Kattenvlooien – hoe herken en behandel je ze, en wat kun je doen om ze te voorkomen?

Parasieten zoals mijten, teken en kattenvlooien zijn maar een paar voorbeelden van plagen die zich graag aan je kat hechten. Waarom is bescherming tegen parasieten zo belangrijk als je met een kat samenwoont? De vlooien besmetten immers je kat en niet jouzelf. Helaas heb je er zelf ook direct last van, want ze zijn ook een gezondheidsrisico voor jou. Vlooien besmetten niet alleen je huisdier, maar kunnen ook van het gastdier op jou overgaan en zo jou ziek maken.
Bescherm je kat en jezelf:

Vecht tegen de vlooien!

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

Hoe kun je zien dat je kat vlooien heeft?
Vlooien zijn erg wendbaar en kunnen hoog en ver springen. Daarom waren ze gewilde acrobaten voor vlooiencircussen! Ze wisselen snel van het ene gastdier waar ze op zitten naar het andere, dus het is niet zo eenvoudig om ze te vinden. Vaak valt het pas op wanneer jij een vlo hebt! Als vlooien je kat hebben besmet, zijn er verschillende symptomen die dit aantonen:

  • Jeuk
  • Rusteloosheid
  • Huidziektes
  • Veranderingen in de vacht van de kat

Symptomen van kattenvlooien

Er zijn verschillende symptomen die laten zien dat je kat een vlooienprobleem heeft. Maar als je kat zichzelf krabt, betekent dit niet per se dat een vlo hem heeft gebeten! Katten zijn individuen: elk is anders. Ze reageren niet altijd op dezelfde manier, alleen omdat ze allemaal deel uitmaken van dezelfde kattenfamilie. Net als wij mensen is de een misschien gevoelig, maar de ander voelt geen jeuk. Maar als je jouw kat kent, merk je vrij snel wanneer hij zich anders gedraagt.

Kat krabt zichzelf

Als een kat constant aan het krabben is, moet je het eens van dichtbij bekijken. Een vlo bijt meestal meerdere keren. De huid is licht rood en ontstoken waar beten optreden. Vlooienspeeksel irriteert ook de huid en veroorzaakt jeuk. Sommige katten zijn bijzonder allergisch voor vlooienspeeksel. Als een kat voelt dat hem iets dwars zit, zal hij proberen er vanaf te komen door vaker aan deze plekken te likken en te krabben.

Kat is rusteloos

Loopt je kat onrustig heen en weer? Normaal gesproken laat ze je zien hoe je kunt ontspannen, diep ontspannen op die favoriete plek liggen en niet eens opstaan als er een drilboor ernaast aan het beuken is. Als ze vlooien heeft, is er geen rust meer! Ze zal nooit stil zitten, maar de hele tijd opspringen, zichzelf verwoed bijtend in moeilijk bereikbare delen van haar lichaam, de hele tijd…

Kattenvacht valt uit of komt los

Vind je plukjes vacht door je hele huis? De fluwelen vacht van je poes is niet langer glanzend en op sommige plaatsen zelfs kaal? Een vlooienplaag kan de oorzaak zijn van de vachtproblemen bij je kat. 11 tips voor de juiste verzorging van langharige katten. Bij een vlooienplaag krabt een kat zich veel en trekt soms zelfs hele plukjes vacht uit.

Vlooien bij katten opsporen

Je kunt meestal niet meteen zien of je kat vlooien heeft. Kattenvlooien zijn erg klein – ze zijn maar een paar millimeter groot. Het is bijna onmogelijk om de kleine wezens in dikke vacht te spotten zonder een vergrootglas! Ze zijn vooral moeilijk te herkennen bij katten met een lange of donkere vacht. Zo blijven de vervelende bloedzuigers lang onopgemerkt.

Tip:

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Hoe zien kattenvlooien eruit?

Zonder visuele hulpmiddelen zal het moeilijk zijn om deze kleine vampiers te spotten. Hier volgt een korte beschrijving: volwassen vlooien hebben een dun, plat bruin lichaam dat tot 2,5 mm lang is en zes poten heeft (vrouwtjes zijn langer dan mannetjes). Ze hebben geen vleugels, maar met hun superkrachtige gewrichten kunnen ze heel hoog en ver springen. Dus zelfs zonder te vliegen, kunnen ze gemakkelijk een andere gastheer te voet bereiken!

Kattenvlooien vinden met een vlooienkam

Vlooien zoeken is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar er zijn tools die je kunnen helpen. Met een vlooienkam kun je ze opsporen. Kam de vacht van de kat systematisch – vooral rond de nek en aan de basis van de staart, waar vlooien zich het liefst nestelen! Als een boer die een veld ploegt, lijn voor lijn. Leeg vervolgens de “prooi” op een lichtgekleurd oppervlak; als je kleine bruinzwarte vlekjes vindt, kan dat vlooienpoep zijn!

Kattenvlooien bestrijden

Van kattenvlooien moet je zeker zo snel mogelijk af! Kattenvlooien planten zich snel voort: de eieren die in de vacht van de kat worden gelegd, worden snel larven, dan poppen, en daaruit komt de volgende generatie kattenvlooien.

Snel handelen is dus essentieel! Wanneer kattenvlooien vrij rondlopen op je kat, belasten ze zijn gezondheid. Afgezien van het feit dat parasieten erg vervelend kunnen zijn voor je kat, kunnen ze ook ziektes overbrengen op hun gastheer. Elke dag die je wacht, neemt het risico op een secundaire ziekte toe.

LET OP: Gebruik geen vlooienproducten voor honden met permethrine voor je kat. Ze zijn schadelijk voor katten!

Wanneer moet je naar de dierenarts voor kattenvlooien?

Om kattenvlooien professioneel te bestrijden, kun je altijd je dierenarts raadplegen. Hij of zij kent jouw kat en kan het beste inschatten welke producten gebruikt moeten worden en wat je kat verdraagt. De dierenarts zal onderzoek doen, zien hoe ver de vlooienplaag zich heeft verspreid en zal je kat iets geven om zich beter te laten voelen. Vaak is de huid ontstoken door krabben of vlooienbeten. Een dierenarts kan dit direct behandelen en de pijn en jeuk verlichten.

Kattenvlooienmiddel uit de apotheek

Sommige dierenartsen zullen je de juiste medicatie tegen kattenvlooien geven wanneer je je kat langsbrengt. Deze medicatie wordt dan toegevoegd aan de rekening of je betaalt ervoor voordat je met je kat naar huis gaat. Als je dierenarts een bepaald product aanbeveelt dat ze niet op voorraad hebben, moet je het product – vloeistof, halsband, oplossing, spray of tabletten – mogelijk bij een apotheek ophalen. Als het een voorgeschreven product is, zal de dierenarts je er een recept voor geven.

OPMERKING: Wanneer een dierenarts een recept uitschrijft, is dit meestal drie maanden geldig. – tenzij hij of zij een andere datum noteert!

Ontwormen na vlooienbesmetting


Regelmatig ontwormen tegen rondwormen en lintwormen is een must voor katten. Maar het is essentieel om te doen na een vlooienplaag, omdat vlooien de wormen kunnen overbrengen. Als je kat wormen heeft, zie je ze in eerste instantie niet. Ze zijn goed verborgen in het lichaam van de kat. Vlooien brengen voornamelijk lintwormen over op katten. De komkommerzaadlintworm (ook wel een pompoenzaadlintworm genoemd) behoort tot de top tien van lintwormen die bij katten worden aangetroffen. Het heeft misschien een schattige naam, maar het is verre van prettig.

Vlooien bij kittens – waar moet je op letten?

Natuurlijk hebben kittens andere behoeften dan volwassen katten. Kittens: Waar je op moet letten bij de aanschaf en opvoeding: Als ze besmet zijn met vlooien of je wilt dat vermijden, vraag dan zeker aan je dierenarts welke vlooienmedicatie je moet gebruiken. Veel vlooienmiddelen die voor volwassen katten geen probleem zijn, zijn niet geschikt voor kittens. Laat je adviseren over wat het beste is voor jouw kitten en wat gemakkelijk te gebruiken is. Laat de dierenarts voordoen hoe je de medicatie moet gebruiken of aanbrengen, zodat alles soepel verloopt en je kleine pluisbolletje zich comfortabel voelt. Vergeet niet om je andere harige vrienden en je leefruimte “vlooienvrij” te maken.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Zijn katten vlooien overdraagbaar op mensen? Wat moet je doen als je vlooien in huis vindt

Kunnen vlooien van katten op mensen worden overgedragen en is dit gevaarlijk? Met vlooien valt niet te spotten, omdat ze ziekten kunnen overbrengen die ook gevaarlijk zijn voor ons mensen. Omdat mensen niet de eerste keuze van een vlo zijn als gastheer – we hebben gewoon niet genoeg dikke vacht om eieren in te leggen – worden ze meestal alleen bezocht als een “tussenoplossing”. Maar wij tweebenige wezens zijn nog steeds niet veilig voor hen, want als vlooien eenmaal in onze leefruimte komen, willen ze zich graag vestigen.

Kattenvlooien in huis bestrijden

Vlooien hebben de neiging zich over woonruimtes te verspreiden om hun eieren te leggen en zich te vermenigvuldigen. Vooral populair zijn plaatsen en hoeken die een perfecte dekking bieden voor eieren: vloerkleden, kussens, stoffering en de favoriete knusse plekjes van je kat. Maar waar je de vlooien ook ontdekt, je moet een volledige basisreiniging en desinfectie uitvoeren om ze kwijt te raken. In speciaalzaken zijn de juiste producten verkrijgbaar die niet alleen de vlooien doden, maar ook eitjes en larven.

Kattenvlooien voorkomen

Je kunt vlooien bij katten voorkomen. Controleer regelmatig de vacht van je kat. Als hij of zij lange tijd buiten is geweest, doe dan een grondige lichaamscontrole. Inspecteer ook de gebieden die niet direct voor de hand liggen. Je kunt dit combineren met aaien, waardoor het een fijne ervaring wordt en je kat graag stil zal blijven liggen. Er zijn ook middelen verkrijgbaar in speciaalzaken of apotheken om kattenvlooien af te schrikken. Voordat je een product uitprobeert, moet je wel eerst contact op te nemen met je dierenarts.

Flea collar for cats

Vlooienbanden kunnen helpen bij het bestrijden van kattenvlooien. Ze bevatten kunstmatige of natuurlijke stoffen die vlooien ervan moeten weerhouden om de kat een aantrekkelijke gastheer te vinden. Maar er is een addertje onder het gras: halsbanden voor katten zijn problematisch. Voor geduldige, rustige katten geen probleem. Maar veel katten willen zo snel mogelijk van de vervelende halsband af en in het ergste geval verwonden of wurgen ze zichzelf. Er is een oplossing voor elke parasiet. Maak van deze gelegenheid gebruik om te ontdekken wat ook helpt tegen teken: Tekenbehandeling bij katten – hoe je je viervoetige vriend beschermt.

Helpen huismiddeltjes tegen kattenvlooien?

Sommige katten zijn allergisch voor chemische producten die kattenvlooien behandelen.
Je moet dan overschakelen naar natuurlijke alternatieven.

TIP: Huismiddeltjes die kattenvlooien niet zo geurig vinden zijn onder andere:

  • Azijn
  • Eucalyptus
  • Diatomeeënaarde
  • Rozemarijn
  • Tea tree olie
  • Citroen

Citroen tegen vlooien bij katten

Hoe werkt citroen als bescherming tegen kattenvlooien? Snijd een paar citroenen open (maximaal drie), kook de citrusvruchten in water en zeef ze. Laat het brouwsel vervolgens afkoelen en giet het in een spuitfles. Spuit de vacht van de kat lichtjes in met het citroenwater en kam hem daarna goed door. Zorg ervoor dat er geen water in de ogen van de kat komt tijdens het spuiten!

Appelazijn tegen vlooien bij katten

Je kunt ook appelazijn proberen tegen vlooien, omdat ze een hekel hebben aan de geur ervan. Meng azijn en water in dezelfde verhouding: drie espressokopjes azijn op drie espressokopjes water. Giet het mengsel in een schone spuitfles en pas op dat je niet in de ogen van je kat spettert. Daarna nog een keer kammen en klaar.

Kokosolie tegen vlooien bij katten

Kokosolie is een natuurlijk middel omdat het een bepaald zuur bevat dat vlooien verjaagt en bestrijdt. Het is het beste om een natuurlijke kokosolie van hoge kwaliteit te nemen, bij voorkeur met een gecertificeerd biologisch label. Wrijf een kleine hoeveelheid in je handen en breng het aan op de vacht van je huisdier.

Kattenvlooien in huis voorkomen

Kattenvlooien in huis kun je voorkomen door regelmatig een grondige schoonmaak te doen. Denk hierbij aan stofzuigen met een stofzuiger die ook dierenharen verwijdert. Maak ook de bank, kussens, dekens goed schoon – en vergeet de favoriete plekjes van je kat niet. Doe kattenkussens in de wasmachine met hygiënisch wasmiddel. Let ook op de kattenbak en voerbakken:

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer