Alles wat je wilde weten over de voortplanting van katten!
Heb jij altijd al meer willen weten over het liefdesleven van je kat? Wanneer zijn katten bijvoorbeeld geslachtsrijp, wanneer is het juiste moment en hoe paren ze? We doorbreken de taboes en delen inzichten in het opwindende seksleven van onze kattenvrienden.

Mijn kat is loops

De tijd dat katten klaar zijn om te paren wordt “loops” of “in oestrus” genoemd.
Hormonen spelen een beslissende rol. Gedurende deze tijd stijgen de oestrogeenspiegels, vindt de eisprong plaats en gaat de poes op zoek naar een geschikte partner. Als ze een leuke kater vindt, is het spel begonnen! Maar hoe weet je nou precies of jouw kat loops is?

Tekenen dat een kat loops is

Als je kat vaker rondrolt, een verleidelijke geur afgeeft, luid miauwt en mogelijk zelfs haar romp en staart in de lucht steekt, dan is het waarschijnlijk “oestrustijd”! Ze is vrijwel zeker loops en klaar om te paren. Sommige katten heb gedurende deze periode ook een licht verminderde eetlust.

Veel katten vertonen deze symptomen als ze loops zijn:

• Ze vraagt meer om je aandacht dan normaal.

Ze is (nog) knuffeliger dan normaal.

Ze rolt veel over de vloer.

Ze markeert jou en haar omgeving vaker.

Wanneer zijn katten loops?

Katten worden krols als ze geslachtsrijp zijn. Afhankelijk van hun ras, constitutie en lichaamsgewicht worden vrouwelijke katten na vier tot twaalf maanden geslachtsrijp. Voor toms – katers – begint het bij acht tot tien maanden. Je kunt het merken, doordat hun urine sterker begint te ruiken en ze alles overal grondig markeren.

Hoe vaak zijn katten loops?

Katten zijn erg vruchtbaar. Een poes die niet gesteriliseerd is, kan tot drie nesten per jaar krijgen! Ze kan zwanger worden zodra ze geslachtsrijp is en klaar is om te paren. Als ze loops is – dat wil zeggen, klaar om te paren – kan ze gedekt worden. Als ze geslachtsrijp is, niet gesteriliseerd en niet gedekt, gebeurt dit meestal elke 14 dagen tot drie weken.

Hebben katten ook hun “tijd van de maand”?

Katten hebben geen menstruatie. Ze bouwen wel een slijmvlies op in de baarmoeder voordat ze loops worden, zodat de bevruchte eicel zich kan innestelen. Maar ze laten dit slijmvlies niet los als de eicel niet bevrucht wordt. Het slijmvlies wordt opgenomen in het lichaam van de kat zelf en niet extern afgeworpen. Katten hebben dus geen menstruatiebloedingen.

Heeft een kat ook een menopauze?

Katten gaan niet door de menopauze en kunnen tot op hoge leeftijd zwanger worden. Met toenemende leeftijd is het zelfs mogelijk dat haar cyclus korter wordt. Katten kunnen dan vaker krols worden dan in hun jongere jaren. Zo nu en dan treedt er een zogenaamde “permanente loopsheid” op. Dit is niet gezond en helemaal niet prettig voor katten.

Katten paring

Het seizoen is aangebroken, de zon schijnt, de bloemetjes bloeien… De dagen worden langer, helderder en milder, vlinders fladderen door het landschap, maar ook in de buiken van katten. Het is tijd! Ongecastreerde katten kunnen niet langer binnen blijven! Ze gaan op jacht naar een partner en beginnen met het creëren van nakomelingen door te paren.

De paringstijd bij katten

De paringstijd is seizoensgebonden bij katten. Als het twaalf uur lang licht blijft en de hormoonspiegels stijgen, worden katten speels. Dit duurt ongeveer een week. Maar een poes is maar op vier van deze dagen klaar om te paren. Het is een echte uitdaging voor de katers, die gedurende deze tijd hun huis en tuin verlaten en aan de zijde van hun uitverkorene blijven… Kat vermist – wat moet je doen als je kat is weggelopen

Verkeringsgedrag bij katten

Er hangt iets in de lucht – een heel speciale geur! Normaal gesproken duren de “lustfase” en de jacht op een partner totdat een geschikte partner is gevonden. Mannetjeskatten “snuffelen” kilometers ver aan een gewillig vrouwtje, volgen haar en maken luide huilende geluiden. Maar wat ze ook doen, uiteindelijk kiest alleen zij de kandidaat(en) die zij dichtbij wil laten komen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Voor naaste buren in de buurt kan het gehuil behoorlijk zenuwslopend zijn…

Het paren bij katten

Een kater moet standvastig en geduldig zijn. Hij moet van tevoren veel tijd met zijn geliefde doorbrengen en mag niet van haar zijde wijken, totdat ze hem eindelijk erkent en hem uitnodigt om te paren. De mannelijke kat grijpt dan de vrouwelijke kat bij de nek met zijn tanden, houdt haar stevig vast en bestijgt haar. Niet één keer, maar wel vijf keer! Anders wordt de eisprong niet geactiveerd.

Waarom schreeuwen katten tijdens het paren?

