Begrijp jij wat je kat zegt en doet?
Weet je altijd wat het je wil vertellen of waarom hij of zij zich zo gedraagt?

Een vreemde taal leren is tegenwoordig geen probleem! Je kunt meer dan 50 talen studeren: de meeste opleidingscentra voor volwassenenonderwijs bieden cursussen aan voor beginners of gevorderden. Maar heeft iemand ooit een cursuskattentaal” gevolgd?

In deze blogpost leer je niet alleen om te ontcijferen wat je kat zegt, maar ook om zijn gedrag goed te interpreteren.
Wat zijn de boodschappen achter gezichtsuitdrukkingen, staart- of oorposities? En dit alles is gratis! De volledige cursus kattencommunicatie kost je geen cent – slechts een paar minuten van je tijd.

De lichaamstaal van katten begrijpen

Katten hebben hun eigen taal.

Ze gebruiken geen woorden, zoals wij, maar hun lichaam en bepaalde geluiden om te communiceren met hun omgeving.

En als je weet hoe je de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van je kat moet interpreteren, kun je jouw harige vriendje beter begrijpen.

De lichaamstaal van katten gaat opzettelijk door middel van bepaalde bewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Hun lichamen communiceren altijd iets echts. Je verbeeldt je heus geen dingen.

Zeker, elke kat is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid. Dat zie je ook terug in zijn lichaamstaal. Hoewel er weinig universele generalisaties zijn, zijn er vergelijkbare scenario’s gezien bij alle katten. Dit kan een redelijk nauwkeurige indicatie geven van de gevoelens en frustraties van je kat.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Bron: Fressnapf (2018): Körpersprache bei Katzen – Signale erkennen, [YouTube-Video.], gepubliceerd op 11.04.2018,https://www.youtube.com/watch?v=0s-AcCDNlA0&feature=youtu.be, geopend op 20.12.2019

Wat betekenen verschillende staartposities van een kat?

De staart is een belangrijk kenmerk. Het dient als een kenmerk dat duidelijk zichtbaar is, zelfs van een afstand.

Ziet de staart eruit als een uitroepteken of is hij heel licht gebogen?
Als je kat zich met een rechtopstaande staart (1) naar je toe haast als je thuiskomt, dan weet je dat hij of zij in een goed humeur is en blij is om je te zien.

Zelfs een licht trillende, opgeheven (2) staart geeft aan dat hij of zij gelukkig is, maar het kan ook aangeven dat dit zijn of haar territorium is.

Als de staart sterk gebogen is met de punt naar beneden gericht (3), is aandacht nodig. Je kat is dan angstig en staat klaar om zichzelf te verdedigen in geval van nood.

Als de staart eruitziet als een plumeau (4) – opgeblazen en opgezet – wil een kat indruk maken op mogelijke tegenstanders en hen afweren.

Een staart die verborgen is onder het lichaam (5) duidt altijd op angst.

Als de staart zich zachtjes om het lichaam van de kat wikkelt (6), vertelt dit je dat je kat erg rustig en ontspannen is. 

En zo ziet dat eruit in actie:

Ik ben blij of opgetogen

Ik voel me aanhankelijk en zoek naar liefde

Ik ben gespannen en prikkelbaar

Ik ben klaar voor actie

Ik ben kwaad en superieur aan jou

Ik ben agressief en pittig

Wat zegt een kat met zijn ogen?

Eén blik zegt meer dan duizend woorden …

“Ben je me vergeten? Ik heb dringend een aai nodig!”

Je kunt alles zien in het oog van de kat!

Naast lichaamstaal zijn de ogen een belangrijk middel voor non-verbale communicatie. Kijk niet alleen naar de ogen, maar houd rekening met wat ze laten zien, samen met gebaren, gezichtsuitdrukkingen en context.

Wat is de algemene indruk?

Lang oogcontact is geen teken van vriendelijkheid in de wereld van je kat, maar dat is bedreigend. Een kat die lange tijd naar een ander staart, heeft geen zin, dus wees hierbij voorzichtigheid!

