De geschiedenis van de Turkse Angora

Waar komt de Turkse Angora vandaan? De Turkse Angora is één van de oudste halflangharige kattenrassen. Dit kattenras draagt zijn oorsprong al in zijn naam: “Angora”. De Turkse hoofdstad heette vroeger niet Ankara maar Angora. Het ras komt dus uit Turkije. In de 17e eeuw kwamen de eerste Turkse Angora via de handelsroutes naar Europa. Vergeleken met de kortharige Europese katten van die tijd, waren deze katten met hun halflange, zijdeachtige vacht echte exoten! Iedereen die zichzelf respecteerde, bezat zo’n mooie schoonheid.

Uiterlijk van de Turkse Angora

Hoe ziet een Turkse Angora eruit? De Turkse Angora is een gespierde kat met een lichte botstructuur. Ze zien er zowel atletisch uit als sierlijk. Hun lange poten zijn aan de achterkant iets hoger dan aan de voorkant, waardoor hun rug licht omhoog staat in de richting van hun borstelige staart. Net als de Siberische boskat en de Maine Coon, heeft de Turkse Angora een halflange vacht, die ze op natuurlijke wijze hebben verkregen en dus niet door het  fokken. Op de staart, rond de hals en op de achterpoten is de vacht iets langer dan op de rest van het lichaam. Ze hebben ook extra plukjes haar tussen de kussentjes op hun poten.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

De grootte van de Turkse Angora

Hoe groot worden Turkse Angora katten? Met een gemiddelde schouderhoogte tot 25 cm en een lichaamslengte tot 35 cm, behoort de Turkse Angora kat tot de middelgrote tot grote kattenrassen. De Turkse Angora mannetjes zijn wat gespierder, breder en ook iets groter dan de vrouwtjes van dit ras.

Gewicht van de Turkse Angora

Turkse Angora vrouwtjes zijn iets tengerder en kleiner dan de mannetjes, en ze wegen ongeveer 2,5 tot 4 kg wanneer ze volgroeid zijn. De mannetjes zijn vaak iets zwaarder dan hun vrouwelijke tegenhangers door hun massievere bouw: als een Turkse Angora mannetje op de weegschaal staat, zie je al gauw een getal staan van ongeveer 3,5 tot 5,0 kg.

Vacht van de Turkse Angora

Als je fan bent van katachtige schoonheden met een langere vacht, dan zul je zeker verliefd worden op een Turkse Angora! De fijne, zijdeachtige en glanzende vacht van dit ras is heerlijk zacht en ligt dicht tegen het lichaam aan. De weelderige staart lijkt bijna op die van een vos: dicht en borstelig! De vacht op de buik is golvend. Toch is de vachtverzorging van de Turkse Angora goed onder controle te houden omdat ze geen ondervacht hebben.

Kleur van de vacht

De oorspronkelijke, traditionele kleur van de Turkse Angora is wit. De katten met een witte vacht hebben blauwe, gele – en soms zelfs twee verschillende oogkleuren! Inmiddels wordt de Turkse Angora ook in vele andere kleurschakeringen gefokt, waaronder zwart, rood, crème en blauw. De vacht is effen of tabby, gestroomd of gevlekt.

Vachtlengte

Wat is de lengte van de vacht van de Turkse Angora? Deze katten hebben een halflange vacht. Bij de verzorging moet je daarom kammen en borstels gebruiken die speciaal voor deze vacht zijn gemaakt en niet trekken: voor halflangharige en langharige katten zijn er in de betere dierenwinkels speciale borstels en kammen met bewegelijke tanden verkrijgbaar.

Tekening van de vacht  

De eerste Turkse Angora katten waren altijd effen wit. Lange tijd werden alleen de witte rassen officieel erkend. Vandaag de dag bestaan deze katten in vele natuurlijke vachtkleuren met verschillende patronen en tekeningen. Andere populaire en geliefde voorbeelden van dit ras zijn de zwarte tabby harlekijn, de crèmekleurige tabby en de zwart-zilver gevlekte of blauwe tabby met wit.

Ogen van de Turkse Angora

Een lust voor het oog! De Turkse Angora heeft prachtige grote, schuine, amandelvormige ogen. Alle oogkleuren zijn mogelijk – van amber tot blauw tot smaragdgroen. Bij de volledig witte katten kan een bijzonder kleuren kenmerk voorkomen: “odd-eyed”. Dat houdt in dat de Turkse Angora twee verschillende oogkleuren heeft – bijvoorbeeld één geel en één blauw oog:

Speciale kenmerken van de Turkse Angora

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

De Turkse Angora houdt van gezelschap, is speels en zeer aanhankelijk. Katten zijn niet graag alleen, maar dit kattenras lijdt er echt onder als ze alleen wordt gelaten. Ze houdt ervan contact te maken en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze volgt haar favoriete persoon trouw als een kleine puppy. Uitgebreid knuffel- en speelplezier hoort zeker op de agenda! Ze heeft afwisseling nodig en zoekt alles tot op de bodem uit; nieuwsgierig en vindingrijk als ze is, kan ze zelfs deuren openen als ze erop bedacht is….

Kenmerken van de Turkse Angora

Tot de bijzondere kenmerken van de Turkse Angora behoren haar esthetische uiterlijk en het feit dat de witte katten van dit ras twee verschillende oogkleuren kunnen hebben. Denk niet dat ze daarmee ook afstandelijke diva’s zijn; ze zijn juist echte schoonheden met charisma. Het zijn vrij levendige en onverschrokken katten. En ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken want hun gemakkelijke karakter maakt ze ook nog eens tot hele fijne huisgenoten. Oftewel, het zijn de perfecte katten voor huis en haard; ze zullen “hun” gezinnen altijd verrijken met charme en hun eigen unieke stijl.

Karakter van de Turkse Angora

Wie besluit een Turkse Angora te nemen, moet voldoende tijd hebben en er enthousiast voor zijn om tijd met haar door te brengen. Ze wil deel uitmaken van het geheel en dat niet alleen met knuffelen op de bank, maar ook op andere momenten. Alles wat nieuw voor hen is, wordt grondig onderzocht en alles wat ze leuk vinden nemen ze in zich op. Dit geldt zowel voor nieuw meubilair als voor vrienden en bezoekers: zij worden nauwkeurig onderzocht, uitvoerig besnuffeld en betast.

Hoeveel kost een Turkse Angora?

Misschien zou je het niet denken, maar in dierenasiels zitten niet alleen zwerfkatten en katten in nood. Er zijn ook steeds meer raskatten die graag een nieuw thuis zouden willen. Als je jouw Turkse Angora niet in een dierenasiel kunt vinden, koop hem dan alleen van een echt serieuze en gecertificeerde fokker! De prijs voor een Turkse Angora van goede afkomst, bedraagt ongeveer 800 euro.

Het fokken van de Turkse Angora

Het fokken van de Turkse Angora is erkend en gecertificeerd volgens FIFe categorie II, TUA (Turkse Angora); GCCF 62. Oorspronkelijk werd in Turkije alleen de witte variant gefokt. De Turken waarderen en houden zo veel van deze witte katten dat het exporteren ervan lange tijd strikt beperkt was. Niettemin werden er toch steeds individuele gevallen geëxporteerd. Sinds 1950 wordt de Turkse Angora ook in de Verenigde Staten gefokt. Van daaruit begon het aan zijn zegetocht door Europa.

Dingen die je moet weten over het houden en verzorgen van de Turkse Angora

Omdat de vacht van de Turkse Angora niet snel gaat klitten, neemt de verzorging relatief weinig tijd in beslag. Een Turkse Angora is niet te stoppen als haar nieuwsgierigheid eenmaal is gewekt! Ze wil genoeg ruimte en mogelijkheden hebben om alles te ontdekken, maar wel in een katvriendelijke en veilige omgeving. Ze hebben ook een kattenmaatje nodig om mee te knuffelen, te spelen en te stoeien als ze dat willen. En dat plezier beleven ze het beste met katten van hetzelfde ras. Zelfs het meest geweldige baasje zal nooit zo’n fijne speelkameraad zijn als een andere kat!

De Turkse Angora Kitten

In één en hetzelfde nest kunnen de Turkse Angora kittens er allemaal hetzelfde uitzien. Maar ook juist heel verschillend: zelfs een volledig witte Turkse Angora moederpoes krijgt niet altijd alleen maar sneeuwwitte kittens. Dit komt doordat bepaalde eigenschappen bij katten recessief of dominant worden doorgegeven. Sommige van de dominante eigenschappen worden alleen geactiveerd als er tegelijkertijd een ander gen aanwezig is, wat uiteindelijk het andere in beweging zet.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Typische ziekten van de Turkse Angora

Zijn Turkse Angora katten vatbaar voor ziekten? De Turkse Angora is een zeer robuust ras. Maar ze kan vatbaar zijn voor ziekten die vooral kenmerkend zijn voor de wit gekleurde soort. Wanneer witte rassen met elkaar paren, kunnen de nakomelingen een slechter gehoor hebben en kunnen ze zichzelf niet altijd goed in evenwicht houden. Rasspecifieke ataxie kan voorkomen, vooral bij kittens; dat betekent dat zij hun bewegingen niet kunnen coördineren zoals gezonde katten dat doen.

Levensverwachting van de Turkse Angora

Hoe oud worden Turkse Angora katten? Met een levensverwachting van 12 jaar ligt de Turkse Angora kat een beetje onder de gemiddelde kattenleeftijd. Een Turkse Angora kan echter ook heel oud worden.  Veel van de natuurlijke rassen behoren tot de oudste katten, die zelfs in het Guinness Book of Records zijn vereeuwigd! De Maine Coon kater “Rubble” werd geboren in 1988 en ging op de leeftijd van bijna 32 jaar de Regenboogbrug over. Dus er is zeker ruimte voor verbetering!