je kat te maken:

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Overzicht van kattenmeubels

Het lijkt wel een eindeloos universum – de markt voor kattenmeubels is gewoon gigantisch. Als je op zoek bent naar het perfecte item, wees dan bereid om geduld en tijd te investeren.

Een stortvloed aan verschillende modellen en variaties. Kattenmeubels – van een enkel item tot een heel landschap, er zijn meerdere verschillende ontwerpen beschikbaar: van Bauhaus- tot Ethno-stijl – er is voor iedereen een match.

Vergeet echter nooit bij het maken van de kleur- en vormkeuze voor wie het item eigenlijk bedoeld is!

Om ervoor te zorgen dat jouw katachtige vriend zich helemaal thuis voelt, moet je altijd kattenmeubels voor je woonkamer kiezen die passen bij de natuurlijke behoeften van het dier. Het moet natuurlijk, hoogwaardig en veilig zijn. “HouseBeautiful” ontwerpen voor katten zien er nooit alleen geweldig uit, maar moeten tegelijkertijd aan bepaalde specifieke eisen voldoen:

Krabmeubels

Vandaag je manicure weer gehad?

OK – we kennen allemaal het verhaal over de vernielde designbank – een kattencliché van de ergste soort, nietwaar?
Helaas zit er wel een kern van waarheid in: krabben is en zal altijd een elementaire behoefte zijn voor alle katten:

De klauwen zijn verreweg het belangrijkste “gereedschap” voor een kat. Zonder werkende klauwen kan een kat niet goed jagen; ze zijn nodig om de prooi te vangen en te houden, maar ook om te klimmen en springen en te balanceren.

Zorg voor voldoende en aantrekkelijke krabmogelijkheden voor je kat, zodat hij naar hartenlust zijn dagelijkse nagelverzorging kan doen – zoveel mogelijk – maar minimaal 1-2 krabplekken per kamer.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Krabpaal

Het is altijd het beste om een krabpaal te kiezen die is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals gifvrij hout. Hoogwaardig vakmanschap en chemicaliënvrije materialen zullen zowel jou als je kat ten goede komen. Deze artikelen zijn mogelijk verkrijgbaar tegen een iets hogere prijs dan andere, maar op de lange termijn is een solide krabpaal altijd de investering waard.

Twijfel je nog over de beste keuze?
Naast de “TOP 10 van krabpalen”, zijn hier de nieuwste “krabpaal”-tests voor jou.

Krabpilaar / cat tree

Op grote hoogten…
bijna net zo hoog als een grote struik of boom in het wild – zo hoort een krabpaal te zijn – natuurlijk naast dat deze stevig en stabiel en moet zijn. Duizelingwekkende hoogtes voor katten betekenen een goed uitzicht.

Net als een echte boom moet een goede krabpaal een soort schors van natuurlijk materiaal hebben, niet alleen als klimsteun maar ook als nagelverzorging – hier kan de kat zijn klauwen naar hartenlust slijpen.

In de natuur hebben echte bomen precies hetzelfde doel: de ruwe bast zorgt voor voldoende weerstand en is dus de ideale houder van geurstoffen; de klauwen worden geslepen en gevijld, terwijl overtollig hoornweefsel eenvoudig op de boomschors wordt weggekrabd.

Krabton

Krabtonnen zijn verkrijgbaar als enkele mand, met meerdere ingangen of comfortabele rustplekjes aan de binnenkant.

Dubbeldekker: Krabtonnen zorgen voor een geweldig kraboppervlak van de huiskat, net als een krabpaal, en bieden extra voordelen: Na het krabben en nagelverzorging bieden deze objecten ruimte voor een heerlijk kattendutje na het werk

– een meubel met meerdere functies voor je kattenvriend!

Je moet er altijd voor zorgen dat het materiaal aan de buitenkant robuust genoeg is voor krabactiviteiten. Binnenin zal de kat zachte vullingen waarderen, die hem uitnodigen om te ontspannen. Hier wordt het dier heerlijk beschermd tegen het zicht – een privé toevluchtsoord voor ontspanning.
– Een krabton kan al snel het favoriete meubel van je kat worden!

Krabkarton

Hout of karton? – dat is de vraag die veel kattenliefhebbers zichzelf stellen voordat ze eropuit gaan om de perfecte krabpaal te kopen.

Wat is de betere keuze?

Wat betreft stabiliteit is geen van de ontwerpen beter dan de andere – aangezien een hoge kwaliteit voor de krabpaal in kwestie is gegarandeerd: een speciale hardboardbekleding kan zo robuust zijn als massief hout.

Iedereen die ooit een boomstam van 2 meter van een krabpaal naar de vierde verdieping heeft moeten dragen, heeft achteraf misschien beseft dat een hardboardversie misschien het betere alternatief was geweest…

De lichtgewicht versie die gemaakt is van karton is veel gemakkelijker te dragen voor andere mensen dan professionele gewichtheffers – en ook je spaarpot zal de keuze waarderen, omdat het ook nog goedkoper is.

Krabplanken

Een krabplank is – zoals de naam al aangeeft – in wezen een eenvoudige plank die de kat uitnodigt om zijn klauwen te gebruiken: een rechthoekige houten plank bedekt met krasbestendig materiaal. Een krabplank kan zowel aan de muur als aan specifieke meubels worden bevestigd als bescherming tegen krassen.

En als je twee planken in een hoek van 90 graden met elkaar combineert, krijg je? – Precies! Je krijgt een 10 voor opletten in de wiskundeles! – een krabhoek in je woonkamer.

Voor degenen die niet van randen houden, zijn de planken ook verkrijgbaar in ovale of ronde vormen – er zijn tegenwoordig vrijwel geen grenzen aan persoonlijke smaak! Je zal snel leren of jouw kat geniet van een rond meubelstuk – beloofd!

Grotachtige meubelen

Of het nu binnen of buiten in het wild is – katten zullen altijd op hun hoede zijn en de omgeving nauwlettend in de gaten houden. Als het lastig wordt, kunnen ze zich snel terugtrekken in een veilige ruimte. In de natuur kan dit een hoge boom zijn of een veilige schuilplaats waar potentiële vijanden geen toegang hebben.

Binnen de woonruimten trekken katten zich graag terug op een plek waar ze veilig zijn voor elke verstoring – maar ook kartonnen dozen, manden of kommen (!) kunnen ineens bezet zijn.

Want hier voelt een kat zich gewoon thuis! De omgeving is “veilig”, ze kunnen gewoon oprollen en het is lekker warm – de ideale plek voor welzijn en een time-out! Mits men niet voor kussen hoeft te spelen…

Kattentunnel

Je kunt je kat geweldige schuilplaatsen bieden die hij gemakkelijk voor zichzelf kan claimen: de kattentunnel.

BEZET!

Een kattentunnel is een multifunctioneel meubelstuk:

Verstoppertje, spelen, plezier en avontuur – en dat allemaal bedekt! En na de work-out kan hij in zalige afzondering een ontspannen dutje doen. De tunnels zijn verkrijgbaar als enkele buis of met één of meerdere aftakkingen – afhankelijk van de beschikbare ruimte in en om je huis.

De tunnel moet altijd robuust en goed gemaakt zijn, omdat de kat er dan langer van zal genieten. Let op de diameter van de buizen – ze mogen nooit te smal zijn. Zoals bij alle kattenmeubels en speelgoed, zijn natuurlijke grondstoffen altijd een voordeel, vooral als ze wasbaar zijn.

Hetzelfde geldt voor eventuele toegevoegde chemicaliën – ze moeten worden vermeden, hoe aantrekkelijk het uiterlijk ook is!

Kattenmand

Katten zijn er goed in!

Ze slapen tot 16 uur per dag – soms iets minder of meer, afhankelijk van zowel leeftijd als karakter. Al met al slapen ze bijna twee keer zoveel als mensen. Dat betekent dat het grootste deel van een kattendag in het teken staat van ontspanning. Het is des te belangrijker dat jouw kat verschillende plekjes heeft om uit te kiezen.

Waarom is vilt een perfect materiaal voor katten?

Wolvilt is een natuurproduct. Het is extreem robuust en stof- en vuilafstotend. Een vilten mand is daarom “onderhoudsarm”: gewoon de haren verwijderen – en indien nodig kun je het altijd in de wasmachine doen (wolstand met een laag centrifugeprogramma), breng het daarna meteen weer in vorm en laat het drogen – klaar om heerlijk in te dutten!

Kattenluikje

Wilt je jouw kat meer vrijheid geven door een kattenluik te installeren? Dit houdt bij wijze van spreken in dat je je kattenvriend de gastsleutel van je huis overhandigt – zodat de kat vrij is om te komen en gaan wanneer dat nodig is.

Kattenluiken zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen: ze kunnen in de muur, het raam, de deur of de balkondeur worden geïnstalleerd.

We hebben hier alle informatie verzameld die je moet weten over de nieuwe toegang van je vriend tot vrijheid: 

Katten transportbox / reismand

Een transportbox zou onderdeel moeten zijn van elk kattenhuishouden; probeer het niet in de kelder of zolder te verbergen. Maak er liever een vast onderdeel van het dagelijkse leven van de kat van – een meubel waar hij graag bij is in plaats van er slechte gevoelens mee te associëren. Stop de favoriete knuffeldeken erin, of een geliefd speeltje.
Het is voor kittens het beste om al op jonge leeftijd te wennen aan de transportbox; op die manier zal het minder stressvol zijn om te accepteren wanneer het gebruikt wordt.

Zorg ervoor dat de box zowel praktisch als gemakkelijk schoon te maken is: hij moet meerdere ingangen hebben, groot genoeg voor een volwassen kat. Een perfecte oplossing is een box met een middenstuk dat open kan – zodat de kat er eenvoudig in en uit kan worden getild.

Normaal gesproken zijn natuurlijke materialen de vuistregel, maar voor transportboxen kun je een plastic model kiezen dat makkelijk schoon te maken is, voor het geval je kat zijn behoefte moet doen.

Katten klimmeubels

Spiderman? Nee, Spider kat! – katten zijn echte klimexperts! Kijk maar.

Buitenkatten genieten van een vele mogelijkheden om hun passie voor klimmen uit te leven – terwijl huiskatten in vergelijking veel minder kans hebben.

Om te vermijden dat je kat klimt op meubels die daar niet voor bedoeld zijn, moet je je kat wat alternatieven bieden.
– er is genoeg ruimte voor klimplezier, zelfs in de kleinste appartementen! Met een beetje fantasie en een handig interieurontwerp kun je spannende klimmogelijkheden creëren en zo de leefruimte van je kat vergroten.

Kattentrap

Kattentrappen vormen een autonoom meubelstuk dat bij de kat hoort en wordt in de meeste gevallen beter nooit door een mens gebruikt.

In het woongedeelte kan de kattentrap fungeren als toegang tot andere hogere kattenmeubels, zoals planken of rustplekken. Voor buitenkatten kunnen ze een ingang naar de flat vormen. Bijvoorbeeld als je op de eerste verdieping woont en de jager ’s nachts thuiskomt, dan is dit de perfecte oplossing. Hulde voor de eigenaren van kattentrappen! Je hoeft niet uit bed te klimmen om de voordeur te openen en de kat binnen te laten – geen late uurtjes of “kattenavondklokken” meer! Met dank aan de kattentrap kan hij terug naar binnen komen wanneer hij dat graag wil.

Klimmuur

Katten zijn gek op klimmuren!

Helemaal wanneer je een heel landschap voor hen creëert. Combineer hiervoor eenvoudig verschillende elementen met elkaar:
je kunt items zoals planken, maar ook verstop- en rustplekken, zoals grotten en kussens, toevoegen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Verander de combinatie van de meubels van tijd tot tijd – elke kat verovert graag nieuwe rijken!

LET OP!

Voor kleine kittens zijn lage en stabiele muren het beste.

Als de hindernisbaan vanaf het begin iets groter moet zijn, moet je ervoor zorgen dat de platforms niet te hoog worden geplaatst, zodat de kittens er nog steeds veilig bij kunnen. Sommigen zijn misschien nieuwsgierig genoeg om het hele parcours te verkennen en zelfs duizelingwekkende hoogten te riskeren!

Maar in tegenstelling tot volwassen katten, kunnen ze nog niet als veilige klimmers worden beschouwd.

Denk eraan dat veiligheid voorop staat en vermijd risicovolle hoogten!

Een val moet koste wat het kost worden vermeden!

Catwalk / loopbrug

Dit soort catwalk is niet alleen bedoeld voor de modieuze kat…

Elk model kan echter van een kat leren, wat betreft het loopje en de houding, vind je niet? Er is een reden waarom Karl Lagerfeld zo’n grote fan van katten was!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Katten hebben geen internationale catwalks nodig om te pronken, thuis balanceren op grote hoogten is genoeg bewijs voor hun natuurlijke elegantie.

Een verscheidenheid aan loopbruggen die aan de muren zijn bevestigd, is perfect voor toegang tot rustplaatsen en krabpalen – vooral als er niet veel ruimte beschikbaar is in de woonkamer.

Je kunt een pad van looppaden en loopbruggen creëren om te klimmen of om de situatie vanuit verschillende gezichtspunten te observeren – katten zijn dol op dat soort “entertainment”!

Klimmuur voor katten

Dit zou het eindproduct kunnen zijn: wanddecoratie naar hartenlust van de kat!

Bouw je eigen kattenmeubels

Passen de kattenmeubels bij de dierenwinkel niet bij je smaak? Of passen ze niet bij je appartement of je portemonnee?- geen probleem!

Als je een beetje een handige doe-het-zelver bent, kun je altijd zelf je eigen kattenmeubels bouwen! Toegegeven, doe-het-zelven is niet voor iedereen weggelegd.. Een eenvoudig toevluchtsoord voor je kat is echter wel makkelijk te bouwen, zelfs als je geen geboren timmerman bent:  

Voilá! 

Met slechts een paar middelen kun je in een mum van tijd een “Upcycling-kussen” maken – een nieuw toevluchtsoord dat gegarandeerd een “groene” pootafdruk achterlaat!

Wil je meer inspiratie opdoen? Hier zijn creatieve ideeën voor meubels die je zelf kunt bouwen. Laat je inspireren… nieuwe meubels – ook al zijn ze heel eenvoudig – kunnen heel leuk zijn! Probeer het eens!