Kat met Oud en Nieuw – wat kun je doen om de laatste dag van het jaar ontspannen te laten verlopen?
Hier zijn 8 tips voor een angstvrije oudejaarsavond met een kat.

Het nieuwe jaar verwelkomen met een megafeest, vuurwerk en knallende kurken? Voor veel is dit pure horror! In het dierenrijk is het gehoor van katten n van de beste; het is zo goed ontwikkeld dat ze zelfs het kleinste gepiep van een muis kunnen horen. Zelfs als katten dromen, horen ze het! Dit is van vitaal belang om te overleven – want in het wild zouden ze een gemakkelijke prooi zijn voor hun vijanden terwijl ze slapen. Je kat weet niet dat het lawaai op oudejaarsavond een onschuldig feestje is. Vuurwerk, gasten en veranderingen in hun vertrouwde omgeving brengen veel katten van streek.

Wat kun je doen om je kat zo stressvrij mogelijk door Oud en Nieuw te helpen?

1. Vooraf oefenen met je kat

Ogen kunnen dicht, maar oren helaas niet. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je kat niet zo blij is als het plotseling luidruchtig wordt. Op oudejaarsavond worden kattenoren ook geconfronteerd met geluiden die volkomen vreemd voor hen zijn. Oefen van tevoren met je kat en speel af en toe nieuwjaarsgeluiden voor hem af. Op die manier train je het gehoor en kan hij er langzaam aan wennen. Aangezien onze kattenvrienden een veel gevoeliger gehoor hebben dan wij, moet je het volume niet te hoog zetten!

2. Laat de kat niet alleen met Oud en Nieuw

Je kat alleen thuis laten met Oud en Nieuw? Beter van niet. Je hoeft geen nieuwjaarsfeestje te missen vanwege je kat, maar laat hem niet alleen op oudejaarsavond! Het is niet in het belang van jouw kat om hem gewoon in een kamer op te sluiten en zelf naar een feestje te gaan! Je kat wil vanavond niet alleen gelaten worden als er overal geknal, gebonk en lawaai is. Hij heeft je nu nodig! Hij is bang en op zoek naar nabijheid. Nodig een paar vrienden uit die je kat kent en maak er thuis een gezellige avond van voor jou en je kat.

3. Laat de kat niet naar buiten op oudejaarsavond

Ook al begrijpt je kat het eerst niet en kijkt hij je berouwvol aan. Hij kan niet naar buiten toe op oudejaarsavond, dus je moet je kat niet uit huis laten. Zelfs voor katten die gewend zijn om buiten te zijn, kan dit gevaarlijk zijn; zij kunnen gemakkelijk bang worden en zich bezeren. Het is beter om het risico zo klein mogelijk te maken en de kat die dag niet naar buiten te laten. Zorg ervoor dat alle kattenluiken, deuren en ramen op tijd goed dicht zijn en dat je kattenvriendje niet ongemerkt ergens uit kan glippen!

Als de kat wegloopt op oudejaarsavond

En toen gebeurde het! In een onoplettend moment – toen iemand het huis of de deur naar de tuin opende – ontsnapte je kat. Natuurlijk ben je bezorgd omdat het gevaarlijk voor hem kan zijn op oudejaarsavond. Dus je besluit om je kat te gaan zoeken. Zomaar ronddwalen zonder een plan is vrij zinloos. Volg daarom deze tips als je kat op oudejaarsavond is weggelopen en de zoektocht succesvol moet zijn.

Als de kat gewond is

Wat moet je doen als je je kat gevonden hebt en hij gewond is? Vang hem voorzichtig op en breng hem naar een dierenarts bij jou in de buurt, maar wees voorzichtig: een gewonde kat is bang en probeert waarschijnlijk terug te vechten! Voor de leek, zelfs voor mensen met veel kattenervaring, is het moeilijk om in dergelijke situaties snel een diagnose te stellen en binnen enkele seconden de juiste beslissing te nemen. Ga daarom systematisch te werk:

1. Probeer kalm te blijven – katten voelen het aan wanneer je in paniek raakt.
2. Bel je dierenarts, vertel de situatie en vraag om advies.
3. Zo nodig kun je eerste hulp verlenen – bij voorkeur alleen als je weet hoe het bij een kat werkt.

TIP: Er zijn speciale kat EHBO kits voor thuis en EHBO cursussen voor katten!