Kort oogcontact zoals snel knipperen is vriendelijker. Als je meerdere keren naar je kat knippert en hij / zij knippert terug, dan hebben jullie allebei op een kattenachtige manier naar elkaar gelachen.

Wat betekenen de verschillende oorposities van een kat?

De oren van katten zijn heerlijk zacht, extreem flexibel en kunnen zelfs beter horen dan honden!
Hun oorschelpen zijn grote, mobiele trechters met 64 individuele spieren (32 in elk oor), waarmee ze hun oren bliksemsnel in alle richtingen kunnen draaien. Ze hoeven niet eens hun hoofd te bewegen.

Met deze oren kunnen katten uitstekend horen en ook heel goed communiceren.

Observeer hoe de oren van je kat veranderen, afhankelijk van zijn of haar humeur. Ze zijn een belangrijke indicator van de gevoelens van je zachte vriend, maar altijd in combinatie met de ogen en het spinnen. De gezichtsuitdrukkingen van een kat worden gecreëerd door een interactie van al deze.

Ik zou graag willen spelen of rondlopen

Ik ben blij en tevreden

Ik ben bang en zal mezelf beschermen

Ik ben ongelukkig en boos

Gezichtsuitdrukkingen van een kat interpreteren

Naast lichaamstaal gebruiken onze speelse katjes gezichtsuitdrukkingen om zich uit te drukken.

Welke uitdrukking laat het kopje zien en wat zegt dat precies?

Voor katten zegt dit vaak iets heel anders dan voor mensen.
Katten leren van kinds af aan om verschillende gezichtsuitdrukkingen te interpreteren. Kittens observeren hun ouders nauwlettend en weten al snel wat ze moeten denken door naar het gezicht van het dier voor hen te kijken.

Dit is belangrijk, omdat ze zo leren om de gezichtsuitdrukkingen van andere katten correct te interpreteren.
Is deze vreemde kat in een goed humeur of kan ik beter weggaan?

Wetenschappers hebben het CatFACS (Cat Facial Coding System) gebruikt om de gezichtsuitdrukkingen van katten te catalogiseren. Welke spierbeweging in het gezicht van een kat vertegenwoordigt welk gevoel?

Met behulp van dit coderingssysteem kun je de spierbewegingen in het gezicht van een kat interpreteren. Er zijn drie belangrijke gezichtsuitdrukkingen: interesse, frustratie of angst.

Bron: www.sciencedirect.com, Status 06.12.2019

Sommige mensen vinden hitte erg vervelend. Maar wat vinden onze getemde tijgers eigenlijk van hoge temperaturen? 

Lees meer

Wat zegt mijn kat?

Kattentaal is meer dan alleen maar “miauw”.

Er zijn talloze geluiden die katten maken, naast het unieke dialect van een individuele kat. Elke kat heeft zijn eigen manier van praten.

Net als bij mensen zijn sommige katten zeer spraakzaam en zijn er anderen die liever wat stiller zijn.

Voor sommigen zit het in het bloed en is het een ras-specifiek kenmerk.

Hoe een kat communiceert, hangt echter ook af van hoe vaak het in contact is met andere katten in zijn of haar omgeving. Vooral binnenkatten communiceren meestal minder vaak, omdat daar minder reden voor is.

Anderen communiceren juist graag met hun menselijke metgezellen. Als gevolg hiervan hebben ze bepaalde speciale gedragingen en geluiden in hun repertoire die alleen zijn voorbehouden aan mensen. Een klassiek geluid is het miauwen – iets extra’s dat alleen bij mensen wordt gebruikt.

Het miauwen van katten

Als kittens miauwen, roepen ze naar hun moeder: “honger, dorst, help!

Volwassen katten die miauwen zoeken ook hulp bij ons.

En afhankelijk van hoe het miauwen klinkt, betekent het verschillende dingen:

uitbundig, opgetogen:
Luid, energiek:
zeurderig, bedroefd:
een klein gefluister:

“Ik ben blij dat je er bent!”
“Voed me / Speel met me!”
“Ik heb iets nodig / iets doet me pijn!”
„Knuffel met me!“

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Bron:
Fressnapf (2019): Warum miauen Katzen?, [YouTube-Video.], gepubliceerd op 30.01.2019, https://www.youtube.com/watch?v=Irf74BGUr2k&feature=youtu.be, geopend op 20.12.2019

Waarom katten sissen

Katten zijn slim en vermijden meestal ontmoetingen die eindigen in gevechten. Ze vermijden de confrontatie dan liever. Dit bespaart energie en voorkomt dat ze gewond raken.

Maar soms is het onvermijdelijk en worden ze onmiddellijk geconfronteerd met een situatie waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Slechts één ding helpt: een duidelijke waarschuwing.

Dit waarschuwingsgeluid zegt: “Stop daar! Niet verder!

“Je komt veel te dichtbij. Ik voel me onder druk gezet … Ik trek me nu terug en je kunt maar beter uit de weg gaan, anders moet ik misschien overschakelen naar niveau 2: aanval! Maar alleen als er geen alternatief is.”

Het gesis is geen indicatie dat er een aanval op handen is, maar dat de situatie te ver is gegaan voor deze gespannen tijger.

Kom niet dichterbij! “Zoals je ziet ben ik een angstaanjagende tegenstander!”


Wat het spinnen van een kat betekent

Aaien, knuffelen en dommelen. Dat is waar katten dol op zijn!

Dat is wanneer ze het meest spinnen. Soms heel zachtjes, en dan weer luid. Maar zelfs als je kat zich niet lekker voelt, kun je soms wat gespin horen.

Spinnen is een hele complexe vorm van communicatie. Jonge kittens moeten oefenen totdat hun neuromusculaire systeem volwassen is geworden en er een “echt” spinnen te horen is. Het kan zelfs oplopen tot 28 Hertz!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Bron: 
Fressnapf (2018): Warum schnurren Katzen?, [YouTube-Video.], gepubliceerd op 10.10.2018, https://www.youtube.com/watch?v=Y1Q3TOhjtuM&feature=youtu.be, geopend op 20.12.2019

Deze “lichaamstrilling” wordt niet alleen gebruikt voor communicatiedoeleinden, maar ook voor de gezondheid van een kat. Spinnen reguleert, kalmeert en verzacht lichaam en geest.

En dit is niet alleen goed voor onze harige vrienden, maar ook voor kattenliefhebbers.

Bij het spinnen van de kat komt er namelijk een gelukshormoon in ons vrij.

Waarom mijn kat huilt

Als je kat zich ongemakkelijk voelt, zal je wat gejammer of gejank horen. Hij of zij heeft hulp nodig en maakt deze geluiden zodat je kunt helpen.

Dit kan oplopen tot een schrille schreeuw.

Misschien is je kat gewoon bang of is er iets ernstigs gebeurd en is hij of zij gewond.
Je moet de situatie bekijken! Als katten boos worden of er iets echt mis gaat (in hun draagtijd, vanwege medicatie enz.), Kunnen ze hun frustratie luid uiten.

En dan is er nog passie…… ????

Tijdens het paarseizoen kan het behoorlijk luidruchtig worden voor of tijdens het paren.
Het kan soms eng klinken, maar het hoort allemaal bij de activiteit.

Katten kirren

Niet al het kirren is hetzelfde.

Er zijn veel variaties van.

En het hangt er altijd vanaf tegen wie er wordt gekirrt. Afhankelijk van de context kan het heel verschillende betekenissen hebben. 

– Maar het is altijd positief bedoeld!

Wanneer je kat kirrt, is het niet in een duif veranderd, maar voelt hij zich misschien in de zevende hemel! De zachte toon laat de uitverkorene zien dat de verliefde poes aan de overkant niet vies zou zijn van een nadere ontmoeting.

