Je moet je kat afstaan.

Wat is de beste manier om ervoor te zorgen dat het snel een nieuw thuis vindt en in goede handen terechtkomt?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom katten worden herplaatst. Soms is de woonsituatie drastisch veranderd, waardoor er geen plaats meer is voor een kat. Of kan je kat niet meer goed verzorgd worden, omdat je daar zelf niet meer toe in staat bent. Afstand doen van een geliefd dier is heel moeilijk. Je bent gehecht aan je kat, vooral als er in de loop van vele jaren een hechte band is ontstaan. Je wilt dan natuurlijk dat hij in goede handen terechtkomt.

Maar waar kun je je kat brengen als je er afstand van moet doen en hoe vind je een toekomstig baasje voor het katje?

Kat afstaan – maar waar breng je hem heen?

Helaas is alles in het leven onvoorspelbaar – soms gebeurt er gewoon iets wat je niet verwachtte. Dus je moet de kat weggeven, maar waar? Misschien heb je vrienden of buren op wie je kan rekenen om in geval van nood een oogje op je kat te houden, of een betrouwbare kattenoppas als je op vakantie gaat. Misschien heeft één van de kattenoppassers wel interesse om jouw kat over te nemen? Het zou perfect zijn als je kat verzorgd wordt door iemand die hij al kent en waar hij graag bij in de buurt is. Dat maakt het makkelijker! 

Kat afgeven bij dierenasiel

Een kat afgeven bij het asiel. Beter van niet! Voor veel eigenaars is dit de eerste aanloophaven. De crux: dierenasiels zitten meestal al overvol, vooral met katten. Veel dieren wachten erg lang op een nieuw thuis, vooral als ze al wat ouder zijn. Voor katten is de situatie in het asiel erg stressvol: met veel andere katten in een grote groep en steeds nieuwe katten die erbij komen, is dit vaak erg vervelend voor onze zachte vrienden. Sommigen trekken zich meer en meer terug en weigeren zelfs voedsel en contact. Voordat je naar een asiel gaat om je kat af te staan, moet je van tevoren nagaan of het mogelijk is om je kat af te staan en welke kosten (afkoopvergoeding) je eventueel moet betalen.

TIP: Breng je kat niet zomaar bij het asiel, maar informeer van tevoren of er een plaatsje vrij is!

Kat afgeven op de boerderij

Je kat afzetten bij de boerderij? Klinkt als grenzeloze vrijheid, nietwaar? Er zijn inderdaad boerderijen die dakloze dieren opnemen, maar die zijn niet altijd even beschikbaar als er te veel andere kandidaten wachten om geplaatst te worden. En katten op boerderijen worden meestal in de eerste plaats gehouden om schuren en opslagplaatsen “muisvrij” te houden; het houden ervan heeft dus een specifiek doel. Een knuffelige kat die nog nooit iets anders heeft gezien dan zijn eigen vier muren, raakt snel gestrest, overweldigd en rent dan weg.

Je kat privé weggeven

Maar misschien ken je iemand in je directe omgeving die van katten houdt? De kat privé weggeven is meestal de betere oplossing – voor jou en voor je kat! In het beste geval ken je de persoon goed en heeft jouw kat al contact gehad met de nieuwe eigenaar. De afstanden zijn dan meestal relatief kort. Dit bespaart je kat ook de stress van het vervoer. Een reis van een uur en een ingewikkelde overdrachtsprocedure maken het voor jullie beiden niet bepaald makkelijker om afscheid te nemen; dit kan op een meer ontspannen manier gebeuren als het in de buurt is.

Geef je kat aan een kennis

Zijn er kattenliefhebbers in je vriendenkring of onder je kennissen? Mensen die van katten houden, kennen meestal andere kattenliefhebbers. Vraag je familie, vrienden en collega’s of zij iemand kennen die een kat zou willen. Betrek hen bij het matchmakingproces: hoe meer mensen ervan horen, hoe groter de kans dat iemand aan jou wordt aanbevolen die een goede match zou kunnen zijn. Zo wordt de cirkel groter en zit er misschien een geschikt iemand bij? Dan kun je je kat aan iemand geven die je kent. Zijn de nieuwe katteneigenaren nog onzeker, of hebben ze niet veel ervaring met katten? Hier is een kattenblog met de belangrijkste informatie over het houden van katten. Bovendien worden de verschillende kattenrassen geportretteerd en komen andere boeiende onderwerpen aan bod; bij “Schrijf een commentaar” kun je ook schrijven naar de deskundigen van Cat’s Best, die jou graag zullen helpen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Plaats een online advertentie

Op het internet kun je jouw kat binnen zeer korte tijd bekend maken via sociale netwerken of een online advertentie plaatsen. Op Facebook, bijvoorbeeld, kun je foto’s van je katje in bepaalde groepen plaatsen en zo in één keer veel mensen bereiken die jouw bericht kunnen delen of direct doorsturen naar andere katteneigenaren. Of je kunt een aanvraag indienen via bepaalde forums en contactpunten op het internet voor kattenliefhebbers.

Mededelingenbord bij de dierenarts

Veel dierenartsen hebben online of offline een prikbord. Privé-advertenties van huisdiereigenaren kunnen hier worden opgehangen. Een dierenartsenpraktijk wordt door veel kattenbezitters bezocht, soms moeten kattenbezitters helaas afscheid nemen van hun geliefde kattenvriendje. Iemand die zijn kat verloren heeft, kan open staan en dankbaar zijn voor een plaatsingsadvertentie. Maak een bericht voor het mededelingenbord en hang het zo zichtbaar mogelijk op: Op deze manier heb je een goede kans om jouw kat aan een nieuw baasje te geven. Het is belangrijk om recente foto’s te hebben waarop te zien is hoe je kat eruit ziet en een paar basisgegevens:

 • Leeftijd, geslacht, ras, herkomst van de kat.
 • Is het een buitenkat of een binnenkat?
 • Kan hij goed overweg met kinderen, bejaarden, andere huisdieren en andere katten?
 • Waarom geef je het weg? Wees open en eerlijk over de reden om je kat af te staan.
 • Geef je contactgegevens (telefoonnummer of mobiele nummer, e-mailadres).

TIP: Hoe meer huisdiereigenaren op de hoogte zijn van jouw???? mededeling bij de dierenarts, hoe groter de kans dat je kat succesvol geplaatst kan worden!

De kat in de steek laten is geen optie

Een dier is niet iets wat je zomaar in de steek laat en aan zijn lot overlaat! Een kat is een levend wezen waar jij de verantwoordelijkheid voor hebt genomen. Toch worden onze kattenvrienden soms gewoon ergens achtergelaten en aan hun lot overgelaten. Maar de kat in de steek laten is geen optie! Er is altijd een andere optie. Veel dierenasiels hebben een soort “kattenluikje” en als dat er niet is, geef het dan “netjes” af en sluip niet weg als een dief! Degene die een kat in de steek laat en denkt daarmee van zijn verplichting af te zijn, vergist zich flink. Hij of zij begaat een strafbaar feit!

Kittens afstaan

Katten die niet gecastreerd zijn, zijn heel vruchtbaar! Plotseling staan er nog zes hongerige mondjes aan de deur. Dat is te veel, vooral als het vaak gebeurt. Heb je een overschot aan babykatjes die je zou willen weggegeven wegens gebrek aan ruimte? Maar wie wil er een kitten? Als er geen koper is voor de babykatjes, is het enige laatste redmiddel ze af te staan aan het dierenasiel. Maar vooral tijdens de “piekperiodes” – lente en herfst – is er een ware overvloed! Dierenasiels weten vaak niet wat ze met al die kleine katjes aan moeten…

Vanaf wanneer kunnen kittens worden afgestaan?

