De geschiedenis van de Somalische kat

De geschiedenis van de Somalische kat begint in de vroege jaren ‘50. Op dat moment waren fokkers van Abessijnse katten op zoek naar een korte vacht die als standaard gold voor dat ras, maar ze kregen ook langharige kittens. Dus, is het nu zo dat Somalische katten gewoon Abessijnen zijn met halflangharige vachten? Het antwoord doet er niet toe, omdat deze nieuwe katten, oorspronkelijk beschouwd als ongewenste “bijproducten”, zo goed werden ontvangen dat ze al snel hun eigen ras met een unieke uitstraling vestigden! In het voorjaar van 1979 werd het Somalische ras eindelijk erkend door de CFA, en werd de Somalische Kattenvereniging opgericht.

Uiterlijk van de Somalische kat

Op het gebied van uiterlijk is het gemakkelijk te zien dat Somalische katten verwant zijn aan Abessijnen. Bij de eerste aanblik lijken ze langharige versies van Abessijnen te zijn. Bovendien zijn er veel overeenkomsten tussen de twee wat betreft temperament. Bijvoorbeeld, liefhebbers van beide rassen waarderen hun wilde kattenuitstraling, maar ook hun open en op mensen gerichte karakter. Het is een mengeling die je niet zou verwachten!

Grootte van de Somalische kat

Hoe groot worden Somalische katten? Somalische katten zijn middelgrote katten en ondanks hun fijne botten is hun lichaamsbouw gespierd en stevig. Volwassen Somalische katten kunnen een schouderhoogte van maximaal 40 cm hebben. Hun benen lijken vrij smal in verhouding tot hun krachtige lichaam, en hun ovale poten zijn ook relatief klein. Somalische katten hebben lange, volle en pluizige staarten die breder zijn aan de basis en taps toelopen naar een punt aan het einde, vergelijkbaar met de staart van een vos.

Gewicht van de Somalische kat

Wat is het optimale gewicht van een Somalische kat? Wanneer deze kat in goede conditie is, zal het een gemiddeld gewicht hebben dat binnen de norm valt. Voor raskatten schrijft de rasstandaard bepaalde gewichtsspecificaties voor. Vrouwelijke Somalische katten zouden een gewicht moeten hebben van 2,5 tot 4,5 kg. Aangezien Somalische mannetjes van nature sterker gebouwd zijn, zullen ze onvermijdelijk zwaarder zijn: met andere woorden, Somalische mannetjes wegen gemiddeld 3,5 tot 5,0 kg.

Vacht van de Somalische kat

De vacht van de Somalische kat is zeer fijn, maar ook erg dicht. Hun vacht is halflang, en de enige plekken waar het langer en voller is dan op de rest van hun lichaam zijn op de buik, de dijen, de halskraag en de staart. Een typische eigenschap van Somalische katten zijn ook de opvallende plukjes haar aan de binnenkant van hun grote oren die lichtjes naar buiten krullen.

Vachtkleur van de Somalische kat

De kleur van de vacht van de Somalische kat heeft naast de wildkleur, ook wel “Ruddy” of “Usual” genoemd, in de loop van de tijd veel kleurvariaties gekregen: hieronder vallen blauw, reekleurig, zilver en vos. De vachtpatronen zijn hetzelfde bij alle basiskleuren. Daarbij komt dat bepaalde gebieden donkerder zijn gekleurd dan de rest. Bijvoorbeeld de neusspiegel, de achterkant van de achterpoten en een deel van de voetzolen: de zoolstrepen.

Vachtlengte van de Somalische kat

De Somalische kat heeft een vacht van gemiddelde lengte. De vacht is halflang op het lichaam, maar dichter en langer op de buik, rond de nek, op de staart en op de achterpoten. Het lijkt alsof deze katten wijde harembroeken aan hun achterpoten dragen en alsof ze majestueuze manen hebben rond hun nekgebied!

Vachtpatronen van de Somalische kat

Somalische katten hebben een opvallend vachtpatroon: het is een contrasterende streping van de haren die ticking wordt genoemd. Bij ticking wordt de basistoon van de vacht onderbroken door donkerdere strepen. Ook heeft de punt van het haar altijd een donkere kleur. Deze streping moet zo duidelijk en hoog-contrast mogelijk zijn. Geen grijze haren? Op de kin en de snorharen kunnen Somalische katten lichte tot witte plekken hebben! Maar deze beperken zich uitsluitend tot deze gebieden.

Ogen van de Somalische kat

Somalische katten hebben grote, amandelvormige ogen die vol expressie zitten en schuin zijn geplaatst op hun wigvormige koppen. Ongeacht de vachtkleur, fonkelen de ogen van Somalische katten in een prachtige amberkleur en ook in verschillende tinten groen en geel. Elk oog wordt omlijst door de bijbehorende ticking tint.

Bijzondere kenmerken van de Somalische kat

Een bijzondere eigenschap van Somalische katten is de vachtkleur van hun kittens. Eigenlijk zijn Somalische kittens als kleine verrassingseieren, met een verrassing in elk van hen! Net zoals Abessijnse kittens worden Somalische kittens geboren met een donkere vacht die steeds lichter wordt naarmate de tijd verstrijkt. Het kan enkele maanden duren voordat deze kleurverandering voltooid is, soms zelfs tot de kat twee jaar oud is! Pas dan heeft de vacht van de Somalische kat de uiteindelijke kleuring ontwikkeld die het gedurende zijn hele leven zal hebben.

Kenmerken van de Somalische kat

Een van de unieke kenmerken die Somalische katten soms met zich meebrengen, zijn hun zogenaamde “zoolstrepen”. Als deze strepen aanwezig zijn bij een Somalische kat, zullen ze zich bevinden langs het middenvoetsbeen van zijn achterpoten. Het is ook mogelijk dat Somalische katten een omtrek hebben rond hun neusspiegel. Ze hebben ook een donkere lijn, de zogenaamde “palingstreep”, die langs de ruggengraat loopt tot aan het einde van hun staart!

Karakter van de Somalische kat

Wat voor karakter heeft de Somalische kat? Ze zijn behoorlijk vergelijkbaar met Abessijnen. En net als die katten zijn Somalische katten heel sociaal. Ze hebben veel aandacht en gezelschap nodig om zich comfortabel en op hun gemak te voelen. Somalische katten zijn vriendelijk en kunnen goed overweg met hun huisgenoten, of het nu mensen zijn of andere harige wezens. Somalische katten zijn ook levendig en nieuwsgierig; ze onderzoeken objecten grondig om te bepalen of het geschikt is om mee te spelen of niet.

Prijs van de Somalische kat

Hoeveel kost een Somalische kat? De gemiddelde prijs van een Somalische kat ligt tussen de € 750 en € 1.850. De prijs hangt af van de fokker, evenals de leeftijd en het geslacht van de kat. Het hangt ook af van de uitgaven van de fokker zelf. Wanneer een fokker lid is van een stamboek kattenvereniging, is dit een indicatie dat ze een serieuze professional zijn; helaas is het echter geen 100% garantie. Met andere woorden, het is altijd verstandig om uit de buurt te blijven van bijzonder goedkope kittens en “zwarte schapen” die zich voordoen als fokkers.

Het fokken van de Somalische kat

Het was 1979 toen de American Cat Fanciers Association (CFA) officieel de fok van de Somalische kat erkende. Somalische katten zijn geen ondersoort van de Abessijn, maar een onafhankelijk kattenras met zijn eigen exclusieve rasstandaarden. Rond dezelfde tijd kreeg het nieuwe ras zijn welluidende naam en werd de “Somali Cat Society” opgericht.

Dingen om te weten over het houden en verzorgen van Somalische katten

Somalische katten hebben middellange vachten die verrassend gemakkelijk kunnen worden verzorgd en gevormd. Omdat de vacht erg fijn en heerlijk zacht is, raakt deze zelden in de klit. Losse haren kunnen eenvoudig worden verwijderd met een borstel. De langere delen van hun vacht moeten voorzichtig worden doorgewerkt met een grove kam. Net als bij alle andere kattenrassen is het belangrijk om regelmatig de tanden en oren van je kat te reinigen en te verzorgen. Somalische katten houden ervan om naar buiten te gaan, of het nu in een katveilige tuin is of in een ruim opgezet buitenverblijf.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

De Somalische kittens

Somalische kittens zijn erg actief en zijn dol op spelen! Deze levendige harige vrienden zijn ook zeer intelligent, wat betekent dat ze allerlei nieuwe spelletjes zullen bedenken om te spelen. Alles wat ze tegenkomen zal zeer zorgvuldig worden onderzocht en uitgebreid besnuffeld: zou dit een nieuw speeltje kunnen zijn? Net als alle kittens zijn Somalische kittens mooie, knuffelige, pluizige wezentjes die veel aandacht nodig hebben. Somalische kittens zijn vooral gelukkig wanneer ze in paren en kleine groepen zijn, in plaats van alleen.

Typische ziekten van de Somalische kat

De typische ziekten die geassocieerd worden met Somalische katten lijken sterk op die van Abessijnse katten. Ze omvatten netvliesaandoeningen en een specifieke vorm van bloedarmoede die de levensduur van rode bloedcellen vermindert. Somalische katten kunnen ook niergerelateerde problemen hebben, waarbij ze een ophoping van eiwitfragmenten in die organen kunnen krijgen. Als ze ziek zijn, kan hun spier- en skeletstelsel aangetast zijn. Hoewel dit allemaal misschien angstaanjagend klinkt, kun je er meer aan denken als een informatieve brochure: ondanks hun vergelijkbare genetische aanleg is niet elke Somalische kat voorbestemd om ziek te worden. Integendeel, het kan zijn hele leven genieten van een perfecte gezondheid!

Levensverwachting van de Somalische kat

De gemiddelde levensverwachting van de Somalische kat is ongeveer 12 tot 15 jaar. Hoewel velen van ons geloven dat katten meer dan één leven hebben, komt deze theorie waarschijnlijk voort uit het feit dat onze harige vrienden zeer slim en zeer aanpasbaar zijn. Met andere woorden, het is niet mogelijk om precies te zeggen hoe lang een Somalische kat zal leven. Het hangt allemaal af van een reeks verschillende factoren, en sommige katten zullen eenvoudigweg langer leven dan andere.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Veelgestelde vragen over het Somalische kattenras

Wie viel kostet die Somali Katze?

Je nach Züchter, Abstammung, Geschlecht und Alter liegen die Preise für eine Somali Katze durchschnittlich bei 750 bis 1.850 Euro. *

*Quelle: Somali Katze: Wesen, Farben, Charakter und Bilder (wamiz.de), Stand 16.11.2022

Wie alt werden Somali Katzen?

Somali Katzen werden 12 bis 15 Jahre alt. Damit liegen sie im Vergleich zu anderen Katzenrassen ziemlich im Durchschnitt: Deren Lebenserwartung beträgt im Schnitt ungefähr 15 Jahre. Um das Alter einer Katze in Relation zu uns Menschen zu setzen, geht man davon aus, dass 1 Katzenjahr 15 Menschenjahren entspricht: Eine Somali Katze kann also umgerechnet 77 Jahre alt werden!

Wie sieht eine Somali Katze aus?

Was das Aussehen der Somali Katze betrifft, sieht man ihr an, dass sie mit den Abessiniern verwandt ist. Auf den ersten Blick scheint sie eine langhaarige Variante der Abessinier Katzen zu sein. Auch was ihr Temperament angeht, gibt es viel Übereinstimmungen bei diesen beiden Katzenrassen.

Wie groß werden Somali Katzen?

Die Somali Katzen sind mittelgroße Katzen. Ihr Körperbau ist trotz ihres zarten Knochenbaus muskulös und fest. Bei ausgewachsene Katzen kann die Schulterhöhe bis zu 40 cm betragen. Im Verhältnis zu ihrem Körper wirken ihre Beine und die ovalen Pfoten vergleichsweise schmal.

Wann sind Somali Katzen ausgewachsen?

