Wil je dat je kat ook lekker het balkon op kan? Hier zijn wat goede tips voor hoe je jouw balkon katproof en leuk kunt maken.

Buitenkatten krijgen elke dag veel verschillende zintuiglijke ervaringen in hun grote leefwereld. Huiskatten daarentegen moeten genoegen nemen met een veel kleinere, meer op mensen gerichte leefruimte. Dit betekent dat ze als het kan de mogelijkheid moeten hebben om op zijn minst een frisse neus te halen en te genieten van een comfortabele plek in de zon! Zelfs doorgewinterde huiskatten houden van patio’s, tuinen en balkons: er is zoveel interessants te zien! Geuren, geluiden, prooien – eh, vogels – fladderen voorbij. Welke kat zou niet graag de hele dag buiten doorbrengen! Als je je kat wil aanmoedigen om tijd op je balkon door te brengen, zorg er dan voor dat je het eerst zo veilig en plezierig mogelijk maakt.

Moet mijn kat naar buiten op het balkon?

Moeten katten echt naar buiten kunnen, of zijn ze ook gelukkig zonder? Een vraag die onder kattenfans hevig wordt bediscussieerd – wat is eigenlijk beter voor onze kattenvrienden? Vraag je je af of je jouw kat wel op het balkon moet laten – heeft hij dat echt nodig? Is dit wel een zinnig alternatief voor katachtige luilakken? En als jouw kat niet vrij kan rondlopen in zijn eigen territorium, kan hij dan op zijn minst op het balkon?

Katten houden van frisse lucht

Zelfs de kleine tijgertjes die nog nooit buiten zijn geweest zetten graag een stap buiten. – Waarom? Vrije buitenkatten zijn dagelijks betrokken bij het leven buiten de vier muren, met zijn meest uiteenlopende zintuiglijke indrukken. Huiskatten moeten zich neerleggen bij een veel kleinere leefruimte die meer gericht is op mensen. Een frisse neus op het balkon is een welkome afwisseling!

Balkons kunnen gevaarlijk zijn voor katten

Balkons die niet katproof zijn, kunnen gevaarlijk zijn – mogelijk zelfs levensbedreigend! Een kat die van een balkon springt of valt, kan ernstig gewond raken. Zeker, katten zijn acrobaten en hebben negen levens, maar ze hebben geen tiende leven als ze van grote hoogte vallen en onvermijdelijk hun nek breken. Laat jouw kat alleen op het balkon als het goed beveiligd is!

Het balkon katproof maken

Voordat je je kat buiten het balkon op laat, moet je nadenken over hoe je het balkon zo katvriendelijk mogelijk kunt maken. Dat je balkon perfect voor jou is, betekent niet dat het automatisch ook perfect is voor je kat! Hoe kun je je balkon dan veilig maken, zodat je kat zichzelf geen pijn doet of een manier vindt om te ontsnappen? Hoe zorg je ervoor dat alle spullen op je balkon ook geschikt zijn voor die fluweelzachte pootjes? Het is belangrijk om jouw balkon katproof en veilig te maken, maar zorg er ook voor dat het een oase van welzijn is!

Giftige planten verwijderen

Heb je planten op het balkon? Ga dan na of ze geschikt zijn voor jouw kat. Omdat bepaalde planten schadelijk kunnen zijn voor jouw kat! Je moet giftige planten van het balkon weghalen en kiezen voor soorten die wel geschikt zijn voor katten. Bijvoorbeeld, kattengras! Katten houden van een chill-plekje met speciaal kattengras op het balkon. 

LET OP!

Zorg er ook voor dat gieters met restmest of bestrijdingsmiddelen altijd buiten het bereik van katten zijn!

Kattennet

Om het balkon “ontsnappingsvrij” te maken, kun je een kattennet gebruiken. Speciale kattennetten voor balkons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maaswijdten – van zeer klein tot zeer groot (20 – 50 mm). Het is beter een kleinere maaswijdte te kiezen, zodat je katje er niet doorheen kan glippen. Het materiaal moet van hoge kwaliteit zijn en vrij van schadelijke stoffen, UV-bestendig en vooral ook scheur- en bijtvast!

