Kattenpootjes zijn meer dan alleen schoenen voor katten.

Waar heeft je kat zijn pootjes voor nodig en hoe kun jij helpen bij de verzorging ervan?

Rondsluipen op fluwelen pootjes? Je schattige katje kan ook andere dingen doen! Je zult het merken als je favoriete bank “opgefrist” is. Want poten en klauwen behoren tot de belangrijkste “gereedschappen” van een kat. Zonder functionele klauwen kan je kat geen prooi vangen. Hij heeft ze nodig om prooien te vangen en vast te houden, maar ook om te klimmen en te springen. Een kat met stompe klauwen zou zich niet kunnen verdedigen en zou bij territoriale gevechten hopeloos in het nadeel zijn tegen zijn soortgenoten. Maar je kat verspreidt ook zijn eigen persoonlijke geursporen via de poten:

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Anatomie van een kattenpoot

Hoe is de poot van de kat opgebouwd? En wat is de juiste naam voor ze? Is het eigenlijk een voet? Poten zijn de handen en voeten van katten. Bij de grotere leden van de familie spreken we meestal van klauwen of poten, bij hun kleinere verwanten van pootjes. De voor- en achterpoten lijken echter sterk op die van veel andere zoogdieren: de grote poten van een leeuw in de Serengeti werken op precies dezelfde manier als die van een huiskat. Ze zijn perfect ontworpen en aangepast aan het leven van katten.

Hebben katten tenen?

Hebben katten tenen? En zo ja, hoeveel zijn het er? Op het eerste gezicht zie je de tenen van katten niet. Het lijkt erop dat een poot een heel rond deel van het lichaam is, nietwaar? Maar de kattenpoot heeft tenen! En de meeste zijn zeer buigzaam: aan de voorpoten heeft hij er vijf, aan de achterpoten vier tenen. Eén teen, de duim zogezegd, valt nauwelijks op omdat hij lager ligt dan de bal van de zool en bij de meeste katten niet zo ontwikkeld en soepel is als de andere tenen.

De voorpoten van katten

De voorpoten zijn de handen van de kat. Wat het skelet betreft, lijken ze zelfs vrij veel op menselijke handen, alleen de vorm is iets anders. Door hun anatomische vorm kunnen ze optimaal door de poezen worden gebruikt! Katten kunnen misschien niet zulke dingen met hun voorpoten bereiken als wij, maar in plaats daarvan bewegen ze als een ballerina alleen op hun tenen. Zo kunnen de teenlopers hun prooi geruisloos en soepel besluipen.

De achterpoten van katten

Om de omgeving te verkennen, gaan sommige katten op hun pootjes staan. Ze zitten netjes rechtop op hun achterpoten en houden, met hun ruggengraat recht, een tijdje rustig de wacht. Bovendien kunnen zij makkelijk tot twee meter hoog springen vanuit een staande positie. Om dit te doen “vouwen” zij eerst hun achterpoten samen en “ontvouwen” ze dan weer. Dit wekt veel energie op, waardoor katten als een soort katapult naar boven of ver weg afgeschoten worden!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

De botten

Het skelet van de kattenpoot is een anatomisch wonder dat uit veel afzonderlijke beenderen bestaat. Het gewricht van een poot alleen wordt bijeengehouden door zeer flexibele afzonderlijke wortelbeenderen. Middenvoetsbeentjes of middenhandsbeentjes vormen dan de eigenlijke voor- of achterpoot – de handen en voeten van de kat om zo te zeggen. En de teenbotten sluiten de poot van de kat af met klauwen. Kattenbotten zijn als verende bamboe: heel licht, maar ongelooflijk sterk.

Katten voetzolen en voetkussentjes

Hoeveel voetzolen heeft een kat? Aan de voorpoten hebben katten vier teenkussentjes, één zoolkussentje, één duimkussentje en één handwortelkussentje. De achterpoten hebben slechts vier teenkussentjes en één zoolkussentje. De voetkussentjes van katten hebben de kleur van de vacht. Als het een bonte vacht heeft, zijn de kussens ook een mix van kleuren. Deze zolen zien er fluweelachtig uit, maar beschermen de kat betrouwbaar tegen hitte en kou. Ze geven de kat ook de nodige grip en vulling op alle oppervlakken.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

De klauwen van de kat

Elke teen heeft een vlijmscherpe kattenklauw van hoorn. Ze als het nodig is worden uitgestoken of ingetrokken. Klauwen spelen een zeer belangrijke rol in het leven van een kat, want zonder klauwen zou zij zich niet kunnen vastgrijpen, dan zou alles uit haar pootjes glippen. Zelfs springen en balanceren zonder een stevige greep zou gevaarlijk zijn. Prooien zouden gemakkelijk kunnen ontsnappen en wanneer zij door vijanden worden aangevallen zou ze weerloos zijn. Zonder klauwen kunnen katten niet gevaarlijk van zich afkrabben en hebben ze geen veilige toevluchtsoorden in hoge bomen.

De functie van de kattenpoot

De kattenpoot, zoals het oog van de kat is zo gebouwd dat hij perfect is aangepast aan de loerende jagers: bliksemsnelle reacties, ruimtelijk zicht – zelfs bij weinig licht! In het donker en als het op het volgen van bewegende dingen aankomt, hebben de katten een streepje voor! Het kan pikdonker zijn, maar katten weten nog precies waar hun prooi is. Via receptoren op hun voetzolen kunnen zij zelfs de geringste trillingen en bewegingen duidelijk waarnemen.

Voor klimmen, rennen en springen

Als een kat wakker is, is hij in volle beweging in zijn wereld: hij rent en is in beweging, hij verkent alles wat nieuw is. De poten dragen een kat door zijn territorium; een kat wil zijn basisinstincten uitleven – op de loer liggen, prooien vangen, klimmen en springen. Een kat beweegt soepel, zijn gang is licht en verend. Vanuit een staande positie kan hij opspringen, losjes op zijn pootjes terechtkomen, en weer verdergaan. Steeds opnieuw en opnieuw!

Voor reiniging

Katten zijn erg schoon, ze besteden vele uren per dag aan verzorging. Ze gebruiken hun poten om zichzelf schoon te maken. Eerst wordt het pootje van de kat met de tong nat gemaakt en vervolgens wordt het geleidelijk over elk te wassen lichaamsdeel gesleept. Het begint altijd bij het hoofd: eerst rond de mond, dan over de ogen en verder naar de oren; dan werk je over de schouders, rug en buik naar de achterpoten…

Temperatuurregeling

De poten van de kat dienen ook om de temperatuur te regelen. Wij mensen zweten, omdat we over ons hele lichaam zweetklieren hebben die onze lichaamstemperatuur omlaag brengen. Als het erg warm is, koelt het zweten ons af omdat het verdampt. Katten hebben slechts een paar geïsoleerde zweetklieren, die zich tussen de voetzolen en de tenen bevinden en die hoofdzakelijk dienen om geuren af te scheiden. Omdat katten niet zo veel zweetklieren hebben, koelen ze zich door het likken van de vacht.

Kattenpoot is gewond

Als je kat een pootje heeft verwond, moet je daarmee naar een dierenarts gaan, want die kan het gewonde pootje vakkundig behandelen. Als de wond bloedt, moet je vóór het vervoer een profylactisch verband aanbrengen. Maak de wond eerst schoon met schoon water, dep hem daarna voorzichtig droog en leg een stuk steriel gaas op de wond; verbind de poot daarna voorzichtig met een verband. Vreemde voorwerpen die zeer diep in de wond zitten, moet je niet zelf verwijderen – dit kun je beter aan een professional overlaten!

Gezwollen kattenpoot

Wat te doen als de poot van de kat gezwollen is? Er kunnen vele redenen zijn waarom een poot is opgezwollen. Waar is de zwelling het dikst? Welk deel van de poot van de kat is het meest aangetast? Kijk hoe je kat beweegt – zet ze gewicht op de poot of loopt ze mank? Is de algehele zwelling mild of ernstig? Zijn alle klauwen er nog? Bij de dierenarts kunnen jouw observaties belangrijke aanwijzingen geven voor de diagnose en je kat helpen.

Ontstoken kattenpoot

Vooral buitenkatten komen van tijd tot tijd thuis met kleine verwondingen aan hun pootjes. Een kortere weg door de doornstruiken – en toen had hij een kras! Katten likken de kras grondig, maar soms is dat niet genoeg. Bacteriën komen in de wond. Wat te doen als de poot van de kat geïnfecteerd is? Om te voorkomen dat de ontsteking zich verder uitbreidt, moet de poot door een dierenarts worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Medicatie helpt om de ontsteking inwendig te bestrijden.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Gebroken kattenpoot

Hoe kun je zien of je kat zijn poot gebroken heeft? Katten zijn geen watjes, ze kunnen veel verdragen! Ze kunnen het lang volhouden voordat jij iets merkt. Maar als je kat duidelijk veel pijn heeft, jou ontwijkt zodat je haar pootje niet eens kunt aanraken of bewegen, dan kan het pootje van de kat gebroken zijn. Als de poot van je kat er vreemd misvormd uitziet, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts!

Verzorging van kattenpoten

Hoe verzorg je de pootjes van katten? Is dat wel nodig of doen ze dat allemaal zelf? En zo ja, hoe moet dat dan gebeuren? Natuurlijk kun je de natuur zijn gang laten gaan, want een gezonde kat verzorgt zijn poten helemaal zelf – ze zijn een integraal onderdeel van zijn dagelijkse verzorgingsroutine. Er zijn echter enkele situaties waarin jouw steun geen kwaad kan en ertoe bijdraagt dat de poten van de kat in orde zijn en blijven.

Wanneer moet je de pootjes van je kat verzorgen

Binnenkatten leven in een beschermde omgeving, maar buitenkatten die door de bossen en weiden zwerven, kunnen dingen mee naar huis nemen die je niet binnen jouw eigen vier muren wilt. Zoals parasieten en vuil. Zeker niet als je katje in je bed of op je bank zit… Als een kat vies thuiskomt, is een “pootverzorgingssessie” zeker een goed idee!

TIP: Houd de pootjes van de kat in de gaten, dan mis je geen verwondingen!

Verzorging van de klauwen

Een kat die veel gelegenheid heeft om zijn klauwen af te slijten, heeft geen voortdurende verzorging nodig. Zelfs huiskatten ontdoen zich meestal vanzelf van de dode omhulsels van hun klauwen. Daar gebruiken ze gewoon hun tanden voor. Maar oudere katten, katten die niet meer zo beweeglijk zijn als vroeger, of katten die de neiging hebben om hun klauwen te lang te laten groeien, hebben verzorging nodig. Je moet je kat steunen en voor zijn klauwen zorgen. Weet je hoe je dit moet doen?

Droge kattenpootjes

Kattenpoten hebben voetzolen die hen normaal vrij goed beschermen tegen hitte en kou. Maar in de winter kunnen de pootjes van buitenkatten wat meer van slag zijn. Het strooien van strooizout op wegen en voetpaden kan problemen veroorzaken voor de kussentjes. Hierdoor droogt de huid van de kussentjes uit en gaan ze barsten. Je kunt dit voorkomen door de droge voetzolen van je kat in deze periode te verzorgen met speciale zalven voor kattenpoten, die hun voetzolen goed beschermen en ze soepel houden.

Eelt op kattenpoten

Hebben kattenpoten eelt? Ja! Net als jij, heeft jouw kat eelt op zijn poten. Als de huid van de pootkussentjes van de kat over het algemeen erg droog en gebarsten is, of als hij daar een verwonding heeft gehad, kunnen zich op deze plaatsen kleine opeenhopingen of “hoorntjes” van hoornvlies vormen. Deze verhoogde ophoping van hoornvlies op de poot van de kat is niet gevaarlijk voor de kat, maar kan hem wel storen of hinderen. Als dat zo is moet het door de dierenarts worden gevijld.

Waarom zet mijn kat zijn pootjes op mij?

Dolle vijf minuten bij je kat – soms is er geen houden meer aan! Als katten vol plezier en speelsheid zijn, gaan ze pas echt los! Ze rennen door het gebied alsof ze gestoken zijn door een wesp. Of ze rollen verrukt over de grond, om het volgende moment weg te sprinten en naar grote hoogten te klimmen. “Waarom speel je niet met mij?” – als je kat je wil aanmoedigen om te spelen, raakt ze je vaak aan. Ze kan dan met haar pootje op je mouw, broek of ergens anders op je lichaam klauwen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Teken van liefde

Katten hebben hun eigen taal. Zij gebruiken geen woorden zoals wij, maar hun lichaam en bepaalde geluiden om met jou en hun omgeving te communiceren. Wanneer een kat naar je knippert – hij sluit zijn ogen kort en opent ze dan weer in slow motion – voelt hij zich helemaal op zijn gemak bij je. Nestelt jouw kattenvriendje zijn kin of kop tegen je aan? Voel je dan gevleid: dit is een teken van liefde. Je bent een lievelingetje!

Häufig gestellte Fragen zum Thema Katzenpfote

Hoe zit de poot van de kat in elkaar?

De voor- en achterpoten zijn op dezelfde wijze gebouwd als die van andere zoogdieren en zijn perfect aangepast aan het leven van de jagers.

Hoeveel voetzolen heeft de poot van de kat?

Katten hebben zeven voetkussentjes aan hun voorpoten en vijf voetkussentjes aan hun achterpoten.

Hoe worden de poten van katten genoemd?

Bij onze katten worden de “handen” de voorpoten genoemd en de “voeten” de achterpoten.

Hoe verzorg je de pootjes van katten?

Vuile poten moeten grondig worden gereinigd, gebarsten poten moeten soepel worden gehouden met kattenpootzalf en, indien nodig, moeten de klauwen worden bijgeknipt.

Hebben katten een wolfsklauw?

Een extra klauw aan de binnenkant van de achterpoot komt soms voor bij katten, maar het is zeldzaam.

Welke kleuren hebben kattenpoten?

De voetzolen van de poten van de kat hebben de kleur van de vacht. Als de kat bont is, zijn de kattenpoten ook in een mengeling van kleuren.

Hoeveel tenen heeft een kat?

Een kat heeft vijf tenen aan zijn voorpoten en vier tenen aan zijn achterpoten.

Hebben katten voeten of pootjes?

De grotere leden van de kattenfamilie worden voeten of klauwen genoemd, de kleinere verwanten hebben pootjes.

Zijn kattenpoten gevoelig?

Ja, kattenpoten zijn gevoelig. Ze moeten gevoelig zijn voor prikkels en invloeden van buitenaf, omdat deze samen met andere zintuigen de “uitkijkposten” vormen die katten helpen overleven.

Wat moet ik doen als de kat een klauw / nagel heeft afgescheurd?

Maak de gewonde teen zorgvuldig schoon en ontsmet en verzorg de wond vervolgens met wondspray of wondgel. Gebruik hiervoor speciale producten voor katten.

Hoe maak ik de pootjes van mijn kat schoon?

Bevochtig een schone schoonmaakdoek met lauw water, veeg vuile pootjes grondig schoon en dep ze voorzichtig droog.

Wat zijn de functies van kattenpoten?

Klimmen, rennen, springen, prooi grijpen, maar ook verzorgen – de poten van de kat zijn perfect aangepast aan het leven van de loerende jager.

Wat te doen als de poot van je kat gezwollen is?

Waar zit de zwelling precies en hoe beweegt je kat? De dingen die jou opvallen kunnen de dierenarts helpen om je kat sneller weer op de been te krijgen.

Wat te doen als de poot van de kat ontstoken is?

Om te voorkomen dat de ontsteking zich verder uitbreidt, moet de poot worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. En medicijnen kunnen ook helpen om de ontsteking intern te bestrijden.

Is de poot van mijn kat gebroken?

Als je kat veel pijn heeft, jou ontwijkt zodat je hem niet kunt aanraken, en het pootje er anders uitziet dan normaal, dan kan het gebroken zijn.

Kunnen katten zweten op hun poten?

Katten kunnen zweten op hun poten, omdat ze een paar zweetklieren hebben tussen hun voetzolen en tenen.

Hebben kattenpoten eelt?

De voetzolen onder de poten van een kat hebben een dikke eeltlaag die zeer flexibel is.

Wat te doen voor droge kattenpootjes?

De huid van de kussentjes kan doeltreffend worden beschermd en soepel worden gehouden met speciale zalven voor kattenpootjes.

Waarom zet mijn kat zijn poot op mij?

“Waarom speel je niet met mij?” – als je kat je wil aanmoedigen om te spelen, dan “klauwt” ze op je.