Welke kat is de oudste kat ter wereld?

En hoe oud is de oudste kat ter wereld?

Het populaire gezegde luidt dat katten wel negen levens hebben. Dit is een gewaagde veronderstelling, die waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat onze katten erg slim zijn en zich makkelijk aanpassen in situaties. Maar over het algemeen is het onmogelijk om te zeggen hoe oud een kat zal worden. Dat hangt van veel verschillende factoren af. Hun levenscyclus is meestal wel korter dan die van hun baasjes. Om de leeftijd van een kat te berekenen, ging men er vroeger van uit dat één kattenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat een kattenjaar overeenkomt met 15 mensenjaren: een kat van 20 jaar is volgens onze kalender dus 96 jaar oud!

Er zijn uitzonderingen, katten die een nog hogere leeftijd hebben bereikt, de zogenaamde old-timers!

Welke kat is de oudste kat ter wereld?

Zal een kat samen met jou oud worden? Waarschijnlijk niet. We worden allemaal elke dag een beetje ouder. Zo zijn de dingen nu eenmaal: we worden geboren, leren te leven en nemen dan weer afscheid van deze wereld. Zo gaat dat ook bij onze kattenvrienden. Alleen gaat dat bij hen allemaal een beetje sneller dan bij ons. Maar sommige speciale katten worden ouder dan anderen, en ze kunnen wel 30+ jaar bij hun baasje blijven!

Kat “Creme Puff” was de oudste kat ter wereld

Katten worden gemiddeld zo’n 15 jaar oud. Een kat uit Texas heeft alle andere katten overtroffen. Deze beroemde kat vergezelde haar baasje Jake wel twee keer zo lang en wordt de oudste kat ter wereld genoemd. De poes “Creme Puff“, geboren op 3 augustus 1967 in Austin Texas, overleden op 6 augustus 2005, was lange tijd recordhoudster. De huiskat bereikte een Bijbelse leeftijd van 38 jaar en drie dagen! Ze is zelfs opgenomen in het Guinness Book of Records: tot haar dood was ze de oudste bekende kat!

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Bron: „Unfassbar! Das ist die älteste Katze der Welt!“, [YouTube-Video.], „Neuste.news“ van 07.02.2018, Unfassbar! Das ist die älteste Katze der Welt! – YouTube , geopend op 29.11.2021

Siamese kat “Scooter” in het Guinness Book of Records

De titel van “oudste levende kat” in het Guinness Book of Records was lange tijd in handen van een Siamese kat met de naam Scooter. De bekende kat is geboren op 26 maart 1986, komt ook uit Texas en is niet van Dosi Gail’s zijde geweken. “Scooter” werd ingehaald door “Rubble” in zijn tijd. De Maine Coon kater werd geboren in Groot-Brittannië in 1988 en vergezelde Michele sinds haar 20ste: Op haar verjaardag was kitten “Rubble” een geschenk! In 2020, op de leeftijd van bijna 32 jaar, ging hij naar de kattenhemel.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Bron: Daily Mail, “30-year-old Brit moggy might be the world´s OLDEST cat”, [YouTube-Video.],
van 02.06.2018,  30-year-old Brit moggy might be the world’s OLDEST cat – YouTube,
geopend op 15.12.2021

Welke kattenrassen leven het langst?

Zijn er kattenrassen die gemiddeld langer leven dan andere rassen? Ja! Sommige rassen – bijvoorbeeld Balinese katten, Europese Kortharen of Siamezen – hebben een aangeboren levensverwachting die gemakkelijk de grens van 20 jaar overschrijdt, of zoals onze voorbeelden laten zien wordt soms zelfs de 40-jaar grens benaderd! Maar hoe oud een kat uiteindelijk wordt, is niet alleen genetisch bepaald. Alleen een kat die zich lichamelijk en geestelijk goed voelt, zal voor lange tijd jouw levensmaatje.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Levensverwachting van Balinese kat

Als je een Balinese kat ziet, denk je dat je naar een Siamese kat kijkt – maar dan met haarextensions! – een soort Siamees met langer haar. Balinezen lijken qua vachtkleur en bouw precies op hun kortharige soortgenoten. Net als de Siamees zijn ze intelligent, nieuwsgierig en dol op spelen; en de lol en de spelletjes raken nooit op – zelfs niet op pensioen leeftijd! En dat kan tijd kosten, want Balinezen hebben een gemiddelde levensverwachting van 18 tot 22 jaar.

Levensverwachting van de Europese Korthaar

De Europese Korthaar is misschien niet zo opvallend als de andere kattenrassen, maar ze hebben prachtige kwaliteiten. Het zijn trouwe vriendjes, zeer robuust, evenwichtig en ze passen zich makkelijk aan. Kinderen, honden of andere katten in het huishouden? – geen probleem! Het zijn perfecte familiekatten – maar ze vergeten nooit dat ze eigenlijk kleine tijgers zijn. Met een Europese Korthaar thuis worden je huis en tuin in een mum van tijd een “muis-vrije zone. En een Europese Korthaar wordt gemiddeld zo’n 15 tot 22 jaar oud.

Levensverwachting Siamees

Siamezen zijn sterke persoonlijkheden die niet alleen aandacht vragen, maar ook zeer aanhankelijk zijn als ze je eenmaal in hun hart gesloten hebben. Ze staan bekend om hun perfecte aanpassingsvermogen, naast dat ze ook heel levendig en vermakelijk zijn. Leuke huisgenoten voor in de familie dus! Deze katten zijn leergierig en intelligent, dus willen ze ook uitgedaagd worden. Ze kunnen zelfs geweldige trucjes leren van hun menselijke speelgenoten! Siamese katten hebben een gemiddelde levensverwachting van 15 tot 20 jaar.

Hoe kun je je kat fit houden?

Wil je jouw kat beschermen tegen het ouder worden en hem fit houden tot op hoge leeftijd? Wat de lichamelijke conditie van katten betreft, heeft het zijn van een buitenkat bepaalde voordelen. Zij kunnen hun basisinstincten uitleven – op de loer liggen, prooien vangen en vasthouden, klimmen en springen. Niet alleen worden  zo alle zintuigen uitgedaagd en aangescherpt, maar ook de lichamelijke conditie wordt verbeterd. Tijdens deze activiteiten wordt veel energie verbruikt en zo wordt eht lichaam van de kat getraind. Maar hoe zit het met binnenkatten? – Hoe kun je je kat gezond en fit houden?