AMaar vanaf welke leeftijd kunnen kittens worden overgedragen? De koper kan haast niet wachten om deze lieve kleine schat mee naar huis te nemen! Maar het is beter om de kitten niet te vroeg van zijn familie te scheiden; om het zo lang mogelijk onder de hoede van moeder en broers en zussen te laten: Omdat kittens de tijd nodig hebben om lichamelijk fit en geestelijk in balans te zijn – is het beter om de grote stap naar hun nieuwe thuis pas in de 12e week te plannen.

Een kitten afstaan? – dit is de beste manier om het te doen

In het digitale tijdperk is het theoretisch gezien makkelijk geworden om op een relatief ongecompliceerde en anonieme manier een kitten weg te geven – tot grote verontwaardiging van dierenliefhebbers. Het is geen ding, het is een levend wezen met een ziel. Wil je echt je kitten weggeven aan dubieuze “katten vrienden” die je niet eens kent? Je kunt beter de serieuze route nemen! Katten kunnen een thuis vinden via dierenwelzijnsorganisaties of stichtingen. Bij het plaatsen van een kat wordt een beschermingsvergoeding in rekening gebracht om de kat te beschermen, omdat de aanschaf goed overwogen moet worden.

Je kat krijgt een nieuw baasje

(Bijna) klaar – je kat krijgt een nieuw baasje! Misschien zijn er zelfs meerdere geïnteresseerden en heb je zelfs de keuze. Nu nog het juiste baasje voor jouw katje kiezen! Probeer zoveel mogelijk informatie over de nieuwe eigenaar te achterhalen: Heeft hij ervaring met katten? Hoe is zijn woonomgeving? Wat doet hij voor de kost? Hoe ziet zijn schema eruit? Heeft hij voldoende ruimte en mogelijkheden om jouw kat een leven te bieden dat past bij zijn soort? Stel vragen en bezoek diegene: dan kun je beoordelen of hij/zij geschikt is voor jouw kat.

Kies de nieuwe eigenaar voor je kat

Krijg een duidelijk beeld van de persoon aan wie je je kat wilt geven. Voordat je de nieuwe eigenaar kiest, moet je er zeker van zijn dat hij of zij voldoet aan de eisen voor het adopteren van een kat. Dit is geen ondervraging, maar niemand jullie is erbij gebaat als de nieuwe eigenaar de kat na een paar dagen weer bij jou thuis brengt. Daarom moet je een paar basiszaken ophelderen voordat je de kat weggeeft:

 • Kan hij/zij een kat financieel onderhouden (eten, dierenarts, enz.)?
 • Zijn alle leden van de familie bereid om een kat op te nemen in het huishouden?
 • Wie zal er voor het dier zorgen als het nieuwe baasje geen tijd heeft of ziek is?
 • Is er een betrouwbare oppas als hij/zij op vakantie is?
 • Heeft hij/zij gezondheidsproblemen, bijv. allergieën?
 • Mag hij/zij een dier houden als hij huurder is (toestemming van de huisbaas)?

Gewenning van een kat aan een nieuwe eigenaar

Over het algemeen is een kat geen fan van verandering. Met een nieuw baasje en in een nieuwe omgeving is alles nog onbekend, waardoor niet nog niet comfortabel voelt voor je kat. Om je kat aan de nieuwe eigenaar te laten wennen en hij zich snel goed verzorgd voelt, moet het baasje aparte plaatsen creëren waar de kat kan rusten. Dit kunnen verhoogde plekjes of holen zijn waar de kat zich veilig voelt – ook al voelt hij zich “daarbuiten” nog niet helemaal op z’n gemak. Pas als je kat beseft dat hij niet door gevaar wordt bedreigd, zal hij de eigenaar vertrouwen en de nabijheid van de toelaten.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Wij wensen het katje veel mooie momenten in een opwindend tijgerleven!