Somali Katzen wachsen und entwickeln sich relativ schnell und sind mit ungefähr zwölf Monaten ausgewachsen. Die erwachsenen Weibchen haben dann ein Körpergewicht von 2,5 bis zu 4,5 kg, die etwas kräftiger gebauten Somali Kater bringen im Durchschnitt 3,5 bis 5,0 kg auf die Waage.

Sollte man Somali Katzen drinnen oder draußen halten?

Somali Katzen sind ideale Hausgenossen, gehen aber auch gerne draußen auf die Pirsch. Da Somalis gerne sehr aktiv sind, sollte ihr Lebensraum ihnen dafür ausreichend Platz bieten: Eine katzengerechte Wohnung, dazu Freigang, oder ein Haus mit gesichertem Garten oder Balkon.

Woher kommt die Somali Katze?

Die Somali Katze kommt aus den Vereinigten Staaten, dort nimmt die Geschichte dieser Katzenrasse in den 50er Jahren ihren Anfang. 1979 erhielt sie ihren ausdrucksvollen Namen, der ähnlich wie der Name der Abessinier Katzen ebenfalls durch ein afrikanisches Land inspiriert ist.

Sind Somali Katzen verspielt?

Somali Katzen sind lebhaft und verspielt. Und das bis ins hohe Alter! Diese freundlichen Katzen brauchen Aufmerksamkeit und Beschäftigung. Darauf machen sie gerne mal miauend aufmerksam. Sie sind dabei aber nicht ganz so besitzergreifend und laut wie die Siamkatzen.

Welche Katze passt zur Somali Katze?

Die Somali Katze passt zu Katzen, die auch gesellig und lebhaft sind. Perfekt sind für Somalis Spielgefährten, die vom Charakter und Temperament her ähnlich sind, dann haben sie Spaß! Somali Katzen vertragen sich in der Regel aber auch gut mit anderen tierischen Hausgenossen.

Wie aktiv sind Somali Katzen?

Somali Katzen sind gerne aktiv. Sie brauchen Aufmerksamkeit, viel Zuwendung und Gesellschaft. Somali Katzen wollen nicht den ganzen Tag alleine gelassen werden. Auch getrennt, in einem separaten Raum, sollte man sie nicht halten. Sie wollen dabei sein. Sie sind ein Familienmitglied!

Kann man Somali Katzen alleine halten?

Somali Katzen sollte man nicht alleine halten. Die geselligen Somalis wollen Nähe und brauchen Kontakt zu anderen Tieren und Menschen. Da sind sie auch nicht wählerisch: zur Not kommen sie auch mit Hunden gut aus! Wenn die Chemie stimmt, ist das für diese Katzen kein Problem.

Sind Somali Katzen gesellig?

Somali Katzen sind sehr gesellig. Sie brauchen Gesellschaft und das Beisammensein mit anderen.  Da sie viel Aufmerksamkeit beanspruchen können, sollte man aufpassen, dass der Umgang mit den anderen Mitbewohnern nicht zu Eifersucht führt: Zuwendung gleichmäßig auf alle verteilen!

Sind Somali Katzen anfällig für Krankheiten?

Somali Katzen sind unter Umständen anfällig für Krankheiten, die auch bei den Abessinier Katzen  auftreten können. Allerdings muss trotz ähnlicher genetischer Veranlagung nicht zwangsläufig jede Somali Katze erkranken, sondern kann genausogut ihr Leben lang ganz gesund bleiben! 

Welche Merkmale hat die Somali Katze?

Merkmale der Somali Katze sind die so genannten „Sohlenstreifen“ am Mittelfußknochen der Hinterbeine einer Somali Katze, der umrandete Nasenspiegel sowie ein dunkler Streifen, der sogenannte „Aalstreifen“, der den Rücken entlang der Wirbelsäule bis zum Schwanzende ziert. 

Gibt es blaue Somali Katzen?

Ja, es gibt blaue Somali Katzen. Bei den blauen Somalis ist die Grundfarbe in einem hellen Creme gehalten. Das Ticking, die Sohlen und die Ballen an den Füßen sind apart in kühlem Azur gefärbt.