Muziek voor katten? Bestaat er eigenlijk zoiets – en zo ja – wat moet je dan weten over het kiezen van de goede soort? Hier is alles wat je moet weten.

Muziek ontroert ons als mens.

Dit komt door het feit dat het menselijk brein allerlei akoestische signalen uitzendt die emoties in de hersenen veroorzaken. Maar is het effect hetzelfde voor katten en levert het dezelfde reacties op?

Dit zijn allemaal vragen die wetenschappers en muzikanten hebben onderzocht door tests uit te voeren over de invloed van muziek op katten: een zeer positieve invloed! – mits de juiste soort muziek gespeeld wordt.

Maar wat is nou precies de juiste muziek voor katten en waarom vinden ze het leuk?

Kunnen katten verschillende deuntjes onderscheiden?

Welke rustgevende muziek is geschikt voor katten?

Welke muziek past bij een kat?

Kunnen katten verschillende deuntjes onderscheiden?

Hoe ervaren katten muziek?

CatKatten zijn uitstekende jagers, en juist daarom zijn al hun zintuigen zo verfijnd. Ze weten niet alleen geluidloos hun prooi te benaderen, ze kunnen ook hun omgeving voelen via bijzonder gevoelige haren op hun voorpoten. Zo nemen ze zelfs de lichtste trillingen waar die wij als mensen normaal niet eens zouden herkennen – katten zijn eigenlijk spinnende seismografen!

In het dierenrijk is het gehoor van katten zelfs één van de beste; het is zo ontwikkeld dat ze het minste piepgeluid van een muis kunnen horen. Zelfs in hun dromen! Dit heeft te maken met overleven, want in het wild zouden ze tijdens hun dutje een makkelijke prooi worden voor roofdieren.

Muziek wordt altijd waargenomen door katten – zelfs als de componist het opschrijft als “ppp” – “pianissimo possibile” (zo laag mogelijk).

Katten hebben een gevoelig gehoor

In tegenstelling tot ogen kunnen oren helaas niet worden gesloten: wie een huis deelt met een kat weet wanneer het te luid wordt voor de katachtige huisgenoot – een ongevaarlijke stofzuiger kan aan ondraaglijke omstandigheden grenzen! In dat geval kiezen katten liever voor vluchten dan voor vechten – op naar een rustig toevluchtsoord.

Het gehoor van je kat is ontzettend gevoelig! Zelfs nog beter dan het gehoor van een hond! Hun oren zijn als grote, beweegbare hoortoestellen, bestaande uit 64 afzonderlijke spieren (32 in elk oor); daarmee kunnen ze hun oren snel in alle mogelijke richtingen wijzen. Zo hoeven ze zelfs niet eens hun hoofd te bewegen.

Hoge frequenties

Stel je voor, je hebt een versterker in je oor geïmplanteerd – je hoort alles beter en luider. Katten horen veel meer dan wij. Ze nemen geluiden waar die we ons niet eens realiseren; veel lagere geluiden bijvoorbeeld, of andere frequenties waarvan we ons niet bewust zijn – meestal bij de hogere tonen.

Mensen horen alleen geluiden tussen de frequenties van 16 Hz tot 20 kHz. Dieren kunnen ultrageluiden van wel 20 kHz tot 1,6 GHz horen – een frequentie die te hoog is voor ons om waar te nemen.

Geluiden kunnen plaatsen

Niets ontsnapt aan het oor van de kat!

Buiten of binnen – zelfs in het donker – weten katten hun prooi te vinden voordat het slachtoffer zelf weet waar hij is.

Het gehoor van de kat versterkt geluiden niet alleen vele malen – de dieren kunnen ook perfect inschatten waar het geluid vandaan komt; omdat hun oren extreem beweeglijk zijn en tot 180 graden kunnen draaien.

Het geluid raakt het trommelvlies nadat het door fijne haartjes, vliezen en kleine botten door de gehoorgang is overgebracht en signalen naar de hersenen van de kat, waar het geluid vandaan komt.

Slecht horen op oudere leeftijd

Net als mensen kunnen ook katten slechter gaan horen naarmate ze ouder worden. Dit is meestal een kwestie van bloedsomloop; als de oren niet meer goed van bloed worden voorzien, zal de kat minder horen. Je kunt dit bijvoorbeeld merken door een verhoogde springerigheid, omdat ze je niet kunnen horen naderen – of zelfs hun miauwen wordt luider, omdat ze hun eigen stem niet zo goed kunnen horen als vroeger.

De meeste katten horen minder na het bereiken van het 10e levensjaar. Normaal gesproken leren katten echter wel om te gaan met leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en zullen ze een manier vinden om dit te omzeilen.

De andere zintuigen nemen een deel van de taken over en helpen als het ware mee; een oudere kat heeft een rijke schat aan ervaring om op terug te vallen en weet zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Muziek heeft een kalmerend effect

Muziek beïnvloedt de emoties.

In veel dierenartsenpraktijken zal muziek worden gebruikt om dieren te kalmeren en het bezoek voor hen makkelijker te maken.

– En het werkt!

Van bepaalde soorten muziek is bekend dat ze vooral effectief zijn om katten te kalmeren.

Het spelen van ontspannende muziek is ook een goede manier om onbekende of stressvolle situaties te verlichten. Goede voorbeelden zijn feestdagen als oudejaarsavond of gebeurtenissen als lange autoritten – niet erg populair bij veel katten.

Welke muziek past bij een kat?

Bestaat er zoiets als kattenmuziek?

Wat dacht je van de musical “Cats”? Moeten onze kattenvrienden er niet automatisch voor gaan? Het melodrama van Andrew Lloyd geldt als de meest succesvolle musical aller tijden – en alle hoofdrollen zijn katten!

Maar serieus, houden katten echt van dezelfde muziek als wij – of ervaren ze dit heel anders en hebben ze daarom een heel andere muzieksmaak? Wat vinden zij fijn om te horen?

“Van wat voor muziek houden katten en welk effect heeft het op hen?” – Veel wetenschappers hebben zichzelf exact dezelfde vraag gesteld – en hebben er een antwoord op gevonden…

Muziek per kattensoort

Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin in Madison namen een kijkje en onderzochten hoe verschillende katten reageerden op een verscheidenheid aan muziek die aanvankelijk alleen voor menselijke oren was gecomponeerd. Het resultaat? Er is een speciaal soort muziek dat aangenaam is voor de oren van katten. En het is vast niet verrassend dat dit het soort geluid is dat het meest geschikt is voor hun zeer gevoelige kattenoren.

Gebaseerd op kattengeluiden

Dus welke deuntjes vinden de oren van katten het fijnst?

Wetenschappers hebben ontdekt dat geluiden die als aangenaam worden ervaren tijdens de eerste weken van de kindertijd, de meest plezierige zijn voor katten gedurende hun hele leven.

Wanneer kittens op deze wereld komen, zijn ze goed uitgerust met een aantal overlevingsreflexen. In het begin kunnen ze echter nog niet zien of horen. Pas in de tweede week van hun leven kunnen kittens hun omgeving met al hun zintuigen waarnemen.

Wil je meer weten over de ontwikkelingsfases van kittens? Kijk dan hier.
De eerste ritmes die een kitten waarneemt, zijn de trillingen van de hartslag van hun moeder, het spinnen of de drinkgeluiden die ze maken wanneer ze aan de spenen van hun moeder zuigen. Deze geluiden zijn verbonden aan gevoelens van comfort en veiligheid.

Hoge frequenties

De feelgood-muziek van katten omvat geluiden die verband houden met positieve ervaringen van vroeger. Spinnende of zuigende geluiden zijn daarom “heel populair” bij katten – ze leiden als het ware de hitlijsten.

Cats like tKatten communiceren graag in vrij hoge frequenties, omdat ze gewoon van de geluiden houden die – in de meeste gevallen – een octaaf hoger zijn dan de menselijke stem.Iedereen die muziek voor katten componeert, zou daarom instrumenten met een hoge toonhoogte moeten gebruiken. Perfect zijn de viool, cello en elektronische toetsinstrumenten – hiermee maken zelfs beginners een goede kans op een goede plek in de top tien van de katten hitlijst.

De juiste snelheid

Maar het is niet alleen de toon die de muziek maakt. De dynamiek en het tempo spelen ook een rol!
Ter vergelijking: Spinnen zorgt voor 1000 slagen per minuut!

Gebaseerd op de structuur van spinnende geluiden, zijn frequentie en tempo het meest cruciaal voor het maken van muziek die aangenaam is voor katten. Deze “spinsnelheid” synchroniseert de hartslag en zorgt ervoor dat onze kattenhuisgenoten volledig kunnen ontspannen.

Katten houden niet van lawaai

Muziek voor katten moet nooit te hard zijn. Omdat katten een veel gevoeliger gehoor hebben dan mensen, moet je het volume laag houden.

Aggressive sounds, repeatAgressieve geluiden, herhalende staccato-ritmes en akkoorden klinken niet goed in het oor van je kat. Ze zijn zeker geen techno-, trash- of heavy metal-fans! Houd je koptelefoon op om te voorkomen dat ze gestrest raken.

Veel verschillende instrumenten en een mix van toonaarden zijn ook niet goed – je zou geen multifone jazzcombo’s vinden in de platencollectie van een kat.

Welke rustgevende muziek is geschikt voor katten?

Nu weet je wat voor soort muziek niet goed wordt ontvangen door katten.

Maar wat is dan wel de favoriete muziek van de kat? Wat is de ideale relax muziek?

Is er muziek die niet alleen fijn is om te horen, maar die ook je kat kan helpen bij het ont-stressen? Bijvoorbeeld, rustgevende en slaap-verbeterende muziek? Klassieke muziek is vaak een veilige keuze: barokcomponisten als Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel sussen en ontspannen onze kattenvrienden.

Zachte klassieke muziek

Klassieke stukken zijn niet alleen rustgevend voor mensen, maar ook voor katten. Tests hebben aangetoond dat muziek het vegetatieve zenuwstelsel beïnvloedt, dat op zijn beurt de cardiovasculaire functie regelt. Het soort muziek waar we naar luisteren heeft zelfs invloed op onze bloeddruk en ademhaling.

De zachte, harmonieuze geluiden kalmeren ook onze katten en leiden tot een ontspannen ademhaling en een evenwichtige hartslag – bij sommige katten worden zelfs de pupillen kleiner.

Maar welke exacte muziek heeft dit effect? Niet alle katten houden van dezelfde deuntjes – laat je kat wat verschillende stukjes horen om erachter te komen wat de smaak is. Dit zijn wat voorbeelden die een relaxend effect zouden moeten hebben:

Johann Sebastian Bach
Goldberg-Variations (BWV 988)

Ludwig van Beethoven
Moonlight Sonata (op. 27, Nr. 2)
Piano concert No. 4 G-major (op. 58)

Frédéric Chopin
Fantaisie-Impromptu (op. 66)

Claude Debussy
La Mer

Wolfgang Amadeus Mozart
Symphony No. 40 G-minor, 2nd movement
(KV 550)

Maurice Ravel
Piano trio in A-minor

Camille Saint-Saëns
Symphonie Nr. 3 c-minor (op. 78)

Natuurlijke geluiden en frequenties

Als je op zoek bent naar rustgevende muziek voor je kat, probeer dan ook eens natuurlijke frequenties en geluiden te spelen. Natuurlijke geluiden hebben een relaxend effect op zowel mensen als katten.

Een bekend voorbeeld is het geluid van de golven van de zee.
Deze frequentie (twaalf trillingen per minuut) wordt als rustgevend ervaren, omdat het lijkt op ons ademhalingsritme tijdens de slaap. Het doet ons dus niet alleen fijn denken aan vakanties aan het strand, we verbinden het onbewust ook aan ontspanning en rust.

Ook onze katten gaan op zoek naar deze natuurlijke geluiden en trillingen, die voor hen “aangename” en “kalmerende” signalen afgeven. Bepaalde muziek die voor meditatie wordt gebruikt, kan bijvoorbeeld dezelfde rustgevende effecten hebben op zowel jou als jem kat.

https://www.youtube.com/watch?v=8bg9xcsSO3g

Muziek gecomponeerd voor katten

Verschillende wetenschappers hebben inmiddels onderzoek gedaan naar de muzieksmaak van katten. De resultaten werden gebruikt om speciale kattenmuziek te componeren die verband houdt met de frequenties die worden gebruikt voor communicatie tussen de dieren.
Door wat gebruikelijke muzikale elementen toe te voegen, werden deze composities vervolgens ‘mensvriendelijk’ gemaakt, zodat wij er ook van kunnen genieten. Daarna werden ze voor katten gespeeld.

Componisten als Oliver Kerschner, Charles Snowdown of David Teie creëerden met behulp van de onderzoeksresultaten muziek voor specifieke soorten.

Toegegeven, sommige stukken zijn in het begin misschien een beetje moeilijk voor mensen oren om aan te wennen – maar katten zijn er gewoon dol op!

“Music for Cats”– David Teie

David Teie is een professionele cellist bij het Washington National Symphony Orchestra en doceert aan de Universiteit van Maryland. Samen met professor Charles Snowdon, psycholoog en expert op het gebied van diergedrag aan de Universiteit van Wisconsin in Madison, componeerde hij “Music for Cats”.

Kattenfans van over de hele wereld waren enthousiast en meldden ontspannen en gekalmeerde katten, die de luidsprekers omarmden!

Je kunt beide albums “Music for Cats” van David Teie hier krijgen: www.musicforcats.com