KAT VERMIST!

Is je kat weggelopen en weet je niet wat je moet doen?

Als je een buitenkat hebt, dan weet je dat ze soms gewoon verdwijnen; Je hoeft je dan geen zorgen te maken als hij 2 of 3 dagen weg is.

Je kat heeft het al een paar keer eerder gedaan en bleef zelfs langer weg. Maar naarmate de tijd verstrijkt en je kattenvriend spoorloos verdwijnt, krijg je het gevoel dat er iets ergs is gebeurd.

Waar is ze?

Waarom komt ze niet terug?

Is haar iets ergs overkomen?

Waarom katten weglopen

Het is alsof ze van de aardbodem zijn verdwenen. Waarom doen katten dat? Verdwijnen van het ene op het andere moment, zonder duidelijke reden? Misschien zit er geen echt “weglopen” achter, en is het gewoon de manier waarop katten zich door hun territorium verplaatsen?

Katten en nieuwsgierigheid

Katten zijn heel nieuwsgierig! Als ze iets of een interessant plekje ontdekken, kunnen ze het niet laten om het tot op de bodem uit te zoeken! Totdat de deur of deksel dichtklapt…

Dan weten ze hoe het er daarbinnen uitziet, maar ze kunnen er niet alleen uitkomen. Kelders, schuren, garages of containers zijn onweerstaanbaar, maar zijn niet echt ontworpen voor nieuwsgierige kattenbezoekers.

Wanneer een kat wegloopt

Tijd om te vluchten! Of is het beter om te verstoppen? Katten zijn geneigd om weg te rennen wanneer ze bang zijn of met iets onbekends geconfronteerd worden.

Zelfs leeuwen, die normaal heel dapper zijn, kunnen in paniek raken of zich bedreigd voelen door iets. Of het nu gaat om geluiden of mensen die ze niet kennen. Dan verdwijnen ze het liefst snel in het niets…

Wanneer buitenkatten weglopen

Normaal gesproken verschijnt een buitenkat die van zijn huis houdt na een paar dagen weer. In de paartijd kan hij of zij er echter wat langer over doen om naar huis terug te keren. Dit gebeurt meerdere keren per jaar. De “lustfase” en het zoeken naar een partner duren meestal totdat een geschikte kandidaat is gevonden, en pas dan komen ze weer thuis:

Kattenexcursies hebben een verbazingwekkend grote straal – ze kunnen zelfs afgelegen plaatsen bereiken die niet echt katvriendelijk zijn. Deze vrijheid heeft soms een prijs voor buitenkatten. Er kunnen gevaren op de loer liggen die in een woonomgeving binnenshuis niet bestaan.

Gevaar voor huiskatten

Wanneer een binnenkat verdwijnt, is dat meestal door een open deur, raam of een onbeveiligd balkon. Binnenkatten worden buiten vaak overweldigd, omdat ze worden geconfronteerd met veel prikkels die ze niet kennen en die hen van streek maken. Ze raken eerst in paniek en gaan dan op zoek naar een schuilplaats. Vaak glippen ze snel ergens in zonder na te denken over hoe ze er weer uit kunnen komen. Helaas zijn ze zo stil dat niemand het merkt…

Hoe ga je op kattenjacht?

Je wacht dag in, dag uit en toch komt je kat niet thuis? Kun je niet langer wachten en wil je zelf op zoek naar je kat? Alleen maar ronddwalen zonder een plan is vrij zinloos. Wat moet je weten om ervoor te zorgen dat jouw zoektocht naar een kat succesvol is? Het draait allemaal om voorbereiding.

Waar zou je kat kunnen zijn?

Zijn er favoriete verstopplekjes waar ze graag heen gaat of plaatsen waar je haar eerder gevonden hebt?

Hoe neem je je kat weer mee naar huis?

Neem de katten transportbox mee, samen met een kattendeken zodat je jouw kat veilig thuis kunt brengen.

Zijn er lichtbronnen op de plekken waar je je kat wilt zoeken?

Je kunt een zaklamp of je mobiele telefoon gebruiken om donkere plekken te verlichten en om zelfs in het donker verder te zoeken.

Van welke snacks en voedsel houdt je kat?

Neem deze traktaties of een bakje met het favoriete voedsel mee om hem te lokken.

Probeer geen lawaai te maken tijdens het zoeken naar je kat!

Noem je kat bij zijn naam, maar maak verder niet te veel lawaai. Dit kan je kat bang maken, waardoor hij in zijn schuilplaats wil blijven.

Welke buren kunnen je kat gezien hebben?

Praat met hen, vraag rond – het liefst vaker dan één keer.

Vul een “vermist” formulier in van je kat.

Bij het dierenasiel, bij dierenartsen en in online databases.

Als je kat ziek of gewond is:

Als je kat ziek of gewond is, moet je het telefoonnummer van de dierenarts bij de hand hebben, zodat je hem in geval van nood meteen kunt bellen.

Wat is eigenlijk beter voor onze harige neuzen, toegang tot buiten of in een veilige flat blijven?

lees nu

Zoek in je omgeving naar de vermiste kat

Als je je kat kwijt bent, moet je eerst je directe omgeving doorzoeken. Begin met goed in huis te kijken en breid je zoektocht naar de vermiste kat pas daarna uit. Ga dan naar je naaste buren en vraag of ze je kat hebben gezien of enig idee hebben waar hij is. Als hij niet in de buurt te vinden is, vergroot dan geleidelijk de straal van je zoekopdracht.

Vaak glippen katten in het geheim de gang, garage of kelder in zonder opgemerkt te worden door de bewoners! Daarom weten je buren meestal niet dat ze een “gast” hebben. Informeer meerdere keren bij je buren of je kat zich ergens bij hen verstopt.

Soms zijn dieren zo geïntimideerd dat ze zelfs verborgen blijven als je in de buurt bent! Wees geduldig en ga rustig verder.

Maak een “vermist” poster

Maak een “vermist” poster en hang deze op zoveel mogelijk plekken op. Het is belangrijk om recente foto’s te hebben die goed laten zien hoe jouw kat eruitziet:

  • Welke markeringen heeft ze?
  • Zijn er bepaalde kenmerken of details waardoor hij gemakkelijker te herkennen is?

  • Wanneer (tijd) en waar (plaats) is de kat weggelopen?

  • Zorg ervoor dat de poster van de kat weerbestendig is:

Wikkel het in, plastificeer het of stop het in een transparante hoes voordat je het ophangt.

TIP: hoe meer mensen de “vermist” poster van je kat zien, hoe groter de kans is dat hij herkend en gevonden wordt.

Zoek op social media

Je kunt je vermiste kat ook zoeken via sociale media. Online wordt jouw hulpvraag zeer snel verspreid op sociale netwerken. Via Facebook, Twitter, YouTube of Instagram bereik je in één klap heel veel mensen, die op hun beurt jouw boodschap kunnen doorgeven. Elke gebruiker is een potentiële vinder!

Vraag het bij het dierenasiel

Dieren worden vaak gevonden en daarna naar het dierenasiel gebracht. Het is de moeite waard om bij dierenasiels te vragen of iemand jouw kat heeft gevonden en binnengebracht. Het is het beste om te beginnen bij het asiel dat het dichtst bij is waar je woont. Het kan ook een idee zijn om na te vragen bij de plaatselijke dierenwelzijnsvereniging of dierenartskliniek. Dit zijn ook plekken waar je je poster kunt ophangen.

Als je kat daar opduikt, weet het personeel meteen van wie deze kat is en neemt contact op.

Geef je kat als vermist op bij de politie

Je kunt kat als vermist opgeven bij de politie. Als je aangifte doet en je kat wordt gevonden, dan is het al duidelijk dat het gevonden katje van jou is! Je moet echter alleen naar de politie gaan als je kat echt voor langere tijd vermist is, en niet na slechts enkele uren afwezigheid.

Welke kattenbakvulling is goed en wat maakt het verschil? We nemen silicaat, de geur van babypoeder en natuurlijke vezelproducten onder de loep.

Lees nu

Zo voorkom je dat je kat verdwijnt

Zolang ramen en deuren gesloten zijn, is er geen gevaar. Maar zodra ramen open staan of wanneer tocht de deur op een kier zet, kan het lastig worden.

Katten zijn jagers. Als ze daar een verleidelijke prooi zien, zullen ze zich door zowat elke ruimte wringen. Waar hun hoofd doorheen past, volgt de rest! Het is makkelijk om deuren en ramen te beveiligen. Voor ramen zijn er zijhoeken of roosters, netten en rolgordijnen ter bescherming. Je kunt deuren beveiligen met deurstoppers en balkons met een speciaal gaas.

Geef je kat een microchip

Een kleine chip die door een dierenarts in je kat is geïmplanteerd, zorgt ervoor dat jij kan volgen waar je kat is. Als hij of zij verdwaalt of wordt gevonden, slaat de code op de chip jouw gegevens op waarmee de kat naar jou, de eigenaar, kan worden herleid:

Waarom registreren zinvol is

Zelfs als je kat je oogappel is, kan er een dag komen dat ze van de aardbodem verdwijnt. Je kunt dit niet helemaal uitsluiten, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen.

Als jouw kat een tatoeage in zijn oor en een microchip heeft, is hij makkelijker te identificeren.

Deze gegevens kun je laten vastleggen in een registratie. Huisdierregisters (zoals NDG; Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) kunnen je helpen om je kat snel te vinden.

Het is het zeker waard! Er is niets beter dan je lang verloren lieveling terug in je armen te hebben.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer