Is je kat te dik?

WelchWat zijn de oorzaken en gevolgen van overgewicht bij katten en hoe kunnen katten afvallen?

Dikke katten? Dit is een zwaar onderwerp in de waarste zin van het woord. Maar het is wel iets dat we zeker moeten aanpakken! Het gaat niet om oppervlakkige schoonheidsidealen of om de vraag of een vollere kat wel mooi is, zelfs met een figuurtje a la schilder Rubens. Als dik zijn gevolgen heeft voor de gezondheid op lange termijn, houdt het “plezier” op – dat is het moment waarop de rode waarschuwingslichten zouden moeten gaan branden voor elke kattenliefhebber! Overgewicht is vaak het gevolg van een verkeerd begrip van liefde. In feite zou iedereen die echt om zijn kat geeft, de oorlog moeten verklaren aan die extra kilo’s – met de wreedheid van een leeuw!

Wanneer heeft een kat overgewicht?

Heeft mijn kat overgewicht? Op welk punt is dat het geval? Als een kat fit is heeft het een gemiddeld gewicht dat binnen de norm ligt. Voor raskatten zijn er bepaalde richtlijnen volgens de rassenstandaard. Een kat die meer dan 15-20% van zijn ideale gewicht weegt, wordt als overgewicht beschouwd. Het bepalen van het ideale gewicht buiten een rassenstandaard is een beetje lastiger. De “BODY CONDITION SCORE” kan echter oriëntatie bieden op het gebied van “lichaamsgewicht van de kat”. Het zal op zijn minst de afzonderlijke delen van het lichaam van jouw kat direct met elkaar in verband brengen:

Download PDF “BODY CONDITION SCORE”

Moeilijkheden met bewegen

Is jouw kat sportief, beweegt hij veel? Of is het meer een luilak, één die het liefst de hele dag op de bank luiert en alleen opstaat om te eten? Stel je voor dat je de hele dag een zware rugzak met je mee moest dragen. Precies, niet bepaald prettig met zo’n gewicht op je rug! Met zoveel extra bagage zal je kat het simpelweg moeilijk hebben om te bewegen.

Slecht humeur

Stel je voor dat je op je rug ligt, je mond opent en zomaar eten en lekkers krijgt. Katten in deze situatie hoeven zich nergens zorgen over te maken. Ze hobbelen gewoon rustig naar hun voerbakje en hobbelen terug naar hun bed. Maar hier ontbreekt iets echt essentieels: de “actie”! Als jager is het lichaam van je kat ontworpen om te sluipen, springen, klimmen en snelle sprints te maken. Met andere woorden: het lichaam van een kat heeft beweging nodig! Zonder dit zal je kat in een slecht humeur zijn.

Geen zichtbare taille

Wat fitheid bij katten betreft, heeft het zijn van een buitenkat bepaalde voordelen. Katten met een buitenverblijf kunnen hun basisinstincten uitleven: Op de loer liggen, prooi vangen en vasthouden, klimmen en springen. Dit daagt niet alleen de zintuigen uit, maar je kat verbrandt ook veel energie! Een kat die te weinig beweging krijgt, wordt mollig. Dan zal er binnenkort ook geen taille meer te zien zijn.

TIP: GEBRUIK JE HANDEN 👐: Je moet de ribben van je kat kunnen voelen wanneer je je handen losjes op zijn/haar borst legt. De ribben mogen echter van een afstand niet zichtbaar zijn!

Meer slaap nodig

Volwassen katten slapen 12 tot 16 uur per dag. Het slaapritme waaraan jouw kat de voorkeur geeft, hangt af van de tijd van het jaar, hun hormonale balans of metabolisme. Katten zijn in dit opzicht super flexibel en passen soms hun slaaptijden aan. Zwaarlijvige katten hebben vaak een verhoogde behoefte aan slaap.

Oorzaken van overgewicht bij katten

Overgewicht bij katten kan vele oorzaken hebben. Dat een katje te veel “vet” heeft, kan onder meer te wijten zijn aan lichamelijke klachten, problemen met de stofwisseling, te weinig beweging of overvoeding. Het probleem is dat de dieren te veel calorieën opnemen dan dat ze verbranden. Het lichaam van de kat slaat dan vetreserves op voor minder goede tijden met weinig voedsel. Dit is niet alleen onnodig, het is ook ongezond. Het kan ertoe leiden dat jouw kat ziek wordt en niet zo lang leeft als het zou kunnen. 

Gebrek aan lichaamsbeweging

Katten die niet veel bewegen, verbranden niet genoeg energie en komen aan. Als je kat overgewicht heeft en inactief is, bestaat er op de lange termijn een risico op:

  • Spierverlies
  • Spijsverteringsproblemen
  • Problemen met het hart en de bloedsomloop

Het is een vicieuze cirkel: hoe meer gewicht je kat met zich meedraagt, hoe minder ze “goed” kan bewegen. Dit is stressvol. Katten eten soms nog meer onder stress dan ervoor! Door hun frustratie gaan ze meer eten en komen ze ook weer meer en meer aan…

Geslacht

Is er een genetische aanleg voor zwaarlijvigheid? Katers wegen doorgaans meer dan poezen. Mannetjes wegen al meer dan vrouwtjes, omdat ze compacter gebouwd zijn. Anderzijds patrouilleren ze in grotere gebieden en verbranden daarbij meer calorieën. Zuiver statistisch gezien is zwaarlijvigheid bij katten ook geslachtsafhankelijk: over het algemeen zijn er meer katers met overgewicht dan poezen.

Castratie

Gewichtstoename na castratie. Waarom is dat zo? Wanneer de verhouding tussen de hormonen verschuift, heeft dit ook invloed op de stofwisseling: gecastreerde katten hebben plotseling een ander gevoel van verzadiging en meer eetlust. Als het dieet van de kat al is aangepast vóór de castratie, kan het lichaamsgewicht behouden worden.

Ziekten

Als jouw kat overgewicht heeft, kunnen ziektes ook de oorzaak zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen van van de kat beïnvloeden: Je trouwe kattenvriendje komt ineens veel aan. Als alles hetzelfde is gebleven – wat eten, gewoonten en levensritme betreft – en je kat toch steeds dikker wordt, dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je kat naar een dierenarts te brengen voor een de schildklier of de nieren de stofwisseling gezondheidscontrole.

Ras

Het ras van de kat speelt ook een rol en kan een oorzaak zijn van de extra kilootjes. Niet erg actieve kattenrassen hebben bijvoorbeeld de neiging meer overgewicht te hebben dan levendige waaghalzen die het liefst de hele dag rondrennen. Plaats jezelf eens in de schoenen van je kat: je bent een jager. Wat vind je het leukst om te doen? Precies! Op de loer liggen, jagen en natuurlijk – prooien vangen! Creëer prikkels voor hen die aan deze behoeften voldoen en je zult

Overvoeding

Constante overvoeding: De voederadviezen over porties van de fabrikanten zijn vaak te gul – verrassing – en zij zijn blij wanneer men grote hoeveelheden voer in de voerbakjes doet. Katten snoepjes en kattenmelk zijn echte calorie bommen! Wanneer de kleine maag van een kat voer, traktaties en extra’s krijgt die bedoeld zijn voor hun tweebenige vrienden, kan hun organisme het gewoon niet allemaal verbranden, wat leidt tot de ontwikkeling van overtollig vet.

Gevolgen van overgewicht bij katten

Stel je voor dat je altijd een extra gewicht van 40 kilo met je mee moest dragen. Dat is een echte last die je voelt bij elke stap. Alles gaat traag, en je bent buiten adem na een korte tijd. De gevolgen van overgewicht zijn gezondheidsproblemen. Het lichaam van je kat is niet gemaakt voor zulke zware extra gewichten! Dikke katten krijgen suikerziekte en hebben vaker blaas-, nier-, bot- en gewrichtsproblemen dan katten die het niet zo zwaar hebben. 

Lagere levensverwachting van de kat

“Love handles” – dat klinkt als iets positiefs, nietwaar? Maar leven met te veel vet op plaatsen waar het niet hoort, is zeker niet leuk! Leven in een spekjas is levensgevaarlijk op de lange termijn. Dieren met overgewicht leven gemiddeld niet zo lang als soortgenoten met een normaal gewicht, en hun levensverwachting daalt. En daarbij, dik zijn verkort niet alleen het leven met 2 jaar, het maakt het leven minder leefbaar en plezierig.

Problemen met vacht en huid

Dikke katten hebben vaak problemen met hun huid en vacht. Waarom is dat? Een kat met overgewicht kan zichzelf niet meer goed verzorgen, omdat hij niet beweeglijk genoeg is. Het verzorgen verloopt altijd volgens een bepaald ritueel en vereist een zekere handigheid om alle – zelfs de meest afgelegen – plaatsen te kunnen raken. Als deze niet bereikt kunnen worden, zullen de verzorgingssessies op huid en vacht op den duur te kort schieten.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Kat heeft pijn

Wanneer katten veel meer gewicht moeten meedragen dan zij van nature behoren te dragen, is dat op den duur een echte belasting voor het hele lichaam. En vroeg of laat kan je kat daar veel pijn van krijgen. De kern van de zaak is dat als elke beweging van je kat pijn doet, hij natuurlijk liever nog minder actief zal zijn. Dit leidt ertoe dat meer en meer spieren worden afgebroken. Het gevolg is dat het spier- en skeletstelsel – met daarbij ook de gewrichtsbanden en pezen – steeds slechter worden.

Kattenkruid voor katten – Alles over de plant en zijn werking

https://www.catsbest.nl/kattenkruid-voor-katten-alles-over-de-plant-en-zijn-effecten/

Typen kattenziekten

Het lichaam van een kat kan veel verdragen, maar op den duur wordt zelfs hij zwak in de knieën. Dan nemen de gezondheidsproblemen toe. Overgewicht maakt katten ziek. Veel ziekten bij katten zijn alleen het gevolg van overgewicht, bijvoorbeeld:

  • Artrose
  • Blaasproblemen
  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Leververvetting syndroom
  • Problemen met hart en bloedvaten
  • Longproblemen
  • Spijsverteringsproblemen*

 *= Röntgenfoto van een kat met overgewicht en een volledige darmverstopping. Zijaanzicht.

Dat is best een lange lijst dus… En dat zet je aan het denken, of niet? Maar dat is nog niet alles: het immuunsysteem van katten met overgewicht is verzwakt, waardoor dikke katten vatbaarder zijn voor ernstige ziekten en aandoeningen. En als er dan een ingreep of een operatie moet plaatsvinden, behoren zwaarlijvige katten ook tot de “risicopatiënten”.

Wat moet je doen als een kat te dik is?

Maar wat kun je doen als je kat te dik is – of zelfs overgewicht heeft? Moet je ze gewoon op een nul-dieet zetten of ze de helft geven van wat ze normaal eten, en dan hopen dat ze binnen de kortste keren zo slank worden als een den? Dat gaat niet! Gewoon bezuinigen op voedsel zal niet alleen ontevredenheid bij je kat veroorzaken. Het is ook schadelijk, omdat belangrijke voedingsstoffen zo het lichaam van de kat worden ontnomen. Dit is wat je moet doen: geef je kat de juiste hoeveelheid voer en voer ze op vaste tijden. Geef ze ook maar een beperkt aantal snoepjes. En natuurlijk moeten ze voldoende lichaamsbeweging krijgen!

Vraag het je dierenarts

Je wil je kat graag wat laten afvallen, maar je weet niet hoe je dat het beste kunt aanpakken? Vraag het dan eerst aan je dierenarts! Hij zal jouw kat eerst grondig onderzoeken en dan het ideale gewicht bepalen. Met behulp van een dieetplan, dat de calorie-inname controleert, kan dan de verandering in de voeding worden doorgevoerd. Het plan moet worden afgestemd op je kat. Het moet gepaard gaan met regelmatige gewichtscontroles. Laten we gaan! Weg met die extra katten vetrolletjes!

Kattenvoer

Je kunt jouw kat helpen afvallen met een kattendieet. Er is dieetvoer dat caloriearm is: het bevat minder vet, maar ook stoffen die de vetverbranding stimuleren en het eigen immuunsysteem van de kat ondersteunen. Dit is nog steeds een complete maaltijd met alle belangrijke voedingsstoffen en vitaminen. Met een consequente verandering van eetgewoonten, de juiste dieetvoeding en lichaamsbeweging kan overgewicht weer onder controle worden gehouden.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Correct voeren van katten met overgewicht

Bij het kiezen van het juiste voer voor een kat met overgewicht, moet je erop letten dat het weinig calorieën bevat, maar toch voldoende eiwitten die je kat goed kan verteren. Het zijn deze eiwitten die ervoor zorgen dat je kat ondanks het dieet niet met een gebrek aan spiermassa komt te zitten, maar dat er juist vet verdwijnt. Volg een plan en hou je er ook aan. Hou je eraan, zelfs als je kat smeekt!

1. Maak een voedingsplan

2. Verminder de hoeveelheid voedsel stap voor stap

3. Deel verschillende kleine hoeveelheden voedsel per dag uit

4. Controleer regelmatig het gewicht van je kat.

OPGELET: Een portie droogvoer bevat meer energie dan dezelfde portie natvoer! 

Eet je kat te veel?

Als je kat te veel eet, kan dat verschillende oorzaken hebben. De voedingstijd of de routine kan hier bijvoorbeeld verantwoordelijk voor zijn. Katten hebben de neiging kleine porties te eten en alleen wanneer ze daar zin in hebben. Maar als al het eten in één keer wordt gegeven en alleen maar in één bakje, wordt alles opgegeten – al is het maar voor de zekerheid! In een huishouden met meerdere katten zijn schuwe soortgenoten soms bang om zonder eten te komen zitten. Daardoor gaan ze zich haasten met eten en eten ze meer dan eigenlijk goed voor hen is.

Wat moet je doen als je kat altijd honger heeft?

Als je kat altijd honger heeft, moet je dit tot op de bodem uitzoeken en een gezondheidsonderzoek bij de dierenarts laten uitvoeren. Als je katje gewoon gezond is, wat zou het dan kunnen zijn? Zou ze gestoord kunnen worden door iets nieuws of anders in de omgeving, zou het “frustratie-eten” een psychologische achtergrond kunnen hebben, zoals een: verhuizing, concurrentie, nieuwe meubels, nieuwe aanwinst in het gezin? Of heb jij ineens andere tijden en ben je op andere tijden thuis? Zoek het tot op de bodem uit en verander het als dat mogelijk is.

De dikste kat ter wereld

Katten superlatieven in overvloed: welke katten zijn de grootste, en welke de kleinste in de wereld? Wat zijn de criteria van deze categorie? Mensen hebben de neiging om alles in een hokje te willen plaatsen: WIE of WAT is de grootste en beste in zijn discipline? Niet voor niets bestaan er dingen zoals het Guinness Book of Records, waarin superlatieven voor de eeuwigheid worden vastgelegd. Er zijn ook kattenliefhebbers die dikke katten cool vinden en ze kronen.

Kat Skinny is de dikste kat ter wereld

Skinny de kat is beroemd! Hij komt uit Dallas en weegt 20 kg. Dat maakt Skinny de dikste kat in de wereld. Een zielig record? Een kat die dikker en dikker is geworden sinds hij voor het eerst het daglicht zag in 2007. In de tussentijd is Skinny veel van zijn kilo’s kwijtgeraakt onder medisch toezicht, training en dieet: Hij weegt nu “slechts” 7,7 kg, maar is fit en beweeglijk en geniet weer van het leven als kat.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Quelle: Skinny the fat cat, [YouTube-Video.], 22.08.2015, von otto corsie, Crazy Frog – Tricky (Official Video) , Skinny the fat cat – YouTube, zugegriffen am 13.04.2022

FAQ’s – Dikke kat

Is mijn kat te dik?

Een kat die meer dan 15-20% van zijn ideale gewicht weegt, wordt als overgewicht beschouwd.

Wat is een normaal kattengewicht?

De “BODY CONDITION SCORE” geeft je een idee in termen van “lichaamsgewicht van de kat”.

Waarom heeft mijn kat een dikke buik?

Katten krijgen een dikke buik als ze meer calorieën opnemen dan ze aan energie verbranden.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij katten?

Oorzaken van overgewicht / zwaarljivigheid bij katten kunnen zijn: gebrek aan beweging, geslacht, castratie, ziekte, ras en overvoeding.

Zijn katten of katers dikker?

Mannen / katers hebben vaker overgewicht dan vrouwen / poezen.

Welke kattenrassen neigen eerder naar het hebben van overgewicht?

Niet erg actieve kattenrassen hebben de neiging meer overgewicht te hebben dan waaghalzen die horen bij meer levendige rassen.

Zijn gecastreerde katten of niet-gecastreerde katten dikker?

Gecastreerde katten zijn vaker (maar niet altijd!) dikker dan niet-gecastreerde katten.

Waarom worden gecastreerde katten dikker?

Gecastreerde katten hebben een ander verzadigingsgevoel en meer eetlust, waardoor ze gemakkelijker aankomen dan katten die niet gecastreerd zijn.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht bij katten?

De gevolgen van zwaarlijvigheid bij katten zijn problemen met vacht en huid, ziekten, pijn en een kortere levensverwachting.

Wat is de levensverwachting van katten met overgewicht?

Zwaarlijvigheid verkort de levensverwachting bij katten met zo’n 2 jaar.

Welke ziekten krijgen katten met overgewicht?

Veel voorkomende ziekten bij katten met overgewicht zijn artrose, blaasproblemen, diabetes mellitus (suikerziekte), leververvetting, hart- en vaatproblemen, longproblemen en spijsverteringsproblemen.

Wat moet ik doen als mijn kat te dik is?

Vraag het na bij je dierenarts en stel een dieetplan op voor jouw kat.

Hoe kan mijn kat afvallen?

Voer geleidelijk verminderde hoeveelheden voedsel volgens een opgesteld dieetplan.

Wat moet je je kat voeren als hij te dik is?

Je kunt jouw kat helpen afvallen met een kattendieet. Er is speciaal dieetvoedsel dat minder calorieën bevat.

Hoe werkt een kattendieet?

Geef meerdere kleine hoeveelheden voer per dag en controleer regelmatig het gewicht van jouw kat.

Wat maakt een kat dikker – droogvoer of natvoer?

Droogvoer bevat meer calorieën dan natvoer en maakt je dus dikker.

Eet mijn kat te veel?

Als je kat te veel eet, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de voedingstijd of de (veranderingen in) de algemene routine.

Wat moet je doen als je kat altijd honger heeft?

Als je kat altijd honger heeft, moet je dat tot op de bodem uitzoeken. Ga na of er fysieke of psychologische redenen zijn voor het veel eten en zoek een oplossing voor je kat.

Hoeveel moet mijn kat eten?

Geef je kat kleinere hoeveelheden voedsel en verdeel het over de dag.

Wat is de dikste kat ter wereld?

Kat Skinny wordt beschouwd als de dikste kat ter wereld.

Hoeveel weegt de dikste kat?

Voor zijn dieet, woog Skinny wel 20 kg.