4. Nieuwe omgevingen en vervoer vermijden

Wil je je kat meenemen naar een nieuwjaarsfeestje buitenshuis? Eventueel gecombineerd met het reizen van en naar het feest, omdat het ergens anders plaatsvindt? Geen goed idee! Vervoer en een nieuwe omgeving zijn stressvol voor katten, dus je moet dit vermijden. Onze katten zijn gewoontedieren: ze houden van hun rituelen, dat alles zoals het altijd is. Dan voelen ze zich veilig. Deze rondsluipende jagers zijn uitgerust met gevoelige, sterk ontwikkelde zintuigen en als alles om hen heen te vreemd is zoeken ze liever de rust op door te ontsnappen…

5. Creëer stille schuilplaatsen voor je kat

Creëer op oudejaarsavond rustige plekjes waar je kat zich kan terugtrekken. Ergens waar hij veilig is en weg van alle drukte. In huis trekken katten zich graag terug op plekken waar ze toch al hun rust kunnen hebben: onder het bed, in kasten – maar ook dozen, manden en zelfs kommen! Ben je er nog niet uit welk kattenmeubel geschikt zou kunnen zijn? Klik dan op Alles over kattenmeubels: wat heeft mijn kat nodig? Hier vind je ook kattenmeubilair dat een perfect onderkomen is voor kittens!

Uitzicht vanuit de kattenboom

Op grote hoogte, bijna zo hoog als een grote struik of boom in de natuur, zo hoort een kattenboom te zijn, en tegelijk stevig en stabiel. Liefst met een platform voor het uitzicht! Je kattenvriend kan dan alles in de gaten houden vanaf een duizelingwekkende hoogte. Het is het beste om een krabpaal te kiezen die is gemaakt van natuurlijke materialen en hout zonder schadelijke stoffen. Het is een garantie voor hoogwaardige materialen en vakmanschap, en ook nog eens goed voor jouw kat!

Veilige kattengrot

Of ze nu in een huis leven of in het wild, katten zijn op hun hoede en houden hun omgeving altijd in de gaten. Als het gevaarlijk wordt, kunnen ze zich snel terugtrekken naar een veilige plek. In de natuur kan dit een hoge boom zijn of een veilige schuilplaats waar een mogelijke vijand van de kat geen toegang tot heeft. Een knusse en veilige kattengrot is ook perfect voor oudejaarsavond. Hier kan je kat zich echt op zijn gemak voelen, zelfs als er mensen rondscharrelen in huis. Het is een “veilige” omgeving!

5 tips voor een geweldige katten verjaardag

Lees meer

6. Kattenvriendelijke versieringen voor oudejaarsavond gebruiken

Mooi, kleurrijk en glimmend – zo zien we het graag op oudejaarsavond. Het liefst vul je de hele plek met slingers, ballonnen en klatergoud. En als klapper op de vuurpijl, een paar kaarsen op tafel en kaarsvet dat op het tafelkleed lekt… Dit nodigt je kat echt uit om te spelen en te ravotten! Helaas kan dit vaak in hun ogen terecht komen. Beperk de versieringen voor oudejaarsavond tot een kamer waar je alles kunt zien. Versieringen moeten katvriendelijk zijn en zo ver mogelijk buiten hun bereik, want niemand zit te wachten op een gewond katje in het nieuwe jaar, toch?

7. Houd je kat in de gaten

Op oudejaarsavond wordt er uitgebreid gefeest en worden er glazen geheven. De stemming is licht en de geesten stijgen, vooral wanneer de klok 12 uur nadert! We willen het jaar ten volle laten uitlopen, dus laten we graag alle barrières vallen. Maar vergeet alsjeblieft de kat niet! Zelfs – en vooral – als het feest aan de gang is en de kurken knallen: hou de kat in de gaten! Waar is het? Wat is het aan het doen? Voelt hij zich goed? Heeft ze haar rust ondanks het spektakel, als dat is wat ze wil? Vergeet haar niet!

Kunnen katten alcohol verdragen?

Alcohol is een neurotoxine. Ongezond voor mensen en net zo ongezond voor onze dieren. Mensen verdragen alcoholische dranken echter niet beter, maar anders dan katten. Katten verdragen geen alcohol, zelfs een klein slokje kan echt bedreigend zijn en hen het leven kosten. Laat de kat er niet van proeven en ruim de restjes alcohol op die na het feest nog rondslingeren. Laat de nieuwsgierige poes niet proberen een slok te nemen….

Blijf met je pootjes ???? van de alcohol af – niet alleen op oudejaarsavond!

Mogen katten snacken op oudejaarsavond?

Mooi opgemaakte, verleidelijke snacks en hapjes, zo ver het oog reikt! Vooral met de feestdagen zijn er feestelijke maaltijden. En natuurlijk zal je harige vriend een vleugje van de geuren meekrijgen, misschien wil ze wel een hapje nemen – maar mogen katten knabbelen aan eten voor oudejaarsavond? Ook hier, een strikt “nee“! Zwaar gezouten en vette voeding is niets voor katten, het zal hun maag van streek maken. Als JIJ iets goeds wilt doen voor je kat op oudejaarsavond, geef hem dan een kattensnack.

8. Stel de kat gerust als hij bang is

Je kat is een “gewoontedier” en veranderingen in zijn directe omgeving geven hem stress. Dit is vrij logisch, want katten moeten op hun hoede zijn; zij controleren hun territorium voortdurend op gevaren en kunnen zich pas ontspannen als alles is gecontroleerd en in orde is. Anders raken zij gestrest. Voor jou is het gewoon oudejaarsavond, voor je kat is het een hoop lawaai en “indringers” in hun vertrouwde, veilige habitat. Klinkt als paranoia, maar het is heel normaal voor katten en heel terecht

OPGELET: Hoe kan je zien dat je kat bang is? Wat zijn de tekenen en hoe kun je ze geruststellen?

De typische tekenen van angst bij katten zijn:

 • Verstijfd zijn
 • Vluchten
 • Gehurkte houding
 • Staart dicht tegen/ onder het lichaam
 • Staart borstelig/ licht gebogen
 • Vacht gerafeld
 • Snauwen
 • Grommen
 • Ogen wijd open
 • Grote pupillen
 • Afgeplatte/gebogen oren
 • Trillen
 • Versnelde ademhaling
 • Braken
 • Urine- of faeces afscheiding

De kat kalmeren met geuren

Feromonen zijn chemische stoffen die door katten zelf worden geproduceerd. Ze worden gebruikt voor communicatie en ze beïnvloeden hun gedrag. Katten produceren deze boodschap-dragende stoffen in verschillende lichaamsklieren. Maar deze kunnen ook synthetisch worden geproduceerd. Je kunt deze geuren gebruiken om jouw kat te kalmeren; deze feel-good feromonen kunnen via verstuivers of verdampers worden verspreid en overal worden gebruikt waar je kat ook is.

De kat kalmeren met muziek

Muziek is een geluid dat gevoelens beïnvloedt. Daarom wordt muziek in veel dierenartspraktijken met succes gebruikt om de angst van dieren te verlichten en om zo hun bezoek aan de dierenarts makkelijker te maken. Je kunt je kat kalmeren met muziek. Ontspannende muziek is geschikt wanneer je kat wordt blootgesteld aan onbekende of stressvolle situaties, zoals op oudejaarsavond. Luister goed, hier is wat muziek die je kat zal helpen om te ontspannen. Katten en muziek: wat je erover moet weten.

Geef geruststellende signalen

Katten gebruiken niet alleen bepaalde geluiden om je te laten weten wat ze voelen, ze gebruiken hun hele lichaam om dat te doen. Kattentaal begrijpen – hoe je het gedrag van je kat interpreteert. Zend geruststellende signalen uit die je kat kent en die een band scheppen: wat lieve woordjes en een zachte aai. Blijf kalm en ontspannen en vraag ook aan de bezoekers om terughoudend te zijn tot jouw kat niet meer zo schuw is, en tot hij misschien uit zichzelf durft te naderen.

Aai de kat als hij dat wil

Als mensen denken we altijd dat het helpt om zorg te tonen. Maar bij een schuwe kat kan dit juist fataal zijn. Hoe meer we het bange beestje “vertroetelen”, hoe meer het zal weglopen. Dus alsjeblieft niet blijven volhouden en achtervolgen. Katten zullen deze goedbedoelde benaderingen niet begrijpen en zullen liever verdwijnen. Aai de kat alleen als hij geaaid wil worden.

Raadpleeg een dierenarts over kalmeringsmiddelen voor katten

Als je kat al tot de weinigen behoort die wat angstiger en snel bang zijn, moet je jouw dierenarts vooraf om advies vragen, voordat je je oudejaarsavond gaat plannen. Hij/zij kan jou adviseren en eventueel een kalmeringsmiddel voor je kat aanbevelen. Dan ben je goed voorbereid op het oudejaarsfeest en kun je het nieuwe jaar op een ontspannen manier inluiden. Wij wensen jullie beiden een Gelukkig Nieuwjaar!