Katten en planten – een gemixte zegen!

Planten zijn voordelig voor je kat en hebben een positieve werking, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn!

Wat is de juiste balans?

Welke planten zijn kattenvriendelijk?

Welke planten kun je beter vermijden in de omgeving van een kat?

Vandaag hebben we onze machete in de aanslag om ons een weg door deze jungle te banen. En om de planten te behouden die goed zijn voor onze binnen- en buitenkatten.

Waarom kauwen katten op planten?

Katten kauwen niet op planten omdat ze een hekel hebben aan je bloemendecor, of omdat hun voedselporties zo klein zijn dat ze verhongeren. Veel planten worden in de val gelokt omdat er gewoon niet genoeg pit in het leven van een kat is:

ze wil plezier hebben!

Kat verveelt zich

Katten zijn nieuwsgierig en willen altijd iets nieuws ontdekken. Als er niets interessants meer is, dan maar een plant…

Onze vrienden met fluwelen oren vervelen zich, dus gaan ze achter planten aan. Vooral katten die hun dagen binnen doorbrengen, vinden het leuk om zo nu en dan wat bladeren te scheuren. Je kunt je planten actief beschermen door voor wat meer variatie voor je kat te zorgen.

Planten die helpen bij het uitbraken van haarballen

Planten werken als een braakmiddel dat misschien niet zo smakelijk is, maar wel een heel natuurlijke reflex voor je kat. Wanneer een kat zichzelf verzorgt, kamt de tong de vacht en houdt het losse haren vast die vervolgens worden ingeslikt. Deze worden vervolgens uitgescheiden via het darmkanaal.
Als er teveel haren ophopen eet de kat gras, vooral grofkorrelige delen van de plant, om onverteerbare haren uit te braken.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Welke planten zijn oké voor katten?

Wees waakzaam bij het kopen van planten!

Zelfs planten die niet giftig zijn voor katten, kunnen onder bepaalde omstandigheden behoorlijk gevaarlijk zijn voor onze pluizige vrienden. Bijvoorbeeld vanwege…

 • hoekige bladeren
 • puntige randen
 • scherpe doornen
 • prikkelige stekels

Katten kunnen makkelijk stikken in lange plantenvezels en harde bladeren.
Vermijd het gebruik van kunstmest en zorg dat plantenbakken en bloempotten stabiel staan.
Zet planten op een standaard, anders kunnen potten omvallen met je kat eronder.

Huisplanten die giftig zijn voor katten

Hier is hij dan, de top 10 lijst van giftige kamerplanten voor binnenshuis. En met bijpassende illustraties, want niet iedereen is een tuinier met groene vingers. Zo weet je, de volgende keer dat je groen koopt, 100% zeker hoe giftige kamerplanten eruit zien:

Download

Giftige buitenplanten

We houden ervan om lentebloesems te zien, maar ze zijn niet zonder gevaar voor buitenkatten! Dan zijn er ook nog een aantal jaarrond bloeiende variëteiten die ook in het oog moeten worden gehouden. Hier is de top 10 giftige buitenplanten:

Download

Planten die geschikt zijn voor katten

“De meeste ongelukken gebeuren thuis” is een gezegde dat helaas ook geldt voor binnenkatten. Is jouw huis kattenveilig? Doe de check:
Er zijn veel ongevaarlijke kamerplanten voor mensen die van een groene oase houden en niet willen kiezen tussen planten en katten. Hier is de top 10 van niet-giftige kamerplanten:

Download

Hoe ziet een kattenvriendelijk huis eruit?

Lees meer

Wanneer je kat vergiftigd is door een plant

Katten worden meestal geleid door hun aangeboren instincten. Dit houdt ze vaak veilig.
Soms krijgen onze poezen echter iets giftigs te pakken en eten het op. Buitenkatten worden meer blootgesteld aan dit soort gevaar, maar dat geldt ook voor binnenkatten.

Giftige stoffen komen niet alleen voor in planten! In elk normaal huis zijn er ook andere gevaren voor katten. En je moet ze zeker kennen.

Symptomen van vergiftiging bij een kat

Katten vertonen bepaalde symptomen, afhankelijk van het type en de ernst van de vergiftiging. Jij kent je kat het beste, dus je zult het waarschijnlijk merken als er iets mis is. Als jouw kat vergiftigd is, zijn er een aantal tekenen, bijvoorbeeld…

 • Kwijlen
 • Verlamming
 • Krampen
 • Trillen
 • Braken
 • Diarree
 • Duizeligheid

Braken

Katten braken zo nu en dan. Soms komen er haarballen uit, soms is het onverteerd voedsel. Zolang het af en toe is en niet de hele tijd gebeurt, is het niet zo dramatisch. Maar zelfs als het niet echt prettig is, neem dan toch de tijd om naar het braaksel te kijken voordat je het opruimt. Het kan veel zeggen over de oorzaak!

Diarree

Als je kat diarree heeft, merk je dat heel snel op de kattenbak. De uitwerpselen zien er duidelijk anders uit: van kleur, veel zachter van structuur, soms slijmerig of vloeibaar als water.
Uitwerpselen ruiken nooit lekker, maar diarree heeft een extreem vieze stank.
Zelfs als je maag er van omdraait, kijk wel naar de uitwerpselen: de textuur kan een aanwijzing geven over wat je kat dwarszit.

Duizeligheid

Als jouw kat braakt of diarree heeft, is hij of zij vaak ook duizelig en zwak. Er zijn meestal meerdere symptomen. Kijk naar haar pupillen: zijn ze anders dan normaal, groter of kleiner? Wankelt je kat een beetje en beweegt hij niet zo stabiel als gewoonlijk?

Trekt ze zich terug in een schuilplaats, komt ze er niet eens uit om eten te halen of wijst ze zelfs haar favoriete lekkernijen af?

Wat je moet doen bij een noodgeval

De noodsituatie is hier: je bent bang dat je kat zichzelf heeft vergiftigd. Vertoont hij enkele van deze symptomen?

Ga dan direct naar de dierenarts! Blijf niet wachten. Haast je!

Hoe langer een gif actief is, hoe gevaarlijker het kan zijn voor je kat. 

Behandeling bij vergiftiging van een kat

Bel eerst de dierenarts en beschrijf de symptomen. Dit is belangrijk zodat de behandeling kan worden aangepast. Beschrijf precies wat je kat misschien heeft gegeten.

Wanneer heeft ze het ingenomen en hoeveel van de plant heeft ze gegeten? Neem een monster mee naar de praktijk als je weet welke plant het was. Er kan een tegengif zijn dat kan worden bereid.

Anders is de eerste stap ontgiften: het gif moet uit het lichaam worden verwijderd. Als het al in de bloedbaan zit, zal het worden verdund.

Kattentaal begrijpen – hoe je het gedrag van je kat interpreteert

Lees meer

Tips om je kat bij planten weg te houden

De makkelijkste manier om plantengevaar uit te bannen, is om geen katten in de buurt toe te laten.

Als ze geen toegang hebben tot planten, kunnen ze ook niet vergiftigd raken!

Plaats planten zo dat ze zo ontoegankelijk mogelijk zijn voor je harige vriend. Planten aan plafonds of muren hangen? Het is mogelijk, maar vergeet niet: katten zijn net berggeiten, dus het zijn hele goede klimmers. Zorg ervoor dat er absoluut geen mogelijkheid is voor klimmende katten om hoge planten te bereiken!

Observeer wat je kat het liefste heeft

Kijk naar de lichaamstaal van je kat: welke planten trekken aan? Welke zijn haar favoriet? Je moet ze verwijderen als ze gevaarlijk of giftig zijn.

Waarom houdt ze vooral van deze planten? Staan ze dicht bij de favoriete plek van je kat?

Gevaarlijke plantensoorten voor katten

Tot ziens planten!
Afscheid nemen is pijnlijk.
Maar je moet gaan.
En natuurlijk is dat jammer.

In het belang van je kat moet je giftig groen verwijderen. Je hoeft het niet weg te gooien: geef het aan familie of vrienden die geen kat hebben! Dan heb je twee goede beurten gemaakt.

Bied je kat alternatieven

Misschien is er een andere soort plant die je in de plaats kunt krijgen?
Laat je kat zien dat dit zijn groene goedheid is!
Moedig hem aan om eraan te knabbelen! Prijs hem als hij dat doet.
Uiteraard alleen als de plant totaal ongevaarlijk is!

Als je het niet helemaal zeker weet, bied dan kattengras aan om op te knabbelen: zo kan er niets fout gaan!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Voorkom verveling thuis

Binnenkatten hebben elke dag meerdere uren spel en activiteit nodig. Anders lopen ze het risico om je meubels of planten te beschadigen.

Ben je geen hofnar? Dat is geen probleem!
Misschien ben je goed met je handen. Je kunt de boel ook opvrolijken door je eigen meubels of speelgoed te maken voor je harige vriend.
Dan kunnen ook je planten in alle rust bloeien.