Het is de verjaardag van je kat. Met deze 5 tips wordt het een gelukkige dag voor je harige vriend! Is je kat niet zomaar een kat? Is het je vriend(in), je zonnestraal, onderdeel van de familie? Ze staat altijd voor je klaar op elk moment van de dag. Het maakt haar niet uit hoe je eruit ziet, of je alles goed doet – JIJ bent haar favoriete persoon! Als je je down voelt, voelt ze dat en vrolijkt ze je in een mum van tijd op, met slechts een sprong op je schoot. In de ochtend is zij je betrouwbare wekker; ’s Avonds spint ze je zachtjes in slaap. Kortom: geen mens kan wat jouw kat kan. Daarom is haar verjaardag een feest voor jou.

Wat kun je je kat voor zijn ver geven?

Waarmee kan ik mijn kat verwennen? Verjaardagen zijn niet alleen voor felicitaties, maar ook voor cadeautjes! Een kat maak je niet blij met bloemen of chocolaatjes. Het moet dus iets zijn waar je harige vriend dol op zal zijn: iets dat laat zien dat het vandaag een speciale dag is, en anders dan anders. Misschien iets nieuws voor haar om te ontdekken? Of je kunt haar verrassen met lekkere traktaties die ze niet elke dag in haar bakje vindt. Een speciale traktatie voor haar smaakpapillen!

Traktaties voor katten – een kattenbuffet

Welkom in het land van melk en honing! Een kattenbuffet biedt een kleurrijk feest van lekkernijen. Kommen met verschillende lekkernijen, bijvoorbeeld een met vis of vlees, andere met gastronomisch droog- of natvoer en een paar snacks als toetje! Zorg ervoor dat je vis- en vleesmaaltijden gekookt serveert en zorg ervoor dat je de graten of botten verwijdert.

Een nieuwe kattenmand

Wat dacht je van een nieuwe kattenmand?
Een briljant idee! Onze harige vrienden
houden van warme, knusse nestjes en
bedden om in weg te kruipen. Ze kunnen
geen genoeg krijgen van deze zzzzzzz
slaapplekjes! En dat is geen wonder, want
onze katten hebben enorm veel slaap nodig.
Volwassen katten slapen 12 tot 16 uur per
dag, kittens of senioren zelfs meer.

Tip: een nieuwe kattenmand is een super leuk cadeau. Je kunt er makkelijk zelf één maken; de instructies lees je hier

Hoe ziet een katvriendelijk huis eruit?

Lees meer

Een nieuw kattenspeeltje kopen

Of misschien een nieuw kattenspeeltje, voor het geval je kat zich verveelt met haar huidige selectie speelgoed?

Hetzelfde speelgoed 100 keer heen en weer rollen … er komt een moment dat je gewoon je interesse verliest! Je kat heeft zoveel plezier gehad met hetzelfde speelgoed dat hij/zij zich nu verveelt. Hier zijn enkele geweldige ideeën voor speelgoed waar jouw kat veel plezier mee kan hebben, plus instructies om je eigen speelgoed te maken

Een verjaardagstaart voor katten

Een verjaardag zonder taart? Dat is onmogelijk – er zou iets belangrijks ontbreken! Dus duik de keuken in en bak een verjaardagstaart voor je kat! Zorg er echter voor dat de cake eetbaar is voor katten. Vergeet je gebruikelijke taart-ingrediënten – je zult een paar aanpassingen moeten maken! Anders is de kattentaart geen traktatie voor je kat, maar bezorgt ze haar buikpijn…

Een taart bakken voor een kat

Als je kat een grote visliefhebber is, waarom bak je dan geen heerlijke vistaart voor hem? Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

• 1 ei

• 45 g verse geitenkaas

• 100 g verse vis (bijv. forel, haring, wilde zalm, sprot of sardine – zonder graten of olie, niet gerookt)

1. Blancheer de vis.

2. Hak alle ingrediënten fijn en meng ze door elkaar.

3. Giet het mengsel in een middelgrote muffinvorm.

4. Zet een kwartier in de oven op 180 ºC en laat daarna afkoelen.

– Eet smakelijk!

Kattenkoekjes – Koekjes bakken voor een kat

Kattenkoekjes zijn een heerlijke snack tussen de maaltijden door. Je kat zal er lang plezier van hebben! Wat dacht je van een snack met gevogelte om de dag te vieren? De mond van de eregast zal watertanden als je ze maakt.

• 45 ml kippenbouillon

• 250 g maïsmeel

• 125 g speltbloem (type 630, maïs- of boekweitmeel kan ook gebruikt worden)

• 350 g vers pluimveevlees (kip, kalkoen – zonder vel of bot)

1. Blancheer het gevogelte. 

2. Hak en meng alle ingrediënten. 

3. Dek het deeg af en laat het twee uur in de koelkast rusten.

4. Rol uit en snij ronde koekjes uit en leg ze op een bakplaat. 

5. Bak een kwartier in de oven op 180 ºC en laat afkoelen. Dan kan je kat op haar eerste verjaardagskoekje snacken!

LET OP!

Taarten en koekjes blijven vers als ze worden afgedekt en verzegeld in de koelkast.

Koekjes zijn maximaal 2 dagen houdbaar – serveer ze daarna niet meer! Let goed op de houdbaarheid: maximaal 2 dagen – daarna niet meer gebruiken!

Kattenvrienden uitnodigen?

Kattenvrienden uitnodigen? Misschien beter van niet, want het is geen kinderverjaardagsfeestje! Vergeet niet: het is een kat en die hebben andere behoeften. Een kat kan vrienden hebben, maar hij of zij kiest ze zelf! En beslist zelf wie zijn of haar territorium mag betreden. Als katten broers en zussen zijn, of samen opgroeien en dezelfde leefruimte delen, kunnen ze goed met elkaar overweg. Maar net als wij mensen: met de een kunnen we het prima vinden, met de ander wat minder.

Andere katten uitnodigen?

Nodig geen andere katten uit! Er zijn zeer duidelijke hiërarchieën tussen katten. Af en toe worden er aanpassingen gedaan en soms kunnen er vonken overslaan. Als een onbekende kat zich bij een groep van buitenaf voegt, kan dat voor alle partijen een zeer gespannen situatie zijn, vooral voor de zogenaamde “indringer”. Het is onbekend terrein zonder dekking en nergens om je terug te trekken: pure stress!

Mensen uitnodigen op de verjaardag van je kat

Er thuis een volle bak van maken? Dat is misschien geen goed idee. Als je mensen voor het feest wilt uitnodigen, beperk je dan in het belang van je kat tot een of twee mensen die ze leuk vindt. Je kat zal niet van te veel plezier en opwinding houden. Als het te veel wordt, rent ze weg en verstopt zich. En dat is niet wat je wilt, toch? Het is tenslotte haar verjaardag! Je moet ervoor zorgen dat ze het naar haar zin heeft.

De juiste muziek voor een kattenfeestje

Wat voor soort muziek is geschikt voor een kattenfeestje? Wat voor soort geluiden zou een katten-dj draaien als hij de keuze had? Er is eigenlijk een bepaald soort muziek waar de meeste katten van houden. Dit zijn voornamelijk de geluiden waar onze harige vrienden van genieten sinds ze kittens waren: geluiden die ze in de eerste weken van hun leven veel hebben gehoord.

Ontspannende muziek voor katten

Bepaalde muziek heeft een bijzonder kalmerend effect op katten. Als katten naar dit soort muziek luisteren, kun je echt zien hoe ze ontspannen. Zelfs chagrijnige katten worden rustiger. Ontspannende muziek is niet alleen geschikt voor een kattenfeestje, maar ook voor wanneer je kat wordt blootgesteld aan stressvolle situaties. Zoals op oudejaarsavond of tijdens een lange autorit. Probeer het eens!

Katten en muziek: Wat je erover moet weten

Lees nu

Je kat verwennen

Verwen je kat op haar verjaardag! Net als voor ons mensen is vriendelijkheid essentieel. Aanraking, nabijheid, lichaamscontact: dat heeft je kat allemaal nodig, het liefst zoveel mogelijk! Trakteer je kat op een kleine wellness-sessie in de vorm van een massage. Begin door lichte druk uit te oefenen van het hoofd tot het einde van de staart. Begin met je vingertoppen achter de oren, masseer over de flanken en schouders. Veeg over de rug om het einde van de massage te markeren.

TIP: je kunt ook met kleine ronddraaiende beweging de ogen van je kat masseren. Veel katten zijn hier gek op!

Je kat aaien

Als je bij het verwennen let op de lichaamstaal van je kat, zul je na verloop van tijd ontdekken waar hij/zij van houdt en wat je het beste kunt vermijden. Het is beter om “taboezones” volledig te vermijden. Geliefde aaigebieden zijn op de rug, flanken, borst, achter de oren, op de kin en tussen de schouderbladen.

Spelen met je kat

Speel een speciaal spel met je kat voor haar verjaardag. Maar wat? Denk als je kat. Als je een jager bent, wat is dan je favoriete ding om te doen? Dat klopt! Op de loer liggen, jagen en natuurlijk bespringen! Creëer dus de prikkels die aan deze behoeften voldoen. Het beste is om spelletjes te vinden waar je kat op kan jagen. Eerst besluipt ze, dan bespringt ze, bam! Hebbes. Hier zijn een paar suggesties:

  • Vissen: Vul een kom met water en plaats een tafeltennisbal of kurk op het wateroppervlak – hoe groter het wateroppervlak, hoe spannender het spel!
  • Op ontdekkingstocht: plaats kartonnen dozen, stukken karton of grote papieren zakken met ontsnappingsgaten. Plaats iets erin om te vinden (papier, speelgoed, bladeren, dennenappels of iets dergelijks).
  • Tollen: Houten tollen zijn goedkoop en verkrijgbaar in veel speelgoedwinkels. Je kunt ze voortbewegen met een trekkoord of met de hand. Katten kunnen ze op de voet volgen en ze in nieuwe richtingen sturen met hun pootjes.
  • Speelgoed lenen: Andere huisgenoten hebben soms leuk speelgoed dat katten graag lenen. Hondenspeelgoed bijvoorbeeld.
  • Springen en stuiteren: Gooi ballen naar de muur en laat je kat ze achtervolgen.
  • Op de loer liggen: verstop een speeltje, pak het er soms even bij en verstop het weer. Op een gegeven moment moet je het aas opofferen, anders verliest zelfs de meest geduldige jager zijn interesse.
  • Vangen: Een sterke leren riem, met of zonder iets eraan, die snel over de grond wordt getrokken. Het is het ultieme spel dat gemakkelijk te variëren en onverwoestbaar is. Gooi ook kleine balletjes, pelsmuisjes, verfrommelde papieren balletjes of walnoten.
  • Lichtspel: Schijn met een fakkel in het donker. Start het spel dicht bij de kat. Geef hem of haar een echte kans om de straal te vangen.

LET OP: Gebruik geen laserpointers, aangezien deze ernstige schade aan het netvlies kunnen veroorzaken als ze in de ogen van een kat schijnen!

Laat je kat alleen wanneer hij geen zin meer heeft

Onthoud: je katje beslist wanneer het genoeg is. Forceer je kat dan ook niets wat ze niet echt wil. Als je kat niet vertroeteld wil worden of niet wil spelen, laat haar dan met rust. Zelfs aan plezier en spelletjes komt een einde. Als je kat er genoeg van heeft en zich liever terugtrekt op een rustige plek om een dutje te doen, laat haar dan. Zelfs de meest actieve bundels energie moeten op een gegeven moment rusten.

Hoe oud kunnen katten worden?

Als je geluk hebt, kun je 38 verjaardagen vieren met je kat! Creme Puff, een Amerikaanse huiskat geboren op 3 augustus 1967 en die in 2005 stierf, is recordhouder en bereikte een leeftijd van 38 jaar en drie dagen! Het Guinness Book of Records verklaarde haar: “de oudste bekende kat ter wereld”. De meeste katten leven niet zo lang – gemiddeld ongeveer 15 jaar.

Is iemand een kat cadeau geven een goed idee?

Een kat cadeau doen als verjaardagscadeau? Absoluut niet! Dat is helemaal geen goed idee!

Je kunt veel dingen spontaan als verjaardagscadeau geven, maar alsjeblieft geen kat! 7 tips die je zeker moet overwegen voordat je een kat neemt. Je moet begrijpen dat het nemen van een kat een beslissing voor het leven is en niet alleen een verjaardagsverrassing! Het huisdier dat je cadeau hebt gedaan is ineens niet meer zo klein en knuffelig of misschien toch niet zo’n goed idee… Veel dieren worden gewoon weggedaan. Geen enkele kat verdient zo’n lot!