Miauwt je kat ’s nachts en krijg je daardoor geen rust?
Waarom doet ze dat en wat kun je eraan doen om dit te voorkomen?

Miauwt je kat de hele tijd? Natuurlijk houd je van je kat en is het geweldig als ze actief is en harde geluiden maakt als ze daar zin in heeft. Maar als je kattenvriend als een nachtbraker iedere nacht luidruchtig miauwt en je daardoor steeds opnieuw wakker maakt, vraag je je na een paar nachten waarschijnlijk af of je wel de juiste beslissing hebt genomen om je huis met een kat te delen. Maar maak je niet druk, er zijn manieren om te voorkomen dat je die donkere kringen onder je ogen krijgt: lees hier hoe je de situatie kunt oplossen!  Hierna kom je ’s nachts niet meer voor onaangename verrassingen te staan en kun je weer heerlijk dromen:Weltrusten!”

Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Je hebt je net lekker in je bed genesteld om te gaan slapen en dan … verdorie! Daar begint het weer: dat hartverscheurende gemiauw. De schade is al aangericht! Je bent klaarwakker. Je woelt en draait en je probeer het nog te negeren, maar dan drijft de onzekerheid je toch je bed uit – er zou toch niet iets mis zijn met je kat? Soms is het duidelijk wat je kat je wilt vertellen – een getraind oog van een kattenliefhebber kan zien wat er aan de hand is. Soms weet je het echter niet en moet je eerst de oorzaak gaan onderzoeken…

Je kat heeft honger

Als kittens miauwen, roepen ze hun moeder: “honger, dorst, help!” Een volwassen kat die miauwt, zoekt steun bij je – soms doen ze dit zelfs tot op hoge leeftijd. Afhankelijk van hoe het miauwen klinkt, wil ze dat je haar helpt om bepaalde behoeftes te vervullen:

Uitbundig, verrukt miauwen:            “Ik ben zo blij dat je er bent!”

Luid, energiek gemiauw:                      “Geef me eten/speel met mij!”

Jammerende, zielige miauw:                 “Ik mis iets, iets doet pijn!”

Fluisterend, heel zachtjes:                   “Kom knuffelen!”

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Je kat wil aandacht

Net als bij mensen zijn sommige katten erg spraakzaam en anderen zwijgzaam. Echter, voor hun baasjes hebben deze harige viervoeters over het algemeen heel speciaal gedrag en geluid dat bedoeld is voor hun tweebenige vrienden. Als je kat aandacht wil, zal ze om je heen springen als je in de kamer bent, en ook – inderdaad! – luidruchtig miauwen!

Te veel energie

Wanneer katten voor zichzelf moeten zorgen, zijn ze altijd bezig met jagen. Want als ze niets vangen, lijden ze honger. Voor katachtige dames en heren die binnen blijven, is fysieke inspanning niet echt nodig. Oké, ze klimmen misschien van boven naar beneden in de krabpaal of ze richten zich vanaf de vensterbank op hun prooi buiten – maar een kat raakt hierdoor niet lichamelijk uitgeput. Houd je kat bezig met speelgoed en spelletjes.

Ziekte of pijn

Het is lastig te weten of katten pijn hebben, omdat ze meestal niet hard kreunen. Natuurlijk zie je bij sommige verwondingen direct dat er iets niet in orde is met je kat. Maar als een kat zielig miauwt, dan kun je bijna met zekerheid zeggen dat haar iets mankeert. In dat geval heeft ze hulp nodig en maakt ze je met deze zeurderige geluiden duidelijk dat ze je hulp nodig heeft.

Is je kat gestresst?

Je kat is een “gewoontedier” in de breedste zin van het woord! Ze houdt niet van verandering. Voortdurend veranderende omstandigheden in haar omgeving geven haar stress. Dit is vrij logisch, want katten moeten op hun hoede zijn. Ze controleren hun territorium voortdurend op gevaar en kunnen zich pas ontspannen als alles geïnspecteerd is. Anders zijn ze gespannen laten ze iedereen weten hoe ze zich voelen.