Een moederkat die kirrt, vraagt haar kinderen om te komen eten: eerst om op haar melk te zuigen en dan, als ze oud genoeg zijn voor vast voedsel – vlees.

Een kat die kirrt terwijl hij je op een heel vriendelijke manier begroet, vertelt je dat hij of zij blij is om je te zien.
Blij dat je hem of haar nu gezelschap houdt.

Kattengedrag interpreteren

Maar katten vertellen ons hun emoties niet alleen door middel van geluiden.

Ze gebruiken ook hun lichaam.

De lichaamstaal van katten is compleet anders dan die van andere dieren.

Als een hond bijvoorbeeld met zijn staart kwispelt, is hij in een goed humeur. Je moet echter een kat vermijden die zijn staart op een geagiteerde manier heen en weer zwaait. In tegenstelling tot het geblaf van een hond, zegt een kat juist dat hij niet in de stemming is om te spelen, maar zich in plaats daarvan geïrriteerd en gespannen voelt.

Misverstanden komen vaak voor, tenzij de dieren elkaar en hun huisgenoten kennen en goed met elkaar overweg kunnen.

Verschillende geluiden: voor een kat is het een aangenaam spinnen; voor de hond een vijandig gegrom, om er maar een paar te noemen. (Er zijn echter ook honden die spinnen … Ongelooflijk maar waar!)

Maar dit heeft een hoop vertrouwen en ervaring nodig.

Zwerfkat of huiskat?

Lees meer

Mijn kat laat zijn buik zien

Ligt je kat op zijn rug en laat hij je zijn buik zien?
Of rolt hij helemaal op zijn rug?

Bingo – dit is het toppunt van vertrouwen!

De buik is meestal een goed bewaakt lichaamsdeel.

Als je kat jou onvoorwaardelijk vertrouwt, zal het zijn buik laten zien en soms zelfs toestaan dat je die gevoelige plek aanraakt.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Maar wees voorzichtig – zelfs als je alleen maar liefdevol aan het aaien bent, kun je nog steeds worden gewaarschuwd … en een uithaal ontvangen!

Houd altijd het humeur van je kat in de gaten en stop direct als je merkt dat je kat langzamerhand geïrriteerd raakt.

Sommige katten houden er helemaal niet van als je hun buik aanraakt: “Niet aanraken, alleen maar kijken!” Dit betekent niet dat ze je niet vertrouwt! Ze laat dit gewoon op een andere manier zien.

Als je je kat al heel lang kent, weet je uiteindelijk precies waar de gevoelige plekken zijn en dan vermijd je ze. Dit is goed voor liefde en volledige loyaliteit. Verpest het niet!

Mijn kat verzorgt zichzelf en anderen

Maakt je kat jou ook af en toe schoon?

Als je kat je hierop trakteert, laat ze je zien dat ze je leuk vindt en dat je bij haar hoort. Ze markeert je als een familielid.

Je bent belangrijk!

Jij bent tenslotte de persoon die voor voedsel en onderdak zorgt, dus in haar ogen is het heel normaal om goed voor je te zorgen. En als je in aanraking bent geweest met geuren die vreemd of onaangenaam zijn voor je kat, kan likken ervoor zorgen dat je deze ook kwijtraakt.

Een uitzondering is de geur van zweet.

Voor mensen is het niet zo prettig, maar wel voor een poes met een gevoelige neus.
Het is niet zozeer de geur die je pluizige vriend lekker vindt, maar de zoute smaak van het zweet op je huid.

Mijn kat knippert met zijn ogen

Katten kunnen ook communiceren met hun ogen zonder te spreken.

Als je spinnende poes naar je knippert – zijn ogen even sluit en dan langzaam weer open doet – voelt hij zich helemaal op zijn gemak bij jou.

Voor katten is knipperen een tevreden en liefkozende vorm van oogcontact.

Als ze van plan waren om op te springen, zou hun blik gefixeerd zijn, en niet knipperend en ontspannen. Je kat communiceert door te knipperen, zodat je weet dat er geen kwaad in gedachten is.

Jij kunt antwoorden door hetzelfde te doen: Kijk niet in zijn ogen, maar knipper naar hem. Dan zal hij weten dat jij ook van hem houdt en dat je blij bent dat hij bij je is.

Katten knipperen ook met hun ogen om situaties onschadelijk te maken: Iedereen die knippert, geeft aan dat ze niet op zoek is naar ruzie: haar doel is om de vrede te bewaren.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Mijn kat nestelt zich

Sinds het begin der tijden hebben katten gecommuniceerd op manieren die onzichtbaar en ondoorgrondelijk zijn. Dit is niet mysterieus of bovennatuurlijk, maar heeft simpelweg te maken met biochemie.

Feromonen zijn chemische stoffen die door katten worden geproduceerd en die worden gebruikt om te communiceren en gedrag te beïnvloeden.
Katten produceren deze boodschap-dragende stoffen in verschillende lichaamsklieren.
Elke reukstof heeft zijn eigen specifieke betekenis en wordt door de kat op strategisch belangrijke plaatsen achtergelaten via het gezicht (kin en wangen), poten of urine.

Als jouw kat zich met zijn kin of hoofd tegen je aan nestelt, voel je dan gevleid:
Je bent een favoriet persoon!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Ze vindt je leuk en verspreidt haar geur over jou die andere katten kunnen begrijpen als: “De mijne! Hij is van mij, zoals je al makkelijk kunt ruiken. Dus pootjes eraf!

Mijn kat krabt

Niet alle katten zijn poesjes met zachte pootjes.
Kattenbezitters merken dit wanneer hun favoriete fauteuil is versnipperd. Katten personaliseren en decoreren hun huis zo voortdurend zelf.

Maar waarom doen ze dit?

De klauwen zijn een van de belangrijkste gereedschappen van een kat. Hij heeft ze nodig voor het vangen en vasthouden van prooien, maar ook voor klimmen, springen en het markeren van territorium.

Katten hebben ‘meubels’ nodig om hun stempel te drukken in hun leefruimte. Idealiter is dit iets dat specifiek voor een kat is ontworpen, zoals een krabpaal. Het ruwe oppervlak hiervan biedt voldoende weerstand en is een optimale plek voor kattengeuren. Tegelijkertijd worden de klauwen verzorgd en geslepen, omdat het versleten weefsel – lege klauwhulzen – gemakkelijk kan worden afgeschraapt.

Wil je chique designmeubelen kopen of je huis herinrichten? Hier volgen enkele tips om je meubels en interieur een kans te geven om te overleven:

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Mijn kat verstopt zich 

“Kat, katje, kaaaaaaaatt?!”
Waar is je pluizige vriendje nou gebleven?

Katten vinden het leuk om zich te verstoppen. En dan bij voorkeur op plaatsen waar je ze niet per se verwacht te vinden –

In laden, tassen, wasdrogers of dozen. En dit zijn slechts een paar van de favoriete plekken.
Een schuilplaats kan nooit klein genoeg zijn!
Het is ongelooflijk dat deze kleine pluizenbolletjes er zelfs in passen.
Maar katten zijn zo lenig. Het is net alsof ze rubberen botten hebben. Ze persen zichzelf overal in waar ze maar willen…

Hier voelen ze zich veilig en beschermd. ‘Niemand kan me zien of horen, en het is gezellig en warm in het donker.’ Dus in zekere zin is zich verstoppen een oerinstinct. Dit moet je dan ook aanmoedigen. Meestal bezoeken ze steeds weer dezelfde schuilplaatsen.

Maar als je kat zich alleen op hoge plaatsen verstopt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Dat kan betekenen dat ze misschien gestrest is door iets in haar omgeving.

Mijn kat brengt cadeautjes mee

Als je katachtige huisgenoot een buitenkat is, dan weet je er waarschijnlijk alles van.

Er ligt dan vaak een cadeautje voor je bij de voordeur.

Houd je ogen open als je het huis verlaat! Het gevaar bestaat dat je op je “cadeau” stapt, aangezien je waarschijnlijk niet ’s morgens vroeg dode lichamen voor de deur verwacht! Je moet dan ook een snelle uitvaart organiseren als je haast hebt.

De cadeautjes variëren: een dode muis, rat, soms een vogel. Geheel, zonder hoofd, of zelfs maar een deel van het lichaam. Of de prooi wordt je levend geserveerd. Als je pech hebt, leeft het nog zo dat het in je huis ontsnapt, en jij die erachteraan moet gaan. Omdat je niet zo’n goede jager bent als je kat, kan dit uren duren … Sommige geschenken gaan lang mee.

Jij bent de uitverkorene!

Je kat laat zien dat hij van je houdt en om je geeft. Hij deelt zijn prooi niet met zomaar iemand.

Mijn kat loopt rond

Helemaal gek rondrennen – soms is je kat gewoon niet te stoppen.
Wanneer de vreugde van het leven of het verlangen om te spelen katten grijpt, komen ze echt op gang!

Dan rennen ze rond alsof ze gestoken worden door een tarantula.

Of ze rollen extatisch rond over de vloer, om het volgende moment tot duizelingwekkende hoogten op te springen.

Waarom speel je niet mee?” Als je kat je wil aanmoedigen om mee te spelen, zal ze je vaak aanraken.

Ze zet haar pootjes in je mouwen, broek, arm of been…

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

…maar de klauwen zijn (meestal) in, en niet uit!

Hoe kan ik kattentaal goed interpreteren?

Wat probeert je kat je precies te vertellen? Heb je een idee wanneer jouw kat blij, nerveus of angstig is?

Het is niet makkelijk te beoordelen hoe je kat zich de hele tijd voelt.

Na een tijdje ontwikkel je een idee van wat je dierbare kat wil. Maar zijn er nog weleens momenten waarop ze je verrassen?

Dit komt doordat het soms niet makkelijk is om kattentaal goed te snappen.

Zelfs subtiele gedragsveranderingen duiden vaak op wisselende gevoelens die je niet altijd direct kunt herkennen.
We merken eerder extreme veranderingen op dan de meer onopvallende.

Als je weet hoe katten zich uitdrukken, is het makkelijk om te begrijpen hoe ze zich voelen.

Hoe tonen katten liefde?

Als je altijd een harige schaduw in je buurt hebt, zijn er twee mogelijkheden. Of je hebt jezelf al een hele tijd niet geschoren, of je bent de lieveling van je kat.

Maar er zijn ook katten die je niet overal volgen, maar die toch dol op je zijn. Het is een kwestie van persoonlijkheid; sommige poezen zijn gewoon van nature wat meer gereserveerd.

Word je verzorgd? Likt jouw kat je?

Als je kat jou schoongemaakt, word je behandeld als een echt gezinslid. Wanneer je kat je likt, verwijdert ze alle vreemde geuren en vervangt ze deze door bekende familiegeuren. Je bent van haar en iedereen zou het moeten weten.

Een ander bewijs van liefde, hoewel het vaak verkeerd wordt begrepen door mensen, is een tedere beet in de tenen of vingers.

Maak je geen zorgen, dit soort “liefdesbeet” is meestal heel zachtaardig, dus het doet geen pijn en laat meestal geen sporen na!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Hoe tonen katten vertrouwen?

Neem even een pauze. Katten slapen graag overdag.

De plek waar een kat zich oprolt voor een dutje, moet een veilige plek zijn, waar geen gevaar op de loer ligt. Wenn Deine Samtpfote Dich als Schlafplatz aussucht, dann vertraut sie Dir und legt sich – wortwörtlich – voll und ganz in Deine Hände

Wenn sich Deine Mieze gut aufgehoben fühlt, kommst Du auch in den Genuss, ausgiebig durchgeknetet zu werden; Kitten machen das bei der Mama, um den Milchfluss anzuregen; Dir zeigt sie so, dass sie Dir genauso vertraut wie ihrer Mama – mehr Vertrauen geht nicht.

