Dit is alle informatie over het laten chippen van je kat.

Heb je er vaak aan gedacht om je kat te laten chippen?
Twijfel je of het voor jou en je kat wel zinvol is?
Alles wat je moet weten over microchips voor katten – hoe de chip werkt, hoe en waar deze wordt ingebracht, hoe deze wordt gelezen en de voordelen van katten chips – vind je hier!

Is een kat chippen handig?

Heeft jouw kat altijd zijn identiteitskaart bij zich? Waarschijnlijk niet!

Een kattenchip is als een identiteitskaart voor je kat: het geeft aan van wie de kat is en wat zijn adres is. Dit is vooral belangrijk als je kat is weggelopen of de weg naar huis niet meer kan vinden. Is een kattenmicrochip dus alleen nuttig voor buitenkatten? Nee hoor, het is ook een goed idee voor binnenkatten! Terwijl buitenkatten hun weg naar huis meestal wel alleen terugvinden, worden binnenkatten snel overweldigd door wat ze buiten tegenkomen.

Hoe werkt een Kattenchip?

Een kattenchip – een kleine microchip die door een dierenarts in je kat wordt geïmplanteerd – registreert waar je kat thuishoort. Als jouw kat verdwaalt en wordt gevonden, toont de code op de chip (een 15-cijferig registratienummer) je opgeslagen gegevens en kan de kat worden geïdentificeerd. Het wordt al snel duidelijk dat de kat van jou is!

Kattenhalsband, tatoeage of chippen?

Er zijn verschillende manieren om je kat een ID-kaart mee te geven, zodat hij kan worden herkend als hij verdwaald is.

Du kannst ihr ein KatzJe kunt je kat een kattenhalsband omdoen, op het oor laten tatoeëren of laten chippen. Een tatoeage op het oor wordt gegeven aan katten onder verdoving, maar kan na verloop van tijd wel gaan vervagen. Een halsband met adreslabel is niet veilig – de kat kan zichzelf ermee wurgen.

Voordelene van een katten microchip

Weil´s gegenüber Halsband und Tätowierung einige Vorteile mit sich bringt, wird oft gechippt: Der Omdat het enkele voordelen heeft ten opzichte van halsbanden en tatoeages, worden veel katten routinematig gechipt. Een kattenmicrochip is vrijwel onverwoestbaar, hoeft niet vernieuwd of vervangen te worden; heeft geen stroom nodig en wordt pas actief als er een chiplezer in de buurt komt. De kattenchip is klein, hindert de bewegingen van de kat niet en is gemaakt van materiaal dat normaal gesproken goed wordt verdragen door het lichaam van een kat.

Belangrijke vragen over een kat laten chippen

Wil je je kat laten chippen, maar heb je eerst nog wat vragen die je beantwoord wilt hebben? Hier vind je wat basisinformatie die je kan helpen bij het maken van je beslissing:

  • Moet je een kat laten chippen?
  • Is het duur om een kat te laten chippen?
  • Wat zijn de kosten van chippen?
  • Is het chippen pijnlijk voor mijn kat?
  • Op welke leeftijd kan een kat gechipt worden?

Hoeveel kost een kat chippen?

Laat je je kat chippen bij de dierenarts, dan betaal je tussen de 30 en 60 euro inclusief implantatiekosten. Dit kan enigszins variëren, afhankelijk van de dierenarts en de microchip. Volgens hun tariefschaal rekenen dierenartsen gemiddeld 5,72 euro voor het implanteren van een microchip bij een kat. Het grootste deel van de totale kosten is de microchip zelf, afhankelijk van het model.

Ist daIs je kat chippen verplicht?

Als je kat naar het buitenland in Europa reist, moet hij zijn ingeënt, gechipt en in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort of een geldig vaccinatiebewijs. Dit is sinds 2012 de wet, dus het is verplicht, anders mag je kat het betreffende land niet in. In bepaalde gemeenten gelden sterilisatie-/castratie-, identificatie- en registratievereisten voor katten. Anders ben je niet wettelijk verplicht om jouw kat te laten chippen.

Is het laten chippen pijnlijk voor een kat?

Eén klein kneepje voor je gemoedsrust. Chippen is een zeer snelle en relatief pijnloze procedure. Je kat voelt er bijna niets van – het is maar een klein speldenprikje met niet meer dan een spuitje! De implantatie gebeurt zeer snel en zonder verdoving. De chip wordt eenvoudig met een canule in het bindweefsel geplaatst. Daarna controleert de dierenarts of het leesbaar is en plakt een sticker met de 15-cijferige code in het paspoort van je kat. En dat is dat!

Op welke leeftijd moet een kat gechipt worden?

Katten kunnen worden gechipt wanneer ze voor het eerst gevaccineerd worden, dat wil zeggen als ze 8 weken oud zijn. Kittens: alles waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en opvoeding. Volwassen katten kunnen op ieder moment gechipt worden. Het is dan handig om je kat te laten chippen wanneer er toch al een bezoek aan de dierenarts op de planning stond (bijvoorbeeld voor vaccinatie of castratie etc.). Het is namelijk niet nodig om je kat vaker de stress van een dierenartsbezoek te laten meemaken. Katten worden namelijk nooit erg blij van een bezoekje aan de dierenarts.

Hoe de katten chip werkt

Als je je kat laat chippen, krijgt deze meestal een RFID-chip. Dit zijn microchips die werken met Radio Frequency Identification, een zender-ontvanger systeem. De “tags” of “transponders” in de kat communiceren via elektromagnetische golven met een lezer die de chip activeert wanneer deze wordt gelezen en de gegevens en informatie identificeert.

Laat je kat chippen bij de dierenarts

Je moet je kat laten chippen door een dierenarts en het zeker niet zelf doen. Je kat moet stil blijven zitten en niet gaan kronkelen – zonder hulp is het niet makkelijk om een kat lang onder controle te houden. Ze kunnen snel in glibberige palingen veranderen en zich uit iedere greep bevrijden. Een dierenarts heeft de helpende handen met zijn/haar assistenten en is vertrouwd met de anatomie van de kat. Dat maakt het eenvoudiger om de chip op de juiste plek te zetten!

Hoe de katten chip geplaatst wordt

Een kattenchip wordt met een speciale injectiespuit aan de linkerkant van de nek van de kat ingebracht. De canule bevat de transponder. De chip is maar een paar millimeter groot en past in de canule. Eenmaal onder de huid van de kat nestelt het zich vervolgens in het schoudergebied waar het snel in het bindweefsel van de kat groeit.

De katten chip registreren

Een kattenchip is nutteloos als je hem niet registreert. De dierenarts plakt een sticker met het 15-cijferige registratienummer op het dierenpaspoort of vaccinatiebewijs van je kat. Je moet je kat dan zelf, gratis of tegen betaling, registreren bij een dierenregister. Bijvoorbeeld bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG): of de International Pet Registry.

Een katten chip lezen

Als je het 15-cijferige transpondernummer hebt geregistreerd bij een instantie of vereniging, ontvang je een bevestiging dat de registratie is voltooid. Vanaf dat moment kan de chip van de kat worden gelezen door een speciale lezer die dicht genoeg bij het lichaam van de kat zit. Als jouw kat wordt gevonden, dan word je ingelicht door de dierenregistratie, een dierenasiel of een dierenarts.

De katten chip traceren

Kun je je kat altijd en overal traceren wanneer hij gechipt is? Nee, dat kan helaas niet. De chip wordt alleen geactiveerd als er een lezer dichtbij is en de chip kan lezen. Een katten chip is geen “katten tracker” die je katje constant volgt, en zijn GPS coördinaten aan jou doorgeeft. Als je zoiets in gedachten hebt – als een soort Big Brother voor katten – dan moet je een GPS tracker nemen!

Apps voor katten chips lezen

Er zijn apps die microchips van katten kunnen lezen. De app verbindt je tablet of telefoon met een RFID-lezer. Dit werkt draadloos via Bluetooth. Bijvoorbeeld de Baasjeszoeker App van NDG. Met de app kun je de gegevens van een gechipt huisdier opvragen. Dit helpt om vermiste dieren snel te vinden en terug te brengen bij hun baasjes.

TIP: Een aardig gebaar: je kunt het ook gebruiken om andere kattenbezitters en hun pluizige vriendjes actief te helpen:

https://ndg.nl/de-baasjeszoeker-app/