Katten schreeuwen tijdens het paren, omdat de mannelijke penis weerhaken heeft die pijn doen als ze in de tegenovergestelde richting worden uitgetrokken. De weerhaken schrapen langs de binnenwanden van de vagina van de kat – en dit maakt de paringshandeling behoorlijk pijnlijk.

Hoe wordt de eisprong bij katten geactiveerd?

Pijnlijke penetratie is niet het ontwerp van een masochistische man, maar een werktuig van de natuur. Alleen herhaalde stimulatie door de weerhaken op de penis veroorzaakt de eisprong bij de kat. De eitjes kunnen dan de volgende twee dagen worden bevrucht. Als een kat gedurende deze tijd met verschillende mannetjes paren, zullen de kittens verschillende vaders hebben en er heel anders uitzien.

Wanneer een kat zwanger is

Is je kat zwanger? Dan gaan er waarschijnlijk veel vragen door je hoofd. Wil je deze tijd voor de aanstaande moeder zo aangenaam mogelijk maken en haar helpen haar kroost in goede gezondheid ter wereld te brengen? We hebben een lijst samengesteld met dingen waar je rekening mee moet houden en wat zwangere katten nodig hebben: Een soort virtuele bevallingsvoorbereiding zeg maar!

Katten fokken

Wil je katten fokken? Je moet goed nadenken of je deze verantwoordelijkheid echt op je wilt nemen. Er is al een groot aantal katten, van alle leeftijden, die “worstelen” om een thuis te vinden. Geredde zwerfdieren, overtollige nakomelingen en weeskatten door een scheiding of het uiteenvallen van het huishouden vullen al dierenasielen. Je moet er zeker van zijn dat je toekomstige kittens een goed thuis zullen vinden.

Zwangere kat: Hier zijn de belangrijkste
factoren om te overwegen!

Lees nu

Waarom katten fokken?

Waarom fokken mensen katten? Misschien denk je dat kittens schattig zijn of dat fokken geld opbrengt en winstgevend is?

Dit is absoluut de verkeerde houding! Professioneel fokken is geen vrijblijvend tijdverdrijf! Fokkers hebben uitgebreide kattenkennis nodig en moeten kunnen garanderen dat ze precies op de juiste manier met katten kunnen omgaan. Anders zijn de katjes gewoon weer een vermenigvuldiging van de populatie.

Wat is verantwoord katten fokken?

Veel mensen beweren op verantwoorde wijze katten te fokken, maar de realiteit is anders. Helaas zijn er enkele “zwarte schapen” onder kattenverkopers die zich voordoen als fokkers, maar die eigenlijk gewetenloos dieren voortbrengen. Kittens zijn geen producten: het zijn levende wezens met een ziel.

Wat maakt iemand een verantwoordelijke kattenfokker?

  • Een goede fokker houdt dieren binnen en zorgt voor familiecontact.
  • Katten mogen maximaal één keer per jaar een nestje krijgen.
  • Een fokker moet kennis hebben van het ras en van de behoeften van zijn/haar katten en in staat zijn om uitgebreide informatie over hen te verstrekken.
  • Lidmaatschap van een raskattenclub is een indicatie, maar helaas geen 100% garantie voor een serieuze fokker.
  • Bij aankoop van een raskat dient het bewijs van de stamboom mee te worden gegeven en moet het eigenaarsregister na de aankoop worden bijgewerkt.
  • Bij katten die veel onderhoud vragen (bijv. langharige katten), moet de fokker de kittens al aan een trimbeurt hebben laten wennen.
  • Fokkers moeten kopers vooraf informeren over wat de kittens nodig hebben: wat voor kattenbakvulling, wat voor kattenbak, welk voer en of er allergieën of intoleranties zijn.ers in advance about what the kittens need: what kind of cat litter, what kind of litter tray, what kind of food, and if there are there any allergies or intolerances.
  • De kittens dienen op het moment van ophalen al door een dierenarts te zijn onderzocht, ingeënt, ontwormd en parasietvrij te zijn en moeten ook een vaccinatiebewijs hebben.  

Katten genetica

Ledereen die katten wil fokken, moet ook bekend zijn met kattengenetica – oftewel de erfelijkheidstheorie. Genetische informatie bij katten wordt opgeslagen in 19 chromosomen. Wanneer de eicel en sperma tijdens de voortplanting versmelten, worden nieuwe chromosomenparen gevormd die alle erfelijke kenmerken en eigenschappen bevatten die zullen worden doorgegeven aan de volgende generatie katten: de lengte van de vacht, vachtkleur, vachttekening, lichaamsbouw of de tanden van de kat.

Geslachten van kittens

Waarom zijn er geen mannetjes onder “schildpadkatten” – dat wil zeggen, de katten met drie vachtkleuren? En waarom zijn er meestal alleen roodharige mannetjes katten?

Dat heeft te maken met chromosomen. Ze bepalen het geslacht en de vachtkleur van de kitten. Een Y-chromosoom heeft geen kleur, en een X-chromosoom brengt precies één kleur met zich mee.

Overerving van vachtkleur bij katten

Bepaalde eigenschappen worden bij katten in recessieve of dominante vorm overgeërfd. Sommige dominante eigenschappen komen pas in het spel als er ook een ander gen aanwezig is dat het andere in beweging zet. Sommige eigenschappen worden ook geërfd door het geslacht, zoals het krijgen van een roodkleurige vacht.