Kattennet bevestigen

Er zijn verschillende manieren om het kattennet te bevestigen. Afhankelijk van of je wil – en mag – boren, kun je kiezen voor het ene of het andere type montage:

  • Bevestig het kattennet met schroeven of haken aan de balkonmuur, het balkonplafond en de balkonvloer.
  • Het spannen van het kattennet tussen het balkonplafond en de balkonvloer met span- of telescopische stangen.

Als je je niet zeker genoeg voelt om dit te doen, kun je de installatie overlaten aan een vakman. In dat geval moet je naast de aankoop van het net ook de installatie- en reiskosten betalen.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Kantelraambeveiliging

Wanneer binnenkatten verdwijnen, is dat meestal door een open deur, over een onbeveiligd balkon of een gekanteld raam. Huisdieren worden buiten dan vaak overweldigd, omdat ze geconfronteerd worden met veel indrukken die ze niet kennen. Om deze reden moet je, als je kantelramen in huis hebt, er altijd voor zorgen dat je je kat beschermt door een speciaalzaak te bezoeken en een extra rooster, net of rolgordijn te kopen dat je aan de hoeken, zijkanten en bovenkant kunt installeren.

Balkon katvriendelijk maken zonder kattennet

Wil je het balkon katproof maken zonder een kattennet? Er zijn alternatieven. Op het balkon zou bijvoorbeeld ook een balkonafscheiding of een draadrooster kunnen worden aangebracht. Alleen als de draad te dicht op elkaar zit, wordt het zicht van je kat ernstig belemmerd. En dat is niet fijn, want je kat moet in staat zijn om zijn omgeving in de gaten te houden! Je kunt je balkon ook katproof maken met plexiglas ruiten.

Kattenbescherming met plexiglas

In plaats van een kattennet te gebruiken, kun je ook plexiglas gebruiken om het balkon veilig te maken voor je kat. Afhankelijk van de constructie van het balkon kunnen de plexiglas panelen flexibel worden geïnstalleerd – en weer worden weggehaald als je verhuist. Let op: Als je je flat huurt, neem dan eerst contact op met je huisbaas voordat je plexiglas op je balkon installeert, aangezien de meeste gebouwen vereisen dat je toestemming krijgt om iets aan de buitenkant te bouwen.

Voor- en nadelen van plexiglas

Voordelen: Plexiglas is doorzichtig en dus onopvallend. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kunnen op de juiste maat worden gesneden. Jouw kat kan dus alles zien en de kattenbescherming is niet erg visueel storend. Nadelen: De aanschaf en installatie zijn duurder. En de panelen moeten hoog genoeg zijn, want katten kunnen vanuit een staande positie tot twee meter hoog springen!

Inrichting van het balkon voor katten

Een balkon dat zowel heel veilig als leuk is voor katten – is dat niet heel tegenstrijdig? Veel kattenbezitters met een kat in een stadsflat worden geplaagd door een slecht geweten of vragen zich af of het leven binnen de huiselijke vier muren voor zijn kat überhaupt wel de moeite waard kan zijn. Het kan! – Als je de goede omstandigheden creëert, zodat de kat kan leven volgens zijn natuurlijke leefomstandigheden. Hoe richt je het balkon zo in dat je katje zich er fijn voelt?

Kattenboom

Bied jouw kat een weerbestendige buitenkatten boom aan op het balkon met ligplateaus en holen waarop hij kan spelen en klimmen. Zorg ervoor dat hij stabiel en slipvast staat op een stevige voetplaat, zodat hij niet gaat slingeren bij de eerste de beste windvlaag. De ligoppervlakken moeten gemaakt zijn van materiaal dat speciaal geschikt is voor gebruik buitenshuis en dat afwasbaar is.

Schaduwrijke plaatsen

Wij mensen houden van de zomer. Het kan ons niet warm genoeg zijn. En onze poesjes, vinden zij het ook zo heerlijk als de zon zo schijnt? Of vinden ze het soms te veel? Het kan voor katten gevaarlijk zijn in de brandende zon op het balkon. Dan is er het risico van een hitteberoerte. Bied je kat een schaduwrijk plekje op het balkon waar hij zich lekker kan ontspannen.

Meubelen voor slaapkamers

Je kat zal het heerlijk vinden als je niet alleen aan jouw ligstoel denkt, maar ook aan comfortabele slaapmeubelen voor haar. – dan kunnen jullie beiden volop genieten van een dutje op het balkon! Zo zijn er hangmatten voor buiten voor katten, gemaakt van weerbestendig materiaal en met een stevige basis zodat hij stabiel blijft staan.

Uitkijkpunten

Terugtrekken is een heel natuurlijk kattengedrag. En nogmaals, er is niet slechts één goede reden waarom katten dit doen, maar meerdere: wanneer zij hun rust willen, trekken zij zich terug op een veilige plaats – bij voorkeur met uitzicht op het hele territorium. Creëer een uitkijkpunt op het balkon voor je kattenvriend. Retraites met uitzicht in de verte en liefst op verschillende hoogtes!

Beplanting

Zorg ervoor dat het balkon beplant is op een manier die geschikt is voor katten. Zo zijn bijvoorbeeld gehoornde viooltjes, kattenkamander, korenbloemen en madeliefjes geschikt. En als je je kat een plezier wilt doen, plant dan wat kattenkruid voor haar! Als je kattenkruid in een bak op het balkon wilt planten, moet deze een organische bodem hebben met organische langdurige meststoffen en een plaats met veel licht.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

FAQ’s – Je balkon katproof en veilig maken

Moet mijn kat naar buiten op het balkon?

Zelfs echte binnenkatten die nog nooit buiten zijn geweest, gaan graag naar buiten voor wat frisse lucht. Om ervoor te zorgen dat jouw kat op het balkon kan, moet je het balkon wel katproof maken.

Waarom een balkon katproof maken?

Een kat die van een onbeveiligd balkon springt of valt, kan ernstig letsel oplopen. Daarom moet jouw kat alleen toegang hebben tot een katvriendelijk balkon.

Hoe kan ik mijn balkon katproof maken?

Om je balkon katveilig te maken, moet je het “ontsnappings-proof” maken met een kattennet of plexiglas en ervoor zorgen dat jouw kat geen giftige planten kan vinden.

Waar kan ik een kattennet krijgen?

Goed gevulde speciaalzaken bieden een ruim assortiment kattennetten* aan. Neem de tijd om rond te kijken alvorens te kopen of vraag een specialist om advies. Dan krijg je het kattennet dat het best aan jouw behoeften voldoet.

*Quelle: WARENVERGLEICH.DE (2022): „Katzennetz Vergleich 2022. Die besten Katzennetze im Vergleich“, online unter 12 beste Katzennetze kaufen – Test & Vergleich 2022 » 3 Top Produkte! (warenvergleich.de), zugegriffen am 18.05.2022

Hoe bevestig je een kattennet aan het balkon zonder te boren?

Met span- en telescoopstangen kun je zonder boren een kattennet tussen het balkonplafond en de balkonvloer vast maken.

Hoe hoog moet een kattennet op het balkon zijn?

Om te voorkomen dat de kat ontsnapt, moet het kattennet tot aan het plafond van het balkon reiken en goed gespannen zijn.

Wat is de beste manier om een kattennet aan het balkon te bevestigen?

Er zijn verschillende manieren om een kattennet aan het balkon te bevestigen.  Afhankelijk van of je wilt en mag boren, kun je kiezen voor het ene of het andere type montage..

Wat kost een katten beschermnet?

De prijs van een katten beschermnet hangt af van de fabrikant (productie), het balkonoppervlak (afmetingen) en de samenstelling (materiaal). De prijzen* variëren van iets minder dan 12 tot meer dan 50 euro.

*Quelle: WARENVERGLEICH.DE (2022): „Katzennetz Vergleich 2022. Die besten Katzennetze im Vergleich“, online unter 12 beste Katzennetze kaufen – Test & Vergleich 2022 » 3 Top Produkte! (warenvergleich.de), zugegriffen am 18.05.2022

Kan een kattennet verboden worden?

Als het houden van katten volgens de huurovereenkomst is toegestaan, het kattennet kan worden geïnstalleerd zonder de structuur van het gebouw te verstoren en andere kattennetten worden gedoogd, mogen verhuurders een kattennet niet verbieden als veiligheidsmaatregel.

Quelle: Deine Tierwelt GmbH (2021): „Gerichtsurteil: Vermieter dürfen Katzennetze nicht verbieten“, online unter Gerichtsurteil: Vermieter dürfen Katzennetze auf Balkon nicht verbieten (deine-tierwelt.de), zugegriffen am 09.05.2022

Welke planten zijn niet giftig voor katten?

Hoornviooltjes, kattenkamander, korenbloemen, madeliefjes en kattenkruid zijn geschikt als balkonplanten, omdat ze niet giftig zijn voor katten.

Quelle: Advanco GmbH (2017-2022 – plantopedia.de): „ » Tiere im Garten » Haustiere » 40 ungiftige Balkonpflanzen für Katzen“, online unter 40 ungiftige Balkonpflanzen für Katzen (plantopedia.de), zugegriffen am 09.05.2022

Hoe kun je een raam katproof maken?

Ramen kunnen katbestendig worden gemaakt met een raambeveiliging. Als je de ramen helemaal open wilt zetten, beveilig ze dan met kattennetten of stevige tralies voor de ramen. Kantelramen moeten voorzien zijn van een speciale kantelraambeveiliging.Kippfenster solltest Du mit Kippfenstersicherung versehen.

Wat is een kantelraam beveiliging?

Voor ramen met een klapraam zijn er extra roosters, netten of rolgordijnen voor de hoeken aan de zijkanten of bovenkant, om je kat te beschermen.

Kan ik mijn balkon katproof maken zonder een kattennet?

Je kunt je balkon katvriendelijk maken zonder een kattennet. Je kunt dan gebruik maken van een balkonafscheiding of gaas.

Is glasvezel gaas katproof?

Glasvezelgaas kan ramen veilig maken voor een kat. Daarom worden bijvoorbeeld vliegenhorren van dit materiaal aangeboden voor huishoudens waar ook katten wonen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van plexiglas als kattenbescherming?

Voordelen: Plexiglas is doorzichtig en dus onopvallend. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kunnen op de juiste maat worden gesneden. Jouw kat kan dus alles zien en de kattenbescherming is niet erg visueel storend. Nadelen: De aanschaf en installatie zijn duurder. En de panelen moeten hoog genoeg zijn, want katten kunnen vanuit een staande positie tot wel twee meter hoog springen!

Hoe maak ik mijn balkon katvriendelijk met kattenmeubels?

Je kunt het balkon katvriendelijk maken door het te voorzien van krabplekken, schaduwrijke plekken, slaapmeubilair, uitkijkpunten en katvriendelijke beplanting.

Wat staat er in de Kattennet-balkonwet 2020?

Volgens de regels van 24.09.2020- 18 C 336/19 (Amtsgericht Berlin-Tempelhof-Kreuzberg) hebben huurders die een kat bezitten het recht een kattennet op het balkon te installeren indien dit kan gebeuren zonder het gebouw te belemmeren en de verhuurder netten op andere balkons gedoogt

Quelle: refrago (2022) – ra-online GmbH: „ »Katzennetz: Darf man als Mieter ein Katzen- oder Fangnetz an seinem Balkon anbringen?“, online unter Katzennetz: Darf man als Mieter ein Katzen- oder Fangnetz an seinem Balkon anbringen? – refrago, zugegriffen am 09.05.2022