Wanneer de kat thuis blijft, betekent dat vaak heel wat nadenken voor kattenbaasjes. Wat doen we met onze dierlijke inwoner wanneer wij vertrekken voor een welverdiende vakantie? Vooral tijdens deze tijd van het jaar, wanneer de zomervakantie eraan komt, is dit een groot probleem.

Kat thuislaten of meenemen?

Kattenpension  

Een mogelijke optie is om uw huisdier naar een ‘cattery’ (een kattenpension) te sturen. Hierbij moet u er wel zeker van zijn dat het pand passend ingericht is voor katten en dat de mensen die het beheren weten wat ze met persoonlijke eisen moeten. Denk bijvoorbeeld aan speciale kattendiëten, voedselallergieën, het niet om kunnen gaan met andere katten enzovoorts. Ook hygiëne en goede ventilatie zijn uiteraard een must.

Particulieren passen soms ook op katten. Ook hier zijn de gevoelens van de kat cruciaal. Als uw kat gewend is aan een rustige omgeving zonder kinderen, zal hij compleet overdonderd zijn wanneer hij wordt ondergebracht bij een groot gezin. Hetzelfde geldt andersom natuurlijk ook. 

Kattenvakantie- De kat blijft op bekend terrein

De beste oplossing voor een kat (en zijn baasje) is en zal altijd het vinden van een betrouwbaar persoon die op de kat kan passen zijn. In het huis en de bekende omgeving van de kat. Maar deze bezoekjes zullen niet bij alleen voeden kunnen blijven. Dat betekent dat u de voorkeuren en bijzonderheden van uw kat met de oppas moet bespreken doordat u weggaat. Mocht u niemand in uw omgeving van vrienden en kennissen kunnen vinden die graag wilt oppassen, kunt u ook katten oppassers via internet vinden. Door bijvoorbeeld een advertentie te plaatsen of bij het lokale dierenasiel te hangen. In dat geval is het natuurlijk van belang, voor uw eigen gemoedsrust, om aan te dringen op referenties over deze persoon.

Naast regelmatige maaltijden, het bijvullen van de waterbak en een demonstratie van genegenheid in de vorm van spel- en aaisessies, is het ook belangrijk dat de kattenbak goed schoon wordt gehouden. Anders is er de kans dat uw kat, in uw afwezigheid, zijn behoeftes ergens anders gaat doen. 

Cat’s Best maakt het gemakkelijk de hoogste normen van hygiëne in de kattenbak te behouden. Een gewone volle kattenbak kan met Cat’s Best wel 4 tot 6 weken meegaan! Vervuiling die ontstaat kan dagelijks met het meegeleverde schepje worden verwijderd (en kan op de composthoop worden gegooid of zelfs door de wc worden gespoeld, want Cat’s Best bestaat voor 100% uit zuivere plantaardige vezels).

Reizen met de kat

Als uw kat van punt A naar B wordt vervoerd in een reismand (voor katten), is het belangrijk dat hij genoeg ruimte in de mand heeft om rechtop te kunnen zitten en zich om te draaien. Maar ook dat hij de tijd krijgt om aan de kleine ruimte te wennen. De reismand moet waterdicht, makkelijk schoon te maken en makkelijk en veilig op te bergen zijn. Uw huisdier moet voldoende lucht krijgen en mag in geen enkel geval uit de box moeten kunnen komen.  

Autoreis

Als katten vanaf jonge leeftijd al niet gewend zijn geraakt aan ritjes met de auto, is het beter om ze thuis te laten. Zelfs wanneer katten wél ervaring reizigers zijn, zijn er dingen waar u op moet letten. Tijdens de rit moet de kat in een veilige gesloten box zitten. De kat mag nooit voor langere tijd zonder toezicht in de auto blijven zitten, aangezien de temperatuur in de auto nogal kan veranderen en overmatige hitte fatale gevolgen kan hebben. Ook de tocht uit een open raam tijdens het rijden is iets dat katten moeilijk kunnen verdragen. Vier uur voor- en tijdens de rit mag u uw kat geen eten geven. Als de rit minder dan vijf uur duurt mag u uw kat ook geen water geven. En, tenzij u de vereiste papieren voor uw kat (vaccinatiebewijzen etc.) heeft, is het niet toegestaan de grens over te steken. 

Treinreis

Katten mogen gratis met de trein reizen. Maar ook in de trein moeten ze in een veilig gesloten box zitten die niet groter dan een reistas mag zijn en op uw schoot of onder uw zitplaats moet staan. Treinreizen hebben dezelfde regels. Geen eten tijdens de rit of vier uur daarvoor. Wanneer u naar het buitenland reist, check dan even de regels van andere spoorwegmaatschappijen voordat u gaat. 

Vliegreis

Wanneer u uw reis plant moet u de luchtvaartmaatschappij op de hoogte brengen van het feit dat u uw kat meeneemt. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben verschillende regels. Als het is toegestaan uw kat mee aan boord te nemen, moet hij in een geschikte en volledig veilige reismand onder uw stoel blijven staan. Bij het opstijgen en landen kunt u uw kat een pasta geven. Dit stimuleert het speeksel waardoor uw kat gedwongen wordt te slikken. Dit zal de druk op de oren, die erg onaangenaam voor een kat kan zijn, verlichten.

Alle soorten van reizen betekenen stress voor uw huisdier en worden liever, indien mogelijk, vermeden. Er zijn homeopathische middelen verkrijgbaar die een kalmerend effect zouden hebben. Chemische kalmerende middelen moeten koste wat het kost vermeden worden, want u weet maar nooit hoe uw huisdier hierop zal reageren.