Je kat lijdt aan hormonale schommelingen

De paringstijd is bij katten seizoensgebonden: als het twaalf uur licht blijft en hun hormoonspiegel stijgt, worden katten krols. Normaal duurt de “lustfase” tot er een geschikte partner gevonden is. Mannetjeskatten zijn in staat om een gewillig vrouwtje te “snuffelen”, zelfs als ze op kilometers afstand is; daarna gaan ze haar volgen en maken harde geluiden om hun intentie kenbaar te maken. Vooral ’s nachts kan het gehuil behoorlijk zenuwslopend zijn…

Dikke katten: voeding en afvallen

Lees nu

Tips om je kat ’s nachts stil te houden

Wat kun je doen als je kat miauwt en je wilt het ’s nachts in huis rustig houden zodat je door kunt slapen? Afhankelijk van de oorzaak – hierboven beschreven we welke factoren aanleiding kunnen geven tot nachtelijk miauwen – kun je relatief snel maatregelen nemen om het geluidsniveau effectief te verminderen. Natuurlijk is het ook van belang om een prettige slaapplaats te vinden voor je kat. Bied je kat meerdere slaapplekken – knusse nestjes en rustplekken, bij voorkeur op verschillende hoogtes.

Niet onmiddellijk reageren

Het klinkt misschien hard, maar het is een manier om een einde te maken aan de terreur van nachtelijk miauwen: blijf kalm en reageer niet! Als je kat zoals gewoonlijk aan de deur staat te krabben en te miauwen, doe dan je oren dicht! Reageer niet op het miauwen en roep haar niet. Zet haar op mute! In het begin zal het miauwen en krabben waarschijnlijk luider worden. Maar daarna zullen zelfs de meest opdringerige katten beseffen dat het geen zin heeft. Doe gewoon oordoppen in als je naar bed gaat – en vertrek naar dromenland.

Bewegen gedurende de dag

Toen Sir Winston Churchill gevraagd werd naar het geheim voor een lang leven, waren zijn woorden: “Geen sport!” Daar kun je over twijfelen – niet alleen aan de bewering zelf, maar ook omdat de Britse premier deze opmerking maakte. Feit is dat Churchill een groot kattenliefhebber was! En iedereen die echt dol is op zijn kat, moet haar aanmoedigen om op een katvriendelijke manier te bewegen. Je kunt luie katten overdag hun energie laten kwijtraken als je ze op de juiste manier motiveert.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Veel liefde en genegenheid gedurende de dag

Vooral als je kat alleen is en er geen speelkameraadje van dezelfde soort beschikbaar is, kan ze zich snel eenzaam voelen. Om aandacht te trekken en opgemerkt te worden, ontwikkelen katten een aanzienlijk gedragsrepertoire. Samen spellen en knuffelen is daarom belangrijk. Tenslotte moeten lichaam en geest verzorgd worden! En trouwens, dat is ook goed voor jou en niet alleen voor je kat! Gedeelde rituelen versterken ook jullie band met elkaar.

Laat je slaapkamerdeur open

Deur ’s nachts open? Als je het niet erg vindt om je slaapkamer met je kat te delen, kun je de deur open laten en haar binnen laten. Veel katten zijn ’s nachts graag dicht bij hun roedel – dat wil zeggen bij jou – en ze gaan het liefst liggen waar het lekker zacht, warm en knus is: in bed! Maar als je het een keer toe laat, zal je kat elke nacht binnen willen komen… Wil je dat echt?

Neem een tweede kat

Katten zijn van nature sociaal. Met dit in het achterhoofd, is het een goed idee om gelijk twee katten in huis te nemen. Laten we eerlijk zijn; geen mens kan een andere kat volledig vervangen. Hoe hard je ook je best doet, je zult nooit in staat zijn om de behoefte aan nabijheid en plezier te vervullen zoals een andere kat dat doet. Maar dat geeft niet, je bent tenslotte een mens en je hoeft jezelf niet te veranderen in een kat om een goede nachtrust te krijgen. 

Kat krijst ’s nachts – wanneer moet je naar de dierenarts?

Vanaf 7-jarige leeftijd beginnen katten langzaam maar zeker ouder te worden. De zintuigen nemen af, wat deze harige vriendjes bezorgt maakt. Ze kunnen hun omgeving niet meer zo goed inschatten, horen of zien minder goed en worden daardoor voorzichtiger en aanhankelijker – ook ’s nachts! Als een oudere kat dicht bij je wil zijn, sta je dat het beste toe. Maar als je het idee hebt dat je kat pijn heeft of zich anders gedraagt dan gewoonlijk, moet je voor alle zekerheid met je kat naar de dierenarts.

Plotselinge verandering in gedrag

Miauwt je kat ineens veel? Lijkt hun persoonlijkheid ineens veranderd? Zijn ze in de bloei van hun leven en zijn ze altijd gemakkelijk in de omgang geweest met anderen, maar is het gedrag van het ene op het andere moment verandert en zijn ze nu ineens

  • angstig
  • agressief
  • ongewassen

Of hebben ze plotseling eigenaardigheden ontwikkeld: likken ze bijvoorbeeld constant aan hun vacht of miauwen ze onophoudelijk – niet alleen ’s nachts – zonder aanwijzbare reden? Zelfs als het voor jou niet duidelijk is, is het zeer waarschijnlijk dat je kat met één of ander probleem te maken heeft. Ze doen dit niet om je te irriteren of te provoceren, maar omdat ze iets missen of omdat ze zich niet goed in hun vel voelen.

TIP:  Elke gedragsverandering is een roep om hulp die je serieus moet nemen!

Als de kat ’s nachts niet ophoudt met miauwen

Zoek professionele hulp als je er niet uit komt! Dit kan een dierenarts zijn of een kattenpsycholoog. Een dierenarts kan nagaan of er lichamelijke oorzaken zijn. Een blik en advies van “buitenaf” kan wonderen doen: veel symptomen kunnen zelfs snel en gemakkelijk worden behandeld. Als de triggers dieper liggen, meer in het bewustzijn van je kat, dan kun je een dierenpsycholoog raadplegen die gedragstherapieën kan voorstellen en je kan begeleiden.

Door de video te laden, accepteert u het privacybeleid van YouTube.
Leer meer

Veelgestelde vragen over – Kat miauwt ’s nachts

Waarom huilt en klaagt mijn kat ’s nachts?

Door ’s nachts te miauwen, probeert je kat je te waarschuwen voor bepaalde lichamelijke of psychische behoeften: zoek de oorzaak en pak het aan! 

Verveelt mijn kat zich ’s nachts?

Lichaam en geest van katten hebben aandacht nodig en daar geven ze soms luidruchtig gehoor aan.   

Wat te doen als je kat ’s nachts miauwt?

Een volwassen kat die ’s nachts miauwt, wil dat je er voor haar bent. Afhankelijk van het geluid dat ze maken met het miauwen – energiek, zeurderig of fluisterend – is het goed om daarop te reageren. 

Moet ik reageren als mijn kat ’s nachts miauwt?

Een volwassen kat die ’s nachts miauwt, wil dat je er voor hem bent. Afhankelijk van hoe het miauwen klinkt – energiek, zeurderig of fluisterend – is het goed als je daarop reageert.

Welk soort miauwen is normaal?

Let op de toon van het miauwen: een kat met gezondheidsproblemen maakt zielige geluiden, ze miauwt op een treurige toon zodat je hem te hulp komt schieten.

Moet ik naar de dierenarts als mijn kat ’s nachts huilt?

Als je het idee hebt dat er iets mis is, neem dan het zekere voor het onzekere en breng je kat naar een dierenarts.