Catnip, oftewel kattenkruid, trekt op magische wijze veel geslachtsrijpe katten aan!

Wat is de werking van deze plant en waarom worden katten zo getriggerd door kattenkruid?

Als in een roes! Katten rollen uitbundig heen en weer op een bedje van kattenkruid, wrijven zich er helemaal mee in – anderen eten het kruid graag op. Is kattenkruid als een soort cannabis voor katten? Wat maakt deze plant zo verleidelijk dat onze katten bijna gek worden? Wat zit er in de plant? Is het misschien zelfs gevaarlijk voor de katjes en moeten ze er niet te veel van eten?

Kattenkruid – vandaag wordt de betoverende plant eens onder de loep gelegd: van de stengel tot de bloemen!

Wat is kattenkruid?

Wat is dit mysterieuze kruid, dit kattenkruid? Het “echte kattenkruid” (Nepeta cataria) – ook wel “catnip” of “kattenbalsem” genoemd, – is een vaste plant die van juli tot augustus blauw, roze, paars of wit bloeit en tot anderhalve meter hoog kan worden. De behaarde stengels zijn hol, de zachte bladeren hebben getande randen. De wilde plant heeft een verfrissende geur, en van de bladeren kan heerlijke thee worden gebrouwen. Katten worden echter slechts aangetrokken door twee specifieke bestanddelen van kattenkruid: actinidine en nefetalacton. Dit zijn de stoffen waar kattendromen over gaan! De essentiële organische verbindingen die onze harige vrienden stimuleren.

De herkomst van kattenkruid

Kattenkruid komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. De vaste plant werd geplant en gekweekt voor zijn kruiden en genezende krachten. In kloosters werden kattenkruidbladeren gebruikt om theemengsels te maken ter verlichting van verkoudheid en darmziekten. Het heeft zich inmiddels een weg gebaand over tuinmuren en heeft zich uiteindelijk over Europa verspreid door in het wild te groeien. Uiteindelijk bereikte hij Amerika en Azië via de zee, waar hij inheemse planten verdrong.

En het is niet alleen voor de kat! – Echt kattenkruid is ook goed voor jou! Probeer het gewoon eens.

Zo maak je een kopje kattenkruidenthee:

 • Giet kokend water over twee theelepels gehakt kattenkruid.
 • Laat 10 minuten trekken
 • Zeef het gehakte kattenkruid
 • Laat de kattenkruidenthee iets afkoelen en geniet ervan.

Het uiterlijk van kattenkruid

Hoe ziet kattenkruid eruit? De plant is een echte magneet in zomerbloeipracht. Het trekt niet alleen onze kattenvriendjes aan, maar ook de bijen! Omdat de bezige bijtjes het zo aantrekkelijk vinden, wordt kattenkruid ook wel “bijenweide” genoemd. Maar vlinders en hommels doen zich ook graag tegoed aan het stuifmeel. Veel tuiniers versieren er graag hun perken mee, want als gezelschapsplant beschermt hij andere planten in het perk tegen ongewenst ongedierte.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Is kattenkruid schadelijk voor katten?

Het is fijn als katten zich echt kunnen ontspannen. Maar is de consumptie van kattenkruid mogelijk schadelijk voor katten? Hoe zit het met de verslavende werking, maakt het kruid katten verslaafd? Eindig je met een kattenkruid junkie in je woonkamer? Je kunt gerust zijn: het antwoord is nee! Veel katten vinden kattenkruid geweldig, maar het kruid is niet verslavend! Overmatige consumptie van kattenkruid kan mogelijk wel leiden tot maag- en darmklachten bij je kat – het is dus beter om het niet te vaak en te veel aan te bieden als voer of snack!

Is kattenkruid giftig?

Kattenkruid is niet giftig. Toch zijn er katten op wie het kruid een sterker of ander effect heeft dan gewenst. Neem het zekere voor het onzekere wat betreft de dosering: less is more! Geef dus niet elke dag te veel kattenkruid. Hou je kat in de gaten. Katten knabbelen soms aan planten. Kattenkruid is geen giftige plant maar je moet het wel buiten het bereik van je kat houden om constant knabbelen te voorkomen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Is kattenkruid eetbaar?

Kattenkruid is eetbaar voor mens en dier. Voor katten is kattenkruid verkrijgbaar als toevoeging in voedsel of snacks, maar het kan ook voor meer variatie zorgen in onze eigen keuken. Het kan op vele manieren worden gebruikt als geneeskrachtig en smaakmaker: de bloemen en bladeren van de vaste plant zijn niet alleen gezond, maar ook lekker. Hun licht muntachtige en balsemachtige aroma geeft een frisse noot aan dranken en salades! De kleurige bloemen van kattenkruid kunnen als eetbare versiering een smakelijke maaltijd helemaal afmaken. 

Het effect van kattenkruid op katten

Het kattenkruidkussen wordt vol overgave heen en weer gedraaid tussen de pootjes, dan helemaal afgelikt, aan geknabbeld, dan wordt het hoofdje ertegenaan gewreven. Je krijgt bijna de indruk dat het hele lichaam van de kat één wil worden met dit merkwaardige kattenkruid ding. De extase wordt meestal gevolgd door een rustfase, want van zo’n roes kun je behoorlijk moe worden. Het effect van kattenkruid kan variëren van ongedwongen ontspanning tot actievolle stunts, – afhankelijk van de kat, de dosering en de manier waarop het wordt toegediend.

Kattenkruid werkt verschillend voor elke kat

Het effect van kattenkruid varieert sterk en is vooral afhankelijk van de kat. Terwijl de ene kat doet alsof hij is losgekoppeld van de werkelijkheid, reageren andere katjes neutraler op het kruid. Elke kat is een individu met een eigen persoonlijkheid, die ook tot uiting komt in zijn lichaamstaal. Daarom zijn er geen algemene normen voor het effect van kattenkruid, alleen wat aannemelijke scenario’s.

Wat hebben katten liever: kattenkruid eten of eraan ruiken?

Het effect hangt ook af van de manier waarop je kattenkruid toedient. Waar katten die aan het kattenkruid snuffelen geneigd zijn “geactiveerd” te reageren, worden katten die er wat van gegeten hebben juist rustiger. Maar niet alle katten zijn hetzelfde! Als je nog steeds niet zeker weet of ruiken of eten beter is voor jouw kat, vraag het dan aan je dierenarts; hij kent jouw kat en kan het beste beoordelen welke producten wanneer bij hem gebruikt kunnen worden.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Ingrediënten van kattenkruid

Wat zit er in kattenkruid dat katten aantrekt? Net als valeriaan en een bepaald soort mier, bevat kattenkruid actinidine en nepetalacton, ingrediënten die een verschillend effect hebben. Het hangt ervan af wie er aan het kattenkruid snuffelt! Bij geslachtsrijpe katten schijnen deze stoffen gewild te zijn, omdat ze lijken op hun seksuele aantrekkingsstoffen. Vogels en geleedpotigen zijn echter bang: de plant gebruikt deze stoffen om onruststokers af te schrikken.

Waar kan kattenkruid voor gebruikt worden?

Je kunt kattenkruid gebruiken om je kat te kalmeren, aan iets te laten wennen of om hem te trainen. Bijvoorbeeld, staat de nieuwe krabplank te wachten om veroverd te worden? Hoe krijg je je kat zover dat hij het leuk vindt? Catnip kan het aantrekkelijker maken! Als je een kleine tijger in je huiskamer hebt, zul je ook elke dag voor heel andere uitdagingen komen te staan. Afhankelijk van wat je in gedachten hebt, kun je het muntachtige kruid in het eten of als geur gebruiken als een bloemig “hulpje” om het leven voor jou en je kat wat aangenamer te maken:

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Kat laten wennen aan ander kattenvoer

Wil je jouw kat laten wennen aan ander kattenvoer? Je kunt kattenkruid gebruiken om het nieuwe voer wat smakelijker te maken door een beetje olie in de kom te wrijven of een beetje gemalen kattenkruid poeder aan het voer toe te voegen. Er is ook voedsel dat een kleine hoeveelheid kattenkruid bevat. Of jouw kat hierop zal reageren, zal van geval tot geval verschillen, omdat elke kat zijn eigen voorkeuren en smaken heeft.

Kattenkruid om kat te laten wennen

In principe waardeert je kat een goed verzorgde, rustige omgeving. Katten houden van rituelen en een gebruikelijke dagelijkse routine. Sommige katjes reageren gevoelig op afwijkingen van de norm, waardoor een hij in meer of mindere mate geïrriteerd kan raken. Veel katten reageren angstig in bepaalde. Kattenkruid kan jouw kat helpen te ontspannen en zich sneller aan nieuwe omstandigheden aan te passen.

Kattenkruid bij kat verhuizen

In het ideale geval kan je kat altijd in haar vertrouwde omgeving blijven en daar worden verzorgd. Hier voelt hij zich veilig en geborgen. Soms is dit echter niet mogelijk, omdat je moet verhuizen en je kat dus moet wennen aan een volledig nieuwe omgeving. Maak het je katje gemakkelijker en leg wat gedroogd kattenkruid in het nieuwe huis of spray het wat rond, dan voelt hij zich meteen wat comfortabeler en meer op zijn gemak. 

Kat vervoeren

Vervoeren of reizen betekent stress voor je kat. Katten hebben zich perfect aan ons aangepast, maar we hebben ze nooit echt gedomesticeerd; de loerende jagers zijn uitgerust met gevoelige, hoogontwikkelde zintuigen. Stel je voor dat jij je kat bent en de tijd moet doorbrengen opgesloten in een kleine transportbox – alles om je heen is luid en vreemd. Zou je dat leuk vinden? Als er een aantrekkelijke geur van kattenkruid in de doos zit en op je eigen kattendeken binnen, dan stappen jullie allebei makkelijker in en reizen jullie meer ontspannen.

Socialisatie bij katten

“Spontane, gezellige huiskat zoekt huisgenoot!” – Is dit überhaupt mogelijk of is stress van nature onvermijdelijk? Als je je kat wilt socialiseren, moet je de samenkomst zorgvuldig plannen. In ieder geval is het raadzaam de dieren in het begin te scheiden en ze langzaam aan elkaar te laten wennen. De kalmerende geur van kattenkruid spray kan twee katten helpen om elkaar harmonieus te leren kennen.

Kattenspeeltje met kattenkruid

Even wat stoom afblazen. Wil je het speelinstinct van jouw kat aanmoedigen en je eigen kattenspeeltjes maken met kattenkruid? Hier zijn enkele leuke ideeën die leuk zullen zijn voor je kat en instructies voor jou om te volgen. De geur van kattenkruid kan je kat stimuleren. Vul gewoon sokken, kussens, speelmuizen of ballen met wat kattenkruid of besproei oude speeltjes af en toe met kattenkruidspray – en klaar is kees!

TIP:

Bied het kattenkruid spaarzaam aan – bij voorkeur slechts één keer per week;
Want zelfs het mooiste ding in de wereld wordt saai als het altijd beschikbaar is!

Kattenkruid kopen – deze vormen zijn beschikbaar

Wil je kattenkruid kopen? De dierenspeciaalzaak biedt kattenkruid aan als een product speciaal voor katten in verschillende doseringsvormen en variëteiten. Bijvoorbeeld:

 • Kattenkruid als olie
 • Kattenkruid als spray
 • Kattenkruid gedroogd en gesneden
 • Kattenkruid gedroogd en gemalen als poeder

Afhankelijk van wat je in gedachten hebt, is de ene of de andere vorm van kattenkruid meer geschikt.

Kattenkruid spray

Kattenkruid spray bevat water, zo nodig essentiële oliën en natuurlijk kattenkruid als hoofdbestandsdeel. Als spray is kattenkruid ideaal om in de woonkamer te verspreiden of om te spuiten op dingen die van je kat zijn, zoals kattenmeubels of speelgoed.

TIP:

Verstuif het product altijd spaarzaam en test de geur van tevoren op kleine oppervlakten – anders kan dit snel leiden tot een overdosis aan kattenkruid, voor jou en je kat!

   

Gedroogd kattenkruid

In gedroogde vorm kun je kattenkruid gebruiken als topping of als vulling. Sommige katten houden van een vleugje gemalen kattenkruid door hun eten. Of je kunt een nieuw speeltje voor je kat maken en het vullen met gehakt kattenkruid.

Verschillende soorten kattenkruid

Niet alle kattenkruid is hetzelfde. Er is niet slechts één soort, maar veel verschillende soorten die net wat anders zijn. Het uiterlijk, de hoogte, de kleur, de vorm van de bloem en de steel kunnen verschillend zijn. Hier is de TOP 10 soorten kattenkruid die tuiniers en katten het liefst hebben:

 • “Blauwe Donau” (Nepeta grandiflora)
 • “Dawn to Dusk” (Nepeta grandiflora)
 • “Dropmore”(Nepeta x faassenii)
 • “Echte Katzenminze” (Nepeta cataria)
 • “Gletschereis” (Nepeta x faassenii)
 • “Grog” (Nepeta racemose)
 • “Odeur Citron” (Nepeta racemose)
 • „Six Hills Giant“ (Nepeta x faassenii)
 • „Superba“ (Nepeta racemose)
 • „Walkers Low“ (Nepeta x faassenii)

Onze zachte vriendjes vinden het “echte kattenkruid” bijzonder aantrekkelijk

Kattenkruid kweken, planten en telen

Maar je hoeft niet per se kattenkruid te kopen, het kan ook in je eigen tuin of thuis worden geplant en gekweekt voor thuisgebruik. Je kunt scheuten die al ontkiemd zijn in een pot gebruiken of je eigen planten kweken met verse kattenlruidzaadjes. Kies voor de jonge plantjes een plaats waar ze de juiste grond vinden en voldoende zon krijgen. Zelfs als je ze in de tuin kweekt, moet je ze regelmatig water geven.

Waar moet je kattenkruid planten?

Wat is de juiste plek voor kattenkruid? Zoals de meeste planten geeft het de voorkeur aan een losse grond die rijk is aan voedingsstoffen. Als je hem in een bak binnenshuis of op het balkon wilt planten, moet hij organische grond met organische, langzaam vrijkomende meststof en een plaats die licht doorlaat hebben. Je moet teveel water geven altijd vermijden. Dan zal het het best gedijen!

Hoe moet je kattenkruid snoeien?

Naast regelmatig water geven en bemesten, heeft je kattenkruid in het voorjaar of de zomer ook een “knipbeurt” nodig. Dat is het moment waarop hij moet worden teruggesnoeid. Het snoeien van vaste planten op verschillende tijdstippen van het jaar hangt af van wat je ermee wilt bereiken. Maar dit is hoe je je kattenkruid moet snoeien.

 1. Neem een scherpe snoeischaar
 2. Snoei de bloemen of struikscheuten terug tot net boven de grond
 3. Voeg als laatst nog wat organische langzaam-werkende mest toe.
Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Bron: „Katzenminze im Sommer schneiden“, [YouTube-Video.],  Verband Wohneigentum NRW van 11.07.2019  Katzenminze im Sommer schneiden – YouTube , geopend op 21.01.2022

Hoe kun je kattenkruid vermeerderen?

Wil je meer kattenkruid produceren en laten groeien? Je kunt makkelijk de kleine zaadjes planten die het kattenkruid zelf produceert. Of je kunt het om de paar jaar verdelen, wanneer het groot en weelderig is geworden. Neem een schop en verdeel de hele plant in tweeën, inclusief de kluit, en plant vervolgens de twee helften in de grond. Je kunt ook de stekken vermeerderen. Om dit te doen, snijd je een scheut af, verwijder je de bladeren, laat je deze wortel schieten en plant je deze in aarde.