– Fühl´ Dich geehrt!

Hoe tonen katten pijn?

Het is niet makkelijk om te zien dat katten pijn hebben, omdat ze meestal niet luid zeuren. Als er verwondingen zijn, merk je wel meteen dat er iets mis is met je kat.

Als een buitenkat plotseling op een onbekend of onverwacht moment thuiskomt, zich verstopt, hobbelt of jammerlijk kreunt, dan kun je er vrij zeker van zijn dat hem iets dwarszit.

Een kat die normaal gesproken hongerig is naar voedsel, maar het dan plotseling dagenlang afwijst, voelt zich misschien niet goed. Een kat kan een paar dagen zonder eten. Houd haar wel in de gaten en breng haar naar een dierenarts als de voeding niet verbetert of verslechtert.

Hoe tonen katten verdriet of rouw?

Rouwen katten om mensen of andere katten die zijn vertrokken of gestorven?

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar we zijn ervan overtuigd dat katten rouwen. Ze voelen verlies, elk op hun eigen manier. Katten kunnen verdrietig zijn. En je kunt het zien als je je kat kent.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Het verschilt niet zo veel van wat wij mensen voelen en doen als we verdrietig zijn.

Katten zoeken naar de vermiste persoon, trekken zich terug, spelen niet, zijn liever alleen, gaan nauwelijks de deur uit, hebben weinig eetlust of weigeren voedsel.

Anderen slapen slecht, zijn nerveus, op andere manieren ongeduldig, en worden soms zelfs agressief.

Het kan zijn dat ze zichzelf niet langer verzorgen en dat ze hun vacht verwaarlozen.

Hoe tonen katten angst?

Als je kat bang is, kun je dat zien aan de blik op zijn gezicht. Alles versmalt en trekt zich terug in het lichaam – van oren tot snorharen. Hij is gestroomlijnd en gespannen. Altijd klaar om te reageren: om weg te rennen of, als er geen alternatief is, aanvallen!

Hij sist, eerst zacht, dan harder, en geeft een intense schreeuw als de situatie zo nijpend is geworden dat hij zich moet verdedigen. Dat is wanneer de wapens uit de schede komen – de klauwen.

Als een sluipende stalker – ineengedoken en dicht bij de grond – slagen katten erin om in hun omgeving op te gaan. Als ze willen, worden ze volledig onzichtbaar. In weilanden of in de velden valt een kat nauwelijks op. Alleen knipperende ogen verraden hun aanwezigheid.

Als je kat zich bedreigd en bang voelt, kun je dit ook zien aan zijn staart, die vaak uitzwaait als een plumeau.

Hoe zorg je dat een bange kat je gaat vertrouwen?

Hoe laten katten zien dat ze willen spelen?

Intelligente zoogdieren spelen, en katten doen het zelfs tot op hoge leeftijd!

Voor kittens is spelen een training die hen voorbereidt op het leven.
Spelenderwijs leren ze omgaan met vrienden, vijanden en prooien.

Op latere leeftijd houdt spelen het lichaam en de geest gezond. Als je kat met je speelt, laat ze zien dat ze het leuk vindt om bij je in de buurt te zijn en je volledig vertrouwt. Het is iets dat jullie dichter bij elkaar brengt.

Als je kat door het huis zijn tanden laat zien en dan naar je toe komt rennen, kun je aannemen dat hij in een speelse bui is.

Een rugligging (met alle vier de pootjes gestrekt) of kruipen kan voor sommige katten ook een uitnodiging zijn om te spelen. Als ze een beetje op je benen klauwt of klopt, is dit een verzoek om te spelen.

Misschien heeft je kat wel een schoenenfetisj? Als dat zo is, kan er plotseling een commando binnenkomen en je schoenveters aanvallen terwijl je je schoenen aan- of uittrekt …

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer
Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer