Katten zijn goed voor je.

Het zijn familieleden, speelkameraadjes, ze zullen je troosten en gezelschap houden in het leven.
Terwijl ze bij je wonen, zullen ze je niet alleen hun vertrouwen geven, maar nog veel meer dan je ze ooit zou kunnen terugbetalen. Katten zijn perfecte levenscoaches! Ze laten je zien hoe je het leven hier en nu kunt accepteren en ervan kunt genieten. En ze helpen je om je te concentreren op de essentie van dingen.
Bovendien verbeteren ze je lichamelijke en emotionele gezondheid.

Maar niet alle katten zijn hetzelfde.

Visueel gezien variëren ze in grootte, oog- en vachtkleur, bouw en haarlengte – veel onderscheidende factoren zonder het zelfs nog maar te hebben over de innerlijke kwaliteiten, die ook enorm kunnen variëren.

In het wild bereiken katten een leeftijd van maximaal acht jaar, terwijl binnenkatten een stuk ouder worden: tot 20 jaar. Houd er rekening mee dat het leven met een huisdier veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt.
Ze hebben zo hun behoeften en ze zijn volledig afhankelijk van jou.
Verantwoordelijkheid nemen voor een dier betekent dat je ervoor moet zorgen dat er voor de soort geschikte leefomstandigheden zijn.

Hoeveel ruimte heb ik?

Voordat je beslist welke kat het beste bij jou past, moet je nadenken over wat een kat nodig heeft om een geschikt leven te leiden dat past bij zijn soort. En of je in staat bent om hem daarin te voorzien.

In hoeverre zal het hebben van een kat jouw leven veranderen?
Is dit wat je wil?
Past het wel echt bij je levensstijl?

Heb je genoeg tijd over voor je huisdier en kun je er financieel voor zorgen, rekening houdend met de kosten van levensonderhoud, dierenartsbezoeken etc.? Wat gebeurt er als je ziek wordt of moet reizen?
En hoe zit het met het dagelijks leven – zoals werkuren? Ben je de hele dag weg van huis, misschien omdat je reist tussen wonen en werken? Is er een tweede kat om de nieuwkomer gezelschap te houden, zodat hij niet eenzaam wordt?

Zoals je ziet zijn er veel vragen waar je rekening mee moet houden en het is belangrijk dat je hier eerlijk op antwoordt.
Behalve jij, zou iedereen die bij je woont het eens moeten zijn met je beslissing. Zullen ze een nieuwe bewoner accepteren, die nog jaren zal blijven?

Binnen- of buitenkat?

Huisdier of een vrij rondlopend huisdier? – Dit hangt uiteraard ook af van je woonsituatie.

Vrij rondlopen op een groot grondgebied heeft zijn charme voor een kat, maar dit soort vrijheid brengt veel risico’s met zich mee. Huiskatten hebben over het algemeen een langere levensduur, simpelweg omdat binnenshuis leven veel veiliger is. 

kan het leven van een binnenkat leuk en spannend maken!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.

Je moet ook bedenken hoe je ermee omgaat als je kat niet naar huis terugkeert en of je bereid bent om met dat soort risico’s te leven. Wat als er iets mee gebeurt? Confronteer jezelf met die mogelijkheid.
Ook – is dit in overeenstemming met de wensen van het dier? Vaak kan er een compromis worden gesloten: bijvoorbeeld het houden van een huiskat met enige toegang naar buiten.

Een enkele kat houden – een goed idee?

Van nature zijn katten sociale dieren.

Ze hebben het gezelschap van soortgenoten nodig en mogen niet alleen worden gehouden – zelfs als je veel met ze speelt en knuffelt, kun je een echte ‘kattenpartner’ niet vervangen – hoe katachtig je ook bent!

Maar, zoals altijd, zijn er uitzonderingen.

Als een kat het gewend is om alleen te leven, dan zal het niet makkelijk een nieuweling in huis accepteren.

Afgezien daarvan moet de chemie kloppen: als de twee elkaar niet kunnen uitstaan omdat ze te verschillend van karakter zijn, kan dit resulteren in een stressvolle of zelfs gevaarlijke situatie.

Wil ik nog andere huisdieren houden?

Als je dit van plan bent – of al andere huisdieren hebt – dan moet je eerst overwegen of de nieuwkomer in harmonie zal zijn met de rest van de familie. Zal het werken of zijn er problemen in het verschiet?

Vanaf de 4e week van hun leven worden kittens gesocialiseerd. Over het algemeen gebeurt dit in het gezelschap van broers en zussen – alleenstaande kittens zijn een uitzondering.

De kitten leert in deze periode alles over samenwonen en wordt opgevoed door zowel de kattenmoeder als zijn broertjes en zusjes.
Als een kat opgroeit in zijn soort-specifieke omgeving, blijft hij misschien altijd een eenzame jager. Maar thuis zal hij nooit een eenling zijn – katten houden van nature van gezelschap!
Ze houden van fysiek contact met andere katten: ze maken elkaar schoon, spelen en ontspannen samen – want samen is alles leuker dan alleen!

–Dus, wie zou een wenselijke kandidaat zijn voor het delen van een “kattenflat”?

Welke normen heb ik?

Als je eenmaal hebt besloten om zo’n charmant, elegant wezen in je leven te laten, moet je nadenken over wat voor soort kat de ideale match voor je zou zijn.

Welk type zou het beste voor jou zijn – heb je bijvoorbeeld voorkeuren met betrekking tot het uiterlijk? Wil je een kat uit het asiel een nieuw thuis bieden of heb je er liever een met een “stamboom”?

Kattenrassen in één oogopslag

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.

Born: Fressnapf (2017): Top 10 Katzenrassen. [YouTube-Video.], gepubliceerd op 27.10.2017, https://www.youtube.com/watch?v=xXIK6N0J17E, geopend op 01.03.2019

Bovendien presenteert ons Cat’s Best rassenprofiel regelmatig één ras tegelijk:

 • Wat is de bijzondere eigenschap van dit ras?
 • Wat zijn de unieke eigenschappen van de Britse Korthaar?
 • Interessante feiten over het houden en de verzorging van katten

Een langharige of kortharige kat?

Geef je de voorkeur aan een kortharig ras boven een langharig ras – of andersom? Beide rassen heb hun charme!

Alle katten hebben vachtverzorging nodig – af en toe of vaak – afhankelijk van het ras.

Lang haar heeft duidelijk meer verzorging nodig, wat betekent dat er meer tijd in geïnvesteerd moet worden. Langharige rassen hebben vaak ook een dichte ondervacht, wat betekent dat ze meerdere keren per week extra kammen nodig hebben – anders kun je verwarde of matte plekken krijgen die uiteindelijk moeten worden weggesneden.

De periode van haarwisseling in de herfst en winter zal ook iets minder intens zijn bij kortharige rassen, omdat hun ondervacht dunner is. Huiskatten hebben over het algemeen minder last van de vachtwisseling, aangezien ze het hele jaar door slechts aan matige temperatuurveranderingen worden blootgesteld.
Op die manier wordt hun vacht niet zozeer gedwongen zich aan te passen aan de veranderende seizoenen.

Jongere of oudere kat?

Wie kan er nou zo’n schattig baby katje weerstaan? Een kitten heeft echter wel veel meer aandacht nodig dan een volwassen kat.

Hij heeft misschien al de basis van de kattenmoeder geleerd toen hij bij je thuis aankwam, maar de nieuwe omgeving betekent dat hij zijn weg moet vinden en een heleboel dingen vanaf nul moet leren. Dit is niet alleen een groot avontuur voor het kitten, het betekent ook dat er wat schade kan ontstaan tijdens het proces en dat breekbare voorwerpen het slachtoffer kunnen worden van de “aanvallen”.

Een oudere kat zal vanaf het begin wat rustiger zijn. Hij weet misschien uit ervaring hoe hij in een menselijke omgeving moet leven, hij weet wat hij kan verwachten en hoe hij zich moet aanpassen.

Maar zelfs oudere katten moeten zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Het kost tijd om kennis te maken met de nieuwe omgeving. Het zal het makkelijker maken als je bij de vorige eigenaar of het asiel informeert waar de kat aan gewend is en wat zijn voorkeuren zijn. Zorg er ook voor dat je naar details over het karakter vraagt, zodat jullie beiden weet wat je kunt verwachten.

Mannetje of vrouwtje?

Fysiek gezien zijn mannetjes wat groter van formaat. Met betrekking tot sociaal gedrag kunnen gevechten tussen mannen ernstiger zijn, maar ze vinden niet zo vaak plaats.

Bij katten hebben de vrouwtjes de “alfa”-status, die vaker moet worden bevestigd: het spreekwoordelijke “cat fight”, oftewel “kattengevecht”, komt daarom veel vaker voor dan de incidentele “vechtpartij” tussen twee mannetjes.

Ook castratie kan een groot verschil maken bij beide geslachten.

Niet-gecastreerde mannetjes kunnen soms wild worden. Ze zullen voor langere tijd buiten rondzwerven, hebben veel energie en zullen ook meer plaatsen markeren – vooral hun favoriete plekjes in de huiskamer. Katerurine heeft een behoorlijk doordringende geur! Niet-gecastreerde vrouwtjes zullen ook veel langer buiten rondzwerven en mogelijk zelfs zwanger terugkeren.

Kattentaal begrijpen – hoe je het gedrag van je kat interpreteert

Lees meer

Externe factoren

Banden die de tand des tijds doorstaan: 

Hoe zien de voorwaarden thuis eruit?

Welke kat zal het best bij jouw leefomgeving passen?

Heb je genoeg ruimte?

Hoeveel tijd heb je?

Een wild en temperamentvol dier zal ongelukkig zijn in een kleine kamer. Dit zal niet leuk zijn; noch voor de kat, noch voor jou!

Niemand van jullie zal op de lange termijn gelukkig zijn.

TIP: maak vooraf een checklist met de volgende factoren:

1. Ervaring
2. Tijd 
3. Ruimte
4. familie situatie
5. Houden en verzorgen

Eerdere ervaring met katten? 

“Beginnerskat” of een eigenwijze schurk?

Heb je eerder met een kattenvriend gewoond? Misschien heb je al eerder voor katten gezorgd?
Je bent een professionele kattenhouder met ruime ervaring – misschien ben je op zoek naar nieuwe uitdagingen met een kat die heel anders is dan zijn voorganger?

Als je een nieuwkomer bent op dit gebied, moet je een aanhankelijk dier met een zachtaardig karakter kiezen. Als doorgewinterde katteneigenaar wil je misschien een nieuwe medebewoner proberen met een sterke persoonlijkheid, als je de uitdaging aan wil gaan.

Hoeveel tijd kan ik overhouden?

Heb je genoeg tijd voor een kat? Hoeveel tijd kun je doorbrengen met je diertje? Zijn er specifieke kattensoorten die passen bij jouw werkende leven?

Onafhankelijk van ras en afkomst – als je aan het werk bent en je dier alleen thuis moet laten, zorg dan voor een tweede kat als gezelschap. Er is niets deprimerender dan een huiskat die de hele dag verlangend uit het raam staart!

Daarbuiten vindt het leven plaats op slechts een paar meter afstand – maar de kat wordt ervan gescheiden door een raam. Eenzaam.

Een kat is geen meubelstuk, bedoeld om aan te halen en te amuseren, het is een levend wezen met specifieke behoeften. Net als jij.

Er zijn een paar kattenrassen die naar verluidt bijzonder goed overweg kunnen met soortgenoten – maar één ding is zeker:
Ondanks het bovenstaande heeft elk levend wezen gezelschap en aanspraak nodig. – Kun jij hiervoor zorgen voor je toekomstige kat?

Hoe lang zal de kat alleen blijven?

Bijna iedereen met een baan wordt gedwongen zijn dier een paar uur per dag alleen thuis te laten. Sommige katten zijn gewend om tot wel acht uur per dag alleen te zijn.

Je katachtige vriend mag echter nooit langer dan 24 uur alleen worden gelaten. Alleen buitenkatten kunnen maximaal twee dagen per keer aan zichzelf worden overgelaten – op voorwaarde dat er water en voer bij de hand is en dat er in geval van nood af en toe een check-in kan worden gedaan.

In tegenstelling tot honden kunnen katten die gewend zijn buiten te leven, indien nodig een tijdje zelfstandig overleven. Uiteraard moet het territorium voldoende mogelijkheden bieden voor muizenjacht en een droge rustplek.

Is er genoeg tijd voor intensieve verzorging?

Hoeveel tijd wil je investeren in het verzorgen van de vacht? Maak vooraf een lijst van de voor- en nadelen van het houden van respectievelijk langharige of kortharige rassen, om een weloverwogen beslissing te nemen.

Hoe langer de glorie, des te intenser en tijdrovender is de zorg. Hier hebben we een paar voorbeelden van rassen met kort of lang haar voor je verzameld:

Kortharige katten – bijvoorbeeld:

 • Abessijn
 • Bengaal
 • Siamees

Vergeet niet – de huiskat hoort ook tot de kortharige kattenrassen. (Trouwens, een geliefd, onafhankelijk ras!)

Halflangharige rassen – bijvoorbeeld:

 • Birmaans
 • Maine-Coon
 • Nebelung 

Langharige katten bijvoorbeeld

 • Angora
 • Britse Langhaar
 • Perzische

Dit zijn maar drie voorbeelden van kortharige en langharige katten. Er zijn er natuurlijk nog veel meer!

Kattenallergie?

Sommige mensen reageren gevoelig op kattenhaar.

Als je denkt dat je gevoelig of allergisch bent voor kattenhaar, breng dan een bezoek aan de allergoloog om zowel jezelf als je kat te testen. Zowel je bloed als het speeksel van de kat zullen worden getest, aangezien de boosdoener meestal niet het haar zelf is – het is eigenlijk het speeksel waarop mensen reageren:
Het speeksel bevat eiwitten die allergieën kunnen veroorzaken.

ONTHOUD: Buitenkatten brengen in de lente veel stuifmeel en pollen het huis binnen – een extra bron van stress als je daar allergisch voor bent.

Groeit de kat op met familie?

Is jouw nieuwe kattenvriend al gesocialiseerd?

Past het nieuwe huisdier bij jou en je omgeving? Als er kinderen in de buurt zijn, vermijd dan het adopteren van een “Rambo”-kat en kies in plaats daarvan voor een kat met een zachtaardig, lief karakter.

Je kunt conclusies trekken uit de manier waarop de kat is opgevoed: een wilde en zwervende kat kan zowel verlegen als timide zijn, terwijl een kat die is opgegroeid met kinderen en andere huisdieren misschien meer vertrouwend en aanhankelijk is.

Kandidaten uit het asiel: Dieren die veel hebben meegemaakt of een harde klap in hun leven hebben gehad, kunnen de meest aanhankelijke wezens worden. In die gevallen wordt echter om geduld en gevoeligheid gevraagd. Vergeet niet dat de dieren alleen zo reageren vanwege eerdere slechte ervaringen die ze hebben gehad.

Wat gebeurt er met de kat tijdens vakanties?

De vakanties zijn de beste tijd van het jaar!

Maar heb je ook een plan voor je kat?

Katten die van reizen houden, zijn zeldzaam. De meeste katten blijven liever thuis. Heb je betrouwbare buren of vrienden die het niet erg vinden om tijdens je afwezigheid op je kat te passen? Zorg ervoor dat dit regelt voordat je jouw reis plant of boekt.

Ideaal zou iemand zijn die het dier al kent en het kan voeden met zowel voedsel als liefde. Knuffelen en spelen zouden deel moeten uitmaken van het oppassen op de kat, net zoals voedsel en communicatie.

Een andere optie is een huisdierenhotel, waar professionals op je vriendje passen.

Zorg er van tevoren voor dat je kat bereid zal zijn om te gaan – katten zijn individuen met unieke behoeften en voorkeuren waarmee rekening moet worden gehouden: niemand wil ’s nachts op een willekeurige plaats achtergelaten worden!

Het karakter van de kat

Welk type persoonlijkheid heeft je voorkeur?

Een durfal met een sterke wil, of een kindvriendelijke kat?
Er zijn aanhankelijke katten, kattenrassen die van water houden of in het algemeen nergens bang voor zijn – uiteraard hebben we hier genoeg keuze in.

Als zeer unieke individuen, verschillen katten evenveel in persoonlijkheid als in uiterlijk.

Sommige rassen hebben vergelijkbare karaktereigenschappen. We hebben hier een breed overzicht voor je gemaakt:

Ben je op zoek naar een…

Aanhankelijke kat?

In dat geval kunnen we de Burmees, Maine-Coon of Ragdoll aanbevelen.

Al deze bovenstaande katten zijn echte knuffelfans die altijd zullen proberen dicht bij je te blijven en die genegenheid waarderen.

Communicatieve kat?

Kies een Abessijn, Bengaal of Siamees!

Deze rassen zullen je altijd vermaken! Ze houden ervan om de hele dag door gesprekken met je te voeren.
De spraakzame rassen miauwen, spinnen en kirren – het zal je verbazen hoe gedetailleerd de woordenschat van de kat kan zijn!

Na een tijdje zal je steeds beter begrijpen hoe ze hun behoeften met je communiceren.

Speelse kat?

Als je op zoek bent naar een vrolijke metgezel die altijd klaar is voor spelen en plezier, dan zijn de Bombay, Cornish Rex en Sphynx de juiste keuze voor jou.

Spelen en ronddartelen behoren tot de meest geliefde bezigheden van katten – natuurlijk afgezien van een dutje doen tussendoor – waarna ze met hernieuwde energie van het spelen zullen genieten!

Wel of geen haarverlies?

Heb je liever een ras dat niet veel haar verliest?

Dan is de Europese korthaar, de Duitse Rex of een Savannah de juiste keuze voor jou.

Er zijn natuurlijk de haarloze of “naakte” rassen – genaamd Sphynx, een Canadees ras dat het hele leven “haarloos” doorbrengt. Haar, overal haar en geen borstel in zicht? Met een Sphynx zal je dat soort problemen nooit hebben! Een naakt dier kan geen haar loslaten – Sphynx-katten hebben in plaats daarvan een dikkere huid.

Het lichaamstype van de kat?

Hoe moet jouw kat eruitzien?

De kleur van de ogen en vacht kunnen sterk variëren, evenals de bouw, hoogte, vorm van het hoofd, grootte van oren en ogen – tot en met de positie en lengte van de staart.

Zelfs binnen hetzelfde ras kunnen er uitzonderingen op de regel zijn: we hebben het hier niet over “robot” – huisdieren, maar over individuele wezens, die zich soms niet helemaal aan fokconcepten houden, maar aan moeder natuur.

Ieder ras heeft zijn eigen bouw. Sommige zijn vrij slank en klein, andere kunnen compact en stevig zijn. Dit is in de eerste plaats een kwestie van smaak.

Welk type vind jij het leukst?

Conclusie

Elk ras heeft bepaalde eigenschappen toegekend gekregen, zowel qua karakter als uiterlijk.
Binnen een bepaald ras kunnen deze identiek zijn.

Ze zullen generaties lang hetzelfde blijven en deel uitmaken van het erfgoed.

Wat zijn dan de karaktereigenschappen en behoeften van de verschillende rassen? 

Hier zie je een eerste indruk:

Zwerfkat of huiskat?

Lees meer

De Cat’s Best rassengids

Er zijn talloze kattenrassen, van “Abessijn” tot “York Chocolate”
– dus welk ras past dan goed bij mij?

Wij stellen ze aan je voor! Onze Cat’s Best rassengids introduceert regelmatig nieuwe rassen.

Er is voor elk ras een “profiel” dat je helpt om een kort, informatief overzicht te krijgen:
Hoe ziet je kat eruit, wat is zijn grootte en gewicht, zijn vacht en karakter?
Vervolgens introduceren we de speciale eigenschappen – inclusief de eigenschappen die uniek zijn voor dit specifieke ras, tot interessante feiten over houden en verzorgen.
Je vindt de informatie hier:

Verschillende persoonlijkheden

Het karakter van een kat is bepalend voor het gedrag en de omgang met specifieke situaties.

Kattenrassen hebben hun basis karaktereigenschappen – sommige eigenschappen zullen zelfs als “ras-specifiek” worden bestempeld. Is het karakter echter genetisch geïmplementeerd in de stamboom? Zullen alle gezinsleden dezelfde eigenschappen vertonen? Is de persoonlijkheid consistent binnen het ras?

Degenen die al langer met katten bekend zijn – van kittens tot senioren – zullen al snel beseffen dat er vanaf het begin verschillen zullen zijn in zowel uiterlijk als persoonlijkheid!

De verschillen zullen direct aan het begin van het leven van een kat zichtbaar zijn: sommigen kunnen niet wachten om de wereld te veroveren – of in ieder geval de dichtstbijzijnde omgeving. Anderen zullen meer angstig zijn en zullen hun eerste stappen in het leven voorzichtiger en behoedzamer maken – ongeacht ras of geslacht.
Deze mentaliteit blijft bestaan.

Meestal gedurende het hele leven van de kat.

Dit komt doordat karaktereigenschappen niet alleen genetisch bepaald zijn, maar ook veel te maken hebben met invloeden van buitenaf.

De eerste weken zijn bepalend, aangezien de kat in deze periode gesocialiseerd zal worden.

In deze tijd leert zij alles over het poezensamenzijn en wordt zij niet alleen opgevoed door de poezenmama, maar ook door de broertjes en zusjes; kittens die in deze tijd veel contact hebben met mensen en dieren, zullen – als zij volwassen zijn – nogal vertrouwend zijn als pelsneuzen die dat nooit hebben mogen leren kennen.

De huiskat is een verrassing op vier pootjes. De meerderheid van de katten die bij mensen leven zijn zogenaamde huiskatten – ook bekend als bastaarden of – als ze buiten leven – “zwerfkatten”. Qua uiterlijk lijken ze vaak op de Europese korthaar, maar ze hebben geen stamboom en er is geen druk om aan enige ras-standaard te voldoen.

In tegenstelling tot de Europese korthaar, komen huiskatten voor in een kleurrijke mix – elk van hen is uniek!
Aangezien er meerdere “kattenvaders” bij betrokken kunnen zijn, kan één nest vol verrassingen zitten, met nieuwe, charmante combinaties in de mix.

Doe de test!

Vind je het moeilijk om te beslissen?

Nu heb je tenminste een idee wat een kat nodig heeft om een gelukkig leven te leiden, maar wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Doe de test!

Door een paar eenvoudige vragen te beantwoorden, krijg je misschien een beter idee van het type kat dat het beste bij jou en je leven past: